TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Bluesound Node (N130)

Bygg ut stereon med HD-streaming

Första testet i Skandinavien: Om du har en stereo som du är nöjd med men saknar streaming så är detta en given lösning.

forfatter
Publicerad 2021-06-07 - 05:00
Karakter
Bluesound Node (N130)
L&B tycker
Streaming i HD-kvalitet och multiroom med din befintliga anläggning till ett riktigt rimligt pris. Stöder högupplösta MQA-filer från exempelvis Tidal. Nu med HDMI-ingång.
Bara en enda analog/digital kombi-ingång.
Specifikationer
 • Typ: Trådlös nätverksspelare
 • Processor: Quad-core 1,8 GHz Cortex A53
 • DAC: 32 bit/384 kHz internt
 • Plattform: BluOS
 • Multiroom: Ja
 • Trådlöst: WiFi 801.11ac, AirPlay, Bluetooth 5.0 (aptX, tvåvägs)
 • Strömning: Tidal, Spotify Connect, Deezer, Amazon, Apple, Qobuz, internetradio (TuneIn)
 • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, MQA, Dolby Digital 5.1
 • Upplösning: Max 24 bit/192 kHz
 • Ingångar: HDMI, ethernet, USB A (stöder USB Host), digitalt/analogt ljud (3,5 mm minijack/optisk kombo)
 • Utgångar: Analog linje (RCA), digital optisk (Toslink), digital koaxial (RCA), subwoofer
 • Röststyrning: Amazon Alexa (bara engelska), Google Assistant
 • Mått/vikt: 22,0 x 4,6 x 14,6 cm/1,1 kg
 • Webb: bluesound.com

Bluesound är ett systerföretag till NAD och deras streaming-mottagare Bluesound Node har just kommit i en ny version. Det är den fjärde inkarnationen, men eftersom Bluesound har slutat numrera versionerna i generationer har den fått det prosaiska efternamnet N130.

Precis som sin föregångare – och som Bluesound PowerNode – är nya Node en platt ”lunchlåda” i vit eller svart plast med en kontrollpanel på toppen. Styrningen har dock utökats med ett touch-fält för volymen, plus att det numera finns fem förinställningar som kan programmeras med nätradiostationer eller spellistor. Tyvärr finns det ingen skärm till touch-fältet, som hade kunnat visa vad som döljer sig bakom knapparna.

Bluesound Node N130 top
Betjeningen er udvidet med et touch-felt til styring af volumen, ligesom der nu er fem forvalg. (Foto: Bluesound)

Nu även till TV:n

Även om Bluesound Node främst är en streaming-mottagare så har den kombinerad analog/optisk ingång och en USB-port så att den kan fungera som en digital förförstärkare i anläggningen.

Som en förbättring från tidigare generationer har Bluesound Node fått en HDMI-ingång, så att den kan användas med TV:n. Det finns också stöd för hosting på USB-ingången. Node kan också fungera som extern ljudkälla till en ansluten USB-DAC. Vid testtillfället var dock den här funktionen inte aktiverad än, men den kommer genom en programuppdatering.

Bluesound Node N130 liknar sina föregångare på utsidan, men har bättre DAC, nya kontroller och fler ingångar. (Foto: Bluesound)

Röststyrning

En annan nyhet i den nya versionen av Node är röststyrning. Google Assistant och Amazon Alexa stöds. Det senare bara på engelska, eftersom Amazon fortfarande inte har fått upp ögonen för Skandinavien. Det finns ingen inbyggd mikrofon, men enheten kan fjärrstyras med kommandon via en smarthögtalare eller mobiltelefon.

Stöder MQA

Bluesound är en plattform för streaming och multiroom som liknar konkurrenter som Sonos, HEOS (Denon/Marantz) och Play-fi. Och precis som dessa stöds alla relevanta streaming-tjänster: Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz, Apple Music – de finns där allihop. Och precis som hos konkurrenterna måste man välja en plattform framför de andra. Här har Bluesound ett extra äss i rockärmen genom att MQA-formatet, som används för högupplösta musikfiler på Tidal, stöds.

Anslutningarna är kompletterade med en HDMI-ingång med eARC, så att Bluesound Node enkelt kan användas med TV:n. (Foto: Bluesound)

Ljudkvaliteten

Eftersom Bluesound Node är en kombination av streaming-mottagare och DAC testade vi den i båda rollerna. Som en komplett enhet lyssnade vi på den analoga utgången via en NAD C658/C298-kombination. Och för att lyssna på den som ren nätverksspelare (utan den inbyggda DACen) kopplades den optiska utgången till digitalingången på samma förstärkarkombination.

Den klarar sig bra som komplett signalkälla, men om du redan har en bra DAC så får du antagligen ännu bättre ljud ur den.

Ljudet via den inbyggda digitalomvandlaren i Bluesound Node är felfritt. Ljudet är behagligt och inga detaljer saknas. Musiken placeras direkt framför dig, framför högtalarna, och är engagerande. Om du uppskattar närhet och naturlighet är detta perfekt.

Extern hjälp

Genom den externa digitalomvandlaren kommer dock ännu fler av de små detaljerna fram. I liveinspelningar blir rumsakustiken en sammanhängande scen bakom musikerna, i stället för bara en antydan till efterklang. Och rummet blir genomgående större. Det finns också mer tyngd i basen.

I Disturbeds cover-version av ”Sounds of Silence” låter rösten naturlig och klar i den analoga utgången. Men via digitalutgången blottas lagren i inspelningen och engagemanget blir mer levande.

Den här uppräkningen av vad Bluesound Node gör mindre övertygande än en flera gånger dyrare förförstärkare handlar inte om att nedvärdera dess förmåga. Nya Node klarar sig nämligen utmärkt. Och just digitalomvandlaren är något som har förbättrats i den nya versionen. Men det handlar trots allt om en relativt billig enhet. Att det kan göras ännu bättre genom en extern digitalomvandlare betyder bara att Bluesound Node även kan ha sin plats i en dyrare anläggning. Antingen för att du har en dyr anläggning eller så kan den växa med uppgiften, när tillgång på allsköns musik i hög kvalitet ger smak för ännu bättre ljud.

Konkurrenter

Det ligger nära till hands att jämföra Bluesound Node med streaming-mottagare som Denon DNP-800ne och Marantz NA6006, som båda kostar ungefär lika mycket. Om Nodes kompakta, diskreta format är ett plus, eller om du föredrar en mer imponerande apparat, är en smakfråga. Men HDMI-ingången och stödet för MQA-filer på Tidal är klara fördelar för Node.

Bluesound Node är ett smidigt sätt att få musikstreaming och multiroom i HD-kvalitet i den befintliga stereon. (Foto: Bluesound)

Slutsats: Bluesound Node N130

Bluesound Node N130 är en fin liten streaming-mottagare som i ett nafs kan uppgradera den befintliga anläggningen med digitala härligheter i form av högupplösta musiktjänster, multiroom, trådlöst ljud via AirPlay och Bluetooth samt uppspelning av egna musikfiler. Hela paketet, med andra ord. Inklusive de åtråvärda MQA-filerna som konkurrenterna saknar. Ljudkvaliteten är helt i linje med priset, och om du vill gå ännu längre så kan en välvald DAC hantera det. Kompletteringen med en HDMI-ingång gör att Bluesound Node är perfekt som samlingspunkt i en (tvåkanalig) AV-anläggning.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hur ser man låten exempel genom Tidal. Navigera genom listor osv

Växer med uppgiften Elipsons effektförstärkare verkar förrädiskt spinkig. Men i själva verket är den en tungviktare som får ut det bästa ur dina inspelningar.
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend