test: Ortofon MC Anna

Ortofon MC Anna
Ortofon MC Anna

Annas sång

Ortofons MC Anna er en klangmester av rang, med ekstreme kvaliteter.

Plus
Fenomenalt fokus, explosiv dynamik och enastående transparens. Tonal perfektion.
Minus
Får inte fram de sista 5 procenten i djupbasen. Kostsam.

Man ska aldrig fråga en kvinna om hennes ålder. Men jag kan avslöja att Anna Netrebko är mycket yngre än Ortofon, som har sysslat med elektronik och pickuper längre än de flesta har levt.

Relationen mellan den ryskfödda sopranen och danska Ortofon är rent musikalisk och är en i raden av produkter som är döpta efter kända och mindre kända personer.

Anna Netrebko har alltså fått äran att få sina ögon och sitt namn på sidan av en av Ortofons allra ädlaste pickuper. MC Anna, som den heter, är en oerhört exklusiv MC-pickup som befinner sig en hög prisklass. Utvecklad för kräsna öron och anpassad för marknadens mer exotiska skivspelare.

På utsidan av titanhuset tittar Anna Netrebko på dig. Foto: Ortofon

Pickupen är inte helt ny. Den debuterade för sju år sedan och går fortfarande att köpa. Det kan bero på att den helt enkelt är uppskattad i highend-kretsar. Där den konkurrerar med exoteriska pickuper från van den Hul, Lyra, Audio-Technica och DS Audio, för att bara nämna några som har alternativ i samma prisklass.

Om man frågar Ortofon så är MC Anna skapad för de som vill ha en kompromisslös pickup som har en förmåga att återge både mikro- och makrodynamik med tonal smidighet och textur. En svår balansgång. Ofta leder kraven på exakt och neutralt ljud till en tunnare klang, men här har Ortofon försökt åstadkomma både och. Alltså både precision och musikalitet. Vilket ofta anses vara samma sak som en fylligare klang.

Replicant 100

För att lyckas med det är det många saker som måste klaffa. Ortofon har valt en egen slipning av diamanten som följer spåren. Det är en ganska så skarp slipning som poleras efteråt och monteras på en nålarm av boron.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Skarp slipning innebär också att man måste vara mer noggrann under monteringen. Ortofon rekommenderar 23 graders lutning på nålarmen, som med 2,6 grams nåltryck ska ge en 90 graders vinkel i bakkant av Replicant 100-slipningen.

Ortofon uppskattar en livslängd på uppemot 2 000 timmar innan nålen måste få ny spets, men man får räkna med en gradvis förändring i ljudet från 1 000 timmar.

Magnetsystemet har utvecklats med mer aktiva komponenter för att få ett likformigt magnetfält när spolarna rör sig. Ortofon har försökt optimera geometrin med neodymmagneter och en icke-magnetisk upphängning i polymermaterial.

God plass til ledninger, og gjenget pickuphus betyr enkel montering. Foto: Ortofon

Montering

Pickuphuset är gjort av lasersmält titan och väger sammanlagt 16 gram. Det är relativt mycket för en pickup, men nålens upphängning är tämligen styv så att resonansfrekvensen ändå är så låg att den inte påverkar ljudet.

Tack vare gängor i pickup-huset är första steget av monteringen otroligt enkelt. Pickupen kan sättas fast med nålskyddet på, vilket är en fördel. Så långt inga problem.

Jag skulle säga att det är en fördel om skivspelarens tonarm har höjdjustering. Även om pickupen är tung så är den inte särskilt hög, men det är en fördel med noggranna justeringar för optimal spårning under avspelningen.

Efter lite arbete fram och tillbaka med provlyssning, lupp och protraktor för att korrigera geometrin, blev jag strålande nöjd med resultatet.

Kristallklart ljud

MC Anna trivdes utmärkt på Technics SL-1000R och SL-1200G och kopplades in med phono-stegen Gryphon Sonett och Audio Research PH0 samt phono-ingången på McIntosh C2600.

En jämförelse med Audio Technica AT-ART1000 och DS-Audio DS-002 var oundviklig eftersom jag hade alla tre samlade under testperioden. Även om samtliga ställer upp i highend-klassen så låter de inte likadant. MC Anna påminner mig mer om ART1000, fast utan samma mäktiga basdynamik och förmåga att gräva djupt ner i avgrunden efter de lägsta frekvenserna.

MC Anna är den stramare av de tre, med ytterst fint fokus och en enastående förmåga att få fram detaljer i musiken. Man känner inspelningens atmosfär i kroppen, och pickupen är djävulskt bra att lyfta fram små nyanser i ljudbilden.

Den strama regin ger lite mer behärskad djupbas jämfört med ART1000, men MC Anna låter aldrig ljus, vass eller betonad. Den är snarare ännu mer neutral i klangen, men saknar inte värme eller fyllighet. Åtminstone inte i mellanregistret.

Sopraner som Anna Netrebko och Maria Callas (egentligen en koloratursopran) – eller tenorer för den delen – är inte de enda som MC Anna hanterar med lätthet. De många lagren i Mozarts Requiem framträder enastående väl, och solostämmorna kommer fram på ett magiskt sätt i ljudbilden, framför kören.

Ortofon-pickupen hämtar fram de finaste texturerna och klangerna. Som i Radka Toneffs Fairytales, där svagheterna i den ursprungliga inspelningen hörs alltför tydligt. Pianoklangens varierande tonhöjd är uppseendeväckande tydlig. Men Radkas röst är gripande i sin realism. De små, knappt hörbara förändringarna i dynamik återges på ett fenomenalt sätt.

I musik med mer dynamik i basen, till exempel Dire Straits Love over Gold, är det mer tyngd med ART1000, och även om dynamiken är blixtsnabb även i basen så är tyngden i trumslagen mer behärskade med MC Anna. Den berövar inte musiken driv eller nerv, men rytmen är inte lika framträdande i ljudbilden som med ART1000.

Slutsats

MC Anna är inte en pickup uteslutande för opera eller kammarmusik. Den behärskar alla genrer men är i sitt esse med komplex musik, även om den inte har den djupbasdynamik man förväntar sig av prisklassen. Men Ortofon-pickupen kan ändå hämta ut mycket mer ur spåren än vad de flesta tror är möjligt, och den extremt raffinerade texturen, det vackert fokuserade mellanregistret och den oansträngda klangen gör den till en pickup för de allra kräsnaste.

Man ska aldrig fråga en kvinna om hennes ålder. Men jag kan avslöja att Anna Netrebko är mycket yngre än Ortofon, som har sysslat med elektronik och pickuper längre än de flesta har levt. Relationen mellan den ryskfödda sopranen och danska Ortofon är rent musikalisk och är en i raden av produkter som är döpta efter kända och mindre kända personer. Anna Netrebko har alltså fått äran att få sina ögon och sitt namn på sidan av en av Ortofons allra ädlaste pickuper. MC Anna, som den heter, är en oerhört exklusiv MC-pickup som befinner sig en hög prisklass. Utvecklad för kräsna öron och anpassad för marknadens mer exotiska skivspelare. [caption id="attachment_85675" align="alignnone" width="800"] På utsidan av titanhuset tittar Anna Netrebko på dig. Foto: Ortofon[/caption] Pickupen är inte helt ny. Den debuterade för sju år sedan och går fortfarande att köpa. Det kan bero på att den helt enkelt är uppskattad i highend-kretsar. Där den konkurrerar med exoteriska pickuper från van den Hul, Lyra, Audio-Technica och DS Audio, för att bara nämna några som har alternativ i samma prisklass. Om man frågar Ortofon så är MC Anna skapad för de som vill ha en kompromisslös pickup som har en förmåga att återge både mikro- och makrodynamik med tonal smidighet och textur. En svår balansgång. Ofta leder kraven på exakt och neutralt ljud till en tunnare klang, men här har Ortofon försökt åstadkomma både och. Alltså både precision och musikalitet. Vilket ofta anses vara samma sak som en fylligare klang.

Replicant 100

För att lyckas med det är det många saker som måste klaffa. Ortofon har valt en egen slipning av diamanten som följer spåren. Det är en ganska så skarp slipning som poleras efteråt och monteras på en nålarm av boron. Skarp slipning innebär också att man måste vara mer noggrann under monteringen. Ortofon rekommenderar 23 graders lutning på nålarmen, som med 2,6 grams nåltryck ska ge en 90 graders vinkel i bakkant av Replicant 100-slipningen. Ortofon uppskattar en livslängd på uppemot 2 000 timmar innan nålen måste få ny spets, men man får räkna med en gradvis förändring i ljudet från 1 000 timmar. Magnetsystemet har utvecklats med mer aktiva komponenter för att få ett likformigt magnetfält när spolarna rör sig. Ortofon har försökt optimera geometrin med neodymmagneter och en icke-magnetisk upphängning i polymermaterial. [caption id="attachment_85676" align="alignnone" width="800"] God plass til ledninger, og gjenget pickuphus betyr enkel montering. Foto: Ortofon[/caption]

Montering

Pickuphuset är gjort av lasersmält titan och väger sammanlagt 16 gram. Det är relativt mycket för en pickup, men nålens upphängning är tämligen styv så att resonansfrekvensen ändå är så låg att den inte påverkar ljudet. Tack vare gängor i pickup-huset är första steget av monteringen otroligt enkelt. Pickupen kan sättas fast med nålskyddet på, vilket är en fördel. Så långt inga problem. Jag skulle säga att det är en fördel om skivspelarens tonarm har höjdjustering. Även om pickupen är tung så är den inte särskilt hög, men det är en fördel med noggranna justeringar för optimal spårning under avspelningen. Efter lite arbete fram och tillbaka med provlyssning, lupp och protraktor för att korrigera geometrin, blev jag strålande nöjd med resultatet.

Kristallklart ljud

MC Anna trivdes utmärkt på Technics SL-1000R och SL-1200G och kopplades in med phono-stegen Gryphon Sonett och Audio Research PH0 samt phono-ingången på McIntosh C2600. En jämförelse med Audio Technica AT-ART1000 och DS-Audio DS-002 var oundviklig eftersom jag hade alla tre samlade under testperioden. Även om samtliga ställer upp i highend-klassen så låter de inte likadant. MC Anna påminner mig mer om ART1000, fast utan samma mäktiga basdynamik och förmåga att gräva djupt ner i avgrunden efter de lägsta frekvenserna. MC Anna är den stramare av de tre, med ytterst fint fokus och en enastående förmåga att få fram detaljer i musiken. Man känner inspelningens atmosfär i kroppen, och pickupen är djävulskt bra att lyfta fram små nyanser i ljudbilden. Den strama regin ger lite mer behärskad djupbas jämfört med ART1000, men MC Anna låter aldrig ljus, vass eller betonad. Den är snarare ännu mer neutral i klangen, men saknar inte värme eller fyllighet. Åtminstone inte i mellanregistret. Sopraner som Anna Netrebko och Maria Callas (egentligen en koloratursopran) – eller tenorer för den delen – är inte de enda som MC Anna hanterar med lätthet. De många lagren i Mozarts Requiem framträder enastående väl, och solostämmorna kommer fram på ett magiskt sätt i ljudbilden, framför kören. Ortofon-pickupen hämtar fram de finaste texturerna och klangerna. Som i Radka Toneffs Fairytales, där svagheterna i den ursprungliga inspelningen hörs alltför tydligt. Pianoklangens varierande tonhöjd är uppseendeväckande tydlig. Men Radkas röst är gripande i sin realism. De små, knappt hörbara förändringarna i dynamik återges på ett fenomenalt sätt. I musik med mer dynamik i basen, till exempel Dire Straits Love over Gold, är det mer tyngd med ART1000, och även om dynamiken är blixtsnabb även i basen så är tyngden i trumslagen mer behärskade med MC Anna. Den berövar inte musiken driv eller nerv, men rytmen är inte lika framträdande i ljudbilden som med ART1000.

Slutsats

MC Anna är inte en pickup uteslutande för opera eller kammarmusik. Den behärskar alla genrer men är i sitt esse med komplex musik, även om den inte har den djupbasdynamik man förväntar sig av prisklassen. Men Ortofon-pickupen kan ändå hämta ut mycket mer ur spåren än vad de flesta tror är möjligt, och den extremt raffinerade texturen, det vackert fokuserade mellanregistret och den oansträngda klangen gör den till en pickup för de allra kräsnaste.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Ortofon MC Anna
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: MC-pickup
  • Vikt: 16 gram
  • Rek. nåltryck: 2,6 g
  • Utspänning: 0,2 mV
  • Rek. motstånd: >10 ohm
  • Följsamhet: 9 µm/dynamisk
  • Kanalbalans: 0,5 dB/1 kHz
  • Kanalseparation: 25 dB/1 kHz
  • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz ±1,5 dB
  • Webb: ortofon.com
Ortofon MC Anna produktside
Pris: 73000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.