TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 5 highend-nätverksspelare

Vi testar musikstreaming i highend-klassen

Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.

Av / 2023-01-21 - 09:00
5 highend-nätverksspelare
Lasse Svendsen

Produkter i detta test

I mer än 100 år har vi omgett oss med fysiska musikmedier. Först kom vaxrullarna, sedan grammofonskivorna. Sedan kom rullbanden och kassettbanden och för 40 år sedan kom CD-skivorna. Under en kort period hade vi också två digitala kassettformat, och MiniDisc, som få ens minns.

Men säg Bluetooth så vet alla vad du pratar om. Det är inte konstigt. De flesta har en Bluetooth-högtalare och ett par trådlösa hörlurar eller öronproppar. Trådlöst kopplade till mobiltelefonen som streamar musiken från Spotify rätt in i örat eller till högtalaren.

Streaming, eller strömning som en del säger, är det moderna sättet att spela musik – och det som alla föredrar. Oavsett om det är hemma, på språng eller i bilen så streamar man musiken helt utan sladdar. För de allra flesta människor är ljudkvaliteten mer än tillräckligt bra.

Bekvämligheten att ha miljontals låtar i fickan, lätt tillgängliga för streaming när som helst, överträffar enkelt kraven på ljudkvalitet.

Utom när det inte gör det.

Annonce

För alla som är väldigt måna om ljudkvaliteten, och är beredda att betala för det, låter streaming inte särskilt lockande. Det förknippas fortfarande med ett ljudformat som har fler begränsningar än fördelar. Men seriös streaming handlar inte om Bluetooth eller MP3, utan om högupplöst ljud utan komprimering eller förluster av data.

Här snackar vi om dynamik och upplösning som varken CD-formatet eller vinylskivorna kommer i närheten av. Med en seriös nätverksspelare kan streaming lyfta musikupplevelsen till oanade höjder och parkera CD-samlingen permanent på vinden.

Om man lyfter blicken från billiga mediespelare i budgetklassen och tittar i highend-klassen, där man enkelt kan lägga till en extra nolla på priset, kan resultatet få dig att tappa hakan. Det är bara ett par väsentliga saker man måste tänka på innan man väljer en spelare som har en prislapp med ett högt, femsiffrigt belopp.

Fem tunga nätverksspelare. Foto Geir Gråbein Nordby

Tänk på detta när du väljer

Det allra viktigaste du ska tänka på när du väljer en nätverksspelare är vilka källor du kommer att behöva. Om du bara ska använda streamingtjänster behöver den bara ha en nätverksanslutning. Men om du även vill kunna överföra och lagra nedladdad musik behöver den ha en extra hårddisk. Vi rekommenderar en SSD-disk, då slipper du surret från en snurrande hårddisk.

Du behöver inte Roon Ready och högupplöst ditt och datt om allt du lyssnar på är Spotify. På samma sätt behöver du inte Spotify Connect-funktionen om du bara använder Tidal eller Qobuz förutom en lokalt lagrad högupplöst musiksamling. Men en Bluetooth-anslutning kan under alla omständigheter vara en god idé, för de gånger du vill få över ljudet från din mobiltelefon till systemet, oavsett vilken app du spelar från. Väl medveten om de ljudmässiga kompromisserna som Bluetooth innebär.

Tjänster

Spotify Connect är för övrigt ett sätt att koppla Spotify-appen på mobilen direkt till nätverksspelaren, så att du kan använda mobilens gränssnitt medan själva uppspelningen sker i spelaren. Mobiltelefonen är då bara en fjärrkontroll. Tidal har precis samma funktion, som då heter Tidal Connect. Skillnaden är att Tidal har högre ljudkvalitet.

MQA

Om du använder Tidal har du kanske hört talas om MQA. Det är ett sätt att packa ihop högupplöst musik i mindre filer. Om spelaren stöder MQA fullt ut kan den spela musikfiler med mycket högre upplösning än CD-kvalitet (upp till 24 bit/384 kHz). Om spelaren inte stöder MQA kommer den ändå att kunna ge upp till 24 bit/96 kHz, vilket fortfarande är bättre än CD (16 bit/44,1 kHz).

Roon

Många streamingboxar är så kallade Roon Ready. Roon är ett program till PC och Mac som spelar musik som du har lagrad på datorn, och som även kan streama från Tidal och Qobuz. Om en nätverksspelare eller nätverks-DAC är Roon Ready så betyder det att du kan spela musik från Roon på datorn och att musiken överförs till spelaren direkt över nätverket. Det behövs ingen USB-kabel. Observera att Roon är en abonnemangstjänst som kostar pengar månadsvis eller årligen.

Så testade vi

De fem spelarna vi har valt ut för detta test kopplades till den 300 watt starka integrerade förstärkaren McIntosh MA9500. Som med sina många ingångar gjorde att vi kunde koppla in alla fem testdeltagarna samtidigt, vilket gjorde det enkelt att växla mellan dem. Allt var kopplat till redaktionens eget trådlösa nätverk.

Vi använde även en EVO3 Sigmas-strömrenare från Isotek och ett par trevägs Audio Physic Spark-högtalare, som är väldigt öppna och avslöjande och passat väl för testning.

Nätverksspelarna testades mot varandra och för skojs skull kopplade vi in ​​en Argon Audio Solo direkt i DA2 DAC-modulen på McIntosh-förstärkaren. Om inte annat visade den att det nästan är omöjligt att jämföra ljudkvaliteten från en billig streamer med en i highend-klassen. Skillnaden är helt enkelt för stor.

Testmusiken valdes efter ljudmässiga kvaliteter och streamades från Tidal Connect, via mobilen eller Roon på en Mac. Ett av spåren var Jan Gunnar Hoffs Living från albumet med samma namn. Det är en pianoinspelning från 2L, med många klangnyanser och enastående dynamik, vilket är perfekt för att testa bland annat tonala egenskaper.

Duetten Exile med Taylor Swift och Bon Iver använde vi för att bland annat testa klang och perspektiv, och hur bra spelarna lyckades skilja kanalerna från varandra. Och Sudan Archives Loyal valde vi för att testa dynamik, basåtergivning och kontroll.

Även om ljudkvaliteten väger allra tyngst så har vi även undersökt användarvänligheten, eftersom det är ett viktigt kriterium för att man ska kunna utnyttja spelaren optimalt. Slutligen har vi undersökt anslutningsmöjligheterna och bedömt alla egenskaperna i förhållande till priset.

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
Läs hela testet

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.
Läs hela testet

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.
Läs hela testet

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.
Läs hela testet

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.
Läs hela testet

2 reaktioner på ”5 highend-nätverksspelare”

  1. Lennart Grönfelt

    Själv har jag Yamahas NP-S 303
    Yamaha förstärkare A-S2000
    och Soave golvhögtalare, med Spotify, tänkte börja köra Qubus har även ett par Voice of the theatre, inköpta 1976. Som låter underbart. För mig är det alltid högtalaren som är den svaga länken. Tänkte jag skulle sälja dom, men efter lite lyssnande på en cd med Monica Zetterlund o Bill Evans så beslutade jag mig för att vänta lite kändes som Monica stod o höll mig i handen när hon sjöng, det att trots att högtalarna stod i ett garage med bilar i. Känner inte alls för att byta upp mig mot en svindyr streamar, tycker det här med ljud fortsätter att vara lite som på 70- talet, lite naivt och pubertetsbefängt. Lelle

    1. Håller helt med 1 högtalare 2 rum 3 förstärkare… Långt där efter nätverksspelaren…

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Rulla till toppen