TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Argon SA1

Den perfekta nybörjarförstärkaren

Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

forfatter
Publicerad 2019-11-14 - 12:53
Karakter
Argon SA1
L&B tycker
Tar nästan ingen plats och väger och kostar nästan ingenting. Ändå är den en riktig förstärkare som låter fint och kan driva riktiga högtalare.
Inga nätverksfunktioner och ingen app-styrning. Men för det här priset finns det inga brister. Inga alls.
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 40 watt (4/8 ohm)
  • Ingångar: 2 x optisk digital (Toslink), skivspelare (RCA), aux (RCA), Bluetooth (aptX HD)
  • Utgångar: Högtalare (banan/skruvterminaler), pre out (RCA), USB (laddning)
  • Upplösning: 24 bit/192 kHz (optisk ingångar)
  • Styrning: Fjärrkontroll
  • Mått: 22,0 x 6,3 x 25,2 cm
  • Vikt: 2,2 kg
  • Färg: Vit
  • Webb: argonaudio.com
Riktpris: 3500Pr. 2019-11-14 Produktsida

Hi-fi har ett – inte helt oförtjänt – rykte om sig att vara en dyr hobby för halvgamla män som spenderar galna summor på utrustning för att klämma ut de sista minimala detaljerna ur musiken. Det är knappast dem Argon Audio vänder sig till med den integrerade förstärkaren SA1. Målet är att få nya och yngre användare intresserade.

Argon-varumärket kom till världen som ett billighetsmärke under HiFi Klubben, och säljs fortfarande där. Men i dag står Argon Audio på egna ben. Produktsortimentet har dessutom blivit lite mer hifi-betonat, fast ändå till mycket överkomliga priser. Vi testade nyligen Forte A4-högtalarna som överraskade positivt.

Argon Audio SA1 är en kompakt och diskret enhet (den tar upp halva bredden och höjden mot en traditionell förstärkare). Skalet är gjort av silkesmatt vit metall med mjukt rundade hörn. Fronten har bara strömbrytaren och en stor volymratt samt lysdioder som anger vilken ingång som är vald. En tryckning på volymkontrollen växlar mellan ingångarna. Fiffigt! Fjärrkontrollen är en liten plastig historia som knappast har höjt priset med många kronor.

Baksidan har ingångar för skivspelare, linjekälla (till exempel en CD-spelare) och två optiska ingångar. Högtalarterminalerna känns stabila och förtroendeingivande och det finns utgång för en extern effektförstärkare, aktiva högtalare eller en subwoofer med inbyggt lågpassfilter. En USB-laddport gör det enkelt att koppla in en Chromecast.

Effekten är 2 x 40 watt. Som många andra klass D-förstärkare levereras samma effekt i 4 och 8 ohm. Det är blygsamt med dagens mått mätt, men mer än de 15–30 watt som många av oss började med i våra första receivrar på 1970-talet. Det lockar också fram ett leende på läpparna att DAC-delen är en Sabre från ESS och att Bluetooth-överföringen stöder aptX HD-protokollet som ger en ljudkvalitet som kommer lite närmare CD-kvalitet än vad som hittills har varit möjligt med Bluetooth.

På baksidan finns ingång för skivspelare, linjesignal (till exempel en CD-spelare) och två optiska digitalingångar. Högtalarterminalerna känns stabila och pålitliga. Foto: Argon Audio

Ljudkvalitet

Varje test i Ljud & Bild utgår från prisklassen som produkten befinner sig i. För att göra bedömningen ännu mer exakt delar vi in testerna i tre ”viktklasser”. Och Argon SA1 befinner sig i den allra billigaste änden av Basic-klassen.

Det hör man inte direkt när man lyssnar på den. För det flödar utsökt musik ur högtalarna. Musiken framträder mot en mörk bakgrund, instrumenten är placerade där de ska i ljudbilden, och ljudet är varken tunt eller skärande. Precis som vi är vana vid från klass D-förstärkare är ljudbilden balanserad och utan fokus på vissa områden.

Basen är riktigt välkontrollerad för en fyrtiowattare och SA1 bangar inte för rejäla tryck med rock. Som nyligen avlidna Ginger Bakers ”Time Be Time” tillsammans bas-evangelisten Jonas Hellborg.

Mellanregistret återges riktigt fint och den lilla vita kuben kan verkligen mer än att spela bakgrundsmusik till uppvärmning av pizzor.

SA1 tar nästan ingen plats och väger och kostar nästan ingenting. Men den är en riktig förstärkare som låter utmärkt och orkar driva riktiga högtalare. Foto: Argon Audio

Merparten av testet gjordes via digitalingången på SA1, som gör ett strålande jobb. Faktum är att ESS Saber-DACar används i utrustning i mycket högre prisklasser. En dyrare DAC, ansluten via den analoga linjeingången, lockade dock fram lite extra detaljer och rumskänsla från förstärkaren. Vilket vittnar om att utgångssteget till och med är riktigt bra.

Detta innebär inte att vi i framtiden kommer att använda Argon Audio SA1 som referens. För naturligtvis finns det saker som den lilla krabaten inte klarar av. Komplex musik på hög volym är inte favoritsysselsättningen. Då tappar den kraft i basen och hoppar lätt över detaljer. Och även om den ger en bra känsla av rymd runt den akustiska scenen så finns det massor av förstärkare som klarar den uppgiften både mer exakt och storslaget. Men bannemej inte för de här pengarna!

Argon Audio SA1 är inte bara riktigt billig. Faktum är att den är en av de billigaste förstärkarna som någonsin testats i Ljud & Bild. Och det avspeglas naturligtvis i vårt betyg. Det är svårt att hitta alternativ i prisklassen, så länge man inte letar på stormarknaden. Den närmaste relevanta konkurrenten är förmodligen NAD C338, som har ett äss i rockärmen i form av inbyggt Chromecast – men kostar det dubbla. Även i jämförelse med elektronik med dubbelt så högt pris, eller mer, darrar inte SA1 på manschetten. Så länge man inte ger den orimliga uppgifter – som att spela högt på ineffektiva högtalare i stora rum.

Slutsats

Argon Audio SA1 är en äkta stereoförstärkare med en integrerad förstärkares alla förtjänster – plus ett par digitala. Den klarar allt från LP-skivor till trådlös streaming. Och den nästan tigger om att ställas bredvid TV:n tillsammans med ett par vettiga högtalare. Ljudet är fenomenalt prisvärt och utseendet är så diskret att det måste kunna förlåtas av även de mest kritiska blickarna. Det enda som saknas är multiroom-funktioner. Fast hela förstärkaren kostar mindre än de flesta multiroom-högtalare.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

4 svar på ”Argon SA1”

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Coolaste skivspelaren vi har testat Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.
lbpluss
Musikstreamern som spelar allt och driver dina hörlurar FiiO R7 är en stationär musikstreamer som kan det mesta. Tack vare Android-operativsystemet.
lbpluss
Tar bort knastret från dina skivor Vinylsamlare behöver en skivtvätt. Här är två.
lbpluss
Det bästa av två världar En CD-streamer är det smartaste sättet att kombinera CD-samlingen med streaming.
Följ Ljud & Bild