Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Naim Uniti Nova

Stjerneglimt av en forsterker

Nova är ett perfekt namn på den här explosiva, eleganta förstärkaren. Som är späckad med användarvänliga funktioner.

Skrivet av / 2018-07-24 - 10:23
Naim Uniti Nova
Geir Gråbein Nordby

Det är få produkter som triggar måste ha-känslan bara genom att man tittar på dem. Uniti-serien från Naim gör det, och ingen av dem lika mycket som förstärkaren Nova.

Produkten har ett sömlöst yttre, in i minsta detalj. Bortsett från färgen är detta så långt man kan komma från en ”svart box”. Den högupplösta skärmen är väldig läcker, täckt av ett blankt glas som går i ett med resten av förstärkaren (även om vi hade velat ha OLED utan ströljus i den här prisklassen). Det är sällsynt att någon kallar kylflänsar för snygga, men sättet som de smälter in med resten av förstärkaren gör att vi inte kan komma på något annat ord.

Och så är det ju vikten. För en så piffig, kompakt produkt som Nova kan väl omöjligen väga särskilt mycket? Men det solida skalet i kraftig aluminium, plus en rejält väldimensionerad ringkärnetrafo på insidan drar upp vikten till stabila 13 kilo. 13 kilo härlig hifi.

(Foto: Tillverkare)

Inkråm och funktioner

När jag testade lillebror Uniti Atom för över ett år sedan blev jag imponerad av storleken på nätdelen. För trots att Atom bara är lite drygt hälften så bred som Nova så tar strömförsörjningen upp mer än en tredjedel av utrymmet på insidan, och är en stor del av orsaken till Atoms respektabla kraftresurser. Även om effekten bara specas till 2 x 40 watt. Tja, skulle du ta Novas nätdel och stoppa in den i Atom så skulle du inte få plats med så mycket mer. Det tar nästan upp halva insidan av Nova, och är nödvändig för att kunna utnyttja varenda en av de 2 x 80 wattarna som Nova förfogar över.

När det gäller anslutningar har Nova det mesta. Som två analoga RCA-ingångar, två koaxiala och två optiska digitalingångar. Och bannemej om den inte har HDMI-kontakt också, för inkoppling till TV:n via ljudreturkanalen (stöder bara PCM). Två högupplösta USB-ingångar spelar musik från hårddisk eller USB-minne, med upp till 24 bit/384 kHz-upplösning – eller DSD-filer med upp till 5,6 MHz. Och för att få optimal upplösning i musiken är Nova utrustad med en SHARC-digitalprocessor som gör hela 2,7 miljarder beräkningar i sekunden med 40-bitars ”floating point”-upplösning, vilket ger många fler digitala värden än så kallad ”fixed point. Tillsammans med 16x översampling ska detta minimera jitter och eliminera alla besvärliga frekvenser som kan ge det analoga filtret i digitalomvandlaren oönskat hög arbetstemperatur. Den här tekniken delar Nova med lillebror Atom och jittermätningarna påstås vara de lägsta som någonsin har uppmätts med DAC-chip från Burr-Brown.

En kraftig ringkärnetrafo på 770VA levererar mängder av ström. Foto: Naim

Nätverksavspelning

För att verkligen kunna kallas för en allt-i-ett-förstärkare har Nova inbyggd strömning, och det är något som Naim har varit bäst i klassen på ända sedan de första Uniti-produkter kom 2009. Nova kan kopplas in med kabel eller med trådlös wifi, antennen sitter dold på insidan i stället för att sticka upp fult på baksidan. Man kan spela musikfiler från nätverkshårddisk och både Chromecast, Bluetooth och AirPlay finns på plats. Snart kommer även stöd för AirPlay 2 som har multiroom-funktioner. Nova har 5 minuters buffertminne, vilket ger en extremt bra felkorrektion, men innebär också att musiken fortsätter att spela i upp till fem minuter om man tappar internetuppkopplingen.

Som strömningstjänster finns både Spotify och Tidal, och Uniti Nova går att styra direkt från Roon-programmet på PC, Mac eller mobil.

Användning

När det gäller Naim och användarvänlighet så har den högsta prioritet. Appen är otroligt intuitiv och man kan lägga in musiktjänsterna man använder. Tidal, internetradio och fler. Spotify får man med Connect-funktionen, vilket innebär att man väljer Nova som ljudkälla i Spotifys egen app. Man kan också använda i princip alla appar man vill för att styra förstärkaren tack vare inbyggt Chromecast och AirPlay. Jag gillar den medföljande fjärrkontrollen väldigt mycket. Den är grymt läcker och kommunicerar via Bluetooth, så man slipper peka den mot förstärkaren. HDMI-utgången är också enkel att koppla till en TV med ljudretur, man bara anger i TV ns menysystem att ljudet ska överföras via HDMI ARC.

Gott om ingångar, inklusive HDMI SD-kort. Foto: Naim

Superbra

När jag hörde Uniti Atom för mer än ett år sedan blev jag mäkta imponerad av ljudkvaliteten. Tonerna hade en stor klangbotten och instrumenten placerades i ett stort rum. Den enda uppenbara bristen hos Atom var rå kraft.

I ärlighetens namn förväntade jag inte mig några kolossalt brutala krafter från Nova heller, eftersom den har en effekt på fel sida 100 watt. Men där fick jag äta upp mina fördomar. Inkopplad till de stora Focal Kanta No.2 målas ljudbilden upp med en sådan luftighet, kombinerat med skarp precision och bas-attack, att man skulle kunna tro att man lyssnade på en mycket större förstärkare.

Ett bra exempel är Wrap Your Arms Around Me med den svenska, mystiska elektroduon The Knife. Tung, skön perkussion i ett stort och luftigt ljudlandskap, med Karin Dreijer Anderssons spöklika röst mitt i alltihop. Det här låter fett! Och även om man inte skulle kunna tro att en 80-wattare kunde hålla Focal-högtalarna i skinnet så har den järnkoll. Det hamrar och dundrar utan att låta vasst, tvärtom har förstärkaren en glöd som matchar högtalarna mycket bra.

Klipsch RF-7 III

Apropå hamrande och dundrande så har vi fortfarande Klipsch RF-7 III i testrummet. Häftigare högtalare tror jag inte finns för under 100 000 kronor, åtminstone inte när man snackar ljudtryck och underhållning. Men även om de har en känslighet på 100 dB med en enda watt så behövs det en del muskler för att få lite kontroll. Framför allt basen kan springa iväg okontrollerat, dessutom blir diskanthornet lätt skrikigt med fel förstärkare.

Det känns trevligt att konstatera att Naim Uniti Nova har ett och annat att bidra med här också. För maken till sexig tunna krut får man leta efter! Simon Says med rapparen Pharoahe Monch är ett perfekt exempel. Med Nova ställer sig högtalarna i stram givakt och pumpar ut rytmerna hårt och brutalt i rummet. Diskanten, som jag var lite nervös för till en början, är om än inte mjuk och superupplöst (det ligger inte i högtalarnas natur) så åtminstone så behärskad och fri från vasshet att man tryggt kan vräka upp volymen utan att hålla för öronen.

Fjärrkontrollen använder Bluetooth och funkar även om förstärkaren står i ett skåp . Foto: Naim

Audiovector

Allra bäst trivs Naim Uniti Nova dock på en ljudnivå lite över genomsnittet, men inte på något sätt öronbedövande. Då får man en fin känsla av fysik, samtidigt som man slås av timingen i allting.

Ihop med Audiovector SR3 Arreté Raw Surface LE visar förstärkaren sig från sin mest musikaliska sida. Singer/songwriter Savannah Conley från Nashville spelar skön, gitarrbaserad indiemusik som bygger på country, och balladen Same Old Eyes har ett stort ljudlandskap som är uppbyggt i olika lager och en horisont som sträcker sig långt inåt. Nova målar upp ljudbilden med finkänslig hand, med en timing som är svårslagen.

(Foto: Tillverkare)

Konkurrenter

52 000 kronor är långt ifrån gratis, den kostar mer än dubbelt så mycket som den redan fina Uniti Atom. Är Nova dubbelt så bra? Den har åtminstone dubbelt så mycket muskler. Men nej, det ska mycket till för att blir dubbelt så bra som Atom. Men Nova kan driva svårare högtalare och fylla ett större rum med ljud. Och ja, den låter ännu bättre. Mer finmaskigt och har mer av det roliga, rytmiska. Men visst, har du två rum som du vill ha toppljud i så är det mer förnuftig att köpa två Atom.

Vilka andra rivaler i prisklassen har Nova? Det ligger nära till hands att nämna Hegel H360, som nu kostar 46 000 kronor. Ett muskelknippe som har all upplösning och musikalitet man behöver. Och som gör att budgeten dessutom får plats för 5 års abonnemang på YouTube Music eller Spotify – eller hälften så mycket med Tidal HiFi och CD-kvalitet. H360 har inte samma strömningsmöjligheter (men både AirPlay och DLNA) och den väcker inte alls samma vill-ha-känslor när det gäller kompakta mått och läckert utseende.

Detsamma gäller för Auralic Polaris. Precis som Nova är den liten och kompakt och har inbyggd strömning. Men inte samma tyngd, kropp och driv i basen, och den är inte lika smidig att använda. Naim Nova känns nästan som en förlängning av en själv, så intuitiv är den.

Men det ligger också nära till hands att lyfta fram Gato Audio DIA-400S. Den har lika kompakta mått men hela 2 x 400 digitala watt under huven. I muskelkraft klår den Nova, men den har Bluetooth som enda strömning och även om den är oerhört läcker så är den inte samma utseendemässiga och tekniska vidunder som Uniti Nova.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Nova är den största integrerade förstärkaren i Naims Uniti-serie. Den strömmar musik från i stort sett alla källor och tjänster, och trots en effekt på måttliga 2 x 80 watt håller den högtalarna i snygg kontroll, till och med de allra kärvaste. Vi körde till och med högtalare som är byggda för höga ljudtryck utan problem.

Vackert ljud, fantastisk användarvänlighet och ett utseende som framkallar förälskelse vid första ögonkastet gör Nova till en solklar kandidat för vardagsrummet. Vill du ha så få och superkompakta komponenter som möjligt och har råd att betala för det, så är det svårt att tänka sig en mer fulländad produkt.

Karakter
Naim Uniti Nova

Ljud & Bild tycker

Extrem byggkvalitet i kombination med fantastiskt ljud. Användarupplevelsen saknar nästan motstycke. Skärmen borde ha varit OLED för att passa ännu bättre ihop med produkten. Effekten är på fel sida 100 watt (fast vem bryr sig).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Ljud & Bild
Rulla till toppen