test: Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Trådlös skivspelare

Yamaha har sin egen variant av trådlös avspelning – som fungerar över all förväntan.

Plus
Fängslande ljudkvalitet från både vinyl och strömningstjänster. Bra app-styrning och en möjlighet att strömma musik till flera rum.
Minus
Avslappnad diskant, bitvis mörk klang och ett oortodoxt pickup-hus.

Med en fot i det förflutna och en fot i framtiden är Yamahas första skivspelare på 30 år helt perfekt för de som har ett streaming-abonnemang och en begynnande LP-samling.

Här får man nämligen både en vinylspelare och en strömningsspelare för de vanligaste tjänsterna. Till exempel Spotify och Tidal, men även Deezer och internetradio finns inbyggt. Eller rättare sagt: man behöver en app för att använda strömningstjänsterna, men då öppnar det sig stora möjligheter.

Som MusicCast. Yamahas namn på trådlösa förstärkare, högtalare, nätverksspelare och alltså nu även MusicCast Vinyl 500. En skivspelare som kan användas i alla anläggningar. Eller på egen hand i ett trådlöst hemnätverk där man kan strömma musiken trådlöst till flera rum som har högtalare med MusicCast.

Skivspelaren har både inbyggt Bluetooth, wifi och AirPlay, och kan kopplas fysiskt till en förstärkare eller ett par aktiva högtalare om man vill det. Den kan också anslutas till en trådlös router med nätverkskabel. Musikströmningen styrs med mobilen.

Men det går inte med LP-avspelningen. Tonarmen är manuell, så man måste sätta på musiken för hand, men sedan kan man ändra volym, välja vilka rum som musiken ska strömmas till samt byta till nätradio eller någon annan strömningstjänst. Man kan också styra musikbiblioteket på en dator som är ansluten till samma nätverk. Allt med hjälp av MusicCast-appen som man kan spara favoriter och spellistor i.

Överskådlig skötsel. Lägg märke till knappen som väljer källa. Foto: Yamaha

Trådlös inställning

Innan man kommer igång med musiken för första gången måste skivspelaren installerar och nätverket läggas in i appen. Det är väl förklarat i användarhandboken, med tydliga illustrationer som visar alla steg man måste gå igenom innan det kommer något ljud.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

När den trådlösa anslutningen är gjord och man har loggat in på Spotify- eller Tidal-kontot så måste även skivtallriken, drivremmen, pickupen och motvikten sättas på plats. Det är också väl förklarat och inte svårt att få till. Den förmonterade MM-pickupen från Audio-Technica ska ha 2 grams nåltryck och sitter i ett avtagbart pickup-hus som sätts fast på tonarmen.

På baksidan finns två analoga ljudutgångar. Den ena är till MM-ingången på en förstärkare, den andra till en vanlig analog ingång – den senare är den enda av de två utgångarna som överför ljudsignalen från strömningstjänster via kabel.

Yamaha hävdar för övrigt att Vinyl 500 kommer att stödja röststyrning med Amazon Alexa när det blir tillgänglig här.

Den trådlösa Yamaha-spelaren finns blank vit eller svart lack och passar fint för en familj med olika behov. Skivsamlingen kan avnjutas för de som gillar det varma vinylljudet, tusentals radiostationer går att nå genom appen och spelaren stöder de vanligaste strömningstjänsterna.

Dessutom kan åtta användare vara inkopplade utan att det behövs ny inloggning varje gång man ska lyssna på musik.

Ska du strömma till en förstärkare måste du använda Line Out-utgången till vänster. Foto: Yamaha

Varm klang och generös bas

Låter bra gör det också – faktiskt mycket bättre än vi befarade. En Rega Planar 2 har lite bättre dynamisk kontrast och en Reloop Hi-Fi Turn5 har en ljudbild med bättre upplösning, men Yamaha-spelaren levererar bas med större pondus än Rega Planar 1 Plus och Audio-Technica AT-LP5.

Dessutom har den alla strömningstjänsterna inbyggda.

Det trofasta test-LP:n med Radka Toneffs legendariska Fairytales låter fyllig, med en öppen ljudbild och ett varmt och kontrastrikt piano. De lägsta oktaverna kommer fram på ett föredömligt sätt och rösten är mjuk, luftig och klar.

Den riktigt stora detaljrikedomen uteblir och det är uppenbart att den allra högsta diskanten inte är lika framträdande som vi hade velat. Övertoner från stråkar, till exempel, dämpas lite för mycket och sopranröster tappar en smula luftighet.

I Dire Straits Love Over Gold kommer basen och trummorna fram oerhört väl i ljudbilden. Bastrumman har bra tyngd och man följer enkelt rytmen som återges med fin kontrast, vilket skapar ett engagerande driv i låtar som titelspåret och Telegraph Road.

Byter man från vinyl till strömning så dämpas den dynamiska kontrasten en aning, men Love Over Gold låter fortfarande tillräckligt fängslande för att foten ska börja stampa takten.

Slutsats

Strömningstjänster, trådlös musik i flera rum och enkel skötsel gör att Yamahas trådlösa skivspelare är ett fynd. För de som ser det praktiska med att ha inbyggd strömning plus en möjlighet att spela LP-samlingen när det passar, är detta en utmärkt och inte minst välljudande skivspelare. MusicCast Vinyl 500 tål utan vidare en ännu bättre pickup, men för de allra flesta låter den så bra att den faktiskt är en seriös utmanare till spelare med väletablerat hifi-anseende.

Med en fot i det förflutna och en fot i framtiden är Yamahas första skivspelare på 30 år helt perfekt för de som har ett streaming-abonnemang och en begynnande LP-samling. Här får man nämligen både en vinylspelare och en strömningsspelare för de vanligaste tjänsterna. Till exempel Spotify och Tidal, men även Deezer och internetradio finns inbyggt. Eller rättare sagt: man behöver en app för att använda strömningstjänsterna, men då öppnar det sig stora möjligheter. Som MusicCast. Yamahas namn på trådlösa förstärkare, högtalare, nätverksspelare och alltså nu även MusicCast Vinyl 500. En skivspelare som kan användas i alla anläggningar. Eller på egen hand i ett trådlöst hemnätverk där man kan strömma musiken trådlöst till flera rum som har högtalare med MusicCast. Skivspelaren har både inbyggt Bluetooth, wifi och AirPlay, och kan kopplas fysiskt till en förstärkare eller ett par aktiva högtalare om man vill det. Den kan också anslutas till en trådlös router med nätverkskabel. Musikströmningen styrs med mobilen. Men det går inte med LP-avspelningen. Tonarmen är manuell, så man måste sätta på musiken för hand, men sedan kan man ändra volym, välja vilka rum som musiken ska strömmas till samt byta till nätradio eller någon annan strömningstjänst. Man kan också styra musikbiblioteket på en dator som är ansluten till samma nätverk. Allt med hjälp av MusicCast-appen som man kan spara favoriter och spellistor i. [caption id="attachment_85768" align="alignnone" width="800"] Överskådlig skötsel. Lägg märke till knappen som väljer källa. Foto: Yamaha[/caption]

Trådlös inställning

Innan man kommer igång med musiken för första gången måste skivspelaren installerar och nätverket läggas in i appen. Det är väl förklarat i användarhandboken, med tydliga illustrationer som visar alla steg man måste gå igenom innan det kommer något ljud. När den trådlösa anslutningen är gjord och man har loggat in på Spotify- eller Tidal-kontot så måste även skivtallriken, drivremmen, pickupen och motvikten sättas på plats. Det är också väl förklarat och inte svårt att få till. Den förmonterade MM-pickupen från Audio-Technica ska ha 2 grams nåltryck och sitter i ett avtagbart pickup-hus som sätts fast på tonarmen. På baksidan finns två analoga ljudutgångar. Den ena är till MM-ingången på en förstärkare, den andra till en vanlig analog ingång – den senare är den enda av de två utgångarna som överför ljudsignalen från strömningstjänster via kabel. Yamaha hävdar för övrigt att Vinyl 500 kommer att stödja röststyrning med Amazon Alexa när det blir tillgänglig här. Den trådlösa Yamaha-spelaren finns blank vit eller svart lack och passar fint för en familj med olika behov. Skivsamlingen kan avnjutas för de som gillar det varma vinylljudet, tusentals radiostationer går att nå genom appen och spelaren stöder de vanligaste strömningstjänsterna. Dessutom kan åtta användare vara inkopplade utan att det behövs ny inloggning varje gång man ska lyssna på musik. [caption id="attachment_85769" align="alignnone" width="800"] Ska du strömma till en förstärkare måste du använda Line Out-utgången till vänster. Foto: Yamaha[/caption]

Varm klang och generös bas

Låter bra gör det också – faktiskt mycket bättre än vi befarade. En Rega Planar 2 har lite bättre dynamisk kontrast och en Reloop Hi-Fi Turn5 har en ljudbild med bättre upplösning, men Yamaha-spelaren levererar bas med större pondus än Rega Planar 1 Plus och Audio-Technica AT-LP5. Dessutom har den alla strömningstjänsterna inbyggda. Det trofasta test-LP:n med Radka Toneffs legendariska Fairytales låter fyllig, med en öppen ljudbild och ett varmt och kontrastrikt piano. De lägsta oktaverna kommer fram på ett föredömligt sätt och rösten är mjuk, luftig och klar. Den riktigt stora detaljrikedomen uteblir och det är uppenbart att den allra högsta diskanten inte är lika framträdande som vi hade velat. Övertoner från stråkar, till exempel, dämpas lite för mycket och sopranröster tappar en smula luftighet. I Dire Straits Love Over Gold kommer basen och trummorna fram oerhört väl i ljudbilden. Bastrumman har bra tyngd och man följer enkelt rytmen som återges med fin kontrast, vilket skapar ett engagerande driv i låtar som titelspåret och Telegraph Road. Byter man från vinyl till strömning så dämpas den dynamiska kontrasten en aning, men Love Over Gold låter fortfarande tillräckligt fängslande för att foten ska börja stampa takten.

Slutsats

Strömningstjänster, trådlös musik i flera rum och enkel skötsel gör att Yamahas trådlösa skivspelare är ett fynd. För de som ser det praktiska med att ha inbyggd strömning plus en möjlighet att spela LP-samlingen när det passar, är detta en utmärkt och inte minst välljudande skivspelare. MusicCast Vinyl 500 tål utan vidare en ännu bättre pickup, men för de allra flesta låter den så bra att den faktiskt är en seriös utmanare till spelare med väletablerat hifi-anseende.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Remdriven skivspelare
  • Tonarm: 223 mm
  • Pickup: Moving Magnet
  • Skivtallrik: Aluminium, 300 mm
  • Anslutningar: Analog RCA, wifi, ethernet, Bluetooth
  • RIAA/DAC: Ja/Nej
  • Övrigt: Strömningstjänster, app-styrning, avtagbart pickuphus
  • Färg: Svart, vit
  • Mått/vikt: 45 x 13,6 x 36,8 cm/5,7 kg
  • Webb: se.yamaha.com
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500 produktside
Pris: 6500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.