TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

forfatter
Publicerad 2023-01-21 - 09:00
Karakter
HiFi Rose RS150B
L&B tycker
Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.
Specifikationer
 • Typ: Nätverksspelare
 • Tjänster: Tidal Connect. Spotify Connect, Qobuz, Apple Music, Rose Radio, Rpse TUbe, FM radio m fl
 • Streamingteknik: AirPlay, DLNA, Roon Ready, MQA dekoding
 • Nätverk: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 2,5/5 GHz, Ethernet
 • Ingångar: Optisk, koaxial, RCA linje, XLR AES/EBU, USB-A, Ethernet
 • Utgångar: XLR/RCA, USB, HDMI ARC
 • Ljudformat: MQA, DSD, DXD, FLAC, MQS, AAC, AIFF, PCM m fl
 • DAC: ESS SABRE ES9038PRO, 32 bit/768 kHz PCM
 • Styrning: Rose Connect app, Bluetooth-fjärr
 • Tillbehör: Fjärrkontroll, USB Wi-Fi-adapter
 • Mått/vikt: 43 x 31,8 x 12,4 cm/13 kg
 • Övrigt: 14,9-tums IPS-pekskärm, CD-rippning, förberedd för SSD-lagring, 4K HDMI-utgång
 • Webb: eng.hifirose.com
Riktpris: 50000Pr. 2023-01-21 Produktsida

HiFi Rose är ett ganska så oskrivet blad, men det sydkoreanska märket har gjort sig ett namn i rekordfart, med musikströmmare som överträffar det mesta vi har sett.

Ta RS150B, som inte liknar något du sett tidigare. Med en 14,9-tums pekskärm längs hela fronten dryper den av högteknologi, och detsamma gäller det du hittar på insidan. En avancerad nätverksspelare med 32-bitars digitalomvandlare med stöd för bland annat DSD-, MQA- och PCM-format. En Femto-klocka styr musiksignalen och en hexacore-Cortex-processor är hjärnan bakom allt.

På baksidan hittar du en hel rad ingångar för både digitala och analoga ljudkällor, inklusive en HDMI-utgång för 4K-video ut till en TV eller extern bildskärm. HiFi Rose RS150B kan nämligen strömma video från Rose Tube, en TV-kanal med deras eget onlineinnehåll – men ännu viktigare är att den stöder streaming från alla kända tjänster, inklusive Tidal i MQA-kvalitet, högupplöst musik från Qobuz samt givetvis Spotify och Apple Music.

HiFi Rose har till och med HDMI-utgång. Foto HiFi Rose

Den stora skärmen kan konfigureras som man vill och kan även visa McIntosh-liknande VU-mätare om så önskas. Det ingår en Bluetooth-fjärrkontroll för de mest använda funktionerna, men det är Rose Connect-appen man ska använda. Den fungerar med iOS och Android och är exemplariskt tydlig och lätt att använda.

Nätverksspelarens inbyggda DAC är strålande och perfekt för digitala ljudkällor, och man kan streama musik från NAS-diskar eller datorer med DLNA. RS150B har även en USB-ingång för trådbunden streaming från en dator. Den har till och med ett ledigt utrymme på undersidan för en SSD om man vill lagra musik, som kan rippas från en CD-enhet ansluten via USB.

Ljudkvalitet

Att installera en RS150B är hur enkelt som helst. Efter att ha kopplat den till anläggningen är det bara att koppla upp sig på nätverket, antingen trådlöst med den medföljande Wi-Fi-dongeln eller med Ethernet-kabel. Den ansluter blixtsnabbt till nätverket och du har ett nästan oändligt antal inställningar och konfigurationer till ditt förfogande. Valfria digitala filter är bara en del av det, skärmen kan konfigureras som man vill och visar albumomslag och information över hela skärmytan.

Det tar inte lång tid att lära sig hur man använder spelaren, som är den överlägset mest användarvänliga musikstreamern som finns just nu.

Foto: HiFi Rose

Det är också en av de mest välljudande.

I Jan Gunnar Hoffs Living påminner ljudbilden om Auralic-streamerns. Men här är den lite smalare och det är inte riktigt samma djup i pianoklangen som hos Auralic.

– Det känns som om man flyttas lite längre bak i salen, men musiken flyter på fint, musikaliskt skulle nog somliga säga, kommenterar Geir. Det låter mycket bättre än om man till exempel hade kopplat in en billig Argon-streamer till en bra DAC. Man hör definitivt att man befinner sig i highend-klassen.

Exile låter lite krympt. Inte för att ljudbilden är mindre, men musiken är mer koncentrerad kring högtalarna jämfört med Auralic, som breder ut ett vidare perspektiv. Sången låter lite torrare och i Sudan Archives Loyal är det mindre ”avstånd” i ljudbilden mellan sången och synthen. Ljudet är extremt välkontrollerat och basen är skönt stram och tung. Ljudbilden lever verkligen med HiFi Rose-spelaren. Det enda vi saknar är lite mer dynamisk kontrast och lite mer luft i ljudbilden.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att HiFi Rose är en tillverkare vi kommer att få höra mer av. Den enastående vackra RS 150B är den mest användarvänliga musikstreamern med god marginal. Det beror inte bara på den skarpa pekskärmen utan också på en användarvänlig app och ett överskådligt gränssnitt både på mobilen och på enhetens skärm. Den har även en strålande DAC inbyggd och det går att koppla in externa hårddiskar med musik, eller enkelt installera en SSD för att lagra musik som man får tillgång till direkt på den stora skärmen. HiFi Rose RS150B är ett ymnighetshorn av smarta lösningar och levererar ljudkvalitet av högsta klass.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
lbpluss
Retroförstärkare för samlare NAD C 3050 LE är en nästan perfekt replika av förstärkaren som definierade NAD-designen. Men är det bara nytt vin på gamla flaskor?
Följ Ljud & Bild