TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+
Nyhet

Liten förstärkarbjässe från Hegel

Nya H120 pensionerar Röst och har nya funktioner och bättre digitalbehandling.

forfatter
Publicerad 2019-10-03 - 15:15

Röst var inte bara Hegels första vita förstärkare och den första med IP-nätverksfjärrstyrning, det var också den första integrerade för 20 000 kronor som hade SoundEngine2. Alltså den senaste versionen av Hegels teknik som reducerar förvrängning markant: Läs: ger ett bättre och renare ljud.

Test: H590 – Hegels integrerade superförstärkare

Röst var dessutom Hegels första förstärkare som hade en ny och behaglig OLED-display i stället för föregångarnas smått intensiva blå teckenfönster med streckupplösning.

Digitala ingångar, AirPlay och DLNA-nätverksuppspelning innebar att Röst var en förstärkare för alla: både de som ville ha det enkelt, användarvänligt och med en smal och snygg design. Och de som var villiga att betala lite mer för att få ett bättre ljud.

Så småningom visade det sig att ”alla” inbegrep personer som ville använda Spotify Connect i ena lägret och hifi-finsmakare som vill ha Roon-avspelning i det andra lägret. Även om Röst var användarvänlig på alla sätt, och lät väldigt bra nästan oberoende av vilka högtalare som var inkopplade, så klarade den inte både och.

Hegel H120
Precis som föregångaren Röst finns H120 i vitt. Foto: Hegel

En ny liten kung?

Därför har Hegel pensionerat Röst och lanserar nya H120. Visst, namnet klingar kanske inte lika fint, däremot är det lättare att förstå på vilken kvalitets- och utrustningsnivå som den befinner sig i förhållande till Hegels andra förstärkarmodeller. Med andra ord: mellan H90 och H190.

Samma effekt, bättre digitaldel

Effekten är densamma som i Röst, alltså 2 x 75 watt. Tack vare hög dämpfaktor (2 000:1) lär baskontrollen vara mycket bra, vilket vi minns från föregångaren. Uppgraderingarna i analogdelen är små, men enligt Hegel ändå tillräckligt väsentliga för att ge bättre ljud. Bland annat har hörlursuttaget ett lägre brusgolv.

Hegel H120
Hegel H120 i svart. Foto: Hegel

Uppgraderingarna i H120 finns främst i digitalomvandlingen. H120 har nämligen samma DAC som H190 (AK4490EQ) och Hegels utlovar en stor förbättring mot Röst. Mer upplöst, precist och dynamiskt.

Justerbara ingångar

Alla ingångar kan förbikopplas för hemmabioanvändning, eller tillsammans med Bluesounds eller Sonos nätverksspelare om man vill ställa in volymen direkt i stället för med förstärkaren. Ljudnivån kan också justeras för de enskilda ingångarna, så att man kan nivåanpassa dem om man till exempel har en skivspelarförstärkare med låg utnivå. Eller andra källor med olika utnivåer.

Den maximala ljudnivån kan ställas in individuellt för högtalar- och hörlursutgången och man kan själv ange vilken volym förstärkaren ska ha när man sätter på den.

Hegel H120

Gjord för streaming

H120 är gjord för moderna musiklyssnare som vill strömma enkelt – och med hög kvalitet. Till skillnad från Röst har H120 därför inbyggt stöd för Spotify Connect, så allt som behövs är en mobiltelefon och ett Spotify-konto.

Hegel H120 rear panel
Bland digitalingångarna finns tre optiska, en koaxial och en USB-DAC-ingång. Två obalanserade och en balanserad analog ingång finns också. Foto: Hegel

Dessutom kommer förstärkaren vid lanseringen att vara Roon-kompatibel. Vilket innebär att den bara behöver vara ansluten till hemnätverket, sedan är det fritt fram att spela musik från Roon på PC eller Mac. Tidigare var man tvungen att ha en USB-kabel till datorn.

H120 har Apple AirPlay, IP-kontroll, Control4-certifiering och DLNA/UPnP-strömning. Fler funktioner utlovas i framtiden, förstärkaren kan uppdatera sin mjukvara direkt via internet.

Pris och tillgänglighet

Hegel H120 kommer att kosta cirka 24 000 kronor när den släpps i mitten av november.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Växer med uppgiften Elipsons effektförstärkare verkar förrädiskt spinkig. Men i själva verket är den en tungviktare som får ut det bästa ur dina inspelningar.
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend