TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Naim Uniti Star

Himmelskt ljud av stjärnklass

För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.

forfatter
Publicerad 2019-08-12 - 12:47
Karakter
Naim Uniti Star
L&B tycker
Enastående ljudkvalitet med allt man behöver ombord. Utmärkt app-styrning, oklanderlig byggkvalitet. Framtidssäker.
Highend-pris. Saknar skivspelaringång och USB-ingång.
Specifikationer
 • Effekt: 2 x 70 watt i 8 ohm
 • Radio: Nätradio (FM/DAB-modul som extrautrustning)
 • Trådlöst: Wifi, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast, UPnP, multiroom
 • Strömningstjänster: Spotify Connect, Tidal, Apple Music
 • Anslutningar: HDMI ARC, ethernet, analog in, optisk/koaxial in, pre out
 • CD-spelare: Ja
 • Skivspelaringång: Nej
 • Hörlursuttag: Ja
 • Förval: Ja
 • Färgskärm: Ja
 • App-styrning: Naim
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått: 43,2 x 9,5 x 26,5 cm
 • Övrigt: SD-kort, hårddiskanslutning
 • Webb: instereo.se
Riktpris: 46000Pr. 2019-08-12 Produktsida

Den moderna versionen av allt-i-ett-anläggningen är betydligt bättre än den där som du minns att din morbror hade på 80-talet. För tvärtemot vad många tror är det fullt möjligt att packa in både bra ljud och alla ljudkällor man behöver i en enda låda.

Titta bara på Naim Uniti Star. Här får man CD-spelare, streaming, HDMI, internetradio, multiroom och ingångar för flera ljudkällor. Det går också att installera en radiomodul med FM/DAB – eller beställa systemet med det inbyggt.

Uniti Star är så långt från den klassiska musikcentralen som man kan komma, samtidigt är den är lika praktisk och användbar som de gamla allt-i-ett-anläggningarna var.

På 70- och 80-talet var allt-i-ett-systemen mer budgetvänliga alternativ till en stor stereo. Man fick skivspelare, radio, kassettdäck och förstärkare i en och samma låda. Tillsammans med ett par högtalare var de här musikcentralerna hela familjens stereo. Många har stått med hårborsten som mikrofon framför sådana anläggningar och sjungit eller mimat till den tidens hits.

Det kan man göra med Naim Uniti Star också. Som det verkligen svänger om. Man kan däremot inte koppla in en skivspelare utan ett phono-steg, och det finns naturligtvis inget kassettdäck på flera mils omkrets.

Men Uniti Star har nästan allt annat du behöver, och lite till.

Star är den mellersta modellen i Naims Uniti-universum. Den hälften så stora Uniti Atom är en 40-watts strömningsförstärkare och ingångsmodell, medan Uniti Nova är flaggskeppet med 80 watt och en mer raffinerad nätdel.

Flera av inställningarna görs enklast på iPaden. Foto: Naim

CD-spelare

Med sina 70 watt och något mindre nätdel lägger sig Star snäppet under Nova i pris, men här får man en inbyggd CD-spelare, och en möjlighet att rippa upp till 20 000 låtar till en extern hårddisk, bit-perfect och i förlustfritt WAV- eller FLAC-format.

Uniti-serien använder Naims senaste buffertteknik och en 40-bitars SHARC DSP-processor. En egenutvecklad algoritm ska ta bort digitalt jitterbrus och uppsampling flyttar bort bruset från det hörbara området.

Atom och Nova har ingen CD-spelare, men kan använda den separata Naim Core som CD-ripparer, fast inte som CD-spelare. Rippa först, spela sedan.

Star-versionen delar samma strömningsplattform, och med den ovan nämnda CD-spelaren fyller den ett lite annat behov. Många har fortfarande CD-skivorna stående framme och de kan spelas direkt här – eller rippas för att spelas senare, så att CD-skivorna så småningom kan stuvas undan. Om man vill.

AirPlay 2 och multiroom

Men Star kan spela musik från andra källor än CD och hårddisk. Den har Bluetooth aptX-HD och wifi-strömning, Google Chromecast, Apple AirPlay 2, nätradio och går att styra med Roon.

Multiroom? Ja, det också. Upp till sex enheter kan styras från appen. En Star kan strömma till exempelvis en Naim Mu-so eller en Atom i ett annat rum, och allt styrs med Naims välgjorda app. Antingen i mobilen eller i surfplattan.

Liksom de andra strömningsförstärkarna i Uniti-serien har Star strömningstjänster som Spotify och Tidal integrerat, och den stöder praktiskt taget alla ljudformat.

Den dagliga skötseln kan enkelt utföras med den fina fjärrkontrollen, med belysta knappar, eller med knappraden bredvid skärmen. Som konstigt nog inte är en färgskärm.

Ställ inte Uniti Star på en trång hylla, förresten. Då kan du inte använda det läckra volymhjulet på toppen. För handen över det, så lyser symboler upp och visar volymnivån. Krama fingrarna runt det stora hjulet och få tillfredsställelsen av att känna på precisionsmekanik.

Resten av förstärkaren har samma höga byggkvalitet. Borstad, anodiserad aluminium, silkeslena ytor och blanka glasytor ger ett exklusivt intryck.

Naim-appen är bäst på surfplatta. Foto: Naim

Radio?

Egentligen har man knappast någon användning för radiomodulen. Möjligtvis de som enbart lyssnar på nationella radiokanaler, fast de finns även i det enorma urvalet av radiostationer i den integrerade nätradion. Där man också kan lagra sina favoriter för senare lyssning.

Det finns kontakter för fem digitala ljudkällor på baksidan, två vardera av optiska och koaxiala plus en 75-ohms BNC-kontakt, men det finns ingen USB-ingång för de som vill koppla in datorn. Inte heller någon skivspelaringång, så man behöver en skivspelare med inbyggt phono-steg eller ett separat sådant. Om man inte väljer att strömma musiken från en skivspelare med Bluetooth. Som Yamahas fina MusicCast Vinyl 500.

Man kan naturligtvis strömma över nätverket via ethernet till Uniti Star, vilket är att föredra för högst ljudkvalitet, och sedan har man ju en CD-spelare och eventuellt en hårddisk, men det går också att spela från SD-kort.

När allt kommer omkring är möjligheterna tillräckliga för de flesta av oss.

Låt oss inte glömma HDMI-ingången som har ljudretur (ARC), så att man kan koppla TV-ljudet till systemet. Om du inte väljer en optisk kabel från TV:n.

Det är också värt att nämna att det finns en utgång med variabel volym. Som kan anslutas till en subwoofer eller ett slutsteg om man vill uppgradera med mer effekt. Vilket jag betvivlar på att särskilt många kommer att sakna. Det gamla begreppet ”Naim-watt” lever i högsta välmåga här. De specade 70 wattarna matchade fint en Hegel H190 med 150 watt.

Inte all världens ingångar, men tillräckligt. Foto: Naim

Raffinerad, dynamisk och sublim

Uniti Star fick prova på allt från Dynaudio Contour 20 och Special Forty till Klipsch Cornwall III, Piega Premium 501 och JBL L100 Classic. Förstärkaren trivdes med dem allihop, men allra bäst lät det med Piega och Dynaudio. De har en mer neutral klangkaraktär, vilket passade perfekt till Naim-förstärkarens glödande klang. Och en sådan klang!

Sättet som Uniti Star gav musiken substans påminde om en McIntosh-förstärkare. Till exempel. En Decca-inspelning med sopranen Lise Davidsen, som sjunger Wagners Tannhäuser, hade knivskarpt fokus och massor av klang även längre ner i oktaverna. Men det lät inte fett och baktungt, i stället fanns det en gnistrande dynamik (Wagner är ju känd för att trycka till emellanåt) som särskilt Klipsch- och JBL-högtalarna gillade. Jag också.

Samma sak upprepades i Private Investigations på Dire Straits Love Over Gold. Jag kan inte ha varit förberedd, trots att jag har hört låten otaliga gånger under 30 år, men när gitarrerna brakade loss tillsammans med Pick Withers trummor mot slutet så föll hakan ända ner i bordsskivan.

Jösses en sådan dynamik!

På Khalids senaste album lät Outta My Head, med John Mayer på gitarr och i duett, riktigt fett. Kanske framför allt i JBL-högtalarna, som växte sig mycket större rent ljudmässigt. På sätt och vis var det lite av en överraskning för mig. Men mer om det i en annan artikel.

Den största fördelen med Naim-förstärkaren är att den har allt på ett ställe, lättillgänglig för alla som vill integrera en lättanvänd hifi-anläggning i hemmet och kan tänka sig att bygga ut med fler Naim-högtalare eller -förstärkare i ett multiroom-system.

Effektspecifikationen kan man bara skratta åt, Uniti Star har ett vridmoment och en effektkurva som skulle ha gjort Porsches Mezger-boxer avundsjuk.

På insidan är det ganska så fullt. Foto: Naim

Jämfört med

Den låter lättsam, enkel och ovanligt öppen. Jämfört med en T+A R1000E finns det mer djup i ljudbilden och mer luft runt musikerna. Det hörs tydligt i exempelvis ECM:s liveinspelning med Keith Jarrett Trio, där Naim-förstärkaren placerar dig ända framme vid scenkanten, medan T+A-förstärkaren förflyttar dig längre bak i salen.

Bortsett från de mest tungdrivna högtalarna tror jag definitivt att Uniti Star orkar strö lite stjärnstoff över de allra flesta högtalarna där ute. Det är sällsynt att en allt-i-ett-anläggning låter lika raffinerat, naturligt och levande som den här.

Slutsats

Naim Uniti Star är inte utan brister. USB, skivspelaringång och pekskärm, till exempel, men invändningarna bleknar bredvid den väldgjorda enkla styrningen av en så pass avancerad apparat. Naims app är den bästa du kan hitta, och begreppet Naim-watt är ingen myt, utan verklighet. För du hittar inte en mer välljudande, stark och välgjord anläggning i den här prisklassen. Trots det höga priset och några små invändningar är Uniti Star det bästa du kan hitta i den här klassen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild