Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: iFi Audio NEO Stream

Den är liten, men fantastisk

NEO Stream från iFi Audio är inte större än en kioskroman. Men ljudet har nästan bibliska proportioner.

Av / 2023-08-12 - 09:00
iFi Audio NEO Stream
Geir Gråbein Nordby

iFi Audio NEO Stream är en pytteliten streamer, bara hälften så stor som standard rackbredd. Den kan ligga horisontellt, men vill du ha den på skrivbordet så ingår det ett stöd för vertikal placering.

Trots de beskedliga måtten innehåller streamingenheten allt man behöver för sina ljudupplevelser. Bland annat har utrymme sparats genom att strömförsörjningen flyttas till utsidan. En nätdel av hög kvalitet följer med, men det rekommenderas också att man kan uppgraderar till en bättre.

Hur stor skillnad det gör är osäkert, eftersom NEO Stream har ett inbyggt brusfilter, som ska minska bruset från strömförsörjningen med ”över 100 dB”.

iFi Neo Stream GeirNordby 2 CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
<
>
iFi Neo STREAM är liten och kan stå upprätt om du vill. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ingen egen app

Spelaren har ingen app. Den har inte ens en fjärrkontroll!

I stället förlitar sig iFi på tredjeparts musikleverantörer. Både Spotify Connect och Tidal Connect finns inbyggda, alltså är det bara att öppna original-appen på mobilen och streama direkt till NEO Stream.

AirPlay 2 finns också på plats, vilket ger Apple-användare indirekt stöd för alla musik-appar de vill ha. Android- och Windows-användare kan använda DLNA/UPnP i stället.

Roon-användare kan dessutom glädja sig över att spelaren är Roon Ready, vilket innebär att man kan få högupplöst ljud från en Mac eller PC med Roon installerat. Då kan man spela upp både egna musikfiler och streama från Tidal eller Qobuz, som är de enda två tjänster som stöds i dagsläget.

Nätverk via fiber

Streamern kan anslutas till nätverket med antingen trådlöst WiFi eller trådbundet Ethernet. Eller så kan man använda den medföljande Optibox-adaptern. Den kopplas till routern med en kabel, sedan omvandlar den den elektriska LAN-signalen till optisk fiber. Optibox kopplas till NEO Stream med en speciell fiberkabel (SC), som lyckligtvis ingår.

Fördelen med fiber är att det inte plockar upp elektromagnetiskt brus på vägen, och man kan dra hur lång kabel man vill – upp till 1 kilometer (!) – utan märkbar degradering. Bandbredden är dessutom upp till 10 Gbit/s, så man kommer aldrig att få några flaskhalsar. En oerhört fiffig lösning.

iFi Neo Stream Optibox
Den medföljande Optibox konverterar det trådbundna nätverket till optisk fiber, som ger brusfri överföring upp till 1 km. Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs också De bästa nätverksspelarna Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.

Anslutningar

Även om streamern har en inbyggd digitalomvandlare (DAC) så saknar den koaxial och optisk digitalingång, så om du har ett CD-drivverk behöver det en egen DAC. Däremot finns en USB-C-ingång på framsidan, som både kan spela upp musikfiler från USB-minne eller ställas in som USB-DAC för anslutning av en PC. Smart.

Utgångar finns det mer än tillräckligta av, som optisk, koaxial och balanserad digitalutgång, samt balanserad 4,4 mm Pentaconn och obalanserad analog RCA-utgång. Om du vill ansluta spelaren direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare ställer du in den på variabel ljudnivå.

Foto: iFi Audio

32 bit/768 kHz

De analoga utgångarna kommer från en 4-kanals Burr-Brown-DAC med 32 bit/768 kHz-upplösning – och spelaren stöder faktiskt musikinnehåll upp till den upplösningen. Om du helst spelar MQA klarar DACen även det – ända upp till 384 kHz.

DACen kan dessutom avkoda DSD direkt, utan att först konvertera till PCM. Om du förresten undrar vad DSD är så tillhör du inte i målgruppen. Det är ett udda musikformat som somliga föredrar, bara för nedladdning och då i ett begränsat utbud.

iFi Neo Stream rear GeirNordby
Det finns mer än tillräckligt med utgångar, men ingångar är det mer sparsamt med. Foto: Geir Gråbein Nordby

Användning

Eftersom NEO Stream inte har någon fjärrkontroll måste den styras med knappar och multihjulet på framsidan. Det kan vara lite klumpigt, och den inbyggda skärmen är dessutom så liten att den syns dåligt på håll. Att den visar omslagsbilden för musiken man lyssnar på kan nästan kännas bortkastat. Men det är positivt att visningen kan vändas, beroende på om spelaren ligger ner eller står upp.

Använder du en Ethernet-kabel eller den lite ovanligare Optibox-lösningen med fiberoptisk kabel är det ganska enkelt. Vill du ansluta till Wi-Fi måste du däremot gå in i menyn och aktivera Hotspot-läge innan du sedan kan hitta spelaren i Wi-Fi-listan på mobilen eller datorn. Gå in i webbläsaren och skriv ”ifi.local”, sedan kan du leda över den till ditt hemnätverk.

I webbgränssnittet kan du också välja vilka tjänster du vill ha aktiverade och där kan du även kolla efter uppdateringar i mjukvaran.

Liten display

Det är inte svårt att använda NEO Stream, men den kan verka lite krånglig med en så liten display, och utan fjärrkontroll. Det mesta styrs visserligen på mobilen ändå, men ljudnivån måste fortfarande ställas in med ratten på framsidan av streamern.

Displayen är en kompromiss som iFi får leva med för att hålla nere storleken, till skillnad från exempelvis Denon DNP-2000NE som har en mycket tydligare skärm. Och app.

iFi NEO Stream display iFi NEO Stream display 2
<
>
Den lilla displayen syns dåligt på håll. Foto: iFi Audio
Läs också Komplett musikstreamer Av alla de bästa nätverksspelarna är Denon DNP-2000NE är en av de mest användbara – och klart enklast att använda.

Inställningar

I menyn kan man växla mellan olika digitala filter, ändra ljusstyrka på displayen, om man vill visa albumgrafik. Och så kan man välja att ställa in exklusiv åtkomst: använder man till exempel bara Tidal eller Roon kan man få bättre stabilitet om man ger tjänsten exklusiv tillgång till NEO Stream.

Som digitala filter finns Bit-Perfect, GTO (Gibbs Transient Optimised), Minimum Phase och Standard, som man väljer baserat på personlig smak.

Härligt ljud

NEO Stream kan se ut som en skrivbordsprodukt, men ljudet är långt över vad man brukar förknippa med ett PC-system. För det här är tvättäkta hifi!

Jag har testat streamern med både highend-förstärkare och de i en mer ”rätt” prisklass. Både Hegel P30A/H30A-kombinationen för många hundratusen och McIntosh MA9500, som också kostar en ganska majestätisk summa pengar, men även den integrerade Primare I15 Prisma som ligger i samma prisklass som NEO Stream. Jag har dessutom testat streamern i digitalingången på Hegel H590.

I samtliga fall bjuder NEO Stream på härliga, klara toner. I Taylor Swift-duetten Exile är Justin Vernons röst luftig och snygg, ljudbilden blir stor och krämig med filterinställningen inställd på GTO. Då samplas den digitala signalen upp till 352,4 eller 384 kHz, beroende på vad som fungerar matematiskt med originalfilen. Det görs tydligen helt utan pre-ringing, som är oönskat eftersom det är en del av anledningen till att vissa tycker att digital låter ”sterilt och omusikaliskt”. Hur som helst så låter det här verkligen fantastiskt.

iFi Neo Stream GeirNordby 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Klassiskt

Klassisk musik i högupplöst format med mycket dynamik och kraftfulla utsvävningar tycker jag ofta låter väldigt bra med Minimum Phase. Till exempel Stravinskijs Eldfågeln, inspelad av Minnesota Orchestra 1996. Här sätts dynamiken verkligen på prov! Pukorna dundrar och högtalarelementen i Bowers & Wilkins 702 S3 får sig en rejäl omgång. Tubor, barytoner och trumpeter trycker till – och allt målas upp i en oerhört prydlig ljudbild.

Bit-perfect-filtret ger däremot en känsla av mer rymd i och runt orkestern, men jag föredrar det. Lite på bekostnad av trycket, tycker jag nog. Men det är en fråga en personlig smak.

Billie Eilish-balladen What Was I Made For? är gjord till den nya Barbie-filmen och har ett välljudande piano, och bastonerna i botten ligger som en stabil grund medan Billies luftiga och vackra röst tar plats i mitten.

Mot dyrare streamers

Det låter beroendeframkallande bra, och när man tänker tillbaka på grupptestet vi gjorde ganska nyligen med musikstreamers som kostar dubbelt så mycket som iFi-streamern så räcker den här långt.

Faktum är att vi lyssnade lite på iFi NEO Stream under tiden som vi gjorde det grupptestet, då bestämde vi oss för att den inte passade in eftersom priset var så mycket lägre. Vi tyckte att man kunde tjäna en del rent ljudmässigt på att gå upp i prisklass, men NEO Stream låg verkligen inte långt efter.

iFi NEO Stream rear
Foto: iFi Audio

Inga balanserade ingångar

Jag hade gärna velat ha ett par balanserade utgångar här, det kan hända att det hade hjälpt. Behöver du XLR är det NEO iDSD du ska ha, för ungefär samma pengar. Då får du även hörlursuttag.

Tanken med NEO Stream är däremot att den ska vara något av det bästa man kan få inom streaming, och att den egentligen bör kopplas till en highend-DAC. Digitalomvandlaren som sitter på insidan är ingen nödlösning, men iFi har lagt ner mer arbete på den digitala delen än på den analoga.

När jag kopplade in NEO Stream digitalt på baksidan av Hegel H590 tycker jag faktiskt att ljudet fick ett lyft. Speciellt i mellanregistret, som framstod som mer dynamiskt och livligt, och där röster kom längre fram. Jag önskar att jag hade en uppdaterad fristående highend- DAC att jämföra med. Det är helt klart att det finns fina kvaliteter i NEO Stream som ren streamer, men den fungerar även briljant tillsammans med den inbyggda DAC-delen.

Som förförstärkare

Jag testade också med utgången inställd på variabel spänning. Så att NEO Stream skulle kunna användas som förförstärkare. Och även om det absolut går att använda den som en sådan så finns det både dynamik och detaljer att hämta genom att koppla den till en förförstärkare. Tycker jag.

iFi NEO Stream
Foto: iFi Audio

iFi NEO Stream: Slutsats

iFi NEO Stream är en liten men sagolik musikstreamer. Den är enkel att koppla upp och låter förträffligt! Den kommer att göra ett strålande jobb även i en highend-ljudanläggning och den går också att använda som förförstärkare om man vill.

Den stöder allt man kastar på den, inklusive PCM upp till 768 kHz, MQA och DSD. Roon Ready är den också, så här är det bara att välja och vraka. Utom Bluetooth, som inte finns – eller saknas.

Vi hade velat att teckenfönstret var större, eftersom texten blir väldigt liten. Fjärrkontroll är också en brist, och vi hade sagt ja tack till en app att göra inställningar med.

Karakter
iFi Audio NEO Stream
Premium

Ljud & Bild tycker

Stöder nästan alla ljudformat och musiktjänster. Mycket stabil streaming, med fantastisk ljudkvalitet. Minimalt med digitalingångar. Liten display ger dålig sikt från soffan. Ingen separat app eller fjärrkontroll.

1 reaktion på ”iFi Audio NEO Stream”

  1. Willy Högfjäll

    Jag förstår inte riktigt kommentaren att den inte har en egen app. Jag har laddat ner appen som finns på Apple. Från den kan man styra i stort sett allt som man kan göra med knoben på själva streamern.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Rulla till toppen