TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

forfatter
Publicerad 2023-01-21 - 09:00
Karakter
Wattson Audio Madison
L&B tycker
När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text.
Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.
Specifikationer
 • Typ: Nätverksspelare
 • Tjänster: Tidal, Qobuz, airable.radio (internetradio)
 • Streamingteknik: AirPlay, UPnP, Roon Ready,
 • Nätverk: Ethernet
 • Ingångar: Optisk, koaxial
 • Utgångar: XLR, RCA
 • Ljudformat: WAV, FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA
 • DAC: 2 x Cirrus Logic WM8742 32-bit / 384 kHz PCM, DSD256
 • Styrning: App-styrning (Wattson Music till iOS)
 • Tillbehör: 5V DC strömförsörjning (inte använd i detta test)
 • Mått/vikt: 174 x 185 x 47 mm/1050 gram
 • Övrigt: Testet med Sbooster PSU MKII 5-6V strömförsörjning
 • Webb: audioconcept.se
Riktpris: 35000Pr. 2023-01-21 Produktsida

Madison från Wattson Audio är verkligen minimalistisk, här får du ingen fjärrkontroll och inga kablar ingår förutom en strömförsörjning. Som importören rekommenderade att vi uppgraderade till en från Sbooster. Sagt och gjort.

Madison har ingen skärm, i stället visar två röda lysdioder källa och volymnivå. Man kan nämligen välja mellan variabel och fast utgång, så att Madison – om man vill – kan fungera som sin egen förförstärkare.

Det finns även ett hörlursuttag på framsidan och spelaren kan användas som en DAC för källor med koaxial och optisk digitalutgång. Men någon möjlighet för CD-rippning eller lagring av musikfiler finns inte.

Inget Wi-Fi

Madison har ingen inbyggd Wi-Fi-mottagare, bara en trådbunden Ethernet-kontakt. Den styrs med en egen app, Wattson Music, som tyvärr bara finns till Apple iOS. Annars får man använda tredjeparts-appar som Bubble UPnP till Android, eller Roon för PC och Mac. Eller så kan man använda AirPlay.

Madison har varken Spotify Connect eller Tidal Connect och använder du Tidal från Wattson-appen får du CD-kvalitet som högsta upplösning (16 bit/44,1 kHz).

Med Roon från vår MacBook Pro fick vi däremot högre upplösning, upp till 192 kHz för PCM (Qobuz) och 96 kHz för MQA (Tidal).

Madison kan være sin egen forforsterker, og brukes med aktive høyttalere eller en effektforsterker. Foto: Wattson Audio

Äkta balanserad

Madison har ett dubbelt mono-DAC-chip per kanal. Det innebär att spelaren är äkta balanserad för att ge ett lägre brusgolv. Wattson Audio använder senaste generationens op-ampar och helt symmetriska analoga slutsteg ”av högsta kvalitet”.

Den inbyggda DACen stöder maximalt 192 kHz-upplösning, men det behöver absolut inte vara någon bromskloss för ljudkvaliteten.

Användning

Eftersom Madison är så enkel är den också lekande lätt att koppla in. Har du en Ethernet-kabel kan du inte gå fel.

iPhone-appen fungerar fint och är tillräckligt överskådlig. Men när vi spelade musik från Tidal genom appen blev vi lite besvikna på ljudet. Trots en uppgraderad strömförsörjning lät det lite platt, och basregistret var lite mjukt och kontrastlöst. Ljudbilden hade inte i närheten av samma öppenhet som Auralic Altair G1.1 eller rytmik som Naim ND5 XS 2.

– Jag saknar definitivt lite nerv här, utbrister Lasse.

Foto: Wattson Audio

Med Roon

Anledningen kan vara att högupplöst musik från Tidal skalas ner till CD-kvalitet. När vi däremot använde Roon som spelare på vår Mac gick det genast bättre.

Justin Vernon i Bon Ivers låter större och tydligare i Taylor Swift-duetten Exile, och även Taylor Swift har mer liv i rösten.

Jan Gunnar Hoffs piano öppnar sig och placeras liksom i ett större rum. Vi får mer definition och luft. Rent ljudmässigt är Wattson Madison nu i samma klass som Naim och HiFi Rose (RS150).

Albumet Natural Brown Prom Queen av instrumentalisten Sudan Archives, vars riktiga namn är Brittney Parks, blandar hiphop med organisk jazz och mycket annat kul. Och hon har inte minst en stark röst. Ljudet är väldigt bra och musiken framträder med nödvändig tyngd och rytm. Särskilt i mellanregister och diskant låter det upplöst och trevligt. Basen är fortfarande en aning mjuk allra längst ned, men den övergripande ljudupplevelsen är definitivt bra.

Slutsats: Wattson Audio Madison

Wattson Audio Madison är en ytterst minimalistisk nätverksspelare. Den är liten, helt utan skärm och har ingen Wi-Fi-anslutning. Du måste med andra ord använda en Ethernet-kabel.

Ljudet är bra, men med Wattson-appen låter högupplöst musik plattare än med de bästa. Vill du ha smidigast användning och bäst ljud rekommenderar vi att du använder Roon eller någon annan tredjeparts-app. Priset verkar högt jämfört med andra i klassen som kan fler trick. Ett billigare alternativ är Emerson-modellen, som kan samma sak men bara har obalanserade utgångar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
Strömförsörjningar som avlägsnar brus Den ena strömförsörjningen kan du ansluta sex enheter till.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Följ Ljud & Bild