Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: McIntosh C2700

Rörförstärkaren som har allt

Den ofta förbisedda delen av anläggningen är viktigare än många tror. Lyssna bara på McIntoshs rörförförstärkare.

Skrivet av / 2021-05-22 - 08:00
McIntosh C2700
Lasse Svendsen

Svaret blir olika beroende på vem man frågar. Jag känner till exempel till många som bombsäkert hävdar att den viktigaste komponenten i anläggning är högtalarna. Hifi-agnostiker hävdar rummet som anläggningen står i. Och så finns det de som anser att ljudkällan, där allting börjar, är viktigast. Hur ska man annars få bra ljud, om inte allt är som det ska i ljudkällan?

Vilken åsikt man än har så är det ingen tvekan om att allting hänger ihop. Ingen skulle drömma om att koppla ihop en Technics SL-1000R för 180 000 kronor och en handgjord pickup med en enkel NAD-förstärkare och ett par billiga högtalare från en nätbutik som ingen har hört talas om.

Då är det bättre att tänka på balansen, att hela systemet aldrig blir bättre än sin svagaste länk. Och om den ovan nämnda Technics-spelaren är utgångspunkten så kan den här förförstärkaren vara nästa länk i kedjan.

Den stora C2700 är McIntoshs dyraste förförstärkare med rör – som inte är separata komponenter – och ett ytterst användbart kontrollcenter som passar i alla highend-anläggningar.

Få förförstärkare är lika välutrustade som C2700.

Förförstärkaren är lika stor som många integrerade förstärkare, men mycket mer avancerad än de flesta sådana eftersom de sällan har en lika dyr förförstärkardel som denna.

C2700 är konstruerad med fyra 12AX7A-rör, ett par vardera till MM- och MC-ingångarna på förstärkaren, och kombinerar ett 12AX7A och ett 12AT7-rör i linjesteget. De små rören går att se under en glasplatta på ovansidan, där McIntosh också har ritat in hur kretsen ser ut, från ingångarna till utgångarna.

De små rören som används i förförstärkaren, även till skivspelaringångarna.

Phono-steg med rör

Den har också tre balanserade och fyra obalanserade linjeingångar, förutom de två separata skivspelaringångarna för MM- och MC-pickuper. Ingångsväljaren till vänster används också för att ställa in belastningen för MM- och MC-pickuper, där man kan välja impedanslast i sex steg från 25 till 1000 ohm för MC, och kapacitans för MM från 50 till 800 pF samt impedans på 47 kohm.

Ingångskänsligheten och deras namn kan ändras i en meny som visas på skärmen när man håller inne ingångsväljaren i ett par sekunder.

C2700 är utrustad med tre balanserade och obalanserade utgångar samt anslutningar för ström- och fjärrstyrning av andra McIntosh-komponenter.

Från fronten kan man justera bas och diskant med +/-12 dB, och där hittar man också ett hörlursuttag med Headphone Crossfeed Director (HXD) som ska ge ett intryck av att lyssna på högtalare i ett rum i stället för den instängda känsla som hörlurar kan skapa.

Förutom hörlursutgångarna och de nio analoga ingångarna har C2700 sju digitala ingångar.

DAC-modul

Föregångaren C2600 hade också en inbyggd digitalomvandlare, vilket är relativt sällsynt i en rörförstärkare. C2700 har också en DAC-modul – DA2 – som är en uppgraderad version av den 32-bitars omvandlare som satt i DA1 i C2600, med stöd för DSD512 och HDMI-ingång med ljudreturkanal. Så att man kan ansluta TV:n till systemet och styra ljudet med TV:ns fjärrkontroll.

McIntosh C2700 back
C2700 har den nya DAC-modulen med HDMI-ingång.

DA2-modulen har också två koaxiala och två optiska ingångar som stöder 24 bit/192 kHz-filer och en USB-ingång med stöd för 32 bit/384kHz, och dessutom MCT-ingång, vilket är en DIN-kontakt för digital överföring av SACD-strömmen från McIntoshs SACD-spelare.

DACen stöder för övrigt Roon, så att man enkelt kan styra musikflödet från en Roon-app.

Ett fynd bland förförstärkare

Den förra versionen, C2600, var (och är) en av de bästa förförstärkarna vi har testat, och nya C2700 rättar in sig i ledet. Med den nya DAC-modulen och en supertyst phono-ingång får man det bästa av två världar. Tillsammans med bland annat rörförstärkaren MC1502 eller den ännu mer kraftfulla MC312 med transistorer och autoformers, utgör C2700 en potent och användbar kärna i varje system.

Klangen har enorma mängder djup, detaljer flödar utan ansträngning ur högtalarna och målar upp en stor, tredimensionell ljudbild med vackert varm balans och massiv basdynamik. På samma gång är den tyst som en mus, även med MC-pickuper, och om man kopplar Mac-datorn till DA2-modulen för att strömma musik i hög upplösning genom USB-ingången så märker man hur mycket bättre ljudet från trådbunden digitalströmning är än när man strömmar från surfplattan via wifi.

McIntosh har dock en lösning för de som föredrar bekvämligheten med trådlös strömning: den kompakta boxen MB50. Den ansluts trådlöst till nätverket och sedan till en av ingångarna på förförstärkaren. Den har dessutom analoga och digitala ingångar.

Hörlursuttaget är utan tvekan bland de bättre vi har hört.

Slutsats

McIntosh C2700 är vår nya favoritförförstärkare i highend-klassen. Det beror både på att den är så användbar och flexibel, men också på att den serverar musiken på silverfat. Den praktiska DAC-modulen med HDMI-ingång och det tysta och kristallklara ljudet från phonosteget är en sällsynt kombination som fungerar oklanderligt här. Det finns egentligen inget att klaga på. Vi anser att C2700 är ett av de bästa köpen i klassen, speciellt om man letar efter digitala ingångar i kombination med analoga, plus ett seriöst RIAA-steg.

Karakter
McIntosh C2700
High End

Ljud & Bild tycker

Helt fantastiskt klangdjup, spelar med auktoritet, vackert phonosteg och praktisk inbyggd DAC. Saknar bara strömning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Sensationellt bra nätverksspelare

Mycket bra köp

En uppskattad comeback

Med fokus på spåren

Framtidssäker rörförstärkare

En fantastisk musikstreamer – men den kostar!

Till stereo eller hemmabio?

En CD-spelare för evigheten

Bästa budgetstreamern blir bättre

Ljud & Bild
Rulla till toppen