TEST: Sonus faber Lumina I

Ett litet mirakel

Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
Karakter
Sonus faber Lumina I
Ljud & Bild tycker
Så liten att den får plats överallt. Vackert hantverk och ljud som hör hemma i en högre viktklass.
Storleken gör sitt, begränsat med djupbas och tryck.
Specifikationer
  • Typ: Tvåvägs stativhögtalare
  • Bas: 12 cm med membran av cellulosa/fiber
  • Diskant: 29 mm DAD-silkesdome
  • Känslighet/impedans: 84 dB/4 ohm
  • Frekvensomfång: 65–25 000 Hz
  • Mått/vikt: 28 x 14,8 x 21,3 cm/4,4 kg
  • Övrigt: Svart konstläder och valnöt
  • Webb: septon.se
Annons
Annons
forfatter

Egentligen borde det inte vara möjligt att något så litet är så tufft. Högtalarna är inte mycket större än en skokartong och tar så lite plats att de nästan försvinner i bokhyllan. I normala fall är så små högtalare fulla av begränsningar, och de finns här också. Fast de är färre.

Lilla Lumina 1 är den minsta högtalaren som Sonus faber har gjort sedan Minima för mer än 30 år sedan, och den befinner sig i italienarnas billigaste högtalarserie. Det finns en dubbelt så dyr golvversion också, samt en centerhögtalare i samma serie.

Kabinettet är inte lika påkostat som i de dyrare högtalarna i Sonetto-serien, men Sonus faber har ändå kostat på sig fronter av trä och konstläder på baksidan av alla modellerna i Lumina-serien.

Lumina håndlages i Italia.

Så små högtalare som Lumina 1 har alltid begränsat ljudtryck och spelar ingen djupbas. Detta gäller här också, men Paolo Tezzon har lyckats få ut rikligt med bas ur den pyttelilla högtalaren utan att kompromissa med baskvaliteten.

Han har använt en billigare variant av Sonus fabers lätta membran av cellulosafiber och en variant av den fina diskanten med sidentyg som de kallar för DAD (Damped Apex Dome) och där de har strävat efter att få diskanten så linjär som möjligt.

Annons

Det 12 cm lilla små baselementet mynnar ut i en basreflexport längst ner på framsidan, vilket underlättar att få bra ljud när högtalaren står intill väggen eller i en hylla.

 

Så små att man knappt märker dem tills musiken börjar spela.

Konkurrenter

Det finns inte många i samma prisklass som är lika kompakta som Lumina 1. Jag kommer på DALI Menuet SE, fast de kostar lite mer. KEF LS50 är mycket större – och kostar också mer – så det finns inte så många alternativ i samma storlek som de här.

Fyller hyllan och vardagsrummet

Högtalarna är monterade i Italien och tillverkas inte i Asien, vilket är vanligt i den här prisklassen. Det är enda sättet att ha full koll på kvaliteten, enligt Sonus faber. Och jag måste erkänna att de även har lyckats med det estetiska.

Vårt testpar levererades med fronter av valnöt och har heltäckande grillar som sitter fast med magneter. På baksidan har de biwire-terminaler för dubbla uppsättningar kablar. Egentligen fullständigt överflödigt, eftersom det här är högtalare som kopplas till en Sonos Amp, en Rega io eller en integrerad NAD- eller Rotel-förstärkare med ett enda par högtalarterminaler.

Annons

Jag började lyssna med en Hegel H190, som naturligtvis är fullständigt overkill. Jag testade också med ovan nämnda Rega io och vår referensförstärkarkombination från McIntosh som består av MC312 och C2700.

Diskanten är av samma typ som Sonus faber har i sina dyrare högtalare.

Det slog mig omedelbart att det 12 cm lilla baselementet kunde något som jag inte förväntade mig. Eller så är det anpassningen till kabinettet, Paolo Tezzons tuning och delningsfiltret som tillsammans gör att basen låter mycket friskare och mer potent än man tror är möjligt. Den hänger med utmärkt på Gary Peacocks ståbas i Keith Jarretts många ECM-inspelningar och är inte alls rädd för att låta Jack DeJohnettes trummor få fullt utlopp, även när man spelar högt.

Högtalarna har en förmåga att greppa rytmen i musiken och uppvisar en dynamisk förståelse som inte bara är sällsynt för prisklassen utan definitivt också för storleken.

Mellanregistret brukar vara helt felfritt i Sonus fabers högtalare, och det är det här också. Nina Simones röst kommer ut direkt ur högtalarna och placeras alldeles framför lyssnaren, med hennes säregna klang helt intakt. De små Lumina I låter så fylligt och naturligt att man inte tröttnar ens när man spelar högt.

Några partyhögtalare är de inte, och jag tycker att diskanten är väl avslappnad. Men det kan jag leva med. Resten av de små ”skokartongerna” spelar så livligt och engagerande att det är en ren fröjd att lyssna.

Annons

Slutsats

De är verkligen små, nya Lumina 1. Men det märker man inte mycket av när man spelar musik. De har naturligtvis inte mycket djupbas, och spelar inte heller våldsamt högt, men de har kvaliteter som överstiger de fysiska måtten och som har en förmåga att fängsla lyssnaren på ett sätt man knappt tror är möjligt när man ser dem. Utförandet är snyggt, de är lätta att få plats med och med rätt förstärkare får man en skrattretande liten anläggning som får de flesta skeptiker att sluta hånle.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!