TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

forfatter
Publicerad 2023-01-21 - 09:00
Karakter
Auralic Altair G1.1
L&B tycker
Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.
Specifikationer
 • Typ: Nätverksspelare
 • Tjänster: Tidal Connect. Spotify Connect, Qobuz, nätradio
 • Streamingteknik: AirPlay 2, UPnP, Roon Ready
 • Nätverk: Bluetooth, Wi-Fi 2,5/5 GHz, Ethernet
 • Ingångar: Koaxial RCA, optisk, XLR AES/EBU, USB-A, Ethernet
 • Utgångar: Balanserad XLR, obalanserad RCA
 • Ljudformat: DSD, DXD, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, OGG, WAV m fl
 • DAC: PCM 44,1 kHz till 32 bit/384 kHz, DSD64 till DSD512
 • Styrning: AURALiC Lightning DS  iOS app
 • Tillbehör: Wi-Fi-antenner, USB-kabel
 • Mått/vikt: 34 x 8 x 32 cm/7,4 kg
 • Övrigt: Multiroom, plats för SSD internt, USB-ingång bak
 • Webb: us.auralic.com
Riktpris: 36900Pr. 2023-01-21 Produktsida

De tidigare versionerna av Auralics Aries och Altair var länge några av de bästa nätverksspelarna. Vi hade därför vissa förväntningar på nya Altair G1.1, som är en Aries med inbyggd DAC och analoga utgångar. Vi blev inte besvikna.

Spelaren liknar sin föregångare, men den aluminiumgrå bottenplattan talar om för oss att det här är något nytt. Det är det också, för det är inte bara bättre dämpning av chassit som gör Aries och Altair G1.1 till bättre produkter. På insidan sitter det en nyare och bättre digitalomvandlare, en skarpare Femto-klocka med en noggrannhet mätt i femtosekunder, som dämpar jitter ännu bättre än vad föregångaren kunde.

Altair G1.1 som vi testar här är versionen med inbyggd DAC och analoga utgångar. Både den och Aries G1.1 kan utrustas med en SSD för intern lagring (man kan rippa direkt till SSD med en USB-enhet) och stöder streaming från Tidal, Spotify, Qobuz, Amazon Music – nätradio hittar man i Lightning-appen som styr enheten.

Du kan använda ena USB-ingången till en extern hårddisk.

Det ingår ingen fjärrkontroll, men det finns åtminstone en 4-tums färgskärm som visar vad man håller på med, plus en volymkontroll på framsidan som bland annat styr en starkare och förbättrad hörlursförstärkare. På baksidan hittar man fyra digitala ingångar inklusive en USB-ingång som stöder högupplöst musik från laptopen. Det finns också en USB-ingång för musik som är lagrad på en extern hårddisk och man kan streama musik över nätverket från en NAS-disk eller dator.

Både Bluetooth och Wi-Fi finns inbyggt, det senare via två antenner på baksidan, och man kan ansluta till ett trådbundet nätverk med en Ethernet-kabel.

Lightning-appen ersätter fjärrkontrollen, med full kontroll över uppspelning från streamingtjänster. Den är inte lika avancerad som Naim-appen men ger en bra överblick över musiken och speglar vad som spelas på Altair G1.1-skärmen.

– Appen är inte så dum, men frågan är om man inte bara kan använda Tidal Connect, säger Geir.

Ljudkvalitet

Det är något med hur musiken klingar som skiljer Auralic-spelaren från de andra. Jämfört med Naim-spelaren finns det mer luft och insikt här, och basen är stramare och mer potent än med HiFi Rose RS150B. Det är viktigt att notera att skillnaderna inte är stora. Vi var tvungna att växla mellan dem flera gånger för att kunna dissekera ljudkvaliteten tillräckligt för att rangordna dem.

Men vi snackar om mer än subtila skillnader – om inte natt och dag – och i den här klassen är det ofta de små nyanserna som gör den stora skillnaden för många.

Altair G1.1 med SSD installerad. Foto Auralic

Jan Gunnar Hoffs Living har en vacker pianoklang med fint djup och en stor, luftig och öppen ljudbild.

– Jag tycker att ljudbilden är stor, här finns mer av allt, säger Geir.

Spåret med Taylor Swift och Bon Iver uppenbarar sig med en väldigt tydligt definierad ljudbild, där sångrösterna står i markant kontrast till varandra.

– Väldigt bra separation och när Bon Ivers sång växlar mellan båda kanalerna är det slående hur väldefinierat det hela låter. Jag gillar att det är lite värme i ljudbilden, säger Geir. Klangen sticker ut positivt, med mer luft och öppenhet än vi hade hoppats på.

Loyal med Sudan Archives är ett komplext stycke där det händer mycket på en gång, och återigen visar Auralic Altair G1.1 sig från sin bästa sida med enormt bra fokus och kontrastrik dynamik.

– Man känner inte att man blir tvångsmatad med musiken, men det finns en auktoritet i sättet som musiken levereras på, säger Geir.

Auralic-spelaren lyckas i lite större utsträckning än de andra få fram djupet i ljudbilden. Det finns mer luft mellan tonerna och de fina nyanserna i musiken återges tydligare.

Slutsats

Auralic Altair G1.1 är en referenspunkt för nätverksspelare i den här klassen. HiFi Rose-streamern är mycket mer användarvänlig och har fler funktioner, men kostar en hel del mer. Naim-streamern kostar lika mycket och flåsar Auralic i nacken när det gäller ljudkvalitet, men sammantaget tycker vi att Auralic Altair G1.1 är det bästa köpet i den här klassen. Kombinationen av användarvänlighet, anslutningar och ljudkvalitet ger högst poäng i vårt protokoll, framför allt det sistnämnda är viktigt. Då är det ingen tvekan om saken. Auralic Altair G1.1 är referensen i klassen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
lbpluss
Retroförstärkare för samlare NAD C 3050 LE är en nästan perfekt replika av förstärkaren som definierade NAD-designen. Men är det bara nytt vin på gamla flaskor?
Följ Ljud & Bild