Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Yamaha: Fler produkter får Roon-certifiering

Ett antal Yamaha-receivrar har tilldelats Roon-stämpeln, närmare bestämt "Roon Tested". Men vad betyder det för dig?

Skrivet av / 2024-02-06 - 21:34
Yamaha: Fler produkter får Roon-certifiering

Yamaha är respekterat av många – inklusive oss på Ljud & Bild – för sina högkvalitativa produkter. Förstärkare, ljudkällor och högtalare är något de verkligen kan, och deras MusicCast-system är perfekt för streaming. Många hifi-entusiaster har dock saknat stöd för Roon. Nu vänder sig Yamaha till Roon-entusiaster med certifieringen ”Roon Tested” för en rad olika produkter.

Följande surroundreceivrar och förstärkare är nu ”Roon Tested”:

Stereoreceivrar som är ”Roon Tested” är:

Läs också Äntligen nya toppreceiver från Yamaha Yamaha smäller till med tre nya surroundreceivrar, där ljudkvaliteten har fått full fokus. RX-A4A, RX-A6A och RX-A8A kommer att bli häftiga!

Detts är Roon

Men först: Vad är Roon? Roon är ett gränssnitt – eller ett datorprogram om du så vill – som spelar upp dina lagrade musikfiler och som även kan streama från internetradio, Qobuz och Tidal.

Visuellt ger Roon dig en bra överblick över musiken, och många uppskattar att de är noga med att inkludera omslagsbilder, textpresentationer av artisterna – och ger personliga musiktips just för dig. När programmet har öppnats på datorn kan allt – om så önskas – styras enkelt och överskådligt med en mobilapp.

Roon
Skärmbild: Roon for Mac

Strömmar till olika källor

Roon är också en lysande källa för streaming till olika ljudkällor. Om du har en ansluten Bluetooth-högtalare, en nätverksförstärkare med AirPlay eller en USB-DAC ansluten – eller alla samtidigt – visas dessa i Roon och du kan välja dem som källa. Du kan även gruppera flera AirPlay-enheter för att spela upp som en grupp, på samma sätt som med Chromecast-enheter.

Ljudmässigt ger Roon en så bitperfekt signalväg som möjligt från din dator direkt till en DAC, samt en översikt över eventuella flaskhalsar i den digitala signalvägen. Avancerade EQ-inställningar ingår – och till och med rumskorrigering.

Roon Ready

Många hifi-tillverkare har inlett ett direkt samarbete med Roon för bästa möjliga musikupplevelse. Om du ser en produkt som är certifierad ”Roon Ready” vet du att produkten har fullt stöd av Roon och att de två kommer att fungera sömlöst tillsammans över nätverket. Högupplösta musikfiler kommer att fungera felfritt och du kommer att få full nytta av högupplösta streamingtjänster. Produkten har dessutom tillräckligt med datorkraft för att hantera Roons många olika DSP-algoritmer.

roon tested-topaz
Ill: Roon

Roon Tested

Sedan finns det en annan Roon-märkning, ”Roon Tested”, som är vad Yamaha nu stoltserar med. Hur skiljer sig detta från Roon Ready?

Tja. Medan Roon Ready är helt certifierat av Roon, och har genomgått tester fram och tillbaka av både hifi-tillverkaren och Roon för att säkerställa sömlös funktionalitet, betyder Roon Tested något annat. Detta är helt enkelt en bekräftelse från Roon att produkten fungerar som den ska. Antingen via AirPlay, Chromecast eller USB-kabel. Roon-appen hittar din produkt och spelar musik till den. Roon garanterar helt enkelt att produkten fungerar som avsett.

Denna märkning är i sig inget nytt, men det är inte ofta man får ett separat pressmeddelande om något som till stor del kan tyckas vara en icke-nyhet. Är detta bara det första av många kommande pressmeddelanden från olika aktörer som betalar Roon för en sådan bekräftelse? Är det Roons nya ägare Harman som har bestämt sig för att tjäna lite extra pengar? Kanske det.

R-N2000A front
Yamaha R-N2000A. Foto: Yamaha

Vägen framåt för Yamaha och Roon

Vi skulle dock vilja spekulera i ett annat alternativ. Nämligen att Yamaha och Roon har större planer tillsammans. Genom att först få en Roon Tested-stämpel på befintliga produkter visar Yamaha att de äntligen har tagit Roon på allvar. Sedan kommer vi att få se framtida produkter med en fullständig Roon Ready-certifiering.

Vi är ganska övertygade om att det kommer att ske.

Du kan läsa hela pressmeddelandet här.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

Galen förstärkare från Linn

WaveLab 12: Den största uppdateringen någonsin

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen