TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

forfatter
Publicerad 2023-01-21 - 09:00
Karakter
Naim ND5 XS 2
L&B tycker
Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
Specifikationer
 • Typ: Nätverksspelare
 • Tjänster: Tidal Connect. Spotify Connect, Qobuz, Apple Music, nätradio
 • Streamingteknik: AirPlay 2, UPnP, Roon Ready, Chromecast
 • Nätverk: Bluetooth aptX, Wi-Fi 2,5/5 GHz, Ethernet
 • Ingångar: Koaxial RCA och BNC, 2 x optisk, 2 x USB-A, Ethernet
 • Utgångar: Koaxial BNC, RCA analog, DIN
 • Ljudformat: DSD, WAV, FLAC, ALAC, AAC, AIFF, OGG m fl
 • DAC: Burr-Brown PCM1791A, 32 bit/384 kHz
 • Styrning: Naim-app (iOS och Android)
 • Tillbehör: Bluetooth och Wi-Fi antenner, DIN-kabel, BNC/RCA-adapter
 • Mått/vikt: 43 x 7 x 30 cm, 6,5 kg
 • Övrigt: Multiroom- och Party-läge, USB-ingång på fronten och på baksidan
 • Webb: naimaudio.com
Riktpris: 34000Pr. 2023-01-21 Produktsida

Trots att det varken finns knappar eller skärm på Naim-spelaren är den ett av de bästa valen i den här prisklassen. Som musikstreamer saknar den nästan inget annat, och även om ND5 XS 2 är inne på sitt femte år sedan lanseringen 2019 låter den fortfarande bättre än de flesta i sin klass.

Bakom det mattsvarta chassit döljer sig genomtänkt teknik som står i skarp kontrast till den oansenliga utsidan. Naim-spelaren stöder de flesta filformat utom MQA-filer från Tidal, men spelar upp dem utan MQA-avkodning eller problem av något slag. Den stöder även högupplöst, 24-bitars 192 kHz-uppspelning från Qobuz, och tack vare fyra digitala ingångar på baksidan kan den fungera som en DAC för andra ljudkällor.

Tack vare digitala ingångar kan du använda Naim-streamern som en DAC. Foto: Naim

Streaming kan göras via Wi-Fi med den medföljande antennen, eller med kabel via Ethernet-ingången på baksidan. Den har även Bluetooth och en USB-ingång både fram och bak. Naim-streamern stöder både AirPlay 2, inklusive multiroom, och Chromecast, och med DLNA/UPnP kan man strömma högupplöst 32 bit/384 kHz-ljud från andra enheter i nätverket.

Det är ingen tvekan om att en skärm och några grundläggande knappar på framsidan, som på Naim NDX, skulle ha gjort streamern mer användarvänlig. Men den räddar sig genom en väldigt bra app som har fler funktioner än de flesta behöver. Appen kan även styra andra produkter, till exempel en Naim Mu-so-högtalare i ett annat rum.

Man installerar ND5 XS 2 i nätverket på ett par minuter. Vi har aldrig haft några större problem med att styra Naim-produkter via appen – och speciellt här, där appen är det enda som ger dig musik, är det avgörande att allt fungerar.

Ljudkvalitet

Våra erfarenheter av andra Naim-produkter har alltid varit positiva. Det beror till stor del på att Naims förstärkare och nätverksspelare har förmågan att engagera oss direkt från första takten. Och ND5 XS 2 är inget undantag. Den har samma upplivande, dynamiska drivkraft som kännetecknar Naims filosofi.

Naim-streamern får fram pianoklangen på ett föredömligt sätt. Klangen är mer varm än neutral och det är mer snärt i dynamiken än med HiFi Rose.

– Lite mer liv här känns det som, säger Geir.

Kanske lite typiskt för Naim som är kända för en dynamisk och levande ljudbild. Basen på Sudan Archives Loyal är utmärkt definierad med rejäl tyngd och väldigt bra definition.

– Tightare och fylligare basåtergivning, säger Lasse.

– Påminner om Auralic, men ännu ett snäpp mer tyngd i slagen, säger Geir.

I Exile är sångrösten inte lika luftig och fokuserad som hos Auralic, men Naim-streamern återger vokalen med en touch mer värme.

– Det är nästan så att högtalarna har flyttats lite närmare varandra med Naim, säger Geir. Han påpekar också att Auralic-streamern målar upp en ljudbild med bättre definierat perspektiv. Med Naim saknar en smula öppenhet och fokus, speciellt från mellanregistret och uppåt, men ljudbilden har perfekt balans. Naim-spelaren är kanske den som låter mest ”analog” – somliga skulle nog säga musikalisk.

Slutsats

Man kan inte hamna fel med Naim ND5 XS 2. Om man kan leva utan skärm och knappar på fronten får man en av de mest välljudande och engagerande musikströmmarna i den här klassen. ND5 XS 2 är långt ifrån den mest avancerade eller bäst utrustade nätverksspelaren som finns, och designen känns i bästa fall minimalistisk med allt borstade gråsvarta utseende. Men öppnar man den välgjorda Naim-appen och sätter på lite musik så faller alla regnbågens färger på plats.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
lbpluss
Retroförstärkare för samlare NAD C 3050 LE är en nästan perfekt replika av förstärkaren som definierade NAD-designen. Men är det bara nytt vin på gamla flaskor?
Följ Ljud & Bild