Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Av / 2023-01-21 - 09:00
HiFi Rose RS150B
Lasse Svendsen

HiFi Rose är ett ganska så oskrivet blad, men det sydkoreanska märket har gjort sig ett namn i rekordfart, med musikströmmare som överträffar det mesta vi har sett.

Ta RS150B, som inte liknar något du sett tidigare. Med en 14,9-tums pekskärm längs hela fronten dryper den av högteknologi, och detsamma gäller det du hittar på insidan. En avancerad nätverksspelare med 32-bitars digitalomvandlare med stöd för bland annat DSD-, MQA- och PCM-format. En Femto-klocka styr musiksignalen och en hexacore-Cortex-processor är hjärnan bakom allt.

På baksidan hittar du en hel rad ingångar för både digitala och analoga ljudkällor, inklusive en HDMI-utgång för 4K-video ut till en TV eller extern bildskärm. HiFi Rose RS150B kan nämligen strömma video från Rose Tube, en TV-kanal med deras eget onlineinnehåll – men ännu viktigare är att den stöder streaming från alla kända tjänster, inklusive Tidal i MQA-kvalitet, högupplöst musik från Qobuz samt givetvis Spotify och Apple Music.

HiFi Rose har till och med HDMI-utgång. Foto HiFi Rose

Den stora skärmen kan konfigureras som man vill och kan även visa McIntosh-liknande VU-mätare om så önskas. Det ingår en Bluetooth-fjärrkontroll för de mest använda funktionerna, men det är Rose Connect-appen man ska använda. Den fungerar med iOS och Android och är exemplariskt tydlig och lätt att använda.

Nätverksspelarens inbyggda DAC är strålande och perfekt för digitala ljudkällor, och man kan streama musik från NAS-diskar eller datorer med DLNA. RS150B har även en USB-ingång för trådbunden streaming från en dator. Den har till och med ett ledigt utrymme på undersidan för en SSD om man vill lagra musik, som kan rippas från en CD-enhet ansluten via USB.

Ljudkvalitet

Att installera en RS150B är hur enkelt som helst. Efter att ha kopplat den till anläggningen är det bara att koppla upp sig på nätverket, antingen trådlöst med den medföljande Wi-Fi-dongeln eller med Ethernet-kabel. Den ansluter blixtsnabbt till nätverket och du har ett nästan oändligt antal inställningar och konfigurationer till ditt förfogande. Valfria digitala filter är bara en del av det, skärmen kan konfigureras som man vill och visar albumomslag och information över hela skärmytan.

Det tar inte lång tid att lära sig hur man använder spelaren, som är den överlägset mest användarvänliga musikstreamern som finns just nu.

Foto: HiFi Rose

Det är också en av de mest välljudande.

I Jan Gunnar Hoffs Living påminner ljudbilden om Auralic-streamerns. Men här är den lite smalare och det är inte riktigt samma djup i pianoklangen som hos Auralic.

– Det känns som om man flyttas lite längre bak i salen, men musiken flyter på fint, musikaliskt skulle nog somliga säga, kommenterar Geir. Det låter mycket bättre än om man till exempel hade kopplat in en billig Argon-streamer till en bra DAC. Man hör definitivt att man befinner sig i highend-klassen.

Exile låter lite krympt. Inte för att ljudbilden är mindre, men musiken är mer koncentrerad kring högtalarna jämfört med Auralic, som breder ut ett vidare perspektiv. Sången låter lite torrare och i Sudan Archives Loyal är det mindre ”avstånd” i ljudbilden mellan sången och synthen. Ljudet är extremt välkontrollerat och basen är skönt stram och tung. Ljudbilden lever verkligen med HiFi Rose-spelaren. Det enda vi saknar är lite mer dynamisk kontrast och lite mer luft i ljudbilden.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att HiFi Rose är en tillverkare vi kommer att få höra mer av. Den enastående vackra RS 150B är den mest användarvänliga musikstreamern med god marginal. Det beror inte bara på den skarpa pekskärmen utan också på en användarvänlig app och ett överskådligt gränssnitt både på mobilen och på enhetens skärm. Den har även en strålande DAC inbyggd och det går att koppla in externa hårddiskar med musik, eller enkelt installera en SSD för att lagra musik som man får tillgång till direkt på den stora skärmen. HiFi Rose RS150B är ett ymnighetshorn av smarta lösningar och levererar ljudkvalitet av högsta klass.

Karakter
HiFi Rose RS150B
High End

Ljud & Bild tycker

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud. Vi saknar lite dynamisk kontrast.

Också i detta test:

5 highend-nätverksspelare

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.
Läs hela testet

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.
Läs hela testet

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.
Läs hela testet

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Rulla till toppen