annons
annons
annons
test:

Naim Uniti Star

Naim Uniti Star
annons

Himmelskt ljud av stjärnklass

Lägg till som favorit

För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.

Plus lbadvantages
Enastående ljudkvalitet med allt man behöver ombord. Utmärkt app-styrning, oklanderlig byggkvalitet. Framtidssäker.
Minus lbdisadvantages
Highend-pris. Saknar skivspelaringång och USB-ingång.

Den moderna versionen av allt-i-ett-anläggningen är betydligt bättre än den där som du minns att din morbror hade på 80-talet. För tvärtemot vad många tror är det fullt möjligt att packa in både bra ljud och alla ljudkällor man behöver i en enda låda.

Titta bara på Naim Uniti Star. Här får man CD-spelare, streaming, HDMI, internetradio, multiroom och ingångar för flera ljudkällor. Det går också att installera en radiomodul med FM/DAB – eller beställa systemet med det inbyggt.

Uniti Star är så långt från den klassiska musikcentralen som man kan komma, samtidigt är den är lika praktisk och användbar som de gamla allt-i-ett-anläggningarna var.

På 70- och 80-talet var allt-i-ett-systemen mer budgetvänliga alternativ till en stor stereo. Man fick skivspelare, radio, kassettdäck och förstärkare i en och samma låda. Tillsammans med ett par högtalare var de här musikcentralerna hela familjens stereo. Många har stått med hårborsten som mikrofon framför sådana anläggningar och sjungit eller mimat till den tidens hits.

Det kan man göra med Naim Uniti Star också. Som det verkligen svänger om. Man kan däremot inte koppla in en skivspelare utan ett phono-steg, och det finns naturligtvis inget kassettdäck på flera mils omkrets.

Men Uniti Star har nästan allt annat du behöver, och lite till.

Star är den mellersta modellen i Naims Uniti-universum. Den hälften så stora Uniti Atom är en 40-watts strömningsförstärkare och ingångsmodell, medan Uniti Nova är flaggskeppet med 80 watt och en mer raffinerad nätdel.

Flera av inställningarna görs enklast på iPaden. Foto: Naim

CD-spelare

Med sina 70 watt och något mindre nätdel lägger sig Star snäppet under Nova i pris, men här får man en inbyggd CD-spelare, och en möjlighet att rippa upp till 20 000 låtar till en extern hårddisk, bit-perfect och i förlustfritt WAV- eller FLAC-format.

Uniti-serien använder Naims senaste buffertteknik och en 40-bitars SHARC DSP-processor. En egenutvecklad algoritm ska ta bort digitalt jitterbrus och uppsampling flyttar bort bruset från det hörbara området.

Atom och Nova har ingen CD-spelare, men kan använda den separata Naim Core som CD-ripparer, fast inte som CD-spelare. Rippa först, spela sedan.

Star-versionen delar samma strömningsplattform, och med den ovan nämnda CD-spelaren fyller den ett lite annat behov. Många har fortfarande CD-skivorna stående framme och de kan spelas direkt här – eller rippas för att spelas senare, så att CD-skivorna så småningom kan stuvas undan. Om man vill.

AirPlay 2 och multiroom

Men Star kan spela musik från andra källor än CD och hårddisk. Den har Bluetooth aptX-HD och wifi-strömning, Google Chromecast, Apple AirPlay 2, nätradio och går att styra med Roon.

Multiroom? Ja, det också. Upp till sex enheter kan styras från appen. En Star kan strömma till exempelvis en Naim Mu-so eller en Atom i ett annat rum, och allt styrs med Naims välgjorda app. Antingen i mobilen eller i surfplattan.

Liksom de andra strömningsförstärkarna i Uniti-serien har Star strömningstjänster som Spotify och Tidal integrerat, och den stöder praktiskt taget alla ljudformat.

Den dagliga skötseln kan enkelt utföras med den fina fjärrkontrollen, med belysta knappar, eller med knappraden bredvid skärmen. Som konstigt nog inte är en färgskärm.

Ställ inte Uniti Star på en trång hylla, förresten. Då kan du inte använda det läckra volymhjulet på toppen. För handen över det, så lyser symboler upp och visar volymnivån. Krama fingrarna runt det stora hjulet och få tillfredsställelsen av att känna på precisionsmekanik.

Resten av förstärkaren har samma höga byggkvalitet. Borstad, anodiserad aluminium, silkeslena ytor och blanka glasytor ger ett exklusivt intryck.

Naim-appen är bäst på surfplatta. Foto: Naim

Radio?

Egentligen har man knappast någon användning för radiomodulen. Möjligtvis de som enbart lyssnar på nationella radiokanaler, fast de finns även i det enorma urvalet av radiostationer i den integrerade nätradion. Där man också kan lagra sina favoriter för senare lyssning.

Det finns kontakter för fem digitala ljudkällor på baksidan, två vardera av optiska och koaxiala plus en 75-ohms BNC-kontakt, men det finns ingen USB-ingång för de som vill koppla in datorn. Inte heller någon skivspelaringång, så man behöver en skivspelare med inbyggt phono-steg eller ett separat sådant. Om man inte väljer att strömma musiken från en skivspelare med Bluetooth. Som Yamahas fina MusicCast Vinyl 500.

Man kan naturligtvis strömma över nätverket via ethernet till Uniti Star, vilket är att föredra för högst ljudkvalitet, och sedan har man ju en CD-spelare och eventuellt en hårddisk, men det går också att spela från SD-kort.

När allt kommer omkring är möjligheterna tillräckliga för de flesta av oss.

Låt oss inte glömma HDMI-ingången som har ljudretur (ARC), så att man kan koppla TV-ljudet till systemet. Om du inte väljer en optisk kabel från TV:n.

Det är också värt att nämna att det finns en utgång med variabel volym. Som kan anslutas till en subwoofer eller ett slutsteg om man vill uppgradera med mer effekt. Vilket jag betvivlar på att särskilt många kommer att sakna. Det gamla begreppet ”Naim-watt” lever i högsta välmåga här. De specade 70 wattarna matchade fint en Hegel H190 med 150 watt.

Inte all världens ingångar, men tillräckligt. Foto: Naim

Raffinerad, dynamisk och sublim

Uniti Star fick prova på allt från Dynaudio Contour 20 och Special Forty till Klipsch Cornwall III, Piega Premium 501 och JBL L100 Classic. Förstärkaren trivdes med dem allihop, men allra bäst lät det med Piega och Dynaudio. De har en mer neutral klangkaraktär, vilket passade perfekt till Naim-förstärkarens glödande klang. Och en sådan klang!

Sättet som Uniti Star gav musiken substans påminde om en McIntosh-förstärkare. Till exempel. En Decca-inspelning med sopranen Lise Davidsen, som sjunger Wagners Tannhäuser, hade knivskarpt fokus och massor av klang även längre ner i oktaverna. Men det lät inte fett och baktungt, i stället fanns det en gnistrande dynamik (Wagner är ju känd för att trycka till emellanåt) som särskilt Klipsch- och JBL-högtalarna gillade. Jag också.

Samma sak upprepades i Private Investigations på Dire Straits Love Over Gold. Jag kan inte ha varit förberedd, trots att jag har hört låten otaliga gånger under 30 år, men när gitarrerna brakade loss tillsammans med Pick Withers trummor mot slutet så föll hakan ända ner i bordsskivan.

Jösses en sådan dynamik!

På Khalids senaste album lät Outta My Head, med John Mayer på gitarr och i duett, riktigt fett. Kanske framför allt i JBL-högtalarna, som växte sig mycket större rent ljudmässigt. På sätt och vis var det lite av en överraskning för mig. Men mer om det i en annan artikel.

Den största fördelen med Naim-förstärkaren är att den har allt på ett ställe, lättillgänglig för alla som vill integrera en lättanvänd hifi-anläggning i hemmet och kan tänka sig att bygga ut med fler Naim-högtalare eller -förstärkare i ett multiroom-system.

Effektspecifikationen kan man bara skratta åt, Uniti Star har ett vridmoment och en effektkurva som skulle ha gjort Porsches Mezger-boxer avundsjuk.

På insidan är det ganska så fullt. Foto: Naim

Jämfört med

Den låter lättsam, enkel och ovanligt öppen. Jämfört med en T+A R1000E finns det mer djup i ljudbilden och mer luft runt musikerna. Det hörs tydligt i exempelvis ECM:s liveinspelning med Keith Jarrett Trio, där Naim-förstärkaren placerar dig ända framme vid scenkanten, medan T+A-förstärkaren förflyttar dig längre bak i salen.

Bortsett från de mest tungdrivna högtalarna tror jag definitivt att Uniti Star orkar strö lite stjärnstoff över de allra flesta högtalarna där ute. Det är sällsynt att en allt-i-ett-anläggning låter lika raffinerat, naturligt och levande som den här.

Slutsats

Naim Uniti Star är inte utan brister. USB, skivspelaringång och pekskärm, till exempel, men invändningarna bleknar bredvid den väldgjorda enkla styrningen av en så pass avancerad apparat. Naims app är den bästa du kan hitta, och begreppet Naim-watt är ingen myt, utan verklighet. För du hittar inte en mer välljudande, stark och välgjord anläggning i den här prisklassen. Trots det höga priset och några små invändningar är Uniti Star det bästa du kan hitta i den här klassen.

Du måste varea prenumerant för att läsa vidare.
Redan prenumerant Logga in

Full tillgång till den digitala versionen


4 veckor för 0:-
Pris per månad: 49:- Ingen bindningstid.

Prova i 4 veckor för 0:-

Allt detta ingår:

 • Alla tester på ljudochbild.se
 • Nyhetsbrev varje vecka
 • Full tillgång till vårt testarkiv med tusentals produkter
 • Spara dina favoritartiklar
 • Alla nyheter, recensioner och guider
 • Våra journalisters analyser och kommentarer

Tidningen i tryck + full digital tillgång


1 år (11 nummer) för 580:-
Välkomstgåva: KYGO E4/1000

Prenumerera på print- och digitalversionen
Allt detta ingår:
 • Alla tester på ljudochbild.se
 • 11 nummer av Ljud & Bild hem till brevlådan
 • Välkomstpremie: KYGO E4/1000
 • Digitalversionen av tidningen
 • Nyhetsbrev varje vecka
 • Full tillgång till vårt testarkiv med tusentals produkter
 • Spara dina favoritartiklar
 • Alla nyheter, recensioner och guider
 • Våra journalisters analyser och kommentarer

Tidningen i tryck + full digital tillgång


1 år (11 nummer) för 999:-
Välkomstgåva: KYGO A4/300 BT

Prenumerera på print- och digitalversionen
Allt detta ingår:
 • Alla tester på ljudochbild.se
 • 11 nummer av Ljud & Bild hem till brevlådan
 • Välkomstpremie: KYGO A4/300 BT
 • Digitalversionen av tidningen
 • Nyhetsbrev varje vecka
 • Full tillgång till vårt testarkiv med tusentals produkter
 • Spara dina favoritartiklar
 • Alla nyheter, recensioner och guider
 • Våra journalisters analyser och kommentarer

Tidningen i tryck + full digital tillgång


Halvår (6 nummer) för 349:-
Prenumerera på print- och digitalversionen
Allt detta ingår:
 • Alla tester på ljudochbild.se
 • Nyhetsbrev varje vecka
 • Full tillgång till vårt testarkiv med tusentals produkter
 • Spara dina favoritartiklar
 • Alla nyheter, recensioner och guider
 • Våra journalisters analyser och kommentarer
 • Effekt: 2 x 70 watt i 8 ohm
 • Radio: Nätradio (FM/DAB-modul som extrautrustning)
 • Trådlöst: Wifi, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast, UPnP, multiroom
 • Strömningstjänster: Spotify Connect, Tidal, Apple Music
 • Anslutningar: HDMI ARC, ethernet, analog in, optisk/koaxial in, pre out
 • CD-spelare: Ja
 • Skivspelaringång: Nej
 • Hörlursuttag: Ja
 • Förval: Ja
 • Färgskärm: Ja
 • App-styrning: Naim
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Mått: 43,2 x 9,5 x 26,5 cm
 • Övrigt: SD-kort, hårddiskanslutning
 • Webb: instereo.se

Pris: 46000 kr
Naim Uniti Star produktside
Bästa pris på Naim Uniti Star
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Stark hybridförstärkare

  Stark hybridförstärkare

  Rör och transistorer i skön förening. Lägg till som favorit
  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Är det dags att sälja den danska nationalklenoden Bang & Olufsen?Lägg till som favorit
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Koppla in en bärbar DAC och förbered dig på något du aldrig har hört från mobilen förut.

  Lägg till som favorit
  Förbättrad McIntosh

  Förbättrad McIntosh

  McIntosh rullar ut en ny generation förförstärkare, vilket innebär att den fantastiska C2600 får en uppdatering. Lägg till som favorit
  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Danska Gryphon Audio Designs presenterar en ny serie på highend-mässan i Hong Kong. Lägg till som favorit
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.

  Lägg till som favorit
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.

  Lägg till som favorit
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  Med ett par trådlösa hörlurar och Sony-skivspelaren är du redo för din första LP-samling.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny