Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Trådlös skivspelare

Yamaha har sin egen variant av trådlös avspelning – som fungerar över all förväntan.

Skrivet av / 2018-12-10 - 10:21
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500
Lasse Svendsen

Med en fot i det förflutna och en fot i framtiden är Yamahas första skivspelare på 30 år helt perfekt för de som har ett streaming-abonnemang och en begynnande LP-samling.

Här får man nämligen både en vinylspelare och en strömningsspelare för de vanligaste tjänsterna. Till exempel Spotify och Tidal, men även Deezer och internetradio finns inbyggt. Eller rättare sagt: man behöver en app för att använda strömningstjänsterna, men då öppnar det sig stora möjligheter.

Som MusicCast. Yamahas namn på trådlösa förstärkare, högtalare, nätverksspelare och alltså nu även MusicCast Vinyl 500. En skivspelare som kan användas i alla anläggningar. Eller på egen hand i ett trådlöst hemnätverk där man kan strömma musiken trådlöst till flera rum som har högtalare med MusicCast.

Skivspelaren har både inbyggt Bluetooth, wifi och AirPlay, och kan kopplas fysiskt till en förstärkare eller ett par aktiva högtalare om man vill det. Den kan också anslutas till en trådlös router med nätverkskabel. Musikströmningen styrs med mobilen.

Men det går inte med LP-avspelningen. Tonarmen är manuell, så man måste sätta på musiken för hand, men sedan kan man ändra volym, välja vilka rum som musiken ska strömmas till samt byta till nätradio eller någon annan strömningstjänst. Man kan också styra musikbiblioteket på en dator som är ansluten till samma nätverk. Allt med hjälp av MusicCast-appen som man kan spara favoriter och spellistor i.

Överskådlig skötsel. Lägg märke till knappen som väljer källa. Foto: Yamaha

Trådlös inställning

Innan man kommer igång med musiken för första gången måste skivspelaren installerar och nätverket läggas in i appen. Det är väl förklarat i användarhandboken, med tydliga illustrationer som visar alla steg man måste gå igenom innan det kommer något ljud.

När den trådlösa anslutningen är gjord och man har loggat in på Spotify- eller Tidal-kontot så måste även skivtallriken, drivremmen, pickupen och motvikten sättas på plats. Det är också väl förklarat och inte svårt att få till. Den förmonterade MM-pickupen från Audio-Technica ska ha 2 grams nåltryck och sitter i ett avtagbart pickup-hus som sätts fast på tonarmen.

På baksidan finns två analoga ljudutgångar. Den ena är till MM-ingången på en förstärkare, den andra till en vanlig analog ingång – den senare är den enda av de två utgångarna som överför ljudsignalen från strömningstjänster via kabel.

Yamaha hävdar för övrigt att Vinyl 500 kommer att stödja röststyrning med Amazon Alexa när det blir tillgänglig här.

Den trådlösa Yamaha-spelaren finns blank vit eller svart lack och passar fint för en familj med olika behov. Skivsamlingen kan avnjutas för de som gillar det varma vinylljudet, tusentals radiostationer går att nå genom appen och spelaren stöder de vanligaste strömningstjänsterna.

Dessutom kan åtta användare vara inkopplade utan att det behövs ny inloggning varje gång man ska lyssna på musik.

Ska du strömma till en förstärkare måste du använda Line Out-utgången till vänster. Foto: Yamaha

Varm klang och generös bas

Låter bra gör det också – faktiskt mycket bättre än vi befarade. En Rega Planar 2 har lite bättre dynamisk kontrast och en Reloop Hi-Fi Turn5 har en ljudbild med bättre upplösning, men Yamaha-spelaren levererar bas med större pondus än Rega Planar 1 Plus och Audio-Technica AT-LP5.

Dessutom har den alla strömningstjänsterna inbyggda.

Det trofasta test-LP:n med Radka Toneffs legendariska Fairytales låter fyllig, med en öppen ljudbild och ett varmt och kontrastrikt piano. De lägsta oktaverna kommer fram på ett föredömligt sätt och rösten är mjuk, luftig och klar.

Den riktigt stora detaljrikedomen uteblir och det är uppenbart att den allra högsta diskanten inte är lika framträdande som vi hade velat. Övertoner från stråkar, till exempel, dämpas lite för mycket och sopranröster tappar en smula luftighet.

I Dire Straits Love Over Gold kommer basen och trummorna fram oerhört väl i ljudbilden. Bastrumman har bra tyngd och man följer enkelt rytmen som återges med fin kontrast, vilket skapar ett engagerande driv i låtar som titelspåret och Telegraph Road.

Byter man från vinyl till strömning så dämpas den dynamiska kontrasten en aning, men Love Over Gold låter fortfarande tillräckligt fängslande för att foten ska börja stampa takten.

Slutsats

Strömningstjänster, trådlös musik i flera rum och enkel skötsel gör att Yamahas trådlösa skivspelare är ett fynd. För de som ser det praktiska med att ha inbyggd strömning plus en möjlighet att spela LP-samlingen när det passar, är detta en utmärkt och inte minst välljudande skivspelare. MusicCast Vinyl 500 tål utan vidare en ännu bättre pickup, men för de allra flesta låter den så bra att den faktiskt är en seriös utmanare till spelare med väletablerat hifi-anseende.

Karakter
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Ljud & Bild tycker

Fängslande ljudkvalitet från både vinyl och strömningstjänster. Bra app-styrning och en möjlighet att strömma musik till flera rum. Avslappnad diskant, bitvis mörk klang och ett oortodoxt pickup-hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen