TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Naim Uniti Atom Headphone Edition

Coolaste hörlursförstärkaren vi har provat

Naim Uniti Atom Headphone Edition är så mycket mer än en hörlursförstärkare. Den är som hämtad ur en dröm.

Av / 2021-08-21 - 07:00
Naim Uniti Atom Headphone Edition
Geir Gråbein Nordby

Om du frågar mig vilken den bästa integrerade förstärkaren är så är det naturligtvis svårt att svara på. Men i sin prisklass hamnar Naim Uniti Atom högt upp på listan, åtminstone om du även vill ha streaming och dessutom kompakta mått. Den är verkligen ett unikum.

Uniti Atom är däremot inte någon utpräglad hörlursförstärkare, även om den har ett 3,5 mm-hörlursuttag på framsidan. Jag vet inte om någon har beklagat sig över det här till Naim, men nu har i varje fall den brittiska hifi-tillverkaren valt att svinga sin trollstav och förvandla hela konstruktionen till en renodlad hörlursförstärkare!

Naim Uniti Atom Headphone Edition - with Focal Stellia
Foto: Naim

Naim Uniti Atom Headphone Edition, som är det fullständiga namnet på den nya förstärkaren, ser ut precis som sin namne. Men här har högtalarutgångarna försvunnit helt och bytts ut mot ett par rejäla hörlursutgångar i form av en 6,3 mm obalanserad, en 4,4 mm balanserad Pentaconn-kontakt samt en balanserad XLR-utgång på baksidan.

Läs också 9 premium-hörlurar Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.

Där hittar du också två förförstärkarutgångar, där en är obalanserad RCA och en är balanserad XLR, utöver digitala ingångar. Och till skillnad från andra hörlursförstärkare har Uniti Atom HE en fjärrkontroll, vilket innebär att den också är en fullvärdig förförstärkare.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - top
På ovansidan av Naim Uniti Atom Headphone Edition sitter en stor, läcker volymratt. Foto: Naim

Till en fullfjädrad hifi-anläggning behöver man alltså en extra effektförstärkare, till exempel Naim NAP 200 DR eller NAP 250 DR. Och högtalare. Eller varför inte ett par aktiva högtalare i stället?

Det enda jag saknar är en USB-DAC-ingång (USB-B), som tar över som ljudkort för datorn. Då hade vi snackat!

Naim Uniti Atom Headphone Edition - rear
Om du har en hörlurskabel med XLR-kontakt så kopplas den in på förstärkarens baksida. Där hittar du också analoga förförstärkarutgångar och digitala ingångar. Men ingen USB DAC-ingång. Foto: Naim

Strömning

Om du är som jag och vill ha en förstärkare fullproppad med teknik så gör inte Naim någon besviken heller. Här finns nämligen inbyggd streaming och nästan alla tänkbara möjligheter. Roon Ready kommer att uppskattas av många, som gör att du kan öppna Roon på din PC eller Mac och strömma direkt över hemnätverket. Dessutom finns det både AirPlay 2, Chromecast och till och med Bluetooth med aptX. Förutom direkt stöd för Spotify Connect, Tidal, Qobuz och internetradio, för att bara nämna några.

Anslutning till nätverket sker antingen via trådlöst Wi-Fi eller trådbundet Ethernet.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - button controls
Naim Uniti Atom HE kan styras med knapparna på fronten. Foto: Naim

Genomarbetad digitaldel

Både strömningsplattformen och DAC-delen är likadan som i den integrerade Uniti Atom. Det innebär bland annat en SHARC-digitalprocessor som gör hela 2,7 miljarder beräkningar per sekund med 40-bitars ”floating point”-upplösning. Detta ger många fler möjliga digitala värden än så kallad ”fixed point” och ska tillsammans med 16x översampling minimera jitter och ta bort alla störande frekvenser som kan ge det analoga filtret i digitalomvandlaren en oönskat hög arbetstemperatur. Naim lovar att jittermätningarna är de lägsta som någonsin uppmätts med dessa DAC-chip från Burr-Brown.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - remote
Det ingår en fjärrkontroll när du inte vill styra musiken med appen eller från datorn. Foto: Naim

Helt ny förstärkardel

Där Atom Headphone Edition skiljer sig är av uppenbara skäl förstärkardelen. Den är gjord speciellt för den här förstärkaren och kan driva hörlurar med 1,5 watt i 16 ohm. Om du bara är van vid högtalare låter det här kanske inte som så mycket, men med hörlurar behöver man bara milliwatt. 1,5 watt är mer än tillräckligt för de flesta hörlurar, kanske med undantag för de allra svåraste planmagnetiska (som de ökända HiFiMAN HE-6).

Naim hävdar att de har använt viss teknik från flaggskeppsförstärkaren Statement, bland annat kör Atom Headphone Edition i ren klass A tills det blir ansträngande högt, då växlar den över till klass B.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - inside
En häftig ringkärnetransformator som drar ungefär 17 watt från elnätet vid normal användning. Foto: Naim

Snyggt användarvänlig

Att koppla upp förstärkaren första gången går lekande lätt. Håll fjärrkontrollen bredvid förstärkaren och håll inne hemknappen så parkopplas de. Välj sedan ett språk (tyvärr finns inte svenska), ladda ner Naim-appen och koppla förstärkaren till Wi-Fi-nätverket därifrån. Välj Uniti Atom HE i appen så startar nätverksinställningen. Det allra enklaste och mest stabila är dock att koppla in med en Ethernet-kabel. Sedan väljer du vad förstärkaren ska heta, till exempel Office eller Music Room, eller så kan du bara behålla förstärkarens beteckning.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - app setup
Förstärkaren kan namnges i appen.

När du är klar kan du ange dina inloggningsuppgifter till ditt Tidal- eller Qobuz-konto i Naim-appen för att strömma därifrån. Men du kan också bara öppna appen som du brukar använda och strömma till förstärkaren via Chromecast eller AirPlay.

Naim-appen har ett snyggt användargränssnitt, personligen gillar jag att min favoritmusik ligger på framsidan, oavsett om den är hämtad från Tidal, Qobuz – eller båda två. Fast om jag ska vara helt ärlig – och det ska jag ju – så använder jag nästan alltid AirPlay eller Chromecast från mobilen, medan PC:n och Macen nästan alltid spelar från Roon. Då kommer också högupplösta musikfiler mest till sin rätt.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - cooling fins
Samma kylflänsar som på den integrerade Uniti Atom. Foto: Naim

Drömljud i hörlurarna

Hur låter då världens kanske häftigaste hörlursförstärkare med inbyggd streaming? Tja, att säga att den låter bra eller snyggt skulle vara en stor underdrift. Den låter nämligen eminent bra! Speciellt med balanserad kabel, då måste du bara komma ihåg att trycka på hörlursknappen i det övre vänstra hörnet på framsidan. Annars kommer det inget ljud.

Sennheiser HD 800S

Sennheiser HD 800S är fantastiska hörlurar, men de är inte precis kända för at ha ett varmt ljud. Däremot är de analytiska, men utan att vara tråkiga, med en lite tunnare bas än vad en del lyssnare föredrar. Men de har också en fantastiskt stor och öppet ljudbild. Kanske den största av alla hörlurar i sin klass. Den kombinationen gör att de är några av världens bästa hörlurar, i mina öron.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - SPREAD(1)
Foto: Naim

Uniti Atom HE får fram alla de egenskaper jag älskar med HD 800S. Den supertighta, fast kanske inte den allra fylligaste, basen, den extrema dynamiken – och en tonal upplösning som de flesta bara kan drömma om. Dessutom finns det faktiskt lite skön värme i mellanregistret här.

I balladen Your Power glöder Billie Eilishs röst, stämbanden kittlar mjukt i öronen. Det finns massor av luft här, men detaljerna i toppen kastas aldrig mot mig. De finns massor av dem, men de presenteras på ett behärskat sätt.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - headphone connection
Om du använder hörlursuttagen på fronten stängs ljudet av i förförstärkarutgångarna. Foto: Naim

I Sennheisers egen förstärkare HDV 820 finns det mer luft och fler detaljer, men den känns också lite tunnare i basen.

Den kärvare och helt analoga Auralic Taurus, här inkopplad till en enkel och billig, men neutral och bra, Grace Design Standard DAC Balanced, låter mer muskulös och ännu fylligare i det lägre mellanregistret och nedåt i basen. Jag har alltid tyckt att den är den perfekta partnern till HD 800S. Kombinationen är riktigt bra. Men även om Naim-förstärkaren kanske inte har riktigt samma fyllighet basen så är den betydligt snabbare i transienterna. Den har också en bättre definierad och större ljudbild, och detaljerna kommer fram mer naturligt mot en svartare bakgrund.

Mer hårtslående rock och pop får fram samma skillnader, jag tycker dessutom att HD 800S låter mer underhållande med tunga trummor genom Naim-förstärkaren än genom Taurus, framför allt när man jämför med HDV 820. Det känns som om musiken ger mig ett större inre lugn genom Naim-förstärkaren.

Naim Uniti Atom Headphone Edition & headphones(3)
Naim Uniti Atom HE får mäta sina krafter med Auralic Taurus och Sennheiser HDV 820. De testades med ett antal hörlurar, men de som användes mest var Sennheiser HD 800S, Focal Clear MG och Drop/HiFiMAN HE-4XX. Foto: Geir Gråbein Nordby

Focal Clear MG

Focal Clear MG är ett annat par väldigt bra hörlurar, med dem kommer nog Naim-förstärkaren ännu mer till sin rätt. Med Avenue Beats hiphop-körare F2020 Remix smäller virveltrumman till ordentligt, med bra kropp och botten. Med Sennheiser-förstärkaren låter den här låten betydligt tunnare, medan Taurus återigen har en varmare och fylligare bas. Bastrumman verkar ännu större med Taurus än Naim, men på samma gång låter det som om trumskinnet är lite slappare. Naim är snabbare, speciellt i mellanbasen. Naim-förstärkaren har också gott om kraftresurser, bara inte riktigt lika maffiga som Auralic Taurus. Den är fortfarande tillräckligt kraftfull för att få Clear MG att börja spraka i ljudet om man kör dem för hårt med basrik musik. Då är det väldigt högt för de flesta, men för mig är det bara bara ganska så högt …

Foto: Naim

Drop/HiFiMAN HE-4XX

I samarbete med powerbuy-webbplatsen Drop har HiFiMAN skapat HE-4XX, ett slags förbättrad version av HE-400i. HE-4XX är ganska så billiga, men väldigt bra. Men också väldigt tungdrivna. Taurus har högre gain och kan därför spela ännu högre med dem än Naim Uniti Atom HE kan. Men jag är mer än nöjd när jag kommer upp i maxvolym med Naim-förstärkaren. Som dessutom låter bättre än Auralic Taurus. Med vissa sångröster triggar Auralic en liten vasshet i de här hörlurarna som jag inte gillar särskilt mycket, medan Naim-förstärkaren presenterar ljudet mer naturligt.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - with Focal Celestee
Naim Uniti Atom HE driver de flesta hörlurar. Som de slutna Focal Celestee. Foto: Naim

Atom Headphone Edition som förförstärkare

Jag har bara hunnit prova Naim-förstärkaren som förförstärkare under kortare sessioner. Men man behöver inte lyssna länge för att inse att den är riktigt bra. Tillsammans med effektförstärkaren Hegel H20 presenterar den ljudet med en varmare glöd i mellanregistret än Hegels egen P30, som jag däremot tycker har en något större stereobredd. Men Atom HE låter otroligt bra och har dessutom tillräckligt med gain för att fungera bra med den låga känsligheten i den annars så utmärkta effektförstärkaren EAM Lab Studio 362.

Naim Uniti Atom Headphone Edition - with remote
Foto: Naim

Slutsats

Många kan nog tycka att Uniti Atom Headphone Edition verkar lite udda. Naim har tagit något så komplett och uppskattat som Uniti Atom, plockat bort högtalarutgången och alltså gjort den till en mycket med nischad produkt. Men om du lyssnar mycket på hörlurar – eller behöver en duglig förförstärkare – så är detta en av de coolaste produkterna vi känner till.

Uniti Atom HE tvingar fram kraft och hastighet ur de segaste hörlurar och tack vare precis lagom värme i mellanregistret får den redan bra hörlurar att låta magiska. Förstärkaren har gott om kraft och du får leta länge för att hitta några hörlurar som är för tungdrivna.

Som förförstärkare är den också väldigt bra. För de här pengarna finns det helt säkert bättre renodlade förförstärkare, men magin du hör med hörlurar återspeglas i en hifi-anläggning också – och mer än så kan ingen kräva. För de här pengarna känner jag helt enkelt inte till någon mer komplett förförstärkare/hörlursförstärkare/nätverksspelare. Måste höras!

Karakter
Naim Uniti Atom Headphone Edition
Premium

Ljud & Bild tycker

Läcker att se på, sagolik kvalitetskänsla och felfritt användarvänlig. Fantastiskt ljud, både som hörlursförstärkare och förförstärkare. Inbyggd nätverksströmning är pricken över i. En USB-B-ingång hade gjort Atom Headphone Edition nästan helt perfekt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Rulla till toppen