Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Av / 2023-01-21 - 09:00
Matrix Audio Element M2
Geir Gråbein Nordby

Matrix Audio har satsat på att packa in stora saker i en liten låda med Element M2. Den har en uppsjö av digitalingångar och både HDMI ARC och USB-DAC-ingång finns på plats, förutom koaxial och optisk digitalingång. En separat I2S-ingång finns också, i form av en extra HDMI-kontakt.

Nätverksspelaren klarar de flesta viktiga musiktjänster, inklusive Spotify, Tidal och Qobuz (men inte Apple Music) samt internetradio. Spotify och Tidal har dessutom så kallade Connect-funktioner, vilket gör att du helt enkelt hittar Element M2 som ljudsystem direkt i Spotify- eller Tidal-appen. Alltså behöver du inte tänka på Matrix-appen MA Remote.

Du får också en möjlighet att streama både Tidal och Qobuz i MA Remote, då öppnar sig möjligheten att lägga till ditt musikbibliotek med nedladdade filer. Appen har en fin layout, men vi saknar bland annat sökfunktion för internetradio och att streama musik är överlag lite mer komplicerat än vad vi hade velat. Under testperioden använde vi Roon och Tidal Connect mest. Då stöds även MQA-formatet fullt ut, med upplösningar ända upp till 384 kHz.

Ett bra urval av digitala ingångar, inklusive HDMI och USB-DAC. Element M2 har också både obalanserad RCA- och balanserad XLR-analogutgång. Foto: Matrix Audio

Matrix Audio Element M2 i praktiken

Att koppla upp Element M2 är ganska enkelt, bortsett från att det virtuella tangentbordet på pekskärmen är väldigt litet när man ska skriva in Wi-Fi-lösenordet. Som tur är behöver det bara göras en gång.

När spelaren väl är igång går det mesta lätt. Du kan välja om utgången ska vara variabel eller fast, och om ljudet ska stängas av automatiskt när du kopplar in ett par hörlurar.

Ljudet är som det ska i den här prisklassen: En stor och upplöst klangstruktur, med sagolik snärt i Jan Gunnar Hoffs piano, placerad i ett stort rum som sträcker sig långt utanför högtalarnas fysiska placering.

Foto: Matrix Audio

Basen känns stramare här, med mer tryck och fart i rytmisk musik än med Wattson Madison. Vi är inte riktigt uppe på Naim-nivå, men inte långt borta. Rymden i ljudbilden uppfattas som något större här än med Naim ND5 XS 2, men dimensionerna är fortfarande en bit från Auralic Altair G1.1.

Taylor Swifts vackra ballad med Bon Iver, Exile, klingar vackert i rummet och Taylors röst har massor av luft. Justin Vernons gästsång i den här duetten sticker också ut stort och snyggt i Audio Physic Spark-högtalarna i sin senaste inkarnation, drivna av McIntosh MA9500. Och Element M2 inkopplad med balanserade XLR-kablar.

Vi hade trivts väldigt bra med den här spelaren i vårt eget vardagsrum! Återigen, det finns inte samma djup som med Auralic, men den totala upplevelsen är oerhört bra.

Slutsats

Om du vill ha stöd för så många musiktjänster som möjligt, och vill koppla både din dator och din TV digitalt, så är Matrix Audio Element M2 en spelare som absolut bör övervägas. Den har det allra mesta man kan önska sig när det gäller ingångar och oavsett om man abonnerar på Tidal, Qobuz eller till och med Spotify så är man täckt. Roon-användare uppskattar också att spelaren är Roon Ready – och till och med har fullt MQA-stöd.

Ljudkvaliteten är väldigt hög, precis som den ska vara i den här prisklassen. Här har du en allt-i-ett-apparat som kommer att skänka dig massor av glädje! Även om appen mycket väl hade kunnat ha fler alternativ.

 1. Roon släpper egna musikservrar

  Roon släpper egna musikservrar

  Roons populära strömning kommer nu till fysiska, fläktfria apparater från samma företag. Här är Roon Nucleus och Nucleus+.

  Läs hela testet
Karakter
Matrix Audio Element M2
High End

Ljud & Bild tycker

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud. Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.

Också i detta test:

5 highend-nätverksspelare

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.
Läs hela testet

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.
Läs hela testet

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.
Läs hela testet

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Rulla till toppen