Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon DNP-2000NE

Har allt du kan drömma om

Av alla de bästa nätverksspelarna är Denon DNP-2000NE är en av de mest användbara – och klart enklast att använda.

Av / 2023-07-13 - 10:01
Denon DNP-2000NE
Lasse Svendsen

Med DNP-2000NE har Denon ett alternativ för alla som vill ha bättre ljud med streaming än vad man får från en Bluesound Node eller en WiiM Pro.

Denon-streamern har även en DA-omvandlare, en HDMI-ingång, ett hörlursuttag och en volymkontroll. Så att den kan användas som förförstärkare. Alltså är den lika användbar som många av de dyrare nätverksspelarna vi har testat.

Men den kostar bara hälften så mycket som vår grupptestvinnare från 2022, Auralic Altair G1.1, vilket bara gör den ännu mer intressant.

DNP-2000NE saknar egentligen bara stöd för Qobuz i appen, annars finns allt på plats. Denon-streamern stöder både Spotify och Tidal och har AirPlay 2 och Heos-multiroom, som tillsammans med alla ingångar på baksidan gör den tämligen komplett. Man kan styra den med fjärrkontrollen eller Heos-appen som finns till både iOS och Android.

Streamern stöder även Roon, för de som integrerar streamingtjänsterna i en Roon-klient.

Foto: Lasse Svendsen

Det finns inga analoga ingångar, men fyra digitala för externa ljudkällor. Den ena är en USB-ingång som stöder en PCM-signal med upp till 32 bit/384 kHz-upplösning från laptopen, och de tre andra är en koaxial och två optiska ingångar. Det är inte allt, det finns även en HDMI-ingång med ARC så att TV:n kan kopplas till DACen i streamern och TV-ljudet kan spelas på anläggningen. Det låter naturligtvis milsvida bättre än någon soundbar.

På baksidan hittar man även två digitala utgångar, en koaxial och en optisk, för den som vill koppla in en separat DAC. Och två analoga utgångar, varav den ena är variabel så att man kan styra volymen som på en förförstärkare.

Inbyggd 32-bitars DAC. Foto: Lasse Svendsen

Tvåvägs Bluetooth

Man kan streama via Bluetooth, Wi-Fi eller Ethernet-kontakten på baksidan. Och DNP-2000NE stöder uppspelning över DLNA, eller från ett USB-minne som kopplas till porten på framsidan. Där hittar man även ett riktigt fint hörlursuttag, med volymkontroll.

Den har även tvåvägs Bluetooth, så att man kan strömma musik från spelaren till ett par Bluetooth-hörlurar.

Renodlad streamer med DAC. Foto: Lasse Svendsen

Ultra AL32 DAC

Den inbyggda DACen består av fyra DAC-kretsar från ESS (ES9018K2M), som är konfigurerade i vad Denon kallar Double-Differential Mode, DACen använder dessutom Denons Ultra AL32 Processing Plus-konverteringsprocess med uppsampling, som vi känner igen från deras CD spelare.

DNP-2000NE väger nästan 10 kilo och verkar förtroendeingivande byggd. Den finns i svart, silver och grått. Det senare utförandet matchar Denons jubileumsprodukter, som den integrerade PMA-A110 och CD-spelaren DCD-A110.

DNP-2000NE finns även i grått som matchar Denons jubileumsprodukter. Foto: Lasse Svendsen

Ljudkvalitet

Som alltid med Heos-produkter är installationen bland de snabbaste och smidigaste. Man är uppkopplad och redo att lyssna på musik efter några minuter. När man väl är uppkopplad är resten av användandet rena barnleken.

Den monokroma skärmen visar bara tre rader, men är skarp och läslig från soffan så att man ser vad man gör om man använder fjärrkontrollen. Albumomslag måste man gå till appen för att se, där finns också en översikt över spellistor, radiostationer och allt annat.

Resten är som sagt hur enkelt som helst.

Foto: Lasse Svendsen

Det tog inte lång tid från de första tonerna flödade ur högtalarna tills det stod klart att Denon-streamern har ett par speciella kvaliteter. Ljudet kan bitvis påminna om ljudet från Denons flaggskeppsprodukter, som presenterar en öppen och detaljerad ljudbild med en klädsam glöd och värme. Det kan låta som lite luddigt och tråkigt, men det är det inte.

Naim ND5 XS 2 spelar musik med lite mer energi, framför allt i basen, medan ovan nämnda Auralic Altair levererar en skarpare fokuserad ljudbild. Här talar jag om hörbara, men inte alls stora skillnader. Man måste också komma ihåg att både Naims och Auralics nätverksspelare kostar dubbelt så mycket som Denons.

Ur den synvinkeln är Denon-streamern ett extremt bra köp. Den har nästan ett analogt förhållningssätt till presentationen av musik. Tonerna flyter fram utan ansträngning och det låter hela tiden behagligt, men aldrig makligt. Piano, som i Keith Jarretts Köln-konsert eller Radka Toneffs Fairytales, har ett övertygande klangdjup, utan skärpa i de övre tonerna. Den lägsta oktaven återges kanske med större auktoritet av Naim, men Denon är inte alls rädd för bas.

Foto: Lasse Svendsen

Dire Straits album Love Over Gold har ett klangrikt trumspår, som återges med strålande dynamisk kontrast, och det finns kraft bakom trumslagen som känns i rummet. Sångröster är rena paradgrenen för Denon-streamern, som återger Billie Eilishs känslighet och Mark Knopflers nästan hesa röst med samma oklanderliga kristallklara fokus.

DNP-2000NE spelar mycket öppnare och mer dynamiskt, med en mycket större och djupare ljudbild, än vad WiiM Pro gör när de båda är inkopplade analogt till förstärkaren. Ur de digitala utgångarna är skillnaderna mindre, men fortfarande till DNP-2000NE:s fördel. Ljudbilden är mer levande, med skarpare fokus och bättre dynamisk kontrast, och påminner mer om vad man upplever med en Naim- eller Auralic-streamer.

Slutsats

Utbudet av nätverksspelare i samma prisklass som DNP-2000NE är ärligt talat inte stort. Med några få undantag är de flesta antingen mycket billigare eller mycket dyrare. Det ger Denon-streamern en extra fördel eftersom jämförelser sida vid sida är svåra att göra. DNP-2000NE tål mycket väl att jämföras med de bästa vi har testat, eftersom skillnaden är mindre än man kan tro. Med flera digitala ingångar, alla fördelar som Heos ger, ett bra hörlursuttag och ljudkvalitet i den absoluta toppklassen är Denon-streamern är ett självklart val i prisklassen mellan 15 000 och 25 000 kronor.

Läs också De bästa nätverksspelarna Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.
Karakter
Denon DNP-2000NE
Premium

Ljud & Bild tycker

Tilltalande analog klang i en öppen ljudbild med strålande dynamisk kontrast. Streamar allt från alla utom Qobuz. Väldigt bra inbyggd DAC. Hörlursuttag och volymkontroll. Heos-app-styrning. De allra bästa konkurrenterna låter mer fokuserade och dynamiska.

2 reaktioner på ”Denon DNP-2000NE”

 1. Peter Wanderö

  Ingen kommentar om hur ljudet som försteg är? Tänker det är en ganska stor del i varför någon köper en sån här. Ett bra slutsteg typ nads c298 tillsammans med denon blir en summa på runt 44t. Hur skulle den kombon stå sig t.ex mot yamahas nya n2000 stärkare?
  Eller nads egen c399?

 2. Lasse Svendsen

  Hei Peter, forsteget i DNP-2000NE, er faktisk meget bra. Men det er klart, en R-N2000A eller en C399 er en komplett pakke som gjør en DNP-2000NE overflødig. Det er vanskelig å sammenligne de tre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen