annonse
annonse
annonse

test: Marantz NA6006

Marantz NA6006
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

Plus
Ljudet är upplöst och fint, de flesta ljudformat upp till 24 bit/192 kHz går att spela. Stöder multiroom och röststyrning med AirPlay 2 och Alexa.
Minus
MQA stöds inte, inte ens i programvara, vilket innebär att vi i Skandinavien får leta länge efter högupplöst strömning.

Digital musik finns inpackad i alla möjliga olika ljudformat. Om du lyssnar på en strömningstjänst märker du inte så mycket av det Men om du köper musiken som nedladdade ljudfiler finns det många olika alternativ. Från komprimerad MP3 och AAC till okomprimerat och högupplöst FLAC, WAV och AIFF. Eller det speciella DSD-formatet som ger högupplöst ljud på ett annat sätt än de andra ljudformaten (som använder PCM).

Sparsamt med in- och utgångar, precis tillräckligt för de flesta. Men vi saknar en USB-DAC-ingång. Foto: Marantz

Ska man lyssna på all den här musiken på ett och samma ställe utan att använda datorn så är en nätverksspelare en bra lösning. Med NA6006 tar Marantz sikte på entusiasterna som vill ha full tillgång till allt, med bästa möjliga ljud, men inte vill betala en förmögenhet. Marantz har utgått från den billiga men fina DNP-800NE från systerbolaget Denon men lagt till ett par ljudförbättringar i form av digitala inställningar och bättre kontakter på baksidan. Ett större kabinett gör att man kan placera komponenterna på insidan med mer luft mellan sig, vilket ger bättre elektrisk isolering och potentiellt alstrar mindre värme.

NA6006 har en prydlig och luftig insida. Ordentliga kondensatorer gillar vi! Foto: Marantz

NA6006 är efterträdaren till NA6005, som lät bättre än sina konkurrenter i vårt grupptest för tre år sedan. Den nya spelaren är snarlikt konstruerad, både när det gäller ljud och funktioner, så allt bör därför vara upplagt för jubel, fanfarer och sex stjärnor i betyg. Men sakta i backarna …

Nya tider

Utvecklingen har nämligen gått framåt. Visst har Marantz tagit hänsyn till de som vill strömma musik med Spotify Connect, och med HEOS-appen får man tillgång till flera andra streamingtjänster som sköts direkt från mobilen. Bland annat Tidal, Deezer och internetradio, och man kan spela musik till andra HEOS-enheter som är utplacerade runtom i huset. Apple-användare kan styra spelaren med rösten genom Siri på mobilen (eller från HomePod), och ägare av en smarthögtalare med Amazon Alexa kan också styra NA6006.

MQA saknas

Men det är något som saknas. Något ganska så väsentligt, åtminstone för de som vill lägga en tusenlapp mer än för ovan nämnda Denon DNP-800NE. Marantz-spelaren kan nämligen inte strömma MQA. MQ-vad-för-något, frågar du kanske? Jo, om du vill strömma musik med bättre ljud än CD, så är det bara Tidal som gäller här i Sverige. Och för det använder de sig av MQA-kodeken. Om du ska lyssna på högupplöst musik med NA6006 måste du i stället göra det på det gamla sättet och köpa musikfiler från digitala nätbutiker. Problemet hade kunnat lösas med en USB-DAC-ingång, eller nätverksstöd för Roon eller Audirvana. Så Marantz skulle kunna lära sig ett och annat av Pioneer.

Både fast och variabel ljudutgång gör att NA6006 kan kopplas till en integrerad förstärkare eller direkt till en effektförstärkare. Foto: Marantz

Användning

Marantz-spelaren är för övrigt väldigt trevlig att använda. Första installationen går lekande lätt, framför allt kan iPhone-användare bara acceptera anslutningen direkt i mobilen så gör systemet resten.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

NA6006 stöder de flesta filformat, oavsett om du vill spela från en nätverkshårddisk (NAS) eller PC, eller helt enkelt koppla in en USB-hårddisk på fronten. Allt strömmas enkelt från HEOS-appen, och gudskelov ingår det även en fysisk fjärrkontroll. Enda missen med den var att jag inte kunde justera ljudnivån upp och ner med fjärrkontrollen, trots att jag hade ställt in spelaren till variabel utgång. I appen gick det däremot fint.

Marantz har stoppat i två fiffiga finesser för ljudet. För det första kan du välja mellan två digitala filterinställningar, varav den ena ska ge bättre rytm och stereoperspektiv, och för det andra går det att ta bort ett ”för-eko” som är en så kort eko-effekt att den inte hörs men ändå påverkar ljudkvaliteten. I mina öron låter den sista filterinställningen bäst. Mer musikaliskt, eller ”analogt” om du så vill.

Dessutom kan du ställa in en digital toleransgräns för felkorrigering. Ju lägre tolerans desto mindre jitter och därmed bättre ljud – fast på bekostnad av att man kan höra ett par digitala klickningar emellanåt. Om detta händer, sätter du upp toleransen till nästa nivå.

Ljudkvalitet

Ljudet av Marantz NA6006 är en väldigt trevlig historia. Ståbasen i Cassandra Wilsons Strange Fruit från jazzalbumet New Moon Daughter är fyllig och stabil, med härligt sprött raspande i sträng-anslagen. Och med en luftig ljudbild som omgärdar Cassandra. Som jämförelse har den billigare Denon DNP-800NE en rörigare presentation. Den låter bra, men nyanserna är inte riktigt på plats och ljudbildens element är inte lika välplacerade. Marantz stramar till allting och dynamiken i Kacey Musgraves Slow Burn är en helt annan. Där Denon är mer metallisk låter det mer musikaliskt och strukturerat med Marantz. Hi-haten i Laura Marlings Soothing är placerad längre åt vänster, och kontrabasen låter både större och mer komplex.

Marantz NA6006 låter bättre än Denon DNP-800NE i toppen, men känns inte som ett lika prisvärt klipp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med högupplösta musikfiler frodas NA6006 ännu mer. Det låter ännu luftigare och mer analogt när Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene äntrar scenen på 2L-inspelningen LUX. Som jag har dragit över från Blu-ray-utgåvan och lagt på en hårddisk i 176 kHz-upplösning. Men nu för tiden känns det krångligt att behöva göra så, när jag vet att det går att strömma från Tidal i full upplösning. Fast alltså inte med NA6006.

Marantz NA6006 ovanpå Denon DNP-800NE. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Marantz NA6006 är en bra nätverksspelare på nästan alla sätt och vis. Den är enkel att använda och låter oerhört fint. Har du en smarthögtalare med inbyggd Alexa-assistent, eller en Apple HomePod eller iPhone, kan spelaren styras med rösten. Men det enklaste är nog att bara använda fjärrkontrollen eller mobil-appen.

NA6006 stöder i princip alla filtyper och de flesta streamingtjänster utom Apple Music och YouTube Music. Där får du använda Bluetooth, AirPlay eller DLNA. HEOS-appen har däremot inte MQA-avkodning, så du kan inte strömma högupplöst från Tidal. Ett stort minus för en så seriös nätverksspelare.

Digital musik finns inpackad i alla möjliga olika ljudformat. Om du lyssnar på en strömningstjänst märker du inte så mycket av det Men om du köper musiken som nedladdade ljudfiler finns det många olika alternativ. Från komprimerad MP3 och AAC till okomprimerat och högupplöst FLAC, WAV och AIFF. Eller det speciella DSD-formatet som ger högupplöst ljud på ett annat sätt än de andra ljudformaten (som använder PCM). [caption id="attachment_91777" align="alignnone" width="800"] Sparsamt med in- och utgångar, precis tillräckligt för de flesta. Men vi saknar en USB-DAC-ingång. Foto: Marantz[/caption] Ska man lyssna på all den här musiken på ett och samma ställe utan att använda datorn så är en nätverksspelare en bra lösning. Med NA6006 tar Marantz sikte på entusiasterna som vill ha full tillgång till allt, med bästa möjliga ljud, men inte vill betala en förmögenhet. Marantz har utgått från den billiga men fina DNP-800NE från systerbolaget Denon men lagt till ett par ljudförbättringar i form av digitala inställningar och bättre kontakter på baksidan. Ett större kabinett gör att man kan placera komponenterna på insidan med mer luft mellan sig, vilket ger bättre elektrisk isolering och potentiellt alstrar mindre värme. [caption id="attachment_91779" align="alignnone" width="800"] NA6006 har en prydlig och luftig insida. Ordentliga kondensatorer gillar vi! Foto: Marantz[/caption] NA6006 är efterträdaren till NA6005, som lät bättre än sina konkurrenter i vårt grupptest för tre år sedan. Den nya spelaren är snarlikt konstruerad, både när det gäller ljud och funktioner, så allt bör därför vara upplagt för jubel, fanfarer och sex stjärnor i betyg. Men sakta i backarna …

Nya tider

Utvecklingen har nämligen gått framåt. Visst har Marantz tagit hänsyn till de som vill strömma musik med Spotify Connect, och med HEOS-appen får man tillgång till flera andra streamingtjänster som sköts direkt från mobilen. Bland annat Tidal, Deezer och internetradio, och man kan spela musik till andra HEOS-enheter som är utplacerade runtom i huset. Apple-användare kan styra spelaren med rösten genom Siri på mobilen (eller från HomePod), och ägare av en smarthögtalare med Amazon Alexa kan också styra NA6006.

MQA saknas

Men det är något som saknas. Något ganska så väsentligt, åtminstone för de som vill lägga en tusenlapp mer än för ovan nämnda Denon DNP-800NE. Marantz-spelaren kan nämligen inte strömma MQA. MQ-vad-för-något, frågar du kanske? Jo, om du vill strömma musik med bättre ljud än CD, så är det bara Tidal som gäller här i Sverige. Och för det använder de sig av MQA-kodeken. Om du ska lyssna på högupplöst musik med NA6006 måste du i stället göra det på det gamla sättet och köpa musikfiler från digitala nätbutiker. Problemet hade kunnat lösas med en USB-DAC-ingång, eller nätverksstöd för Roon eller Audirvana. Så Marantz skulle kunna lära sig ett och annat av Pioneer. [caption id="attachment_91778" align="alignnone" width="800"] Både fast och variabel ljudutgång gör att NA6006 kan kopplas till en integrerad förstärkare eller direkt till en effektförstärkare. Foto: Marantz[/caption]

Användning

Marantz-spelaren är för övrigt väldigt trevlig att använda. Första installationen går lekande lätt, framför allt kan iPhone-användare bara acceptera anslutningen direkt i mobilen så gör systemet resten. NA6006 stöder de flesta filformat, oavsett om du vill spela från en nätverkshårddisk (NAS) eller PC, eller helt enkelt koppla in en USB-hårddisk på fronten. Allt strömmas enkelt från HEOS-appen, och gudskelov ingår det även en fysisk fjärrkontroll. Enda missen med den var att jag inte kunde justera ljudnivån upp och ner med fjärrkontrollen, trots att jag hade ställt in spelaren till variabel utgång. I appen gick det däremot fint. Marantz har stoppat i två fiffiga finesser för ljudet. För det första kan du välja mellan två digitala filterinställningar, varav den ena ska ge bättre rytm och stereoperspektiv, och för det andra går det att ta bort ett ”för-eko” som är en så kort eko-effekt att den inte hörs men ändå påverkar ljudkvaliteten. I mina öron låter den sista filterinställningen bäst. Mer musikaliskt, eller ”analogt” om du så vill. Dessutom kan du ställa in en digital toleransgräns för felkorrigering. Ju lägre tolerans desto mindre jitter och därmed bättre ljud – fast på bekostnad av att man kan höra ett par digitala klickningar emellanåt. Om detta händer, sätter du upp toleransen till nästa nivå.

Ljudkvalitet

Ljudet av Marantz NA6006 är en väldigt trevlig historia. Ståbasen i Cassandra Wilsons Strange Fruit från jazzalbumet New Moon Daughter är fyllig och stabil, med härligt sprött raspande i sträng-anslagen. Och med en luftig ljudbild som omgärdar Cassandra. Som jämförelse har den billigare Denon DNP-800NE en rörigare presentation. Den låter bra, men nyanserna är inte riktigt på plats och ljudbildens element är inte lika välplacerade. Marantz stramar till allting och dynamiken i Kacey Musgraves Slow Burn är en helt annan. Där Denon är mer metallisk låter det mer musikaliskt och strukturerat med Marantz. Hi-haten i Laura Marlings Soothing är placerad längre åt vänster, och kontrabasen låter både större och mer komplex. [caption id="attachment_91780" align="alignnone" width="800"] Marantz NA6006 låter bättre än Denon DNP-800NE i toppen, men känns inte som ett lika prisvärt klipp. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] Med högupplösta musikfiler frodas NA6006 ännu mer. Det låter ännu luftigare och mer analogt när Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolistene äntrar scenen på 2L-inspelningen LUX. Som jag har dragit över från Blu-ray-utgåvan och lagt på en hårddisk i 176 kHz-upplösning. Men nu för tiden känns det krångligt att behöva göra så, när jag vet att det går att strömma från Tidal i full upplösning. Fast alltså inte med NA6006. [caption id="attachment_91781" align="alignnone" width="800"] Marantz NA6006 ovanpå Denon DNP-800NE. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Slutsats

Marantz NA6006 är en bra nätverksspelare på nästan alla sätt och vis. Den är enkel att använda och låter oerhört fint. Har du en smarthögtalare med inbyggd Alexa-assistent, eller en Apple HomePod eller iPhone, kan spelaren styras med rösten. Men det enklaste är nog att bara använda fjärrkontrollen eller mobil-appen. NA6006 stöder i princip alla filtyper och de flesta streamingtjänster utom Apple Music och YouTube Music. Där får du använda Bluetooth, AirPlay eller DLNA. HEOS-appen har däremot inte MQA-avkodning, så du kan inte strömma högupplöst från Tidal. Ett stort minus för en så seriös nätverksspelare.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz NA6006
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Ingångar: Optisk, ethernet, USB-medier (front)
 • Utgångar: 2 x Analog stereo (fast/variabel), optisk
 • Trådlöst: Airplay 2, Spotify Connect, Bluetooth, TuneIn, wifi
 • Nätverk: DLNA, NAS, PC, Mac, HEOS-multiroom, Amazon Alexa-röststyrning
 • Upplösning: 32 bit/192 kHz, DSD 5,6 MHz
 • Filformat: MP3, WMA, AAC, ALAC, FLAC, WAV, ALAC, DSD, FLAC HD
 • D/A-omvandlare: ESS 9016
 • Styrning: App, fjärrkontroll, front
 • Mått: 44 x 10,6 x 32,9 cm
 • Vikt: 6,6 kg
 • Färg: Svart, silver/guld
 • Webb: septon.se
Marantz NA6006 produktside
Pris: 6400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Lovande ljud från B&W Vi har lyssnat på Bowers & Wilkins nya Formation-högtalare.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
annonse
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×