annonse
annonse
annonse

test: Marantz NA6006

Marantz NA6006
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

Ljudet är upplöst och fint, de flesta ljudformat upp till 24 bit/192 kHz går att spela. Stöder multiroom och röststyrning med AirPlay 2 och Alexa.
MQA stöds inte, inte ens i programvara, vilket innebär att vi i Skandinavien får leta länge efter högupplöst strömning.
annonse

Digital musik finns inpackad i alla möjliga olika ljudformat. Om du lyssnar på en strömningstjänst märker du inte så mycket av det Men om du köper musiken som nedladdade ljudfiler finns det många olika alternativ. Från komprimerad MP3 och AAC till okomprimerat och högupplöst FLAC, WAV och AIFF. Eller det speciella DSD-formatet som ger högupplöst ljud på ett annat sätt än de andra ljudformaten (som använder PCM).

Sparsamt med in- och utgångar, precis tillräckligt för de flesta. Men vi saknar en USB-DAC-ingång. Foto: Marantz

Ska man lyssna på all den här musiken på ett och samma ställe utan att använda datorn så är en nätverksspelare en bra lösning. Med NA6006 tar Marantz sikte på entusiasterna som vill ha full tillgång till allt, med bästa möjliga ljud, men inte vill betala en förmögenhet. Marantz har utgått från den billiga men fina DNP-800NE från systerbolaget Denon men lagt till ett par ljudförbättringar i form av digitala inställningar och bättre kontakter på baksidan. Ett större kabinett gör att man kan placera komponenterna på insidan med mer luft mellan sig, vilket ger bättre elektrisk isolering och potentiellt alstrar mindre värme.

NA6006 har en prydlig och luftig insida. Ordentliga kondensatorer gillar vi! Foto: Marantz

NA6006 är efterträdaren till NA6005, som lät bättre än sina konkurrenter i vårt grupptest för tre år sedan. Den nya spelaren är snarlikt konstruerad, både när det gäller ljud och funktioner, så allt bör därför vara upplagt för jubel, fanfarer och sex stjärnor i betyg. Men sakta i backarna …

Nya tider

Utvecklingen har nämligen gått framåt. Visst har Marantz tagit hänsyn till de som vill strömma musik med Spotify Connect, och med HEOS-appen får man tillgång till flera andra streamingtjänster som sköts direkt från mobilen. Bland annat Tidal, Deezer och internetradio, och man kan spela musik till andra HEOS-enheter som är utplacerade runtom i huset. Apple-användare kan styra spelaren med rösten genom Siri på mobilen (eller från HomePod), och ägare av en smarthögtalare med Amazon Alexa kan också styra NA6006.

MQA saknas

Men det är något som saknas. Något ganska så väsentligt, åtminstone för de som vill lägga en tusenlapp mer än för ovan nämnda Denon DNP-800NE. Marantz-spelaren kan nämligen inte strömma MQA. MQ-vad-för-något, frågar du kanske? Jo, om du vill strömma musik med bättre ljud än CD, så är det bara Tidal som gäller här i Sverige. Och för det använder de sig av MQA-kodeken. Om du ska lyssna på högupplöst musik med NA6006 måste du i stället göra det på det gamla sättet och köpa musikfiler från digitala nätbutiker. Problemet hade kunnat lösas med en USB-DAC-ingång, eller nätverksstöd för Roon eller Audirvana. Så Marantz skulle kunna lära sig ett och annat av Pioneer.

Både fast och variabel ljudutgång gör att NA6006 kan kopplas till en integrerad förstärkare eller direkt till en effektförstärkare. Foto: Marantz

Användning

Marantz-spelaren är för övrigt väldigt trevlig att använda. Första installationen går lekande lätt, framför allt kan iPhone-användare bara acceptera anslutningen direkt i mobilen så gör systemet resten.

NA6006 stöder de flesta filformat, oavsett om du vill spela från en nätverkshårddisk (NAS) eller PC, eller helt enkelt koppla in en USB-hårddisk på fronten. Allt strömmas enkelt från HEOS-appen, och gudskelov ingår det även en fysisk fjärrkontroll. Enda missen med den var att jag inte kunde justera ljudnivån upp och ner med fjärrkontrollen, trots att jag hade ställt in spelaren till variabel utgång. I appen gick det däremot fint.

Marantz har stoppat i två fiffiga finesser för ljudet. För det första kan du välja mellan två digitala filterinställningar, varav den ena ska ge bättre rytm och stereoperspektiv, och för det andra går det att ta bort ett ”för-eko” som är en så kort eko-effekt att den inte hörs men ändå påverkar ljudkvaliteten. I mina öron låter den sista filterinställningen bäst. Mer musikaliskt, eller ”analogt” om du så vill.

Dessutom kan du ställa in en digital toleransgräns för felkorrigering. Ju lägre tolerans desto mindre jitter och därmed bättre ljud – fast på bekostnad av att man kan höra ett par digitala klickningar emellanåt. Om detta händer, sätter du upp toleransen till nästa nivå.

Ljudkvalitet

Ljudet av Marantz NA6006 är en väldigt trevlig historia. Ståbasen i Cassandra Wilsons Strange Fruit från jazzalbumet New Moon Daughter är fyllig och stabil, med härligt sprött raspande i sträng-anslagen. Och med en luftig ljudbild som omgärdar Cassandra. Som jämförelse har den billigare Denon DNP-800NE en rörigare presentation. Den låter bra, men nyanserna är inte riktigt på plats och ljudbildens element är inte lika välplacerade. Marantz stramar till allting och dynamiken i Kacey Musgraves Slow Burn är en helt annan. Där Denon är mer metallisk låter det mer musikaliskt och strukturerat med Marantz. Hi-haten i Laura Marlings Soothing är placerad längre åt vänster, och kontrabasen låter både större och mer komplex.

Marantz NA6006 låter bättre än Denon DNP-800NE i toppen, men känns inte som ett lika prisvärt klipp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med högupplösta musikfiler frodas NA6006 ännu mer. Det låter ännu luftigare och mer analogt när Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene äntrar scenen på 2L-inspelningen LUX. Som jag har dragit över från Blu-ray-utgåvan och lagt på en hårddisk i 176 kHz-upplösning. Men nu för tiden känns det krångligt att behöva göra så, när jag vet att det går att strömma från Tidal i full upplösning. Fast alltså inte med NA6006.

Marantz NA6006 ovanpå Denon DNP-800NE. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Marantz NA6006 är en bra nätverksspelare på nästan alla sätt och vis. Den är enkel att använda och låter oerhört fint. Har du en smarthögtalare med inbyggd Alexa-assistent, eller en Apple HomePod eller iPhone, kan spelaren styras med rösten. Men det enklaste är nog att bara använda fjärrkontrollen eller mobil-appen.

NA6006 stöder i princip alla filtyper och de flesta streamingtjänster utom Apple Music och YouTube Music. Där får du använda Bluetooth, AirPlay eller DLNA. HEOS-appen har däremot inte MQA-avkodning, så du kan inte strömma högupplöst från Tidal. Ett stort minus för en så seriös nätverksspelare.

Digital musik finns inpackad i alla möjliga olika ljudformat. Om du lyssnar på en strömningstjänst märker du inte så mycket av det Men om du köper musiken som nedladdade ljudfiler finns det många olika alternativ. Från komprimerad MP3 och AAC till okomprimerat och högupplöst FLAC, WAV och AIFF. Eller det speciella DSD-formatet som ger högupplöst ljud på ett annat sätt än de andra ljudformaten (som använder PCM). [caption id="attachment_91777" align="alignnone" width="800"] Sparsamt med in- och utgångar, precis tillräckligt för de flesta. Men vi saknar en USB-DAC-ingång. Foto: Marantz[/caption] Ska man lyssna på all den här musiken på ett och samma ställe utan att använda datorn så är en nätverksspelare en bra lösning. Med NA6006 tar Marantz sikte på entusiasterna som vill ha full tillgång till allt, med bästa möjliga ljud, men inte vill betala en förmögenhet. Marantz har utgått från den billiga men fina DNP-800NE från systerbolaget Denon men lagt till ett par ljudförbättringar i form av digitala inställningar och bättre kontakter på baksidan. Ett större kabinett gör att man kan placera komponenterna på insidan med mer luft mellan sig, vilket ger bättre elektrisk isolering och potentiellt alstrar mindre värme. [caption id="attachment_91779" align="alignnone" width="800"] NA6006 har en prydlig och luftig insida. Ordentliga kondensatorer gillar vi! Foto: Marantz[/caption] NA6006 är efterträdaren till NA6005, som lät bättre än sina konkurrenter i vårt grupptest för tre år sedan. Den nya spelaren är snarlikt konstruerad, både när det gäller ljud och funktioner, så allt bör därför vara upplagt för jubel, fanfarer och sex stjärnor i betyg. Men sakta i backarna …

Nya tider

Utvecklingen har nämligen gått framåt. Visst har Marantz tagit hänsyn till de som vill strömma musik med Spotify Connect, och med HEOS-appen får man tillgång till flera andra streamingtjänster som sköts direkt från mobilen. Bland annat Tidal, Deezer och internetradio, och man kan spela musik till andra HEOS-enheter som är utplacerade runtom i huset. Apple-användare kan styra spelaren med rösten genom Siri på mobilen (eller från HomePod), och ägare av en smarthögtalare med Amazon Alexa kan också styra NA6006.

MQA saknas

Men det är något som saknas. Något ganska så väsentligt, åtminstone för de som vill lägga en tusenlapp mer än för ovan nämnda Denon DNP-800NE. Marantz-spelaren kan nämligen inte strömma MQA. MQ-vad-för-något, frågar du kanske? Jo, om du vill strömma musik med bättre ljud än CD, så är det bara Tidal som gäller här i Sverige. Och för det använder de sig av MQA-kodeken. Om du ska lyssna på högupplöst musik med NA6006 måste du i stället göra det på det gamla sättet och köpa musikfiler från digitala nätbutiker. Problemet hade kunnat lösas med en USB-DAC-ingång, eller nätverksstöd för Roon eller Audirvana. Så Marantz skulle kunna lära sig ett och annat av Pioneer. [caption id="attachment_91778" align="alignnone" width="800"] Både fast och variabel ljudutgång gör att NA6006 kan kopplas till en integrerad förstärkare eller direkt till en effektförstärkare. Foto: Marantz[/caption]

Användning

Marantz-spelaren är för övrigt väldigt trevlig att använda. Första installationen går lekande lätt, framför allt kan iPhone-användare bara acceptera anslutningen direkt i mobilen så gör systemet resten. NA6006 stöder de flesta filformat, oavsett om du vill spela från en nätverkshårddisk (NAS) eller PC, eller helt enkelt koppla in en USB-hårddisk på fronten. Allt strömmas enkelt från HEOS-appen, och gudskelov ingår det även en fysisk fjärrkontroll. Enda missen med den var att jag inte kunde justera ljudnivån upp och ner med fjärrkontrollen, trots att jag hade ställt in spelaren till variabel utgång. I appen gick det däremot fint. Marantz har stoppat i två fiffiga finesser för ljudet. För det första kan du välja mellan två digitala filterinställningar, varav den ena ska ge bättre rytm och stereoperspektiv, och för det andra går det att ta bort ett ”för-eko” som är en så kort eko-effekt att den inte hörs men ändå påverkar ljudkvaliteten. I mina öron låter den sista filterinställningen bäst. Mer musikaliskt, eller ”analogt” om du så vill. Dessutom kan du ställa in en digital toleransgräns för felkorrigering. Ju lägre tolerans desto mindre jitter och därmed bättre ljud – fast på bekostnad av att man kan höra ett par digitala klickningar emellanåt. Om detta händer, sätter du upp toleransen till nästa nivå.

Ljudkvalitet

Ljudet av Marantz NA6006 är en väldigt trevlig historia. Ståbasen i Cassandra Wilsons Strange Fruit från jazzalbumet New Moon Daughter är fyllig och stabil, med härligt sprött raspande i sträng-anslagen. Och med en luftig ljudbild som omgärdar Cassandra. Som jämförelse har den billigare Denon DNP-800NE en rörigare presentation. Den låter bra, men nyanserna är inte riktigt på plats och ljudbildens element är inte lika välplacerade. Marantz stramar till allting och dynamiken i Kacey Musgraves Slow Burn är en helt annan. Där Denon är mer metallisk låter det mer musikaliskt och strukturerat med Marantz. Hi-haten i Laura Marlings Soothing är placerad längre åt vänster, och kontrabasen låter både större och mer komplex. [caption id="attachment_91780" align="alignnone" width="800"] Marantz NA6006 låter bättre än Denon DNP-800NE i toppen, men känns inte som ett lika prisvärt klipp. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] Med högupplösta musikfiler frodas NA6006 ännu mer. Det låter ännu luftigare och mer analogt när Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene äntrar scenen på 2L-inspelningen LUX. Som jag har dragit över från Blu-ray-utgåvan och lagt på en hårddisk i 176 kHz-upplösning. Men nu för tiden känns det krångligt att behöva göra så, när jag vet att det går att strömma från Tidal i full upplösning. Fast alltså inte med NA6006. [caption id="attachment_91781" align="alignnone" width="800"] Marantz NA6006 ovanpå Denon DNP-800NE. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Slutsats

Marantz NA6006 är en bra nätverksspelare på nästan alla sätt och vis. Den är enkel att använda och låter oerhört fint. Har du en smarthögtalare med inbyggd Alexa-assistent, eller en Apple HomePod eller iPhone, kan spelaren styras med rösten. Men det enklaste är nog att bara använda fjärrkontrollen eller mobil-appen. NA6006 stöder i princip alla filtyper och de flesta streamingtjänster utom Apple Music och YouTube Music. Där får du använda Bluetooth, AirPlay eller DLNA. HEOS-appen har däremot inte MQA-avkodning, så du kan inte strömma högupplöst från Tidal. Ett stort minus för en så seriös nätverksspelare.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz NA6006
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Ingångar: Optisk, ethernet, USB-medier (front)
 • Utgångar: 2 x Analog stereo (fast/variabel), optisk
 • Trådlöst: Airplay 2, Spotify Connect, Bluetooth, TuneIn, wifi
 • Nätverk: DLNA, NAS, PC, Mac, HEOS-multiroom, Amazon Alexa-röststyrning
 • Upplösning: 32 bit/192 kHz, DSD 5,6 MHz
 • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, ALAC, DSD, FLAC HD
 • D/A-omvandlare: ESS 9016
 • Styrning: App, fjärrkontroll, front
 • Mått: 44 x 10,6 x 32,9 cm
 • Vikt: 6,6 kg
 • Färg: Svart, silver/guld
 • Webb: septon.se
Marantz NA6006 produktside
Pris: 6400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.