TEST

Denon Home 150

 itemprop
TESTDenon Home 150
Denon Home 150

Lilleputt med stort ljud

Denons minsta multiroom-högtalare överraskar positivt med stort och rent ljud. Men programvaran behöver förbättras.

Låter som en mycket större högtalare. USB-port för avspelning av filer. HD-ljud.
Röststyrning saknas ännu så länge. Appen är föråldrad. Ingen digitalingång.

Denon Home är det nya namnet på multirooom-högtalare från Sound Uniteds, moderbolaget till Denon och Marantz. Högtalarna ersätter den gamla HEOS-serien, som vi har testat flera gånger de senaste åren.

Denon Home 150 är den minsta av de tre nuvarande modellerna i serien. En pytteliten högtalare som får plats var som helst där man vill ha lite musik, och priset gör att det ligger nära till hands att stoppa in en barn-, gäst- eller badrummet. En annan möjlighet är att kombinera två stycken till ett stereopar. Den är också en direkt konkurrent till framför allt Sonos One SL.

De två större Home-modellerna är stereohögtalare som kan ge åtminstone någon form av rumskänsla, men Home 150 är en ren monohögtalare. Den är bestyckad med ett 3,5-tums bas/mellanregister och en domediskant på 19 mm.

Det finns ingångar för Ethernet, analogt ljud och USB-medier. Tyvärr ingen optisk ingång från t.ex. TV. (Foto: Denon)

Som tyvärr är brukligt för multiroom-högtalare är förstärkareffekten ingenting man pratar högt om, men varje element har sin egen klass D-förstärkare. Maximalt ljudtryck ska ligga över 93 dB. Inte tillräckligt för att dansa, men gott och väl för att väcka även den tröttaste tonåringen från säkert håll.

Klarar de flesta HD-ljudformat

I praktiken spelar Denon Home-högtalarna alla streamingtjänster man kan tänkas vilja lyssna på. Inklusive Tidal HiFi. Tack vare en USB-port på baksidan kan man spela musikfiler direkt från USB-lagringsenheter. Detta gäller även om USB-enheten är kopplad till en annan HEOS-enhet i nätverket. Plus trådlöst via AirPlay 2 och Bluetooth. Liksom de större modellerna spelar Home alla relevanta filformat i både normal upplösning och HD. Utom MQA-filer.

Installationen och styrningen görs från HEOS-appen. Och lyckligtvis stöder den flera olika installationsmetoder, så det är möjligt att få in högtalaren i nätverket även när automatiken inte fungerar.

Appen måste uppdateras

Själva HEOS-appen gör vad den ska. Man kan spela från alla sina streamingtjänster och filer på de enheter man vill. Men det vore en lögn att säga att det är smidigt. Det går till exempel inte att lägga till flera rum till en uppspelning som redan körs. Här måste man först bygga en grupp och sedan välja musik. På det stora hela kunde HEOS-gränssnittet behöva en genomgång.

annons

Detsamma gäller för firmware i Denon Home 150. När man byter låt i ett stereopar växlar musiken direkt i höger kanal, medan den förra låter fortsätter att spela i vänster kanal i ett par sekunder. Samma sak gäller om man spolar framåt eller bakåt i en låt. På Denons europeiska huvudkontor är de medvetna om felet och lovar att detta ska rättas till i nästa firmware-uppdatering, som kommer att släppas via HEOS-appen.

annons

Vi hoppas att software-gänget på samma gång har fått tid att aktivera den inbyggda mikrofonen, som ska användas till röststyrning men som tills vidare är avstängd.

Ljudkvalitet

Denon Home 150 är minst och billigast i serien, så vi förväntade oss inte några större upplevelser, men vi lyckades faktiskt få riktigt mycket ljud från den.

Om vi ​​börjar längst ned så spelar Home 150 bas som en mycket större högtalare. Sådant går att åstadkomma med bra DSP-programmerin, och här har Denon lyckats väl. Detta går bara att göra till en viss gräns när råmaterialet är ett 3,5-tums element i ett kabinett på bara ett par liter. Men så länge ljudnivån inte passerar livlig samtalsnivå så spelar Home 150 bas som en fyra gånger så stor standardhögtalare.

 

annons
Bara ett par liters bruttomått innebär att Denon Home 150 inte tar stor plats i inredningen. (Foto: Denon)

Mellan- och diskantregistret är också bättre än förväntat. Röster återges snyggt nyanserade, i körstycken kan man urskilja de enskilda rösterna. Om man inte ägnar all din tid åt körer så kan man även se fram emot att höra Billie Eilishs nära inpå med ”No Time To Die”.

För att höra vad de klarar av under optimala förhållandena kopplade vi ihop två Home 150 till ett stereopar, och ställd dem ovanpå testarens egna stativhögtalare (där de såg rätt så små ut!) och de klarat prövningen med glans. Med reservation för att de två högtalarna inte alltid kom igång lika snabbt så gav de ett riktigt fint stereoperspektiv när musiken väl spelade. Och i bra inspelningar kunde man känna både bredden och djupet. Alltså under förutsättning att entusiasmen inte tilläts pressa upp volymen för långt. För då försvann basen och det lät pressat och burkigt.

Denon Home 150 inbjuder till att placeras i alla husets rum. (Foto: Denon)

Slutsats

Denon Home 150 är en liten och förhållandevis billig högtalare som antagligen kommer att köpas i flerpack och placeras runtom i huset hemma hos ägare av HEOS-multirumsystem. Där gör den ett bra jobb och det skadar ju inte heller att Home 150 faktiskt är ganska så snygg att titta på. Till skillnad från sin föregångare. Ljudmässigt klarar den sig riktigt bra och om man kopplar ihop två till ett stereopar i vardagsrummet så gör de sitt bästa för att fylla rollen som stereoanläggning. Men varje multiroom-högtalare av i dag får oundvikligen finna sig i att bli jämförd med Sonos. När det gäller ljudet klarar sig Denon Home 150 briljant mot med Sonos One SL, men HEOS-appen behöver verkligen en uppdatering. Och dessutom flåsar Google både Sonos och Denon i nacken med sina smarthögtalare. Vilket innebär att det är nödvändigt att mikrofonen och röststyrningen kommer igång så snart som möjligt.

Fakta

 • Element: 3,5-tums bas, 0,75-tums softdome-diskant
 • Förstärkare: 2-kanals klass D (ingen uppgift om effekt)
 • Anslutning: Ethernet, analog (minijack), USB-lagringsmedium
 • Styrning: HEOS multiroom-app till iOS och Android
 • Trådlöst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
 • Streaming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer m.fl.
 • Ljudformat: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6MHz)
 • Röststyrning: Nej (Google Assistant och Amazon Alexa kommer längre fram efter uppdatering)
 • Mått/vikt: 12,0 x 18,7 x 12,0 cm/1,7 kg
 • Webb: denon.com

Pris

2800 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Denon Home 150

   data-srcset

  Kristallklart och transparent ljud

  Beskrivningen ”transparent ljud” har aldrig passat någon högtalare i den här klassen bättre.

  B&O Beosound Balance lifestyle

  Test av B&O Beosound Balance

  Vårt test av den helt nya smarthögtalaren Beosound Balance.

   data-srcset

  Smarta högtalare vi rekommenderar

  Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

  Selv om den er lille, smager Denon Home 150 lidt af rigtig højttaler. (Foto: Denon)

  Lilleputt med yviga gester

  Denons minsta multiroom-högtalare överraskar positivt med stort och rent ljud. Men programvaran behöver förbättras.

  (Foto: Argon)

  Fullvuxen hifi utan sladdar

  Argons aktiva högtalare har fördubblat effekten och antalet basar – och priset. Men de är fortfarande ett bra köp.

   data-srcset

  Ljudet som krossar konkurrenterna

  Bowers & Wilkins övertygar stort med ljudet i sin senaste trådlösa högtalare, Formation Wedge.

   data-srcset

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.

  Scroll to Top