TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Marantz SACD 30n

Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …

forfatter
Publicerad 2020-10-25 - 09:00
Karakter
Marantz SACD 30n
L&B tyckerblank
blank Vacker byggkvalitet överallt och tilltalande design. Komplett spelare med alla möjligheter för anslutningar. Praktfullt öppet, varmt och fylligt ljud med fin detaljrikedom. Lätt att använda.
blank Svarar trögt på knappar när man spelar CD. Stöder inte MQA-format.
Specifikationerblank
 • Typ: SACD/CD-spelare
 • DAC: 32 bit/3945 kHz PCM via USB, 24 bit/192 kHz DSD/FLAC, 24 bit/96 kHz ALAC
 • Utgångar: Variabla och fasta obalanserade, optisk/koaxial digital
 • Ingångar: 2 optiska, 1 koaxial digital, USB, Ethernet
 • Hörlursuttag: Ja
 • Trådlöst: Wi-fi, Bluetooth, AirPlay 2, Heos multiroom
 • Strömningstjänster: Spotify Connect, Tidal, Deezer, TuneIn
 • Övrigt: Fjärrkontroll, Roon, HEOS-app
 • Färg: Champagne, sort
 • Mått/vikt: 44,3 x 42,4 x 13 cm/13,5 kg
 • Webb: septon.se
Riktpris: 30 000Pr. 2020-10-25 Produktsida

CD-spelare är inte vad de brukade vara. En gång i tiden var det något som alla skulle ha. Sedan kom iPod, iTunes och Spotify och ändrade sättet vi konsumerar musik på.

Tonvis av CD-skivor hamnade på tippen, CD-spelarna hamnade på återvinningscentralen och den gamla stereon kanske stuvades undan och ersattes av en soundbar. Det kan låta som en mardröm för en musikälskare, men det är tyvärr så verkligheten ser ut.

Strömning av musik har för länge sedan tagit över som det dominerande sättet att konsumera musik på, men eftersom inte alla har dumpat sina CD-samlingar finns det fortfarande ett behov av CD-spelare. Urvalet är inte lika stort som tidigare, men för entusiasterna finns det mycket godsaker där ute som kan ge CD-samlingen nytt liv.

Denon, Rotel, Esoteric, McIntosh och Marantz har till exempel spelare av högsta klass som garanterat låter bättre än den gamla Sony-spelaren från 1999. Men tänk om man vill kombinera CD med strömning? Då är urvalet av kvalitetsspelare betydligt mer begränsat.

Det finns ju alltid Technics SL-G700, en av de bästa vi har testat. Som både är en SACD- och CD-spelare, en nätverksspelare med trådlös strömning, internetradio och har digitala ingångar för andra ljudkällor.

blank
Champagne-utförandet är klassiskt Marantz, det är ljudet också.

Nu kan vi lägga till Marantz SACD 30n i listan över de bästa kombinerade CD- och strömningsspelarna på marknaden. Den är oerhört attraktiv och en av två apparater i Marantz nya 30-serie. Den integrerade förstärkaren Model 30 är den andra – och den har för övrigt bara analoga ingångar, ingen strömning, och kompletteras alltså av SACD 30n och ger anläggningen både CD-avspelning och streaming.

SACD 30n är med andra ord en CD-spelare som har en fot i båda tidsåldrarna: CD-åldern och strömningsåldern.

Läs också Silkeslent, kristallklart ljud Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
blank

Fullfjädrad strömningsmaskin

Den har Bluetooth inbyggt, som demokratiserar strömningen så att alla kan ansluta och spela musik från sin mobil. Med Wi-fi och AirPlay 2 kan man strömma i ännu högre kvalitet via husets trådlösa nätverk, och med ethernet kan man koppla sig till routern och spela ljudfiler i full studioupplösning.

Den högsta ljudkvaliteten får man med antingen ethernet eller USB från en bärbar dator med högupplösta musikfiler. Digitalomvandlaren stöder musik i PCM upp till 32 bit/384 kHz via USB och FLAC i 24 bit/192 kHz.

blank
Silkesmatt svart finns också.

SACD 30n har Marantz och Denons HEOS-klient för multiroom inbyggd, med bland annat app-styrning av musiktjänster som Spotify, Deezer och Tidal, men DACen saknar stöd för MQA-filer. Det klarar däremot uppspelning från Roon, som har en musikspelare för alla musikplattformar i en och samma enhet.

Med HEOS följer också röststyrning med Alexa eller Google Assistant.

Det låter komplicerat, men allt är egentligen väldigt enkelt att använda. Så fort man har kopplat upp spelaren och gått igenom installationsmenyn med anslutning till nätverk och Heos är det bara att välja ljudkälla bredvid displayen eller med fjärrkontrollen och börja spela.

blank
Marantz SACD 30n har de flesta anslutningar man kan önska sig och stöder Roon. Här finns USB-DAC och flera digitalingångar.

MMM, eller vad som behagas?

Invändigt händer saker med signalbehandlingen som inte är så vanligt i en CD-spelare. SACD30n har något Marantz kallar för Marantz Musical Mastering (MMM) i stället för en konventionell DAC. Samma teknik finns även i SA-10 och SA-12SE. Och nu alltså i SACD 30n.

MMM-kretsen konverterar PCM (CD-formatet med 44,1 kHz) till DSD 11,2 MHz och använder två systemklockor för att ge en så exakt uppsampling som möjligt upp till 384 kHz.

Omvandlingen av den digitala DSD-signalen till analogt görs med analoga HDAM-moduler vid utgångarna.

Spelaren har också har ett inbyggt, egenutvecklat hörlursuttag med en egen HDAM SA2-förstärkarmodul och en möjlighet att anpassa gain efter hörlurarna man vill använda.

Man kan också välja mellan ett brant och flackt filter (sharp roll-off eller slow roll-off), som antingen ger en kort impulsrespons eller en långsam avrullning av impulser. Här kan man trycka sig fram och tillbaka innan man bestämmer sig för vilket man föredrar.

Spelarens tysta CD-mekanism – SACDM-3L – är utformad för SACD-avspelning och stöder även DVD-ROM med PCM-filer upp till 192 kHz och DSD 5,6 MHz.

De analoga utgångarna är inte balanserade, men diskret och symmetriskt konstruerade som två monokanaler, med två uppsättningar RCA-utgångar. En för koppling direkt till en förstärkare och en med volymstyrning (variabel) i spelaren, som alltså kan kopplas direkt till exempelvis en aktiv högtalare eller effektförstärkare, utan att passera en förförstärkare eller integrerad förstärkare.

Man klarar sig alltså med en SACD 30n och ett par högtalare.

Klassiskt Marantz-ljud

Det är viktigt att vara medveten om att Marantz åtminstone de senaste 30 åren har haft en igenkännlig ljudsignatur. Det hörs även i SACD 30n, men den är mer förfinad, mer öppen och balanserad, inte lika varm och nästan luddig som äldre Marantz-spelare har – aningen oförtjänt – blivit beskyllda för.

Den grundläggande ljudsignaturen drar sig fortfarande mot varm fyllighet, men ljudet är aldrig luddigt, musiken låter aldrig tillbakadragen och dynamiken är aldrig anemisk. Nej, ljudbilden är transparent, rik på detaljer och med CD visar den att Marantz är bättre på att fintrimma digitalt ljud än de flesta andra.

Det låter mjukt och snyggt när det ska, men biter och sparkar ifrån sig när det behövs. Den dynamiska kontrasten är märkbart bättre än från en Blu-ray-spelare från Cambridge som jag har stående, den stora ljudbilden som presenteras påminner mer om McIntosh MCD600, som kostar tre gånger så mycket, än om en CD-spelare i lägre prisklasser.

Det sprudlar inte om dynamiken på samma sätt som i Hegel Mohican – som för övrigt vare sig har digitala ingångar eller strömning – men matchar helt klart ljudkvaliteten från Technics SL-G700.

Strömning? Som nätverksspelare kan man styra den från mobilen eller fjärrkontrollen, och med en bra signalkälla, som Tidal HiFi via AirPlay kan vara, eller med USB-DACen, låter Marantzen fräscht och engagerande och har en tilltalande värme och glöd.

Strömning via Bluetooth ger inte samma snärt, dynamik och djup i ljudet, så för kritisk lyssning är det lossless-filer eller bättre upplösning via nätverk, eller SACD/CD, som gäller.

Slutsats

Den nya 30-serien från Marantz, med den integrerade förstärkaren Model 30 och spelaren SACD 30n, har allt man behöver i form av anslutningar till signalkällor och är en härlig kombination för musikfantaster som vill unna sig lite extra. De båda komponenterna klarar sig fint på egen hand men man måste berömma Marantz för hur lyckad SACD 30n har blivit som kombinerad CD- och nätverksspelare. Med den här är man garanterad bra ljud i anläggningen under lång tid framöver.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”Marantz SACD 30n”

 1. Ni borde nämna att från fabrik så spelar maskinen måttligt. Ändra kvalité till hög i heos inställningar så lirar marantzen som den skall.

  Svara

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
blank
blank
Vinylfabrik för gör-det-självare Om du är ute efter det personliga, analoga vinylljudet har Teenage Engineering en skivskärmaskin för dig. Och den är billig!
blank
För öga och öra Hos det nordiska designföretaget Poasana är idén om en hälsosam ljudmiljö en viktig komponent för ökad livskvalitet och allmänt välbefinnande.
blank
Renare kraft för bättre ljud Stabil strömförsörjning för skivspelare och phonosteg.
Ja, du har också råd med en förstärkarkombination Ett förstärkarset med separata komponenter för samma pengar som en multiroom-högtalare? Det finns faktiskt!
blank
Kanske den allra bästa i sin klass McIntosh har uppdaterat MA9000 och gjort vår favoritförstärkare mer användbar – och ännu bättre.
blank
Modern radioteknik i klassisk design Bordsradio i retrodesign men med Bluetooth.
Följ Ljud & Bild