annonse
annonse
annonse

test: Rega Aura MC

Rega Aura MC
Rega Aura MC

Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

Plus
Fyllig och dynamisk klang, brusfri ljudbild. Anpassningsbart MC-steg som är värt alla pengarna.
Minus
Funkar inte med MM-pickuper.

Mina skivor lät nytvättade och återupplivade. Det spelade ingen roll vilken pickup jag använde. En billig Audio-Technica gav en ljudkvalitet som jag förknippar med dyrare pickuper, och med en kostsam Rega-pickup öppnade sig musiken ännu mer – och en svindyr Ortofon sparkade in dörren till en högre analoghimmel.

Allt på grund av en extra förstärkare.

Om utgångspunkten är en påkostad skivspelare, och en lika påkostad pickup, är det vansinne att snåla med nästa länk i kedjan: phono-steget. Även kallat RIAA-steg, skivspelarförstärkare, grammofonsteg eller phono-förförstärkare.

Sådana finns inbyggda i förstärkare och receivrar eller som separata enheter i alla prisklasser. För några få hundralappar till sexsiffriga belopp. Och det enda de gör är att korrigera och förstärka den svaga signalen från skivspelarens pickup.

Hos Rega hävdar de att det är en smula mer komplicerat än så – att bygga en perfekt RIAA-förstärkare är lika svårt, om inte mer utmanande, än att bygga en förstärkare.

Bland mycket annat ska RIAA-kurvan korrigeras med största möjliga perfektion. Den låga utgångsspänningen från en pickup – i synnerhet en moving coil (MC) – kräver mycket förstärkning, vilket medför brus, förvrängning och problem som påverkar ljudet negativt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Anpassad för Moving Coil

Därför är det naturligt att Rega, som är en välrenommerad tillverkare av skivspelare och pickuper, gör sina egna RIAA-steg. Eller phono-steg. Och eftersom de även gör tämligen kostsamma skivspelare och pickuper är det inte särskilt förvånande att de även har ett kostsamt phono-steg.

Som det här. Aura MC är, som namnet avslöjar, ett phono-steg som uteslutande är gjort för moving coil-pickuper, till exempel Regas egna Apheta och Aphelion, men det kan naturligtvis användas med andra MC-pickuper också.

Samma sak kan sägas om Gryphon Sonett och Audio Research PH9, som kostar en hel del mer men som också har ingång för MM-pickuper.

Inställning och drift

Sympatiskt nog har Rega placerat alla nödvändiga inställningar på fronten. Hos andra sitter de på baksidan – eller under locket, som då måste plockas bort för att ändra något så enkelt som last.

Här kan man välja 50, 100, 150, 300 eller 400 ohm och justera kapacitansen i fem steg från 1000 till 5700 pF. Allting från fronten. Inga små brytare som måste switchas i kombinationer eller små motstånd som ska flyttas som pusselbitar direkt på kretskortet.

Man kan också välja om Aura MC ska förstärka med 63,5 eller 69,5 dB, så att det går att använda MC-pickuper med väldigt låg utgångsspänning. En knapp för mono och en för mute sitter också på fronten.

Det finns ingen fjärrkontroll, men det behövs inte heller. Somliga kanske saknar en extra ingång, åtminstone en balanserad, men Aura MC har åtminstone obalanserade och balanserade (XLR) linjeutgångar. Det finns ingen volymkontroll, inte heller någon digital utgång för en extern DAC.

Obalanserade och balanserade (XLR) linjeutgångar. Foto: Lasse Svendsen

Symmetrisk klass A

Alla signalvägar är nämligen helt analoga. Rega har valt att göra två symmetriska kretskort, ett för varje kanal. Signalen leds till en klass A-krets med fälteffekttransistorer, där EQ är passiv i de högsta oktaverna (högsta frekvenserna i RIAA-kurvan) och en differentialförstärkare med klass A som kör aktiv EQ i de lägsta oktaverna.

Komponentkvaliteten är hög och det finns gott om plats för kylning, även om Aura inte blir särskilt varm. Trots att signalen förstärks genom en klass A-krets utan switching. Som är mer energikrävande och mindre effektivt, men ger mindre förvrängning.

Rega säger att de har valt bort möjligheten att använda MM-pickup eftersom det kräver dubbla uppsättningar kretsar om man ska nå hela vägen upp i highend-sfären i ljudkvalitet.

Två symmetriska kretskort, ett för varje kanal. Foto: Lasse Svendsen

Ljudet

Det här är nämligen tvättäkta highend. Det märker man oavsett om det är den svindyra Ortofon MC Annas 0,2 mV-spänning som passerar genom Aura MC, eller signalen från en Denon DL-103R för en bråkdel av priset. Jag testade även med Ortofon Quintet S Red, Audio-Technica ART-F7, Rega Apheta 2 och Ortofon Cadenza Bronze.

Vilken pickup jag än använde var ljudet från Aura MC befriat från brus. Helt rent. Musiken målades upp mot en becksvart bakgrund, men framträdde tredimensionell, fyllig, öppen och sprudlande livlig och dynamisk.

Varje gång nålen sjönk ner i spåren så var det med stor förväntan om vad som skulle komma. För Aura MC är en rena rama livselixiret för gamla och nya skivor.

Den presenterar musiken med en drivande rytmisk kontroll och basåtergivningen är av det formidabla slaget. Audio Research PH9 låter lite tunnare och placerar lyssnaren lite längre bak i konsertsalen, men är också mer löst och finmaskig. Med Rega sitter man mycket närmare scenen, och det märks på dynamiken också. Av alla MC-steg vi har testat är det bara Gryphon Sonett som har bättre dynamisk kontrast.

Men det betyder inte att Aura är tam.

Det smäller ordentligt om pukorna i klassisk musik och röster som exempelvis i en opera framställs glasklart. Om något skulle jag säga att klangen är varm, och det ger instrument som cellor och konsertflyglar och barytonstämmor extra realism. I andra änden upplever jag diskanten som väldigt öppen, luftig och perfekt fokuserad. Den är måhända lite färglös jämfört med PH9, men den ligger i en annan prisklass.

Slutsats

Regan är långt ifrån billig, även om den kostar nästan hälften av de ovan nämnda konkurrenternas alternativ, men den är värd alla pengarna för de som vill få ut ännu mer ur LP-samlingen. Den enda förutsättningen för att det ska bli magiskt är att man matchar helt perfekt med skivspelare och pickup. Resten tar Rega Aura MC hand om.

Mina skivor lät nytvättade och återupplivade. Det spelade ingen roll vilken pickup jag använde. En billig Audio-Technica gav en ljudkvalitet som jag förknippar med dyrare pickuper, och med en kostsam Rega-pickup öppnade sig musiken ännu mer – och en svindyr Ortofon sparkade in dörren till en högre analoghimmel. Allt på grund av en extra förstärkare. Om utgångspunkten är en påkostad skivspelare, och en lika påkostad pickup, är det vansinne att snåla med nästa länk i kedjan: phono-steget. Även kallat RIAA-steg, skivspelarförstärkare, grammofonsteg eller phono-förförstärkare. Sådana finns inbyggda i förstärkare och receivrar eller som separata enheter i alla prisklasser. För några få hundralappar till sexsiffriga belopp. Och det enda de gör är att korrigera och förstärka den svaga signalen från skivspelarens pickup. Hos Rega hävdar de att det är en smula mer komplicerat än så – att bygga en perfekt RIAA-förstärkare är lika svårt, om inte mer utmanande, än att bygga en förstärkare. Bland mycket annat ska RIAA-kurvan korrigeras med största möjliga perfektion. Den låga utgångsspänningen från en pickup – i synnerhet en moving coil (MC) – kräver mycket förstärkning, vilket medför brus, förvrängning och problem som påverkar ljudet negativt.

Anpassad för Moving Coil

Därför är det naturligt att Rega, som är en välrenommerad tillverkare av skivspelare och pickuper, gör sina egna RIAA-steg. Eller phono-steg. Och eftersom de även gör tämligen kostsamma skivspelare och pickuper är det inte särskilt förvånande att de även har ett kostsamt phono-steg. Som det här. Aura MC är, som namnet avslöjar, ett phono-steg som uteslutande är gjort för moving coil-pickuper, till exempel Regas egna Apheta och Aphelion, men det kan naturligtvis användas med andra MC-pickuper också. Samma sak kan sägas om Gryphon Sonett och Audio Research PH9, som kostar en hel del mer men som också har ingång för MM-pickuper.

Inställning och drift

Sympatiskt nog har Rega placerat alla nödvändiga inställningar på fronten. Hos andra sitter de på baksidan – eller under locket, som då måste plockas bort för att ändra något så enkelt som last. Här kan man välja 50, 100, 150, 300 eller 400 ohm och justera kapacitansen i fem steg från 1000 till 5700 pF. Allting från fronten. Inga små brytare som måste switchas i kombinationer eller små motstånd som ska flyttas som pusselbitar direkt på kretskortet. Man kan också välja om Aura MC ska förstärka med 63,5 eller 69,5 dB, så att det går att använda MC-pickuper med väldigt låg utgångsspänning. En knapp för mono och en för mute sitter också på fronten. Det finns ingen fjärrkontroll, men det behövs inte heller. Somliga kanske saknar en extra ingång, åtminstone en balanserad, men Aura MC har åtminstone obalanserade och balanserade (XLR) linjeutgångar. Det finns ingen volymkontroll, inte heller någon digital utgång för en extern DAC. [caption id="attachment_93576" align="alignnone" width="989"] Obalanserade och balanserade (XLR) linjeutgångar. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Symmetrisk klass A

Alla signalvägar är nämligen helt analoga. Rega har valt att göra två symmetriska kretskort, ett för varje kanal. Signalen leds till en klass A-krets med fälteffekttransistorer, där EQ är passiv i de högsta oktaverna (högsta frekvenserna i RIAA-kurvan) och en differentialförstärkare med klass A som kör aktiv EQ i de lägsta oktaverna. Komponentkvaliteten är hög och det finns gott om plats för kylning, även om Aura inte blir särskilt varm. Trots att signalen förstärks genom en klass A-krets utan switching. Som är mer energikrävande och mindre effektivt, men ger mindre förvrängning. Rega säger att de har valt bort möjligheten att använda MM-pickup eftersom det kräver dubbla uppsättningar kretsar om man ska nå hela vägen upp i highend-sfären i ljudkvalitet. [caption id="attachment_93577" align="alignnone" width="989"] Två symmetriska kretskort, ett för varje kanal. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Ljudet

Det här är nämligen tvättäkta highend. Det märker man oavsett om det är den svindyra Ortofon MC Annas 0,2 mV-spänning som passerar genom Aura MC, eller signalen från en Denon DL-103R för en bråkdel av priset. Jag testade även med Ortofon Quintet S Red, Audio-Technica ART-F7, Rega Apheta 2 och Ortofon Cadenza Bronze. Vilken pickup jag än använde var ljudet från Aura MC befriat från brus. Helt rent. Musiken målades upp mot en becksvart bakgrund, men framträdde tredimensionell, fyllig, öppen och sprudlande livlig och dynamisk. Varje gång nålen sjönk ner i spåren så var det med stor förväntan om vad som skulle komma. För Aura MC är en rena rama livselixiret för gamla och nya skivor. Den presenterar musiken med en drivande rytmisk kontroll och basåtergivningen är av det formidabla slaget. Audio Research PH9 låter lite tunnare och placerar lyssnaren lite längre bak i konsertsalen, men är också mer löst och finmaskig. Med Rega sitter man mycket närmare scenen, och det märks på dynamiken också. Av alla MC-steg vi har testat är det bara Gryphon Sonett som har bättre dynamisk kontrast. Men det betyder inte att Aura är tam. Det smäller ordentligt om pukorna i klassisk musik och röster som exempelvis i en opera framställs glasklart. Om något skulle jag säga att klangen är varm, och det ger instrument som cellor och konsertflyglar och barytonstämmor extra realism. I andra änden upplever jag diskanten som väldigt öppen, luftig och perfekt fokuserad. Den är måhända lite färglös jämfört med PH9, men den ligger i en annan prisklass.

Slutsats

Regan är långt ifrån billig, även om den kostar nästan hälften av de ovan nämnda konkurrenternas alternativ, men den är värd alla pengarna för de som vill få ut ännu mer ur LP-samlingen. Den enda förutsättningen för att det ska bli magiskt är att man matchar helt perfekt med skivspelare och pickup. Resten tar Rega Aura MC hand om.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Rega Aura MC
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Skivspelarförstärkare
  • Pickup-typ: Moving Coil
  • Teknik: Diskret transistor, symmetrisk dual mono
  • Anslutning: Obalanserat RCA in/ut, balanserad XLR ut
  • MC-belastning: 50, 100, 200, 300, 400 ohm
  • Kapacitans: 1000, 2000, 3200, 4300, 5700 pF
  • Gain: 63,5 dB; 69,5 dB
  • Mått/vikt: 43,5 x 35 x 8,8 cm/13 kg
  • Webb: digitalbild.se
Rega Aura MC produktside
Pris: 45000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×