annons

TEST:
Technics SL-G700

Det omöjligas konst

Technics SL-G700 kombinerer en sagolikt bra CD-spelare med en lika sagolik nätverksspelare.

Technics SL-G700
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Ibland är det skönt att ha måttfulla förväntningar. Som när man besöker en ny restaurang för första gången. Eller reser till en plats man aldrig varit på förut. Allt är nytt och spännande och det finns en god chans att man blir positivt överraskad.

Ungefär så var det med Technics CD-spelare. Som, måste jag skynda mig att tillägga, är mycket mer än en CD-spelare. Den är en kombination av många saker: CD- och SACD-spelare, nätverksspelare, digitalomvandlare och förförstärkare. Vilket sällan är ett recept på framgång.

Även om Naim lyckades över all förväntning med Uniti Star, som dessutom har en effektförstärkare på insidan, är det inte givet att sådana här multispelar-kombinationer blir lyckade.

Technics SL-G700 kan dock läggas till i listan över produkter som lyckas kombinera flera saker, och med undantag för ett par användarmässiga vedervärdigheter är Technics-spelaren en fantastiskt lyckad apparat.

Okej, den inbyggda hörlursutgången låter i bästa fall respektabelt och driver inte de mest tungdrivna hifi-hörlurarna.

Men ljudkvaliteten – och byggkvaliteten – och alla funktionerna som finns samlade på ett och samma ställe gör Technics-spelaren nästan till ett fynd för musikälskare med en ofta spelad CD-samling.

Man kan spela SACD-skivor också, och på så sätt hålla liv i musiksamlingen med en spelare som har uppdaterad teknik i kombination med både trådbunden och trådlös strömning. Den har Bluetooth inbyggt, för bekvämlighets skull, men även trådlös strömning via wi-fi. Och den stöder både AirPlay2 med eller utan multiroom, Chromecast Audio samt strömning via wi-fi-routern och ethernet-kabel.

annons

Nackdelen är att man måste växla mellan fjärrkontrollen och appen för att styra uppspelningen, och även om fjärrkontrollen är ett skolexempel på enkel styrning så kan man inte säga detsamma om Technics-appen. Den första installationen är relativt rättfram. Det tog mig under fem minuter från det att spelaren var inkopplad tills jag kunde strömma musik från Tidal i anläggningen.

annons

Så långt allt väl. Technics-appen var en gång ganska så bra, nu rekommenderar jag att de skrotar den och gör en ny. Från scratch. Stjäl gärna Linns eller Naims variant och gör en äkta surfplatteversion av den nya appen. Lägg alla primära funktioner på en skärm och integrera strömnings-apparna, TuneIn-webbradio och anslutna musikbibliotek (NAS) i nätverket.

SL-G700 har en USB-ingång på fronten för att spela musik på exempelvis ett USB-minne, samt anslutning till en nätverkshårddisk laddad med musik via USB på baksidan.

 

Diskreta kretsar

Technics-spelaren väger över 12 kilo och är byggd som en pansarvagn. Baksidan har både balanserade och obalanserade utgångar. Man kan styra volymen om man väljer att använda den som förförstärkare tillsammans med ett par aktiva högtalare, eller en effektförstärkare. Eller så kan man låsa volymkontrollen och skicka ut en fast linjesignal om spelaren ska integreras i en anläggning.

annons

Om man skruvar loss toppen så ser man kanske den inkapslade CD-mekaniken först. På ena sidan sitter en avskärmad hybridströmförsörjning, på den andra en diskret uppbyggd analogdel med en 32-bitars digitalomvandlare som hanterar alla format.

Kretsarna är konstruerade som två monokanaler, digitalklockan är faktiskt batteridriven för att förhindra att störningar kryper in i signalen. Technics hävdar att de har lyckats sänka brusnivån hela vägen från strömförsörjningen, via DACen och ut till utgångarna.

Det finns mer. Hörlursuttaget har sin egen klass AA-förstärkare, med Technics JENO-krets, som ska minska brus och förvrängning. Stöd för MQA-avkodning finns också, det hittar man på MQA-CD-skivor och i ljudfilerna från Tidal Hi-Fi Masters.

 

CD-spelaren tar även SACD och MQA CD.

Re-Master

Det går att stänga av alla antenner och nätverksaktiviteter när man spelar CD. En tryckning på Direct-knappen fixar det. Klickar man sig in i inställningsmenyn så hittar man bland annat tre filter med olika kurvor som man kan ställa in efter sin smak. Filter 1 är normalinställningen.

Det finns också en Re-Master-funktion, som är en digital behandling av signalen från CD och som konverterar 16 bit/44,1 kHz-data till 32 bit/192 kHz så att signalen kan behandlas med hög upplösning. Det fungerar även med MP3-filer, där skillnaden är mer hörbar, men rent allmänt låter spelaren väldigt bra utan remastering.

För det gör den verkligen. Sätt på en CD och bara njut av det varma, öppna och upplösta ljudet som flödar ut i vardagsrummet. Det finns mer upplöst ljud i spelare som McIntosh MCD600, men jämfört med till exempel Hegel Mohican låter SL-G700 fylligare och har varmare klangfärger.

Pianoklangen är mäktig och nyanserad på samma gång, oavsett om jag spelar Jarrett eller Andsnes, och perkussion är gnistrande dynamiskt. Diskanten tycker jag känns en smula avslappnad, fast på ett behagligt sätt. Jag tycker inte att någonting maskeras, exempelvis har gitarrer och stråkar ett skarpt fokus ända ner på detaljnivå.

Technics-spelaren är en strålande musikförmedlare, jag är osäker på om det finns många CD-spelare i den här prisklassen som låter väsentligt bättre än den här. Annorlunda, men knappast bättre.

Som nätverksspelare måste du byta från fjärrkontroll till app-styrning – krångligt, naturligtvis, men det fungerar och låter utmärkt. Masters-album eller inte, strömning över nätverket från Tidal-appen via en Nordost Ethernet-kabel låter så fräscht och dynamiskt att jag inte riktigt förstår poängen med att ha en separat nätverksspelare – och en CD-spelare.

Technics SL-G700 kombinerar både och på ett förträffligt sätt, även om styrningen kunde förbättras.

 

Slutsats

Nätverksspelare och CD-spelare i ett är inte en lösning som fungerar för alla. Men för de som behöver byta ut sin åldrande CD-spelare och vill strömma musik är SL-G700 en no-brainer. Det finns inte många lika praktiska spelare där ute, och inte alls många med samma kvaliteter som den här. Kanske inte med samma ljudkvalitet heller, den är värd en sexa i betyg, men tyvärr drar användarvänligheten ner summan i slutbetyget den här gången.

 

 • Typ: SACD/CD-spelare
 • DAC: AK4497 32 bit PCM/DSD
 • Utgångar: Balanserad/obalanserad, optisk/koaxial
 • Ingångar: Optisk/koaxial, USB, ethernet
 • Hörlursuttag: 32 ohm, 110 mV klass AA
 • Trådlöst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast Audio
 • Musiktjänster: Spotify Connect, Tidal, Deezer
 • Formatstöd: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Färg: Silvergår, svart
 • Mått/vikt: 43 x 98 x 40,7 cm/12,2 kg
 • Webb: technics.com
Pris: 30000 kr
PlusSuveränt ljud och byggkvalitet i en ovanligt praktiskt och användbar CD- och nätverksspelare. Stöder högupplöst ljud från CD och strömning
MinusLångsam på avtryckaren, krånglig app-styrning, hörlursuttaget driver inte alla hörlurar.
Technics SL-G700 produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  TEAC TN-4D

  TEAC TN-4D

  7 500
  Vänligt sinnad vinylsvarv
  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan
  Technics SL-1500C

  Technics SL-1500C

  12 000
  Sensationellt bra skivspelare
  Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.
  McIntosh MTI100

  McIntosh MTI100

  89 000
  McIntosh för livsnjutare
  Om man kan se nyttan med en skivspelare som har allting inbyggt så är kanske McIntosh MTI100 helt perfekt.
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  3 000
  Den smartaste ljudförbättringen du kan göra
  Koppla in en bärbar DAC och förbered dig på något du aldrig har hört från mobilen förut.
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  46 000
  Himmelskt ljud av stjärnklass
  För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  6 000
  Magiskt ljud i hörlurarna
  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  5 400
  Den trådlösa skivspelaren vi rekommenderar
  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  2 800
  Trådlös och enkel skivspelare
  Med ett par trådlösa hörlurar och Sony-skivspelaren är du redo för din första LP-samling.
  NAD M10

  NAD M10

  27 000
  Highend i bonsai-format
  Ett komplett ljudsystem i den tunga änden behöver inte fylla halva vardagsummet. Det visar den senaste medlemmen i NAD Masters-serien.
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  54 000
  Lyngdorf bryder dine stuevægge ned
  Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  2 400
  Bärbar radio med bättre bas
  Geneva utmärker sig med en riktigt potent reseradio.
  Yamaha M-5000 och C-5000

  Yamaha M-5000 och C-5000

  140 000
  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  46 000
  Gold Note charmar och imponerar.
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  2 700
  Tivolis reseradio har just förbättrats, räcker det för att hålla undan för konkurrenterna?
  Ruark Audio R1 Mk3

  Ruark Audio R1 Mk3

  2 900
  Bättre ljud kan du inte få i den här klassen, men batteriet är skrattretande dyrt.
  Pure Evoke H4

  Pure Evoke H4

  2 100
  Pure är ett bra val för dig som vill ha ett handtag – men kom ihåg att köpa batterier.