TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Denon PMA-A110

Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

Denon firar sin 110-årsdag med en förstärkare som de ansträngt sig extra mycket för att ge ett bra ljud.

forfatter
Publicerad 2020-10-05 - 06:30
Karakter
Denon PMA-A110
L&B tycker
Exklusiv design och ännu exklusivare ljud. Ytterst detaljerad och musikalisk återgivning
Begränsad effekt. Ingen inbyggd streaming eller smarta funktioner. Detta är en förstärkare utan digitalt nonsens!
Specifikationer
 • Effekt: 2 x 80 watt 8 ohm, 2 x 160 watt i 4 ohm
 • Ingångar: Skivspelare (MM/MC, 4 analoga (RCA), 1 Power Amp Direct In (RCA), 2 optiska digitala, 1 koaxial digital, USB-A
 • Utgångar: 2 par högtalarterminaler (banan/skruv), Rec Out
 • Upplösning: 24 bit/192 kHz (optisk/koaxial), 32 bit/384 kHz (USB-B), DSD (11,2 MHz)
 • Mått/vikt: 43,4 x 18,2 x 45,0 cm/25 kg
 • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 37 500Pr. 2020-10-05 Produktsida

Japanska Denon firar 110-årsjubileum i år. Det är en respektabel ålder för en hifi-tillverkare – och faktiskt inte mycket yngre än elnätet!

För att fira har Denon gjort en serie specialutgåvor av några av sina bästa modeller. Modellerna har visats extra omsorg på ljudsidan med hjälp av ännu bättre komponenter och mer kompromisslös konstruktion. På förstärkarfronten är resultatet den integrerade förstärkaren PMA-A110.

Om PMA-A110 verkar bekant så beror det på att den bygger mycket på PMA-2500ne, som vi har testat förut. Under den titangrå ytan är den dock minst lika besläktat med entusiastförstärkaren PMA-SX1, som dock inte exporteras västerut från Japan. Detta syns också på prislappen: PMA-A110 kostar 50 % mer än PMA-2500ne.

Lika tung som på den gamla goda tiden

När det gäller förstärkare brukar man kunna få en föraning om kvaliteten genom att titta på vikten. Och här får Denon PMA-A110 höga poäng för pondus. Uppställd bredvid NAD M33, som jag testade nyligen, är det svårt att se att PMA-A110 är både billigare och mycket mindre kraftfull. Den är nästan dubbelt så stor – och nästan tre gånger så tung!

Detta hänger ihop med konstruktionsprincipen: Denonen är en klass AB-förstärkare och det har inte snålats med kylflänsar eller nätdelen, som naturligtvis är av den klassiska linjära typen. Här ska det minsann inte stoppas in något switch-mode-skräp innanför skalet!

Innanmätet har visat stor omsorg och är inspirerat av entusiastförstärkaren PMA-SX1, som bara går att köpa i Japan. (Foto: Denon)

Musikalitet snarare än effekt

Trots alla kilon hårdvaru-godsaker är uteffekten bara beskedliga 2 x 80 W. Effekten fördubblas dock till 160 W per kanal i 4 ohm, vilket vittnar om rikliga strömreserver. Att det inte är styrka utan finess som Denon satsar på syns på det faktum att uteffekten är exakt densamma som i PM-A2500ne – och bara 10 respektive 20 watt mer än i budgetmodellen PMA-1600ne.

Utgångssteget bygger på något som Denon kallar för Ultra High Current MOS Single Push-Pull Circuit och består bara av två transistorer av CMOS-typ. Principen bör ge musikaliska fördelar men den sätter gränser för uteffekten jämfört med konventionella utgångssteg, där man hittar långa rader av parallellkopplade, bipolära transistorer. Denna typ av utgångssteg är dock inte unik för PM-A110, utan återfinns i Denons övriga integrerade hifi-förstärkare. I det här fallet är allt dock gjort med hysteriskt fokus på komponentkvalitet och i en version med färre steg, som kopieras från den ytterst kostsamma PMA-SX1-förstärkaren.

Baksidan är full av in- och utgångar av utsökt kvalitet. Extra utsökt är skivspelaringången och ”ext pre in”, där PMA-A110 fungerar som ren effektförstärkare. Till exempel som frontkanaler i en hemmabioanläggning. Högtalarterminalerna är stora och rejäla och det finns gott om plats för kraftiga kablar. Så gott om plats att jag nästan förlåter Denon för att de täppt till hålen för banankontakter. Med lagom mängd våld kan man kanske få ut pluggarna, men jag vågade inte försöka på en lånad förstärkare.

Digitaldelen kan stängas av

Det finns tre uppsättningar analoga ingångar, samt en in- och utgång för (band)spelare. Plus hela fyra digitalingångar. Att digitala signaler anses orena syns på det faktum att man med knappen ”Analog mode” kan stänga av hela den digitala sektionen. ”Source direct” stänger dessutom av tonkontrollerna så att signalvägen blir så kort och ren som möjligt.

Som det anstår en modern förstärkare finns det en riktigt fin digitaldel. Som kan stängas av helt när man lyssnar analogt. (Foto: Denon)

Om man väljer att låta digitaldelen vara på (och den har sin egen helt separata strömförsörjning) får man däremot tillgång till en fyrdubbel digitalomvandlare av senaste generation, som hanterar upplösningar på 24 bit/384 kHz och samplar upp signalerna till 1,4 MHz.

Ljudet

När jag lyssnar på en förstärkare för första gången så föredrar jag, så långt det är möjligt, att låta ljudet tala för sig själv. Om man i förväg har fått en genomgång från en produktansvarig eller läst om de påstådda tekniska fördelarna med produkten, är det alldeles för lätt att höra just det som man fått veta att man ska höra. Alltså en placeboeffekt. Då är det bättre att lyssna förutsättningslöst. Och om de nedskrivna intrycken sedan visar sig stämma överens med beskrivningen så ligger det förmodligen något i den. Det säger sig självt att man också bör undvika att läsa andra mediers tester innan.

Jag jämförde bland annat med den just testade NAD M33, som är något dyrare men å andra sidan innehåller en hel del digitala extrafunktioner, till exempel strömning och rumskorrektion.

På baksidan av PMA-A110 finns det gott om plats. Men alla in- och utgångar som behövs. Och de är av utmärkt kvalitet. (Foto: Denon)

Känsloladdad

Båda är riktigt bra förstärkare – men också väldigt olika. NAD M33 spelar torrt och exakt, men också med ett rytmiskt driv som gör den underhållande. Att lyssna på Denon PMA-A110 är en mer känsloladdad upplevelse. Den påminner, något förenklat, om en klass A-förstärkare eller en rörförstärkare. Det finns en integritet och sammanhållning i ljudbilden som man inte upptäcker att man saknat förrän man presenteras för den.

Detta märks tydligast i konsertinspelningar, där känslan av att lyssna direkt in i konsertsalen blir mer trovärdig och helgjuten. I Cincinnati Pops version av ”Banditen Gallopp” kan man ana rummets dimensioner och utrymmet mellan instrumenten helt tydligt – även längst bak i konsertsalen. Inte på ett demonstrativt sätt, det känns bara naturligt och avslappnat.

Jag har berömt NAD M33 för återskapa rummet väl. Och den gör det på ett enastående sätt. Men Denon gör det bara ännu ett snäpp mer sammanhängande.

Ett annat område där PMA-A110 ger associationer till rörförstärkare är i basregistret, som återges med viss ”rundhet”. Basen är ren och bastrummor har gott om kropp. Fast inte med den torrhet och knivskarpa kontroll som en potent klass D-förstärkare som NAD M33 eller en power DAC som Lyngdorf TDAI-3400 klarar av. Eller ett klass AB-kraftverk som Emotiva XPA-DR2, för den delen. Det är inte nödvändigtvis något fel med det. Högtalare med en lika välkontrollerad eller lite tunn basåtergivning kan bli av med några av sina hämningar.

Sammantaget är Denon PMA-A110 en charmig bekantskap som förmodligen kommer att tilltala ”gammaldags” audiofiler som tycker om att räkna orkestermedlemmarna i klassiska konsertinspelningar och som kommer att njuta av sina favoritskivor. I så fall gäller det att ta tillfället i akt, eftersom jubileumsmodellerna bara tillverkas i ett begränsat antal och bara kommer att finnas i ett fåtal butiker. Om du har hoppat på det digitala tåget till 100 procent och förväntar dig massor av datorkraft och tekniska finesser i en integrerad förstärkare så finns det andra, mer passande alternativ.

På ytan ser Denon PMA-A110 ut som en uppiffad version av PMA-2500ne. Men innanmätet är ren lyx. (Foto: Denon)

Slutsats

Denon PMA-A110 är en förstärkare som väcker varma, nostalgiska känslor hos den här recensenten. För det första ser den ut som något som kunde ha byggts under den japanska hifins storhetstid. Eller rättare sagt: den ser ut som det förskönade minnet av den tiden – för inte ens dyr utrustning var byggd med den här standarden på tiden.

För det andra – och desto viktigare – så ger PMA-A110 med sin silkeslena och detaljerade, musikaliska spelstil associationer till de bästa egenskaperna i rörförstärkare och klass A-förstärkare. Precis som i sådana är uteffekten begränsad och Denon-förstärkaren håller inte högtalarnas baselement i samma knastertorra järngrepp som en modern klass D-förstärkare med hundratals watt under motorhuven. Detta behöver inte vara någon begränsning när det görs på ett så charmigt sätt som här.

Det är med ett visst vemod jag packar ner den här bjässen igen och skickar den vidare till dess högst sannolikt begeistrade köpare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend