Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

WiiM Ultra-streamer med pekskärm och premium-DAC

WiiM är kända för sina prisvärda musikstreamers, och flaggskeppet WiiM Ultra med pekskärm är inget undantag.

Av / 2024-04-30 - 16:51
WiiM Ultra-streamer med pekskärm och premium-DAC

WiiM har i sitt eget forum meddelat att man kommer att lansera den nya toppmodellen bland musikstreamers, WiiM Ultra, på High End-mässan i München den 9 maj.

Men medan majoriteten av ljudprodukterna på mässan är mycket dyra, vill WiiM visa att man kan få utmärkt ljud från produkter som inte kostar mycket mer än en dagslön.

I ett inlägg på företagets forum beskrivs Ultra som ”ett centralt digitalt nav för ditt ljud-ekosystem”, vilket tyder på att den nya modellen kommer att bygga vidare på framgångarna med den kritikerrosade WiiM Pro Plus, men med en ny design, uppgraderad DAC och ett brett utbud av anslutningsmöjligheter. Och det bådar gott, eftersom Pro Plus vann Ljud & Bilds pris för ”Årets bästa ljudkälla” i Basic-klassen.

Läs också Bästa budgetstreamern blir bättre Fjärrkontroll och bättre ljud har gjort WiiM-streamern till det bästa budgetköpet.

Streamer med pekskärm

Bilder på WiiM Ultra visar att den har samma form och mått som streamerförstärkaren WiiM Amp, med volymkontroll på frontpanelen. Ultra har däremot ingen inbyggd förstärkare och därmed heller inga högtalarutgångar. Det här är en renodlad streamer med inbyggd DAC och förförstärkare.

Ultra skiljer sig från sina syskon med den nya 3,5-tums pekskärmen i fullfärg på framsidan och WiiM uppger att enheten har ett aluminiumchassi.

WiiM Ultra rear
Digitala och analoga anslutningar – och en skivspelaringång. Foto: WiiM

Gott om anslutningar

När det gäller anslutningar har WiiM Ultra ett rikt utbud som innebär att den kan anslutas till de flesta analoga och digitala källor. En HDMI ARC-ingång kan anslutas till TV:n, optisk ingång finns på plats och förutom en analog RCA-ingång på baksidan ser vi även en som är märkt ”Phono”, bredvid en jordpunkt. Därmed är det nästan säkert att man kan ansluta en skivspelare med MM-pickup utan någon RIAA-förstärkare emellan.

Utgångarna är analoga RCA, koaxial och optisk digital, samt en separat subwooferutgång. Inte illa alls! Det finns också ett 3,5 mm hörlursuttag på frontpanelen.

Ultra ansluts till nätverk med Wi-Fi eller trådbunden Ethernet, men det finns för närvarande ingen information om Bluetooth-specifikationen.

Läs också Musikstreamern som krossar alla fördomar Eversolo DMP-A6 Master Edition låter enastående och är mer användarvänlig än de flesta. Fantastiskt!

Högupplöst

WiiM säger att Ultra kommer att stödja högupplöst strömning och ha en ”förbättrad premium DAC”. Ytterligare specifikationer är ännu inte tillgängliga, men eftersom Pro Plus hanterar filupplösningar upp till 32-bit/384kHz och DSD512, skulle vi bli förvånade om Ultra inte också stöder detsamma.

Rumskorrigering

Företaget utlovar ”audiofila komponenter”, smarta hem-funktioner med AirPlay 2 och Chromecast, samt avancerad rumskorrigering. Detta kommer – åtminstone inledningsvis – endast att fungera tillsammans med iPhone-appen. WiiM har uppenbarligen sneglat på Sonos genom att omvandla iPhone-mikrofonen till en mätmikrofon. Android-stödet är i det här avseendet betydligt mer resurskrävande, eftersom man måste skapa en profil för mikrofonen i varje enskild telefonmodell.

Streamingtjänster

Det finns ännu inga publicerade detaljer om vilka streamingtjänster eller andra trådlösa metoder som Ultra stöder, men vi kan säkert förvänta oss AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, internetradio med mera – eftersom de finns tillgängliga på Pro Plus via WiiM Home-appen. Och eftersom WiiM Pro är Roon Ready förväntar vi oss inget mindre här.

Läs också Ge högtalarna nytt liv med någon av de här Ta med dina favorithögtalare in i den moderna tidsåldern med någon av de här streamingförstärkarna.

WiiM Ultra – tillgänglighet och pris

Som nämnts kommer WiiM Ultra att lanseras på High End-mässan den 9 maj. Priset är något osäkert, men WiiM har frågat sina forummedlemmar vad de tycker att priset ska vara. Alternativen där sträcker sig från $349 till $449, så det borde inte innebära något stort minus på ditt bankkonto.

Mer info: wiimhome.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen