Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Roon Nucleus Titan: Ny ”superstreamer” från Roon

Roon utlovar oöverträffat ljud och funktionalitet med sin senaste och tyngsta streamer: Roon Nucleus Titan.

Skrivet av / 2024-02-07 - 17:07
Roon Nucleus Titan: Ny ”superstreamer” från Roon

Roon Nucleus Titan är en ny high-end streamer, och den första från det hållet sedan 2017.

Roon Labs är inte bara skaparna av många hifi-entusiasters favoritstreamingplattform Roon. De tillverkar även fysiska produkter, och den här journalisten var särskilt entusiastisk över musikstreamern Nucleus Plus. En avancerad streamer som använder programmet Roon som gränssnitt, där alla komponenter är utvalda för bästa möjliga hantering av musikfiler och strömningstjänster. Inklusive en kraftfull processor som hanterar alla avancerade DSP:er och annat godis.

Roon
Strömningsplattformen Roon. Skärmdump: Roon för Mac
Läs också Roon får ny ägare Roon har fått en ny storägare i Harman International.

Nytt flaggskepp

Nyligen blev det känt att Harman köpt Roon, och nu har de två också tagit fram sin första gemensamma produkt: Nämligen det nya flaggskeppet Roon Nucleus Titan. Med ett kabinett där du kan välja ytmaterial: Metall, sten eller trä. Och med plats inuti för exempelvis en 8 TB SSD av PCIe-typ och med möjlighet att ansluta två bildskärmar till de två HDMI-utgångarna.

Med Nucleus Titan lovar Roon att ta sitt server- och mediaspelarkoncept till nya höjder. Med ”oöverträffad prestanda och design” tar den över tronen från Nucleus Plus.

Vi har bara sett en enda bild av Nucleus Titan, och det är inte mycket att gå på. Så vi får undersöka pressmeddelandet efter detaljer.

Läs också Detta har Hegel aldrig gjort förut Hegel lovade oss Roon för nästan tre år sedan – och nu kommer äntligen denna funktion. Först ut är förstärkarna H120 och H190.

Roon Nucleus Titan: Kraftfullare och bättre

Med en uppgraderad processor som är 36 procent snabbare och 37 procent effektivare är Titan rustad för de största musikbiblioteken och ännu bättre lämpad för de mest krävande flerzonssystemen. Behovet av en ännu kraftfullare processor kommer säkert att uppstå för kunder med särskilt stora enplanshus med många zoner, särskilt om man vill förändra ljudåtergivningen med avancerade DSP-algoritmer som ska förgrenas till alla zoner. Ännu mer om du vill strömma flerkanaliga ljudfiler.

Roon Nucleus Plus
Föregångaren Roon Nucleus Plus var ett fantastiskt hantverk. Foto: Roon Labs

Är förbättringen bara en naturlig utveckling?

Men låt oss vara ärliga: den i7-processor som Nucleus Plus använde är nu några år gammal, och mycket har hänt på processormarknaden sedan dess. Det framgår inte vilken typ av processor som sitter i nya Nucleus Titan, men om det är en i7 låter det rimligt att den är 36 procent snabbare och 37 procent mer energieffektiv. Priset bör fortfarande vara liknande. Så just den biten motiverar inte prisskillnaden mellan Nucleus Plus och Titan.

Precis som Nucleus och Nucleus Plus har Titan ingen inbyggd DAC eller förförstärkare, utan det är något du behöver komplettera med.

Roon skryter med ett nytt kylsystem utan fläktar för ljudlös drift. Nucleus Plus hade inte heller någon fläkt, så ett ”nytt” system innebär förmodligen en ny form på kylflänsarna. Men om det är sant att Titan är mer energieffektiv än sin föregångare, borde den fortfarande klara sig bra med det gamla kylsystemet.

Enligt pressmeddelandet är Nucleus Titan den enda premium-musikstreamer som har tillverkats specifikt för Roon av teamet bakom själva plattformen. Vi tror att de sa ungefär samma saker om Nucleus och Nucleus Plus, så betyder det att Titan kommer att vara företagets enda streamer i framtiden? Låt oss hoppas att basmodellen Nucleus behålls i sortimentet, för priset på Titan är verkligen galet i jämförelse.

Läs också Yamaha-produkter blir Roon-godkända Ett antal Yamaha-receivrar har tilldelats Roon-stämpeln, närmare bestämt "Roon Tested". Men vad betyder det för dig?

Roon Nucleus Titan: Pris och tillgänglighet

Roon tar 3 699 USD före skatt för basmodellen utan någon SSD installerad. Här hemma blir det cirka 50 000 kr inklusive moms, vilket är dubbelt så mycket som för föregångaren Nucleus Plus. Roon och Harman har inte gett någon övertygande information om varför den är dyrare. Vi är dock angelägna om att få höra mer detaljer om produkten när den är redo för leverans. Något datum har ännu inte meddelats.

Mer info: roonlabs.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen