Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hegel blir äntligen Roon Ready

Hegel lovade oss Roon för nästan tre år sedan – och nu kommer äntligen denna funktion. Först ut är förstärkarna H120 och H190.

Av / 2022-03-05 - 12:30
Hegel blir äntligen Roon Ready

Hegel har nu äntligen börjat förse sina produkter med en Roonuppdatering! Först ut är H120 och H190, och snart kommer det samma att ske med H390 och H590.

Vad är Roon?

Nu undrar du kanske vad Roon är. Så – det är ett gränssnitt för musikavspelning på PC och Mac. Där all din lagrade musik samlas i en skön, redaktionell och nästan tidningsaktig layout. Och som dessutom kopplar ihop ditt musikbibliotek med streamingtjänster som Tidal och Qobuz. Musksignalen förbigår också allt av PC:ns interna ljudprocessering, vilket till exempel innebär att oavsett ljudkortets upplösning, så kommer ljudet som kommer ut av Roon hålla upplösningen till själva musikfilen. Stort sett.

Läs också Roon släpper egna musikservrar Roons populära strömning kommer nu till fysiska, fläktfria apparater från samma företag. Här är Roon Nucleus och Nucleus+.

Utlovades redan i 2019

Första gången som vi skrev att Hegel skulle få framtida Roon-stöd var vid H390-lanseringen i maj 2019, medan H120 egentligen skulle vara Roon Ready redan vid lansering, något vi skrev i oktober 2019.

Det är därför ingen överraskning att Hegel har fått stå ut med en del kritik på Roon-forumet under de senaste par åren. Det gick så långt att de i augusti 2020 gick ut med följande ursäkt:

”Vi annonserade denna kommande funktion till press och mässbesökare för väl över ett år sedan och fortfarande är den inte klar. Det hade varit enkelt att skylla förseningen på en stor extern händelse så som coronakrisen, men det hade inte varit sant. Sanningen är att förseningen inte beror på en stor extern grej, utan hellre en rad små interna saker som tillsammans har hållit oss tillbaka.”

H120 och H190 är först ut

Hur som helst – väntans tid är över! I varje fall för ägare av Hegel H120 och H190, som från och med för någon dag sedan kunde uppdatera programvaran över internet och därmed få Roon Ready-funktionalitet. I praktiken innebär det att Roon-användare inte längre behöver USB-kabel för att spela av musiken. Det räcker med en Ethernet-kabel in i hemmanätverket. Innan har man varit tvungen att använda AirPlay för att få Roon-anslutning på detta sätt, och i samma veva missa möjligheten för högupplöst musikstreaming.

Hegel H120 Roon Ready setup
Vi har provat Roon Ready-uppdateringen på Hegel H120. Video: Geir Gråbein Nordby

Vi har provat

Vi testade själva uppdateringen med Hegel H120. Du hittar firmwareuppdateringen i menyn över inställningar, som du får tillgång till genom att hålla inne playknappen på fjärrkontrollen. Förstärkaren måste vara ansluten till internet med Ethernet-kabel.

Därefter är det bara att gå in i Roonprogrammet, gå in i Settings och därefter Audio och nu hittar du förstärkaren i Roon Ready-översikten. Aktivera den och ge den önskat namn.

Hegel H120 Roon signal path2 1
Digitalsignalen samplas om till 105,47 kHz. Skärmdump: Roon

Inte «bit perfect»

Uppmärksamma användare kommer upptäcka att genom att klicka på Signal path, oavsett musikfilens upplösning, blir den omsamplad till 105,47 kHz innan den går in i förstärkarens DAC. En ganska udda upplösning, som faktiskt är första gången vi har sett. Hegel förklarar själva i ett mail:

”Roon önskar visa vår – fram tills nu – topphemliga signalbehandling för dessa förstärkare. Detta har varit en av flera centrala punkter i hur vi har kunnat producera mycket rimliga men väldigt bra DAC:ar. Detta kan skapa några kontroverser, så vi har skapat en egen webbsida om detta. Det är en välkänd sak bland de allra bästa DAC-utvecklarna, så det är inte bara något som vi hittat på själva.”

I grund och botten går det ut på att det att ha en DAC som spelar av både PCM- och DSD-signaler «bit perfect» är mycket bra i sig själv, men att det inte nödvändigtvis är det mest förnuftiga på lägre prisnivåer. Att kostnaden för att producera en «bit perfect» DAC fort kan bli oproportionerligt hög och snor budget från viktiga komponenter som DAC-chipet eller analogkretsarna.

Därför hittar du Hegel Optimized Clock i DAC-delen av förstärkarna H95, H120, H190, medan bit-perfect sitter i dyrare saker.

Angenämt ljud

Vi är inga ingenjörer själva och önskar inte utmana Hegel inom detta område. Det enda vi vet, är att ljudet av den redan lysande H120 via Roon-avspelaren har blivit ännu bättre efter Roon Ready-uppdateringen.

Vi uppmanar verkligen ägare av H120 och H190 att prova själva! Roon har en gratisperiod på 14 dagar, därefter kostar tjänsten 10 dollar per månad om du betalar årligen, eller 13 dollar vid betalning månadsvis. Du kan även välja livstidsabonnemang, för 700 dollar(!).

Läs mer: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Rulla till toppen