Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalism när den är som bäst

När man tittar på Wattson Madison så skulle man kunna tro att den kostar mycket mindre. Men bara tills man lyssnar på den. Ändå passar den inte alla.

Av / 2023-01-21 - 09:00
Wattson Audio Madison
Geir Gråbein Nordby

Madison från Wattson Audio är verkligen minimalistisk, här får du ingen fjärrkontroll och inga kablar ingår förutom en strömförsörjning. Som importören rekommenderade att vi uppgraderade till en från Sbooster. Sagt och gjort.

Madison har ingen skärm, i stället visar två röda lysdioder källa och volymnivå. Man kan nämligen välja mellan variabel och fast utgång, så att Madison – om man vill – kan fungera som sin egen förförstärkare.

Det finns även ett hörlursuttag på framsidan och spelaren kan användas som en DAC för källor med koaxial och optisk digitalutgång. Men någon möjlighet för CD-rippning eller lagring av musikfiler finns inte.

Inget Wi-Fi

Madison har ingen inbyggd Wi-Fi-mottagare, bara en trådbunden Ethernet-kontakt. Den styrs med en egen app, Wattson Music, som tyvärr bara finns till Apple iOS. Annars får man använda tredjeparts-appar som Bubble UPnP till Android, eller Roon för PC och Mac. Eller så kan man använda AirPlay.

Madison har varken Spotify Connect eller Tidal Connect och använder du Tidal från Wattson-appen får du CD-kvalitet som högsta upplösning (16 bit/44,1 kHz).

Med Roon från vår MacBook Pro fick vi däremot högre upplösning, upp till 192 kHz för PCM (Qobuz) och 96 kHz för MQA (Tidal).

Madison kan være sin egen forforsterker, og brukes med aktive høyttalere eller en effektforsterker. Foto: Wattson Audio

Äkta balanserad

Madison har ett dubbelt mono-DAC-chip per kanal. Det innebär att spelaren är äkta balanserad för att ge ett lägre brusgolv. Wattson Audio använder senaste generationens op-ampar och helt symmetriska analoga slutsteg ”av högsta kvalitet”.

Den inbyggda DACen stöder maximalt 192 kHz-upplösning, men det behöver absolut inte vara någon bromskloss för ljudkvaliteten.

Användning

Eftersom Madison är så enkel är den också lekande lätt att koppla in. Har du en Ethernet-kabel kan du inte gå fel.

iPhone-appen fungerar fint och är tillräckligt överskådlig. Men när vi spelade musik från Tidal genom appen blev vi lite besvikna på ljudet. Trots en uppgraderad strömförsörjning lät det lite platt, och basregistret var lite mjukt och kontrastlöst. Ljudbilden hade inte i närheten av samma öppenhet som Auralic Altair G1.1 eller rytmik som Naim ND5 XS 2.

– Jag saknar definitivt lite nerv här, utbrister Lasse.

Foto: Wattson Audio

Med Roon

Anledningen kan vara att högupplöst musik från Tidal skalas ner till CD-kvalitet. När vi däremot använde Roon som spelare på vår Mac gick det genast bättre.

Justin Vernon i Bon Ivers låter större och tydligare i Taylor Swift-duetten Exile, och även Taylor Swift har mer liv i rösten.

Jan Gunnar Hoffs piano öppnar sig och placeras liksom i ett större rum. Vi får mer definition och luft. Rent ljudmässigt är Wattson Madison nu i samma klass som Naim och HiFi Rose (RS150).

Albumet Natural Brown Prom Queen av instrumentalisten Sudan Archives, vars riktiga namn är Brittney Parks, blandar hiphop med organisk jazz och mycket annat kul. Och hon har inte minst en stark röst. Ljudet är väldigt bra och musiken framträder med nödvändig tyngd och rytm. Särskilt i mellanregister och diskant låter det upplöst och trevligt. Basen är fortfarande en aning mjuk allra längst ned, men den övergripande ljudupplevelsen är definitivt bra.

Slutsats: Wattson Audio Madison

Wattson Audio Madison är en ytterst minimalistisk nätverksspelare. Den är liten, helt utan skärm och har ingen Wi-Fi-anslutning. Du måste med andra ord använda en Ethernet-kabel.

Ljudet är bra, men med Wattson-appen låter högupplöst musik plattare än med de bästa. Vill du ha smidigast användning och bäst ljud rekommenderar vi att du använder Roon eller någon annan tredjeparts-app. Priset verkar högt jämfört med andra i klassen som kan fler trick. Ett billigare alternativ är Emerson-modellen, som kan samma sak men bara har obalanserade utgångar.

Karakter
Wattson Audio Madison
High End

Ljud & Bild tycker

När den är som bäst ger Madison en stor ljudbild med bra kontrast. Den är enkel att installera och gör inget stort väsen av sig rent fysiskt. App-styrning med cool layout och text. Ett billigare utseende än vi förväntade oss av ett massivt block av aluminium. Väldigt minimalistisk med få anslutningar. Inget Wi-Fi. App finns bara till iOS. För bäst ljud måste man använda tredjepartsspelare, som Roon.

Också i detta test:

5 highend-nätverksspelare

Auralic Altair G1.1

Klassens referens

Auralics nya Altair G1.1 kniper en hårfin seger, eftersom den kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Spelar med insikt och auktoritet. Superdefinierad ljudbild med gnistrande dynamik. Strålande DAC.
Inga digitala utgångar. Ingen fjärrkontroll. Ingen Android-app.
Läs hela testet

Matrix Audio Element M2

Överflöd av funktioner

En av de mest välutrustade musikstreamrarna i sin klass, den är fullproppad med ingångar och stöder alla nödvändiga musiktjänster samt lokalt lagrad musik.

Alla anslutningar du kan drömma om, inklusive HDMI ARC och USB DAC-ingång. Stöder både streaming och musik lagrad på nätverket. Snyggt ljud.
Pekskärmen på framsidan är funktionell, men i minsta laget för exakt beröring med fingrarna – att skriva in lösenord är svårt. Appen är inte lika elegant som den ser ut.
Läs hela testet

HiFi Rose RS150B

Den mest kompletta musikstreamern

HiFi Rose är det senaste exemplet på att ljudkvalitet och användarvänlighet inte behöver utesluta varandra.

Alla streamingtjänster finns integrerade i högsta kvalitet. Stor pekskärm och exceptionell användarvänlighet. Strålande DAC och fantastiskt välkontrollerat och öppet ljud.
Vi saknar lite dynamisk kontrast.
Läs hela testet

Naim ND5 XS 2

Fortfarande i toppklassen

Minimalistiska Naim ND5 XS 2 är den äldsta av nätverksspelarna, men det märks inte på något sätt i ljudet.

Levande ljudbild med analog musikalitet. Gnistrande dynamik och smidig app-styrning.
Ingen skärm. Ingen fjärrkontroll eller knappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Rulla till toppen