Liten förstärkarbjässe från Hegel

Nya H120 pensionerar Röst och har nya funktioner och bättre digitalbehandling.
Annons
Annons
forfatter

Röst var inte bara Hegels första vita förstärkare och den första med IP-nätverksfjärrstyrning, det var också den första integrerade för 20 000 kronor som hade SoundEngine2. Alltså den senaste versionen av Hegels teknik som reducerar förvrängning markant: Läs: ger ett bättre och renare ljud.

Test: H590 – Hegels integrerade superförstärkare

Röst var dessutom Hegels första förstärkare som hade en ny och behaglig OLED-display i stället för föregångarnas smått intensiva blå teckenfönster med streckupplösning.

Digitala ingångar, AirPlay och DLNA-nätverksuppspelning innebar att Röst var en förstärkare för alla: både de som ville ha det enkelt, användarvänligt och med en smal och snygg design. Och de som var villiga att betala lite mer för att få ett bättre ljud.

Så småningom visade det sig att ”alla” inbegrep personer som ville använda Spotify Connect i ena lägret och hifi-finsmakare som vill ha Roon-avspelning i det andra lägret. Även om Röst var användarvänlig på alla sätt, och lät väldigt bra nästan oberoende av vilka högtalare som var inkopplade, så klarade den inte både och.

Annons
Hegel H120
Precis som föregångaren Röst finns H120 i vitt. Foto: Hegel

En ny liten kung?

Därför har Hegel pensionerat Röst och lanserar nya H120. Visst, namnet klingar kanske inte lika fint, däremot är det lättare att förstå på vilken kvalitets- och utrustningsnivå som den befinner sig i förhållande till Hegels andra förstärkarmodeller. Med andra ord: mellan H90 och H190.

Samma effekt, bättre digitaldel

Effekten är densamma som i Röst, alltså 2 x 75 watt. Tack vare hög dämpfaktor (2 000:1) lär baskontrollen vara mycket bra, vilket vi minns från föregångaren. Uppgraderingarna i analogdelen är små, men enligt Hegel ändå tillräckligt väsentliga för att ge bättre ljud. Bland annat har hörlursuttaget ett lägre brusgolv.

Hegel H120
Hegel H120 i svart. Foto: Hegel

Uppgraderingarna i H120 finns främst i digitalomvandlingen. H120 har nämligen samma DAC som H190 (AK4490EQ) och Hegels utlovar en stor förbättring mot Röst. Mer upplöst, precist och dynamiskt.

Justerbara ingångar

Alla ingångar kan förbikopplas för hemmabioanvändning, eller tillsammans med Bluesounds eller Sonos nätverksspelare om man vill ställa in volymen direkt i stället för med förstärkaren. Ljudnivån kan också justeras för de enskilda ingångarna, så att man kan nivåanpassa dem om man till exempel har en skivspelarförstärkare med låg utnivå. Eller andra källor med olika utnivåer.

Den maximala ljudnivån kan ställas in individuellt för högtalar- och hörlursutgången och man kan själv ange vilken volym förstärkaren ska ha när man sätter på den.

Annons

Hegel H120

Gjord för streaming

H120 är gjord för moderna musiklyssnare som vill strömma enkelt – och med hög kvalitet. Till skillnad från Röst har H120 därför inbyggt stöd för Spotify Connect, så allt som behövs är en mobiltelefon och ett Spotify-konto.

Hegel H120 rear panel
Bland digitalingångarna finns tre optiska, en koaxial och en USB-DAC-ingång. Två obalanserade och en balanserad analog ingång finns också. Foto: Hegel

Dessutom kommer förstärkaren vid lanseringen att vara Roon-kompatibel. Vilket innebär att den bara behöver vara ansluten till hemnätverket, sedan är det fritt fram att spela musik från Roon på PC eller Mac. Tidigare var man tvungen att ha en USB-kabel till datorn.

H120 har Apple AirPlay, IP-kontroll, Control4-certifiering och DLNA/UPnP-strömning. Fler funktioner utlovas i framtiden, förstärkaren kan uppdatera sin mjukvara direkt via internet.

Pris och tillgänglighet

Hegel H120 kommer att kosta cirka 24 000 kronor när den släpps i mitten av november.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Lanserar bland annat nya tv-apparater med MiniLED-teknologi.