Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

GO Bar Kensei: iFi drar svärdet med bärbar DAC

Den bärbara iFi GO Bar Kensei har fått sitt namn efter japanska samurajer.

Av / 2024-03-19 - 15:35
GO Bar Kensei: iFi drar svärdet med bärbar DAC

Nu återstår det att se om den lilla DAC:n iFi GO Bar Kensei kan leva upp till sitt namn och hugga sig igenom konkurrensen med överlägsen ljudkvalitet. iFi själva är verkligen inte blygsamma i sina löften. Kensei ska vara världens första ultraportabla DAC med så kallad K2HD-teknik.

iFi GO Bar Kensei
Foto: iFi Audio

Vad i hela friden är K2HD?

K2HD har utvecklats av JVCKENWOOD och är tänkt att återställa musik till samma kvalitet som den ursprungliga mastringen. Tanken är att återuppliva de rika, naturliga övertonsstrukturer som går förlorade i digitaliseringsprocessen.

K2-tekniken är i grunden en masteringteknik som använder avancerade beräkningar för att ta de övertoner som finns i en högupplöst inspelning och spegla dem ned till under 20 kHz för att ”bevara det musikaliska uttryck som finns i originalkällan” när musiken mastras till CD-formatet, som inte rymmer frekvenser över 20 kHz. Detta görs på ett sätt som inte ska skapa dissonanta aliasfrekvenser, utan i stället låta harmoniskt för örat.

Läs också Musikstreaming blir inte mycket bättre än så här NEO Stream från iFi Audio är inte större än en kioskroman. Men ljudet har nästan bibliska proportioner.

Som avspelningsteknik kan K2HD-tekniken avkoda dessa inspelningar och omvandla frekvenserna tillbaka till deras högupplösta ursprung. Men eftersom det finns en mycket begränsad mängd musik inspelad i detta format (drygt 1 000 inspelningar genom Victor Studios), är det trevligt att tekniken också kan göra något liknande för andra musikutgåvor.

Läs också Världens mest kraftfulla bärbara? iFi flirtar med det diaboliska med ett portabelt kraftpaket på över 5 watt. iDSD Diablo 2 stöder superupplösta ljudfiler och har även förlustfritt Bluetooth-ljud.

Här har JVC:s ingenjörer använt sina öron för att jämföra masterversionen med CD-versionen av många album, och sedan utvecklat en algoritm för att på bästa sätt återskapa det som saknas. K2HD-tekniken tar vilken utgåva som helst och trollar med ljudet för att komma närmare masterinspelningen.

Det måste sägas att inspelningar utan K2-metadata aldrig kan bli äkta högupplöst, på samma sätt som ett stereospår inte kan kallas ”Dolby Atmos”, även om det skalas upp till många kanaler av en surroundprocessor. Men resultatet kan fortfarande bli mycket bra. iFi själva verkar vara entusiastiska över detta samarbete:

Vi är överlyckliga över att inleda vårt partnerskap med JVCKENWOOD och den otroliga K2HD-tekniken. Det här är en milstolpe på vår resa mot att leverera oöverträffad ljudkvalitet”, säger Colin Farch, iFi:s chef för forskning och utveckling.

iFi GO Bar Kensei Box
GO Bar Kensei levereras i en speciell trälåda. Foto: iFi Audio

En DAC med samurajanda?

Kensei ska inte bara vara en mobil teknikdemonstration. När det gäller konstruktionen har den också inspirerats av japansk svärdskonst. Höljet är nämligen tillverkat av japanskt rostfritt stål, känt för sin höga renhet och kvalitet.

Och precis som en skicklig krigare kan anpassa sig till alla motståndare, kan du med Kensei justera ljudet i detalj. Med fyra digitala filterinställningar och iFi:s XBass+- och XSpace-funktioner kan du anpassa basåtergivningen och rumskänslan efter din smak.

iFi GO Bar Kensei contents
Bland tillbehören finns både Lightning- och USB-C-kablar och till och med en trådlös USB-dongel för PC och Mac. Foto: iFi Audio

Funktioner

Förutom den tidigare nämnda K2HD-tekniken och det japanska stålet, skiljer sig Kensei från den vanliga GO Bar-versionen i aluminium genom att ha mycket lägre jitter.

Anslutningarna inkluderar en 4,4 mm balanserad utgång med dubbla monokretsar som kan leverera maximalt 477 mW i 32 ohm. En speciell iEMatch-teknik optimerar utgångsnivån för känsliga in-ear-hörlurar. Turbo Mode ger dessutom 6 dB extra ljudtryck för mer krävande hörlurar.

Kensei har stöd för högupplösta filer upp till 384 kHz och DSD256, samt MQA-filer. Allt detta förpackat i ett chassi som enkelt får plats i fickan.

iFi GO Bar Kensei black background
Foto: iFi Audio

iFi GO Bar Kensei: Pris och tillgänglighet

För att lägga vantarna på en iFi GO Bar Kensei pocket DAC måste du betala runt 6 000 kronor. Produkten är tillgänglig nu.

Mer info: ifi-audio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen