Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Roon Nucleus One: En Roon-streamer för ”alla”

Äntligen kommer Roon i en plånboksvänlig version med musikservern Nucleus One.

Av / 2024-03-23 - 21:27
Roon Nucleus One: En Roon-streamer för ”alla”

Roons nyaste medlem i streamer-familjen kommer bara en kort tid efter att företaget, som nyligen köptes av Harman, släppte nyheten om sin absoluta värsting i toppskiktet – Nucleus Titan. Men där Titan kostar en rejäl slant, är Nucleus One gjord för en mycket lägre budget. Med ett pris på bara 500 dollar är det mindre än en femtedel av priset för sin storebror.

Foto: Roon Labs

Nucleus One ersätter den gamla, och betydligt dyrare, Nucleus-modellen. Roon lovar att den nya servern erbjuder uppgraderad hårdvara och prestanda i nivå med sin föregångare, trots den blygsamma prislappen.

Utrustning

Under huven hittar vi plats för en 2,5-tums SATA SSD eller hårddisk på upp till 8 TB. Det bör räcka för de flesta, med plats för 100 000 spår eller 10 000 album. Dessutom finns det stöd för nätverksansluten lagring (NAS), två USB-A-portar och en HDMI-port dedikerad för ljud.

Läs också Roon med helgalen musikstreamer Roon utlovar oöverträffat ljud och funktionalitet med sin senaste och tyngsta streamer: Roon Nucleus Titan.

Nucleus One kan hantera upp till sex zoner för multiroom audio. Även om den delar den mattsvarta polykarbonatfinishen med sin storebror Titan, är One utrustad med en egen kylfläkt och ventilation dold i designen. One kommer därför att låta en del, till skillnad från den fläktlösa Titan.

Roon Nucleus One ansluts till en USB DAC, eller så kan du använda HDMI. Foto: Roon Labs

Alternativ till Bluesound och Sonos?

På pappret verkar det som om Nucleus One är den Roon-produkt som alla kommer att dregla över. För användare av Roons uppspelningsprogramvara för PC och Mac är detta äntligen en konkret Roon-produkt som tar upp kampen med musikstreamers som Bluesound Node och Sonos Port.

Läs också Roon får ny ägare Roon har fått en ny storägare i Harman International.

Eller, kanske inte riktigt. För där andra streamers har inbyggda streamingtjänster som Spotify, Apple Music, YouTube Music, Tidal och Cobuz, stöder Roon för närvarande bara Tidal och Cobuz. Samt lagrade musikfiler. Nucleus One har inte heller någon inbyggd digitalomvandlare, utan måste anslutas till en USB DAC eller en DAC med HDMI-ingång.

Om den lilla svarta lådan fungerar lika bra som den ser ut kan detta mycket väl bli många människors första steg in i Roons värld av sömlös musiknjutning, utan behov av en PC vid sidan om.

Nucleus_One_side__55379-topaz copy
Foto: Roon Labs

Roon Nucleus One: Pris och tillgänglighet

Roon Nucleus One lanseras den 15 maj och kostar, som nämnts, 500 dollar. För närvarande har Roon ingen distribution här, men vi får hoppas att det är tillfälligt.

Mer info: roonlabs.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen