Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Rotel Michi X3

Fantastisk high-end förstärkare

Den ser ut som den kostar över hundra tusen kronor. Den kostar "bara" hälften. Och vilket ljud!

Av / 2021-07-16 - 10:00
Rotel Michi X3
Geir Gråbein Nordby

Det är frestande att kalla Michi ett nytt high-end undermärke till japanska Rotel, även om namnet dök upp i vissa high-end-produkter redan 1991. År 2019 återupplivades Michi-namnet med förstärkargänget P5 och M8 och även stereo effektförstärkaren S5. Och nu, med ett par nya integrerade förstärkare kan man äntligen kalla det en familj. Michi X3 är den minsta och mest prisvärda, men det betyder inte att det är minstingen.

Rotel Michi X3 Front
Foto: Rotel

200 watt

Michi-produktena är minimalistiska på utsidan, men gediget byggda. Detsamma gäller X3. Minst i familien, men fortfarande kraftigt byggd, och med 200 watt under huven (350 watt i 4 ohm). Den är 2 cm bredare än normalt, vilket ger den ett ganska bastant yttre. Med nästan 30 kilo på vågen osar den byggkvalitet som få andra gör.

Topputseende

En av mina favoriter i prisklassen, Hegel H390, ser ganska grå och trist ut bredvid Michi X3, som har vackra, rundade, nästan sömlösa kanter och med kylflänsar på sidorna diskret gömda bakom släta sidoväggar. Den stora vackra skärmen lyser genom en svart glasplatta som täcker förstärkarens framsida.

En titt på förstärkaren avslöjar en enorm, avskärmad ringkärnetransformator, kraftiga kondensatorer och en mycket snygg layout med dubbla monokretsar.

Rotel Michi X3 interior
Insidan av Michi X3 pryds av en häftig transformator och en vacker kretslayout i äkta ”dual mono”. Lägg märke till kylflänsarna som är dolda bakom varje sidoplatta med rundade hörn. Läckert. Foto: Rotel

Förstärkaren har inbyggd digitalkonvertering från AKM (AK4490), som stöder digitala upplösningar upp till 32-bit / 768 kHz. Om du har några udda DSD musikkfiler, så kan du spela dessa på upp till 11,2 MHz. Så, ja, mångsidigt!

Ethernet

Förstärkaren är utrustad med en Ethernet-kontakt för internetanslutning. Tyvärr kan denna inte användas för streaming av musik. Det är endast för uppdatering av programvara samt fjärrkontroll över nätverk (IP-kontroll).

Bluetooth

Faktum är att Michi-produkter bara har ett sätt att streama musik på, och det är Bluetooth. Ja, du läste rätt. Tanken är kanske att det ska vara ett användarvänligt sätt för andra familjemedlemmar att spela musik när entusiasten är borta. Men det är anmärkningsvärt att göra en sådan överdådig förstärkare med digital konvertering, utan några anständiga streamningmöjligheter. Här hade de gott kunnat kosta på sig AirPlay eller Chromecast som ett minimum, helst också Roon-support.

Rotel Michi X3 rear
Här finns alla ingångar du kan drömma om. Förutom kanske en HDMI eARC-kontakt. Var uppmärksam på att Ethernet-kontakten inte kan användas för streaming. Du kan bara göra det med Bluetooth. Foto: Rotel

Ingångar

Förstärkaren har gott om ingångar. Av de analoga hittar vi tre obalanserade förutom en balanserad och även en skivspelaringång för MM-pickups.

Det finns också många digitala ingångar, inklusive flera optiska och koaxiala, även en högupplöst USB-DAC-ingång (USB-B). Direkt ur lådan är denna inställd på Audio Class 1, som begränsar den till 96 kHz upplösning. Du måste öppna inställningsmenyn och ställa in den på Audio Class 2 för att göra den kompatibel med högre samplingsfrekvenser.

Ljudet från Michi X3

Med ett så vacker och påkostad utsida kan man tro att budgeten som var kvar till ljudkvaliteten var begränsad. Tänk om!

Under testperioden har jag ägnat mycket tid med Sonus faber Olympica III, som jag kan avslöja direkt är en kanonbra match tillsammans med Michi X3. Jag har lyckligtvis också haft möjlighet att spela med de råa JBL HDI 3800. Vilket, skulle jag säga, är en ännu bättre partner! Åtminstone om du gillar rått och tufft.

Med Macbook ansluten USB-kontakten tar Michi X3 på sig silkeshandskar när den experimentella jazzartisten Esperanza Spalding sjunger över ganska dissonant kontrabas på Formwela 1. Det är påfallande att sådan märklig musik kan låta så bedårande och vacker, mycket av det har att göra med förstärkaren.

Klangen ligger lager på lager och kontrabasen låter extremt trovärdigt genom Sonus faber-högtalarna. Spaldings röst har både volym och bra med energi i bröstklangen. Allt faller på plats som ett akustiskt pussel, där jag upplever att musiken når en högre nivå.

Michi X3 Loft1
Foto: Rotel

Flygel

Det fortsätter med Max Richter fina flygel på Prelude 2. Med en fantastisk bottenklang och vackra övertoner från pianotonerna. När cellon kommer in i mitten av stycket, känner jag att gåshuden kryper ner över mina armar. Det låter fantastiskt, och jag sitter och tänker att det måste vara bortkastat att ge mer pengar för en förstärkare.

Det måste sägas att när jag bytte till den tre gånger så dyrare  Devialet Expert 250 Pro, växte ljudbilden ytterligare i storlek och fler lager av luft tillkom. Men poängen kvarstår, att du med X3 faktiskt får hela upplevelsen.

JBL HDI 3800. Foto: JBL

Flyttar berg

Med JBL HDI 3800 får du verkligen höra vilka krafter det finns i Michi X3. Billie Eilish är bland få popartister där du vanligtvis får mycket bra ljud, och Lost Cause är inget undantag. Här finns dynamik i stora mått, och du kan förvänta dig rejäl djupbas!

Jag skruvar upp volymen till 70 och stålsätter mig. Häftigt. Fett. Utsökt. Basrytmerna sprids i soffan och i kroppen. 75. 80. Inget tecken på att förstärkaren ropar på hjälp. 85. 90. Herregud. Nu är det så högt att det mullrar i kroppen och jag är nästan illamående. Men det är aldrig hårt eller skarpt. Förstärkaren stannar vid 96, och jag vågade stanna vid den volymen i några sekunder. Ingen förvrängning. Bara stentufft!

Se presentasjonsvideo av Rotel Michi X3 over.

Jag vill inte rekommendera att lyssna på dessa ljudnivåer, men det faktum att förstärkaren behöll kontrollen här var väldigt imponerande.

Hegel H390 är å andra sidan lika kraftfull och fortfarande en fantastisk förstärkare. Ljudkvaliteten mellan de två är inte så olika, men det finns lite mer värme i Michi. Vad som imponerar på mig är att Rotel med Michi X3 har lyckats få ihop detta ljud med ett så läckert utseende, att jag inte kan förstå hur den inte är betydligt dyrare än den pålitliga Hegelen. Faktum är att X3 är den billigare av de två, och det är svårt att förstå. Tja förutom att Hegelen kan streama musik via både AirPlay Spotify Connect och så småningom också Roon. Det är precis vad Rotel också borde kunnat.

Michi X3 lifestyle(3)
Foto: Rotel

Slutsats

Att Rotel Michi X3 är den minsta förstärkaren under Michi-paraplyet betyder inte att den är liten. Den är nämligen både stor, tung och härligt kapabel. Med 2 x 200 watt i 8 ohm och hela 350 watt i 4 ohm driver den vad den är tänkt att göra, och det gör den med glans när musiken kräver det och med den renaste råheten när det behövs.

Här får du allt i ett, det är frestande att svara ”alla” när någon frågar vem förstärkaren är gjord för. Den bryr sig inte mycket om musikgenrer eller högtalare. Här kommer musiken ut som den spelas in och med komplett kontroll.

Utmärkt digital konvertering och en mängd digitala ingångar är mycket praktiskt. Men varför i hela världen begränsa streaming till bara Bluetooth?

Karakter
Rotel Michi X3
High End

Ljud & Bild tycker

Gedigen bygd, läcker design, fantastiskt ljud och massor av kraft! Här får du verkligen allt i ett! Streaming sker bara via Bluetooth…

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Ljud & Bild
Rulla till toppen