TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Denon Home 150

Lilleputt med stort ljud

Denons minsta multiroom-högtalare överraskar positivt med stort och rent ljud. Men programvaran behöver förbättras.

forfatter
Publicerad 2020-03-04 - 00:00
Karakter
Denon Home 150
L&B tycker
Låter som en mycket större högtalare. USB-port för avspelning av filer. HD-ljud.
Röststyrning saknas ännu så länge. Appen är föråldrad. Ingen digitalingång.
Specifikationer
 • Element: 3,5-tums bas, 0,75-tums softdome-diskant
 • Förstärkare: 2-kanals klass D (ingen uppgift om effekt)
 • Anslutning: Ethernet, analog (minijack), USB-lagringsmedium
 • Styrning: HEOS multiroom-app till iOS och Android
 • Trådlöst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
 • Streaming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer m.fl.
 • Ljudformat: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6MHz)
 • Röststyrning: Nej (Google Assistant och Amazon Alexa kommer längre fram efter uppdatering)
 • Mått/vikt: 12,0 x 18,7 x 12,0 cm/1,7 kg
 • Webb: denon.com

Denon Home är det nya namnet på multirooom-högtalare från Sound Uniteds, moderbolaget till Denon och Marantz. Högtalarna ersätter den gamla HEOS-serien, som vi har testat flera gånger de senaste åren.

Denon Home 150 är den minsta av de tre nuvarande modellerna i serien. En pytteliten högtalare som får plats var som helst där man vill ha lite musik, och priset gör att det ligger nära till hands att stoppa in en barn-, gäst- eller badrummet. En annan möjlighet är att kombinera två stycken till ett stereopar. Den är också en direkt konkurrent till framför allt Sonos One SL.

De två större Home-modellerna är stereohögtalare som kan ge åtminstone någon form av rumskänsla, men Home 150 är en ren monohögtalare. Den är bestyckad med ett 3,5-tums bas/mellanregister och en domediskant på 19 mm.

Det finns ingångar för Ethernet, analogt ljud och USB-medier. Tyvärr ingen optisk ingång från t.ex. TV. (Foto: Denon)

Som tyvärr är brukligt för multiroom-högtalare är förstärkareffekten ingenting man pratar högt om, men varje element har sin egen klass D-förstärkare. Maximalt ljudtryck ska ligga över 93 dB. Inte tillräckligt för att dansa, men gott och väl för att väcka även den tröttaste tonåringen från säkert håll.

Klarar de flesta HD-ljudformat

I praktiken spelar Denon Home-högtalarna alla streamingtjänster man kan tänkas vilja lyssna på. Inklusive Tidal HiFi. Tack vare en USB-port på baksidan kan man spela musikfiler direkt från USB-lagringsenheter. Detta gäller även om USB-enheten är kopplad till en annan HEOS-enhet i nätverket. Plus trådlöst via AirPlay 2 och Bluetooth. Liksom de större modellerna spelar Home alla relevanta filformat i både normal upplösning och HD. Utom MQA-filer.

Installationen och styrningen görs från HEOS-appen. Och lyckligtvis stöder den flera olika installationsmetoder, så det är möjligt att få in högtalaren i nätverket även när automatiken inte fungerar.

Appen måste uppdateras

Själva HEOS-appen gör vad den ska. Man kan spela från alla sina streamingtjänster och filer på de enheter man vill. Men det vore en lögn att säga att det är smidigt. Det går till exempel inte att lägga till flera rum till en uppspelning som redan körs. Här måste man först bygga en grupp och sedan välja musik. På det stora hela kunde HEOS-gränssnittet behöva en genomgång.

Detsamma gäller för firmware i Denon Home 150. När man byter låt i ett stereopar växlar musiken direkt i höger kanal, medan den förra låter fortsätter att spela i vänster kanal i ett par sekunder. Samma sak gäller om man spolar framåt eller bakåt i en låt. På Denons europeiska huvudkontor är de medvetna om felet och lovar att detta ska rättas till i nästa firmware-uppdatering, som kommer att släppas via HEOS-appen.

Vi hoppas att software-gänget på samma gång har fått tid att aktivera den inbyggda mikrofonen, som ska användas till röststyrning men som tills vidare är avstängd.

Ljudkvalitet

Denon Home 150 är minst och billigast i serien, så vi förväntade oss inte några större upplevelser, men vi lyckades faktiskt få riktigt mycket ljud från den.

Om vi ​​börjar längst ned så spelar Home 150 bas som en mycket större högtalare. Sådant går att åstadkomma med bra DSP-programmerin, och här har Denon lyckats väl. Detta går bara att göra till en viss gräns när råmaterialet är ett 3,5-tums element i ett kabinett på bara ett par liter. Men så länge ljudnivån inte passerar livlig samtalsnivå så spelar Home 150 bas som en fyra gånger så stor standardhögtalare.

 

Bara ett par liters bruttomått innebär att Denon Home 150 inte tar stor plats i inredningen. (Foto: Denon)

Mellan- och diskantregistret är också bättre än förväntat. Röster återges snyggt nyanserade, i körstycken kan man urskilja de enskilda rösterna. Om man inte ägnar all din tid åt körer så kan man även se fram emot att höra Billie Eilishs nära inpå med ”No Time To Die”.

För att höra vad de klarar av under optimala förhållandena kopplade vi ihop två Home 150 till ett stereopar, och ställd dem ovanpå testarens egna stativhögtalare (där de såg rätt så små ut!) och de klarat prövningen med glans. Med reservation för att de två högtalarna inte alltid kom igång lika snabbt så gav de ett riktigt fint stereoperspektiv när musiken väl spelade. Och i bra inspelningar kunde man känna både bredden och djupet. Alltså under förutsättning att entusiasmen inte tilläts pressa upp volymen för långt. För då försvann basen och det lät pressat och burkigt.

Denon Home 150 inbjuder till att placeras i alla husets rum. (Foto: Denon)

Slutsats

Denon Home 150 är en liten och förhållandevis billig högtalare som antagligen kommer att köpas i flerpack och placeras runtom i huset hemma hos ägare av HEOS-multirumsystem. Där gör den ett bra jobb och det skadar ju inte heller att Home 150 faktiskt är ganska så snygg att titta på. Till skillnad från sin föregångare. Ljudmässigt klarar den sig riktigt bra och om man kopplar ihop två till ett stereopar i vardagsrummet så gör de sitt bästa för att fylla rollen som stereoanläggning. Men varje multiroom-högtalare av i dag får oundvikligen finna sig i att bli jämförd med Sonos. När det gäller ljudet klarar sig Denon Home 150 briljant mot med Sonos One SL, men HEOS-appen behöver verkligen en uppdatering. Och dessutom flåsar Google både Sonos och Denon i nacken med sina smarthögtalare. Vilket innebär att det är nödvändigt att mikrofonen och röststyrningen kommer igång så snart som möjligt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Fråga till de som testat:
Vore det värt att sälja sin Heos 5 hs2 för att i stället köpa en Home 150?

Används mestadels i kök på 10kvm, annars sovrum på 20ish kvm.

Mycket tacksam för svar!

Kopplade in min heos 150 idag i ett 25 kvm stort uterum med glastak och 3,7m takhöjd. Är helt förbluffad över ljuttrycket den åstadkommer i den hyfsat stora luftvolymen. Wow! Låter ofantligt mycket bättre än den gamla heos 1:an.

Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend