Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har testat Spotify Connect

Nu blir det ännu enklare att streama Spotify i stereon! Webbtjänsten ger tillgång till 20 miljoner låtar och allt som behövs är Connect.

Skrivet av / 2013-11-18 - 11:46
Vi har testat Spotify Connect

Spotify ger tillgång till ett nästan obegränsat bibliotek av musik. I stället för att äga musiken och ha den lagrad lokalt på en hårddisk (eller – gud förbjude! – på CD-skivor) så betalar du en månatlig avgift för att kunna strömma musiken från internet. Det går att lyssna på musiken på datorn, mobiltelefonen eller surfplattan.

Musik på stereon
Haken är hur man gör för att lyssna på musiken på stereon. Vissa hifi-komponenter har bluetooth, som på ett praktiskt sätt gör att man kan strömma musiken från mobilen eller surfplattan till anläggningen. Nackdelen är att ljudkvaliteten påverkas en smula.

Andra hifi-anläggningar har AirPlay. Det innebär att Apple-användare kan spela musik från sin smartmobil eller surfplatta på ett enkelt sätt via sitt trådlösa hemnätverk, och musiken kommer ut ur stereon utan kvalitetsförluster. Android-användare kan också göra detta genom att ladda ner en app (till exempel AirAudio). För att allt ska fungera optimalt behövs ett bra och stabilt trådlöst nätverk, eftersom musiken som skickas genom luften behöver en hel del bandbredd.

Spotify inbyggt
Och så finns det hifi-komponenter som har Spotify inbyggt. Många hemmabioförstärkare har till exempel haft detta, och tjänsten styrs då med en fjärrkontroll-app för smartmobil eller surfplatta. Problemet har varit att tredjepartstillverkare har skapat sina egna gränssnitt för tjänsten. Alla har inte varit lika lyckade, framför allt har sökfunktioner och redigering av spellistor haft sina brister i apparna. Och det har gjort Spotify-upplevelsen mindre bra.

Spotify Connect är ett resultat av att Spotify har velat ha ett standardiserat gränssnitt för alla sådana produkter. I stället för att styra tjänsten via hifi-produkternas fjärrkontroll-app har Spotify inspirerats av Apples AirPlay-funktion. Connect innebär nämligen att du öppnar Spotify på mobilen eller surfplattan och använder det som vanligt. För att få ut musiken ur stereon trycker du på högtalarikonen längst ner till höger, varpå en lista över tillgängliga Spotify Connect-enheter visas. Sedan trycker du bara på produkten som du vill lyssna genom, så börjar musiken spela därifrån. Observera att hifi-produkten naturligtvis måste ha den nya Spotify Direct-tekniken inbyggd. Du behöver också ha ett Spotify Premium-abonnemang, eftersom gratisversionen inte fungerar. Med Premium får du samtidigt det bästa ljudet från Spotify, som är 320 kbit/s i Ogg Vorbis-format. Gratisversionen (med reklam) är begränsad till 160 kbit/s och låter märkbart sämre.

Stabilare än AirPlay
För att testa nya Spotify Connect har jag använt mig av den kompatibla hemmabioreceivern Pioneer SC-LX87. Spotify-gränssnittet påminner mycket om AirPlay. Skillnaderna ligger i det som inte syns. För medan AirPlay strömmar musiken från den bärbara enheten genom luften, och mottagaren omvandlar musikfilerna till ljud, använder Spotify Connect bara mobilen som fjärrkontroll. Det betyder att du inte är beroende av ett snabbt och stabilt trådlöst nätverk, eftersom hifi-produkten kan vara inkopplad till nätverket med nätverkskabel, vilket gör anslutningen helt stabil och musikupplevelsen fullständigt sömlös.

Pioneer_SC-LX87
Pioneer är en av tillverkarna som använder Spotify Connect. Här är hemmabioreceivern SC-LX87.

Med AirPlay är du beroende av att mobilen med musiken är ansluten till samma nätverk som musikanläggningen. I ett större hem med flera trådlösa nätverk kan det bli ett irritationsmoment, särskilt om du har flera hifi-anläggningar anslutna till olika nätverk. Med Spotify Connect kan du slappna av eftersom all kommunikation sker via Spotify-abonnemanget på internet. Du kan med andra ord ha mobilen uppkopplad mot ett 3G-nätverk och ända styra musiken i hemnätverket. Du kan faktiskt sitta på jobbet och styra anläggningen där hemma, och har du flera anläggningar i olika nätverk är det inte heller något problem, du måste bara se till att mobilen och hifi-produkten är inkopplade till samma nätverk första gången du kopplar upp till Spotify Connect.

Ingen_PartyMode
Det går att koppla in flera produkter till Spotify Connect, men du måste välja en åt gången. Det finns inget partyläge där alla spelar samtidigt.

Sparar batteri
En annan fördel med Spotify jämfört med AirPlay är att eftersom musiken i själva verket spelas från stereon och internet direkt, och inte överförs från mobilen, så laddas inte batteriet ur lika snabbt.

Inget partyläge – en brist
Om du har många Spotify Connect-produkter i olika rum hemma så kan du välja vilken av dem som ska spela musiken. Och eftersom Connect-certifieringen är lika för alla så spelar det ingen roll om produkterna kommer från olika märken. Men precis som med AirPlay kan inte alla spela samtidigt. Du kan bara lyssna på en av dem åt gången, vilket jag kunde bekräfta när jag kopplade in två Pioneer-receivrar. Detta är en klar brist som jag inte riktigt begriper mig på.

När Spotify lanserar en tjänst som Connect så hade jag velat att de tog den ett steg längre, med tanke på multiroom-funktionalitet. Spotify kunde ha dragit lärdom av Bluesound och Simple Audio, som har hifi-produkter med inbyggd streaming och som går att bygga ut med fler enheter i olika rum så att hela huset kan lyssna på samma musik. Väldigt praktiskt på fester.

Sonos vägrade Connect
Därför förstår jag mycket väl att Sonos vägrade bygga in Spotify Connect i sina system, utan hellre ville ha Spotify implementerat på det gamla sättet. Så vitt jag vet är Sonos den enda tillverkaren som har fått tillstånd att behålla den gamla Spotify-lösningen och själva har byggt ett eget användargränssnitt.

Produkter med inbyggt Spotify Connect är alltså ingen direkt utmanare till system som Sonos, Bluesound och Simple Audio, utan i stället ett sätt för tillverkare som inte har multiroom-produkter att stoppa i en enkel streaming-funktion och på så sätt göra dem bättre.

Gapless_Playback
Du kan välja ”gapless playback” som gör att låtarna spelas upp utan mellanrum, vilket är praktiskt när man lyssna på livekonserter. Välj ”crossfade” om du vill att slutet av en låt flätas in i början på nästa.

Slutsats
Spotify Connect fungerar som ett förbindelseled mellan mobiltelefonen och stereoanläggningen. Musiken styrs på Spotify-appen i mobilen eller surfplattan och spelas sedan av direkt från Spotify av Connect-kompatibla produkter. Eftersom det är hifi-produkten som egentligen står för avspelningen och mobilen bara fungerar som fjärrkontroll så laddas inte batteriet ur och man slipper problem som beror på instabila trådlösa nätverk.

Gränssnittet är väldigt likt AirPlays i och med att du öppnar appen och därifrån väljer vilken apparat som ska spela upp ljudet. Men till skillnad från AirPlay behöver inte mobilen vara ansluten till samma nätverk som Connect-produkten.

Nackdelen med Spotify Connect är att bara en hifi-produkt kan spela musik åt gången. Det finns nämligen inget partyläge, och det betyder att Spotify Connect-produkter inte är reella alternativ till system från Sonos, Bluesound, Simple Audio med flera.

Spotify.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

MQA är inte död. Köps av Lenbrook

Denon gör skivspelare igen

Nya tonarmar för skivspelare

Ser du vad som är nytt?

Slank och prisvärd förstärkare från Marantz

Billig skivspelare med inbyggd högtalare

Rulla till toppen