TEST: Marantz Model 30

Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
Karakter
Marantz Model 30
Ljud & Bild tycker
Vacker kvalitet och finish, med en mycket bra skivspelaringång. Spelar musik med varm glöd och fin detaljrikedom, har tillräckligt med kraftreserver och bra dynamisk kontroll.
Har inte DAC eller nätverksanslutning. Saknar lite dynamisk kontrast.
Specifikationer
 • Typ: Integrerad förstärkare
 • Effekt: 2 x 100 watt i 8 ohm, 2 x 200 watt i 4 ohm
 • Teknik: HDAM-SA3, Hypex-moduler, klass D
 • Anslutningar: 6 obalanserade, 1 utgång
 • Skivspelaringång: MM/MC
 • Hörlursuttag: Ja
 • DAC: Nej
 • Nätverk: Nej
 • Övrigt: Fjärrkontroll, bas- och diskantkontroll
 • Mått/vikt: 44,3 x 43,1 x 13 cm/14,8 kg
 • Webb: septon.se
Annons
Annons
forfatter

En halv minut in i Keith Jarretts Köln-konsert kommer jag på varför jag alltid har varit svag för Marantz integrerade förstärkare. Splitter nya Model 30 har samma ljudsignatur: ett lättflytande, snyggt upplöst och obehindrat ljud som är så lätt att tycka om att det snabbt blir beroendeframkallande.

Den ser ut som en miljon också, med en kurvig frontplatta och en ”svävande” kontrollpanel med en rund display i mitten. Det bästa av två världar, alltså: tilltalande varmt ljud och en attraktiv design.

Förstärkaren är den första i en ny generation från Marantz. Där mycket av tekniken känns igen från tidigare modeller som PM-10S1 och PM-12SE. Som bygger på Marantz egna förstärkarmoduler, Hyper-Dynamic Amplifier Modules – kort och gott HDAM.

Marantz HDAM-SA3-moduler som bidrar till det upplösta silkeslena ljudet.

Det gör att den integrerade Model skiljer sig markant från den ursprungliga Model Thirty från 1970, men det finns många likheter också.

Diskret konstruerad phono-modul med symmetrisk krets.

Nya Model 30 är precis som gamla Model Thirty en analog tvåkanalig integrerad förstärkare. Den har rena linjeingångar och en skivspelaringång för både MM- eller MC-pickuper, men ingen nätverksanslutning för strömning eller digitalomvandlare.

Annons

Sådant hänvisar Marantz till SACD 30n, som är en CD-spelare i samma serie och som har allt detta inbyggt.

Diskret konstruerad teknik

Det mesta under topplocket är bekant. En switched mode-strömförsörjning, diskret konstruerade HDAM SA3-moduler som ska ge lägre brus och bättre linjaritet över ett större frekvensområde, noll negativ återkoppling i signalvägen, separata symmetriska kretskort för skivspelaringången och de sex linjeingångarna.

En av två klass D-förstärkarmoduler från Hypex.

Utgångssteget är inte konstruerat med traditionella transistorer, som Model Thirty var. Som så många andra moderna Marantz-förstärkare har Model 30 två klass D-förstärkarmoduler från Hypex (NC500 OEM). De är precis likadana som i PM-10, som har fyra stycken för att ge total uteffekt på 2 x 200 watt i 8 ohm.

Sett ovanifrån: nätdel till vänster, trafo och utgångssteg i mitten och förförstärkare till höger (med phonosteget dolt).

Här anges effekten till 100 watt per kanal, 200 watt i 4 ohm, och det är konservativt enligt min mening. Förstärkaren uppvisade få eller inga tecken på andnöd när den pressades med tungdrivna högtalare.

Styrning

Om vi ​​förflyttar oss till den läckra fronten på Model 30 så lägger man snabbt märke till den dämpade vita LED-belysningen som skiner på den böjda frontplattan.

Annons
Förstärkaren, här i Champagne-finish, är vackert byggd med läckra detaljer.

Förutom ingångsväljare finns det en omkopplare för MM- och MC-pickuper. Och man kan ställa in lastimpedansen för MC till 33, 100 eller 390 ohm. Low, mid eller high. Det är tillräckligt för de flesta MC-pickuper och enligt min erfarenhet funkar det fint med pickuper som ska ha 10, 50 eller 200 ohms last.

Model 30 har tre impedanslägen för MC-pickuper.

Bas- och diskantkontrollerna kan kopplas ur från fjärrkontrollen. Man kan ställa in dem som man vill och sedan bara trycka på knappen när de inte behövs. Man behöver inte ratta fram och tillbaka hela tiden.

Marantz har valt en digital volymkontroll för att ge lägsta möjliga brus och bästa möjliga linjaritet, och den fungerar även med hörlursuttaget.

Ytterst dugligt hörlursuttag.

Silkeslen finess

Marantz säger att de har ägnat mycket tid åt att lyssna sig fram till ljudet i Model 30, vilket de alltid gör, men ännu mer här än tidigare. Detta är i och för sig något som alla konstruktörer gör, annars hade de inte gjort sig jobb, men Marantz säger att de har försökt få fram Marantz-ljudet i Model 30 (och i SACD 30n).

Om de menar samma ljud som vi har fått från premiumförstärkarna i PM-serien håller jag med, eftersom ljudet från Model 30 inte kan förväxlas med ljudet från en Hegel- eller Denon-förstärkare.

Annons

Ljudbilden är generöst öppen och det finns inte ett enda missljud eller något annat som sticker ut. Den är helt enkelt oerhört behaglig, med mängder av värme och en silkeslen finess som ger detaljer i musiken de bästa förutsättningarna att komma med.

Det är lätt att gilla ljudet från Model 30. Oavsett högtalare. Stativaren Lumina I från Sonus faber – och även den golvstående Lumina III – gav en fyllig och öppen ljudbild med fin dynamisk kontrast.

Strömförsörjningen och utgångsteget från Hypex.

Den mycket större 702 S2 Signature från Bowers & Wilkins fick fram klangen i Keith Jarretts flygel med ännu fler klangnyanser än Lumina III. Och den lilla, lättdrivna Audiovector R1 Arreté fick fram ännu fler detaljer i framför allt i diskanten.

Förstärkaren klarade sig utmärkt med den svåra hybrid-elektrostaten Electromotion ESL X från Martin Logan, som har lite besvärliga impedans-vändningar i diskanten. Som dyker ner till låga 1,6 ohm vid 20 kHz.

Det är sådant som kan tvinga ner även kraftfulla förstärkare på knä.

Annons

Ovan nämnda Jarrett-konserten kunde jag spela så ungefär lika högt som jag ville. Förstärkaren levererade samma fylliga ljudbild med en vacker klang som gav pianot både djup och kropp. Basen sträckte sig avgrundsdjupt i Dire Straits Love Over Gold och i klassiska inspelningar lät stråkarnas klang inte tunt eller gällt. Som den kan göra genom många andra förstärkare med klass D.

Det finns mer än tillräckligt med kraft för de flesta högtalare, det är åtminstone mitt intryck efter testet. Och Marantz-förstärkaren har en strålande, om än inte klassledande, dynamisk kontrast. Jämfört med Hegel H190 som ligger i samma prisklass saknar Model 30 lite tryck i dynamiken och låter inte heller lika tredimensionellt som Hegel-förstärkaren. Som dessutom har både nätverksanslutning och DAC inbyggd.

Eftersom förstärkaren har ett separat phono-steg på insidan får skivspelaren en egen ingång med extra kraftiga kontakter.

Men H190 har ingen skivspelaringång. Analog-fantaster kommer att ha stor glädje av skivspelaringången på Model 30. Den är nämligen mycket bättre än i andra Marantz-förstärkare vi har testat och lät felfritt med en Ortofon Cadenza Bronze och Linn Krystal. Så de som spelar vinyl och inte bryr sig om att strömma trådlöst till något annat än hörlurar får en god vän i Model 30.

Slutsats

Nya Model 30 låter som man kan förvänta sig av en Marantz-förstärkare i premiumklassen. Vacker varm klang med stor detaljrikedom och fin dynamik med bra effektreserver. Den har inte riktigt samma dynamiska kontrast som de allra bästa i den här klassen, men den spelar så obesvärat naturligt och ofärgat att den kommer att klä även de bästa högtalarna. Frånvaron av nätverk och DAC får somliga att vända sig någon annanstans, men för de som – kanske främst – avnjuter musiken från externa ljudkällor som CD och skivspelare är Model 30 en förstärkare som definitivt är värd en provlyssning.

Model 30 och SACD30n finns även i satinsvart.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
Rykten gör gällande att Sonos lanserar sina första hörlurar 2021. Så här kan de se ut!
Vill du ha en TV som inte ser som en TV? Då kan Samsungs välsvarvade The Serif vara ett fräscht alternativ.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.