TEST : 9 hörlurar i premiumklassen

Nya hörlurar? Hoppa över brusreducering ... och bli förbluffad!

Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.

9 hodetelefoner 2020

För ett par år sedan hade man kunnat bli kallad för mindre begåvad om man lade femtusen kronor på ett par hörlurar. Det var ända tills de trådlösa, brusreducerande hörlurarna kom. Flera av de bästa kostar mer än 4 000 kronor, vilket ingen höjer på ögonbrynen över längre.

Men hur ofta behöver du egentligen aktiv brusreducering? Det är främst på flygplan som sådana hörlurar är oumbärliga och i dessa tider, när folk efter bästa förmåga försöker undvika att flyga, kanske man borde tänka lite i andra banor.

För vanlig användning på tåg och bussar kommer man långt med ett par slutna hörlurar. Samma sak på jobbet, även i ett öppet kontorslandskap. Om du har ett eget kontor eller mest jobbar hemifrån kan det vara ännu smartare att välja ett par öppna hörlurar. De ger ofta ett bättre ljud och du blir inte svettig om öronen.

Väljer du bort trådlöst Bluetooth-ljud och hellre köper hörlurar av hög kvalitet med sladd för 5 000 kronor så kommer du att kunna försvinna in i musiken och nästan röra och känna vid instrumenten. Det är så stor skillnad på ljudet i dem och i ett par brusreducerande hörlurar för samma pengar att du nästan måste höra det för att tro det.

Du kommer att upptäcka att ljudbilden öppnar sig mer, att musiken verkligen börjar leva, tack vare ännu bättre dynamiska egenskaper och lägre förvrängning.

Mer exotisk design

Man ska inte heller glömma byggkvaliteten och komforten som de mest exklusiva hörlurarna i den här prisklassen har. Du får mer aluminium, med bättre känsla för detaljer i slipningen. Öronkuddarna är av ännu bättre kvalitet för att det ska vara behagligt att lyssna länge och en del tillverkare har brytt sig om exklusiva förpackningar, vackra detaljer i äkta läder, handsydda kuddar och så vidare. Där går inte hela budgeten till ljudet, och de kanske inte låter fullt så bra som modellerna där utsmyckning inte har prioriterats. Kan vara värt att tänka på.

Bättre än högtalare

Om du tycker att 5 000 kronor är mycket pengar för ett par hörlurar så kan det kanske bli mer lockande när du får höra att de enkelt kan mäta sig med ljudet från högtalare som kostar fem till tio gånger så mycket. Det beror på att högtalarelementen i hörlurarna sitter tätt intill örat och därför eliminerar rummets inverkan på ljudet. Av samma anledning behöver de bara ge ifrån sig en bråkdel av ljudtrycket jämfört med en högtalare som står på flera meters håll. Därför blir förvrängningen lägre trots att ljudnivån uppfattas som samma. En hörlur har dessutom betydligt lägre materialkostnader än ett par högtalare. Bättre ljud för pengarna, med andra ord.

Nio kandidater

I det här testet tar vi oss an nio modeller, som alla slåss om att vara bäst i klassen.

Vi har tagit med både öppna och slutna hörlurar i detta test, för att kunna hitta de bästa oavsett vad du ska använda dem till (om du absolut vill ha brusreducering så har vi testat massor av sådana också).

När vi utser vilka som är bäst så tar vi inte så stor hänsyn till om de fungerar bra ihop med en mobiltelefon eller inte. Men vi har provat direkt från Lightning-utgången på en iPhone för att se om det går. Annars har vi testat med hörlursuttaget på den integrerade förstärkaren Hegel H190 (30 000 kr) och även den separata hörlursförstärkaren Schiit Magni 3+ (ca 2 000 kr, utan DAC). De mest tungdrivna har även fått prova på Auralic Taurus (15 000 kr).

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Sony MDR-Z7M2
Sony MDR-Z7M2

Underhållningen är räddad

Sony har förbättrat sin premiummodell Z7 med teknik från flaggskeppet Z1R. Resultatet trycker till ännu hårdare.

Ljud & Bild tycker

Extremt bekväma öronkuddar. Tjusig kvalitetskänsla, mycket metall. Häftig bas, oerhört underhållande att lyssna på.
Dynamiken kunde ha varit mer utagerande och basen rappare. Stjäl lite fokus från musikens övertoner och luft.
 • Typ: Sluten, over-ear
 • Princip: Dynamisk
 • Hopfällbara: Nej
 • Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/nej
 • Kabel: Löstagbar 3 m med 3,5 mm + 1,2 m balanserad med 4,4 mm Pentaconn (6,3 mm-adapter)
 • Element: 70 mm
 • Impedans/känslighet: 56 ohm/98 dB
 • Frekvensrespons: 4–100 000 Hz
 • Vikt: 340 gram (utan kabel)
 • Färg: Svart
 • Webb: sony.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6700 kr

På många sätt och vis hade Sony en oerhört underhållande hörlursmodell i MDR-Z7. Den saknade inte underhållningsfaktor, men man var tvungen att ha en ordentlig hörlursförstärkare för att få fram det. Från mobiltelefonen lät det för tamt. Sony är inte alls ensamma om detta, men den punchiga basen och den sköna komforten gjorde dem lockande att ta med sig ut. Sony hade också lösningar på allt, i form av både bärbara musikspelare och DAC-förstärkare.

Den nya M2-versionen är mer än en liten uppgradering. Utseendet är snarlikt men inte helt likadant. Det är framför allt de tjockare öronkuddarna som skiljer dem från varandra, men även att hela hörluren nu är svart. Föregångaren hade detaljer i neutral aluminium.

Z7M2 har ärvt teknik från flaggskeppet Z1R, bland annat har grillarna på insidan det så kallade Fibonacci-mönstret. Detta är ett spiralformat mönster som ofta förekommer i naturen, där en maska är lika stor som två av maskorna bredvid, och så vidare. Jag måste erkänna att storlekarna på maskorna hos Sony inte ser riktigt ut så, men det kan vara en optisk illusion. Hur som helst ska mönstret ge en jämnare diskantspridning. Vilket är en utmaning, särskilt med så stora högtalarelement som här (70 mm).

Sony MDR-Z7M2_fibunacci
Grillen framför högtalarelementen är Fibunacci-mönstrad för att sprida ljudet jämnare. Foto: Sony

Neodym-magneterna är också dubbelt så starka som tidigare, för att förbättra dynamiken och kontrollen.

I lådan ligger en 3 meter lång kabel med 3,5 mm-kontakt och 6,3 mm-adapter. Dessutom ingår en 1,2 meter kabel med 4,4 mm Pentaconn-kontakt för balanserad anslutning till kompatibla spelare.

Sony MDR-Z7M2 i praktiken

MDR-Z7M2 har en komfort som är bland det bästa jag kan tänka mig i en sluten hörlur. Åtminstone till en början, för kuddarna är så tjocka att de sitter som sammet. Men de är också helt täta, så det blir ganska svettigt efter ett tag. Däremot är den mekaniska brusdämpningen oklanderlig.

Ljudmässigt är M2-versionen en tydlig förbättring mot föregångaren. Basen är stramare, det finns bättre kontroll överallt. Och den högre impedansen gör inte hörlurarna särskilt mycket svårare att driva. Det går faktiskt utmärkt att använda dem direkt med mobiltelefonen utan att det känns som en kompromiss. Bortsett från den sista växeln i ljudtrycket, som saknas.

Underhållningsfaktorn är inte bortglömd. Basen trycker till som tusan, vilket är extra kul med elektronisk popmusik och rap, och utan att det låter vasst.

 

Sony MDR-Z7M2
Foto: Sony

Diskanten är inte alls lika hård och grov som hos Neumann. På samma gång får diskanten spela andrafiol efter basen, som ibland tar överhanden en smula. En flygel har en lite matt övertonstruktur och en mörkare klang än jag föredrar. Det är inga problem att lyssna på klassisk musik, orkestern trycker till fint och låter samtidigt behagligt. Men det blir lite tråkigt också, när inte mellanregistret och diskanten smäller till i samma stil som basen.

Popmusik får däremot ett liv som vi inte är bortskämda med, och vi gillar att platt producerad musik får lite ”extra hår på bröstet”.

Vi provade inte med 4,4 mm balanserad kabel på grund av att vi inte hade någon kompatibel spelare, men vi försökte med att byta ut kabeln till en 4-stifts XLR-kabel som passade. Och ljudet öppnade sig faktiskt en del, med tydligare dynamik och fler detaljer.

Slutsats

Sony MDR-Z7M2 är ett par mycket underhållande hörlurar. De fungerar fint med mobilen men som alla andra förtjänar de en riktig förstärkare. Gärna en med en balanserad 4,4 mm-kontakt, en sådan kabel ingår nämligen. Då får du ut ännu mer dynamik och detaljer.

Basresponsen har förbättrats sedan sist och ljudet är genomgående bättre kontrollerat. Men det är fortfarande pop, rock och rap som funkar bäst, eftersom vi helst vill ha fler detaljer från diskanten när det är dags för klassisk och akustisk musik.

Priset är högre än föregångarens och konkurrensen i prisklassen har hårdnat. Därför får M2 en stjärna färre än vi gav föregångaren, även om den alltså är bättre.

MDR-Z7M2 frequency response
Sony MDR-Z7M2 mätt med miniDSP EARS och REW. EARS har en artefakt och ger ofta en falsk dipp runt 4 kHz, så den ska vi man inte ta så seriöst. Å andra sidan tycker vi också rent subjektivt att mellanregistret är väl tillbakadraget och avrundad. Resten ser fint ut, med en markerad men jämn bas. Diskanten börjar för tidigt med en kraftig avrullning, inte så konstigt att vi tyckte att den var tillbakadragen i toppen.
denon_ahd5200 spread
Denon AH-D5200

Sagolik sluten musikförmedlare

Denon AH-D5200 är en av klassens allra bästa slutna hörlurar.

Ljud & Bild tycker

Supersnygg och detaljerad ljudbild med massor av klangfärger. Läckert utförande och bra komfort.
Diskanten kunde ha varit lite mer finmaskig.
 • Typ: Sluten, over-ear
 • Princip: Dynamisk
 • Hopfällbara: Nej
 • Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/nej
 • Kabel: Löstagbar 3 m med 3,5 mm 6,3 mm-adapter)
 • Element: 40 mm
 • Impedans/känslighet: 24 ohm/103 dB
 • Frekvensrespons: 15–35 000 Hz
 • Vikt: 385 gram (utan kabel)
 • Färg: Brun/wenge
 • Webb: hifiklubben.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7000 kr

Denon AH-D5200 är en riktig premium-hörlur från Denon, det finns ingenting med konstruktionen som ser billig eller plastig ut. Öronkåpornas semi-vridbara aluminiumfästen är av typen ”slagruta”, läckert gjort. De tjocka och mjuka öronkuddarna har härlig komfort. Kåporna av mörkt wengé-trä utstrålar kvalitet. Huvudbygeln och öronkuddarna är överdragna av konstläder, men det är snyggt gjort.

Kabeln som ingår är robust och överdragen med en flätad strumpa av tyg för att förhindra att den trasslar sig. Koppartråden är ”four nines” syrefri koppar (99,99 %), till skillnad från 99,99999 % (”seven nines) i toppmodellen. Kabeln slutar i en stereo-minijack, men det följer med en 6,3 mm-adapter för fullvuxna hörlursutgångar.

AH-D5200 i praktiken

Komforten är utmärkt! Och med det lyxiga utseendet känns det som om man sitter med något riktigt dyrt på huvudet. Känsligheten är inte dålig, de här går att använda med mobilen. Men det blir bara precis tillräckligt högt, så ska man dra på lite extra så behövs en hörlursförstärkare. Men med undertecknads iPhone fungerar det mycket bättre än med Fostex T60RP.

AH-D5200 är ”bara” den näst dyraste modellen från Denon, men det är svårt att höra var någonstans Denon har sparat pengar, för musiken kommer ut på ett enastående sätt.

 

denon_ahd5200
Visst är AH-D5200 läckra, med träkåpor av wengé. Foto: Denon

Ramón Vargas på Una furtiva lagrima från The Opera Gala – Live från Baden-Baden har mer tryck i mellanregistret än med Fostex. Det är imponerande befriande hur han banar väg genom orkesterns ljudbild. Pizzicato-plockandet på fiolen tillsammans med harpan mitt i den luftiga ljudbilden låter både klart och öppet. När Vargas trycker till för fulla muggar skaver det lite mer i örat än med Fostex, kanske på grund av något högre förvrängning. Fast det gör ingenting att det låter lite grovt, dynamiken är inget annat än imponerande från ett par slutna kåpor.

Ett annat exempel är Ragnhild Hemsing och Tor Espen Aspaass Northern Timbre och satsen Sonata no. 3 in C minor, op. 45: III. Allegro animato. Det låter väldigt fint, klart och öppet. Och levande! Återigen blir cellon lite grov när den är som allra aggressivast. Men det är i en helt annan klass än vad Neumann NDH 20 åstadkommer, för med Denon gör det musiken mer energisk.

Elektronisk pop fungerar också mycket bra. Kantslagen på virveltrumman i Ariana Grandes Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored smäller verkligen till.

Det finns gott om tryck i basen också. Vi befinner oss inte i samma klass som Sony MDR-Z7M2 när det gäller fyllighet och värme, det är nämligen en helt annan bas det handlar om. Denons bas är både linjär och klangrik – och blixtsnabb! Därför kan man luras att tro att den är tunn, men sanningen är att varenda ton i basen framträder utan att det smöras på tjockt och att frekvenserna glider in i varandra. Det här är väldigt bra.

Slutsats

Denon AH-D5200 är ett par ytterst välgjorda hörlurar. De inte bara ser fantastiska ut, de spelar musik med ett ljud som verkligen är värt prislappen.

Ljudet är stramt och dynamiskt, med massor av energi. Både i basen och i de översta lagren. Röster och instrument framträder med största naturlighet. Det låter verkligen bra, även om ljudet ibland kan hårdna till en smula i toppen.

Min kollega John Hvidlykke gick så långt som att prata om gåshud när han testade hörlurarna för två år sedan. Jag är benägen att hålla med, här har Denon en reell konkurrent till mina favoriter bland slutna hörlurar i den här prisklassen, Beyerdynamic DT 1770 Pro.

Sammantaget är AH-D5200 briljanta. Inget mindre än så.

Denon AH-D5200 uppmätt med miniDSP EARS och REW. Kompenserad med vad miniDSP anser är subjektivt linjärt.
Här misstänker vi att det är mätutrustningen som felaktigt indikerar en dämpning mellan 3,5 och 5 kHz eftersom övre mellanregistret inte alls uppfattas som tillbakadraget. Den branta toppen upp mot 8,5 kHz är däremot korrekt. I övrigt har Denon-lurarna en riktigt snygg frekvenskurva, med hörbar energi ända upp till 15 kHz, varpå den sjunker brant.
Den jämna basåtergivningen uppskattar vi. Även om det finns hörlurar som har ännu mer energi under 30 Hz.
Neumann NDH-20
Neumann NDH 20
Den legendariska mikrofontillverkaren lyckas inte fängsla oss med sin första hörlursmodell.
Fostex T60RP oppslag
Fostex T60RP
Om det beror på att de är halvöppna vet vi inte, men Fostex T60RP har renare ljud än de flesta slutna i den här klassen.
Beyerdynamic DT 1990 Pro
Studiokvaliteterna är hörlurarnas styrka – och svaghet. Måste provas innan köp.
Audeze LCD-1
Det finns inget bättre ljud för bärbart bruk i den här prisklassen.
Sennheiser HD 660S
Sennheisers bästa i 600-serien är det säkra valet i den här klassen.
Beyerdynamic Amiron Home
Beyerdynamic Amiron Home är en ovanligt lyckad allround-hörlur.
Hifiman Sundara
Hifiman Sundara är inte bara det bästa köpet i klassen, här får man också det bästa ljudet.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.