TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Electrocompaniet ECP-2

Exemplarisk grammofonförstärkare

Ska man få ut det bästa ur skivspelaren så behöver man en anpassningsbar förförstärkare.

forfatter
Publicerad 2015-11-01 - 05:55
L&B tycker
Stor ljudbild med lågt brusgolv och engagerande dynamik. Flexibla anpassningsmöjligheter för olika pickuper.
Har inte lika stramt fokus som de allra bästa. Alla inställningar måste göras på baksidan.
Specifikationer
  • Balanserat RIAA-steg
  • MM- och MC-pickup
  • Justerbar belastning
Riktpris: 20000Pr. 2015-11-01 Produktsida

Det är inte många som kopplar in en dyr skivspelare direkt till en gammal receiver. Har man ingen förstärkare med bra skivspelaringång så behöver man en separat skivspelarförstärkare. De kostar från ett par hundralappar för de allra enklaste, fast de håller inte måttet om man jämför med ett bra RIAA-steg, som många kallar det.

Electrocompaniet ECP-2 är ett bra RIAA-steg. Förbaskat bra, till och med. Konstruktionen är ny och så flexibel att man kan använda den med i stort sett alla pickuper som finns. Inuti är kretsarna balanserade för att ge så lågt brusgolv som möjligt och utgångarna slutar också i balanserade XLR-kontakter. Kretskonstruktionen är lånad från ett mycket dyrare RIAA-steg från Dynamic Precision, så generna är det inget fel på.

Men vad som verkligen är bra är små dipswitchar på baksidan, som ger användaren nästan oändliga anpassningsmöjligheter, till varje pickup. Har du en MC-pickup med låg utgångsspänning och låg belastningimpedans? Inga problem för ECP-2. Läs i instruktionsboken så hittar du de rekommenderade lägena för omkopplarna.

 

Passar till allt

Det innebär att ECP-2 är en väldigt användbar skivspelarförstärkare, som inte bara passar Electrocompaniet egen skivspelare.

Med ett pris på 20 000 kronor är den tiotusen billigare än vår referens-RIAA, Ayre P5xe, och något billigare än den ytterst välljudande Trichord Diablo.

Det smakar highend också, utan att priset är avskräckande bara därför.

Kopplar du skivspelaren från förstärkaren du har och in i ECP-2 i stället så är det troligt att du kommer att slås av hur mycket större ljudbilden blir. Det låter inte som klassiskt Electrocompaniet, där ljudbilden kan vara väl rosenröd, med socker på. Här är regin stramare och klangbalansen fylligare, utan att ljudbilden känns som om man tittar genom färgat glas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De små omkopplarna används för att anpassa RIAA-steget efter vilken pickup man än har.

Även om skalan är rejält megastor så är ljudbilden inte lika djup som med Ayre P5xe. Ayre-förstärkaren är också stramare och aningen bättre fokuserad, med lite bättre artikulerad bas, men ECP-2 låter varmare. Kanske mer behaglig. Pianotoner och röster låter härligt, med massor av klang och naturlig fyllighet. Här kommer det aldrig att låta tunt och skrikigt.

Brusnivån är exceptionellt låg, bakgrunden är riktigt kolsvart. Uppkopplad till en Dynavector-pickup med låg utspänning (0,26 mV), var jag tvungen att hålla örat till högtalaren för att höra den extremt svaga bruset från RIAA-steget.

 

Köp direkt?

Det är ingen tvekan om att Electrocompaniets nya skivspelarförstärkare är värd pengarna. Det stora och varma ljudet, och det engagerande sättet som den återger musikens dynamik och tonalitet på, är välkommet för dem av oss som tycker att marknaden svämmar över av sterilt hifi-ljud. Något stramare bas och större djup är egentligen det enda vi kan sakna. Plus i kanten för flexibiliteten.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
Strömförsörjningar som avlägsnar brus Den ena strömförsörjningen kan du ansluta sex enheter till.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nu får din Primare Prisma-förstärkare äntligen fullt Roon-stöd!
lbpluss
Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
lbpluss
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
lbpluss
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Följ Ljud & Bild