Search
Generic filters

test : Gryphon Sonett

Gyllene analogljud

En påkostad phono-förförstärkare kan ge mycket bättre ljud från exklusiva pickuper.

Gryphon Sonett

Ljud & Bild tycker

Stor ljudbild med färgrik, varm klang och en påtaglig frånvaro av brus.
Anpassning och justering går inte att göra från fronten.
 • Typ: Phono-förförstärkare
 • Pickup: MM/MC
 • Teknik: Diskret DC-kopplad klass A, dual mono
 • Anslutningar: RCA obalanserad in/ut
 • MC-belastning: 10, 20, 80.6, 100, 200, 402 ohm
 • MM-belastning: 47 kohm/200pF
 • Gain: MC 64 dB, MM 42 dB
 • Mått/vikt: 47 x 9,2 x 37 cm/7 kg
 • Webb: gryphon-audio.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 75 000 kr

Gryphon började med ett phono-steg som Flemming Rasmussen byggde till sig själv 1985. The Head Amp hette den, och fick ett rykte om sig att vara ganska så bra. För att uttrycka saken milt.

Den lilla förförstärkaren blev starten på äventyret Gryphon Audio Designs och trogna läsare minns säkert Gryphon Diablo, den integrerade förstärkaren vi har hyllat ända sedan vi testade den första gången för mer 10 än år sedan.

Sonett är på många sätt en naturlig arvtagare till The Head Amp från 1985. Visserligen är den mycket större och dyrare, fast mycket mindre och billigare än Legato Legacy – Gryphons referens-steg av absolut toppklass, även prismässigt.

Gryphon Sonett kostar gott och väl mindre än hälften, och bortsett från avsaknaden av balanserade utgångar så är faktiskt mycket av konstruktionen hämtad från Legato.

Korta signalvägar, polypropylenkondensatorer från Wima, diskreta komponenter, noll negativ återkoppling, DC-koppling hela vägen och dubbla transformatorer från Talema är bara några av godbitarna i Sonett.

MC och MM

Höger och vänster kanal är helt åtskilda, med var sin kretskonstruktion, och signalförstärkningen körs i klass A för minsta möjliga förvrängning. Det är inte så dumt, med tanke på att signalen från särskilt MC-pickuper kan vara extremt låg.

annons
På insidan är Sonett tudelad, med separata kretsar för varje kanal. Foto: Gryphon

Sonett kan användas med MM-pickuper också, då måste locket tas av för att kontrollera att den är konfigurerad för MM eller MC. Tre kopplingar per kanal måste flyttas för att välja MM eller MC.

annons

På baksidan sitter sex små brytare (för varje kanal) som anpassar belastningsimpedansen. Justeringarna görs på baksidan, det finns inga knappar, rattar eller brytare på fronten. En nackdel för de som byter pickup ofta, för andra spelar det knappast någon roll.

Alla inställningar görs på baksidan. Foto: Gryphon

Man kan välja mellan 10; 20; 80,6; 100; 200 och 402 ohm för MC-pickuper, men det går också att kombinera brytarna (sätta dem i nedåt-läget) om man behöver ett annat värde. Flyttar man till exempel ner både nummer 3 och 4 så får man 44,6 ohm.

Har man en MM-pickup ska alla brytarna stå på noll, alltså peka uppåt.

Sonett har däremot ingen gain-justering. Förstärkningen är 64 dB för MC och 42 dB för MM, det är vad man får.

annons

Användning

Bortsett från detta är den lätt att leva med. Strömbrytaren sitter gömd på undersidan och den är det enda man behöver tänka på om man inte byter pickup ofta. Vilket jag gör. Då är det en pina att behöva dra fram förstärkaren varje gång för att ändra impedansen. Det slutade med att jag möblerade om mina komponenter och ställde Gryphon-förstärkaren överst på Solidsteel-möbeln, så att jag lättare kom åt switcharna.

Sonett drar så lite ström att den inte blir varm. Därför kan den stå på nästan hela tiden, och eftersom den är så liten tar den inte upp all världens plats.

Varmt och klangrikt ljud

Jag kan inte gå komma på någon integrerad förstärkare eller förförstärkare som inte kostar skjortan som låter lika bra som Gryphon Sonett.

Det är helt tyst, även med MC-pickuper med så låg utsignal som Ortofon MC Annas 0,2 mV. Det är en av de viktigaste egenskaperna hos ett RIAA-steg, som en phono-förstärkare trots allt är. En korrekt korrigerad RIAA-kurva i kombination med ett lågt brusgolv är ett måste för varje RIAA-steg.

Just den detaljen finns på plats i Sonett, som är så tyst att det är totalt mörker tills nålen dyker ner i spåren.

Då framträder mer av musiken. Som i Radka Toneffs Fairytales. Där sångrösten helt enkelt låter så nära att det är skrämmande. Pianoklangen i den gamla inspelningen är varm och fyllig, det finns ingen aggressiv diskant som styr ljudet i vassare riktning. Tvärtom. De djupa tonerna i stråksektionen av Trondheimsolistens Mozart-inspelning (2L), med Marianne Thorsen på violin, låter enastående fokuserade, och den varma klangen dämpar inte upplösningen. Vare sig i basen eller någon annanstans.

Sonett får fram djupet i musiken på ett föredömligt sätt och uppfattas som både dynamisk och hårtslående. Pick Withers trummor i Dire Straits Love Over Gold har en massiv tyngd bakom slagen på de korta trum-bryggorna, och man känner basen tydligt i kroppen om volymen står på 11.

Gryphon Sonett har inte den kallt kliniska (läs: neutrala) klangen som många föredrar, och som inte heller klär musik på vinyl så väl.

Den drar snarare åt det varma hållet, men har ett tydligt fokus hela vägen från topp till botten som aldrig dämpar definitionen av instrument och röster och som presenterar musiken med ett brett stereoperspektiv. Att den är tyst som en mus är inte självklart, men är inte bara det, den lyckas också hämta fram detaljer ur inspelningen som annars skulle ha dämpats. Eller i värsta fall försvunnit.

Slutsats

Gryphon Sonetts stora styrka är inte användarvänlighet. Men så länge den kopplas in utan att man ofta behöver justera några inställningar så är det inget problem. Vad den gör är att ge skivspelare med dyra pickuper ett uppskattat lyft i ljudkvalitet. Klangen har en förförande fyllighet och ger musik på vinyl en stor rymd som är befriad från brus. Den hämtar fram mer musik ur skivorna än de flesta tror är möjligt, och har Gryphons sedvanliga skottsäkra byggkvalitet.

picture1 picture2 picture3
<
>
På insidan är Sonett tudelad, med separata kretsar för varje kanal.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym

  Rega Aethos

  Riktpris: 38000 kr Analog anakronism
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link