Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: NAD C298

Det bästa från storebror

NAD använder samma fina Purifi-förstärkarmoduler som i den betydligt dyrare M33. Det kan knappast gå fel.

Av / 2021-03-14 - 09:21
NAD C298
John Hvidlykke

När NAD lanserade premiumklass-förförstärkaren C658 blev vi nyfikna på ett test (det kan du läsa här). Men det saknades en effektförstärkare i samma viktklass för att göra kombinationen komplett. Nu har den äntligen kommit, i form av NAD C298.

C298 är en effektförstärkare i en design som bara kan beskrivas som klassisk NAD: en fullständigt spartansk apparat i en dammgrå färg. Bara en strömbrytare och en lysdiod på fronten. Och lysdioden lyser inte ens när förstärkaren sätts på, eftersom den är en indikator för bryggkoppling.

 

Enklare kan man inte få det: en strömbrytare och en lysdiod – som inte lyser, eftersom den bara används när man bryggkopplar. (Foto: NAD)

Baksidan är – för att vara på en effektförstärkare – lite mer komplicerad. Här hittar man både balanserade XLR-ingångar och vanliga RCA-kontakter, samt en nivåreglering som kan stoppas in i signalkedjan. Det finns också en uppsättning linjeutgångar som kan användas för att skicka vidare insignalen till en annan effektförstärkare.

Det intressanta finns inuti. Där hittar man samma Eigentakt klass D-förstärkarmoduler som i NAD M33, som vi tidigare har gett våra varmaste rekommendationer. Eigentakt-modulerna har utvecklats av danska Purifi, som har ljudpionjären Peter Lyngdorf bland grundarna, och utmärker sig med mycket, mycket låg förvrängning – oavsett frekvens, effekt och belastning.

NAD C298 har både balanserade och vanliga linjeingångar. Och en gain-kontroll som kan stoppas in i signalkedjan. (Foto: NAD)

NAD C298 har en uteffekt på 180 watt per kanal i 8 ohm och 360 watt per kanal i 4 ohm. Och 1 x 620 watt i 8 ohm som bryggkopplad! I M33 lämnar förstärkarmodulerna ett par watt till, men strömförsörjningen är förmodligen ett av de ställen som NAD har sparat in på. Om man nu kan kalla 2 x 180 watt för sparsamt.

Läs också Musiken, rummet och allting NAD C658 är mer än den ser ut. Bakom den grå fasaden döljer sig en mångsidig förförstärkare, DAC och streamingmottagare som även kan kontrollera ditt lyssningsrum.

Ljudkvaliteten

Att lyssna på NAD C298 är en trevligt återhörande. Här återfinns den kroppslighet och närhet i mellanregistret som kännetecknade M33. Tillsammans med den stabila tyngden i basen. Det gör C298 till ett kul sällskap.

Jag använder ofta Sineads O’Connors a capella-version av ”I Am Stretched On Your Grave” när jag testar. Men versionen med rytmbackning på I Do Not Want What I Haven’t Got är roligare och har mer driv. Hur bra och fängslande röster återges ska vi sätta på Disturbed-covern av ”The Sound of Silence” för att höra. Här finns en fullständig översikt över alla lagren i vokalspåret. Och massor av resurser när orkestern går igång mot slutet. Mindre kapabla förstärkare tappar överblicken och upplösningen av den här låten, men inte den här.

Kontrollen över högtalarna är bra och jag saknar inte dynamik i C298. 2 x 180 watt räcker gott och väl i mitt 25 kvadratmeter stora vardagsrum. Men pisksnärtarna i ”Banditen Galopp” har jag hört smälla högre. Med exempelvis Musical Fidelity M8xi. Det är inget att skämmas för. Den kostar ju trots allt tre gånger så mycket!

Klass D-förstärkare anklagas ofta för att låta kallt och oengagerande. Och ofta med rätta. Men i slutändan handlar det troligtvis mer om den konkreta konstruktionen än om själva principen. Några av de bästa och mest musikaliska förstärkarna jag har testat har också varit klass D-konstruktioner. Bland dem finns Marantz PM-10, men även NAD M33. Och C298 rättar in sig i ledet av fängslande och musikaliska klass D-förstärkare. Utan att man kan jämföra dem direkt, eftersom det finns stora skillnader i både pris, kraft och funktioner.

En mer rättvis jämförelse med musikaliska förstärkare med ljud som ger en försmak av highend är svårare att hitta. Och om det behövs muskler för att driva svåra högtalare blir startfältet ännu mindre. Förutom NAD C298 kan jag bara komma på Emotiva XPA-DR2 och NuPrime ST-10. Den förstnämnda leder på kraft och blomstrande brutalitet, medan NuPrime är lika neutral som Schweiz. Men på ren musikalitet och upplösning avgår C298 med segern.

NAD C658 och C298 är ett givet partnerpar. Även om det är lockande att lägga upp en fjärdedel extra och gå upp till en M33 som har en lite starkare strömförsörjning samt ingång för MC-pickuper. (Foto: NAD)

Slutsats

NAD C298 påminner mig på ett bra sätt om ett antal NAD-förstärkare som jag har ägt eller lyssnat på under årtiondena. Massor av muskler och bra ljud till en rimlig peng – och billigt inpackat. De danska Purifi Eigentakt-förstärkarmodulerna är helt enkelt enastående prisvärda. Det var de redan i highend-förstärkaren M33 och nu kan man få nästan samma ljud ännu billigare. Har du en förstärkare eller DAC som du är nöjd med, så är det en självklar kombination. Om du ska sätta ihop en anläggning från grunden ligger det nära till hands att kombinera med C658 – men också lockande att langa upp lite extra pengar och ta en M33, som har utseendet med sig – och inbyggt MC-phonosteg.

Karakter
NAD C298
Premium

Ljud & Bild tycker

Tillräckligt stark för att driva de flesta högtalare. Musikalisk och med en härlig tyngd för rock. Köp den inte för att imponera på grannen, för den ser ut som något som kostar hälften.

1 reaktion på ”NAD C298”

  1. Jan-olof Lindahl

    En underbar förstärkare men det blev fel ville ge den fem stjänor men det blev bara en.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen