Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Reavon UBR-X200

Den nya biochefen?

Reavon UBR-X200 riktar sig till filmentusiaster som vill pressa ut maximalt ur sina disk-samlingar. Med solid byggkvalitet, skarp bild och bra anslutningar och inställningar är detta en spelare för de riktigt sparsmakade.

Skrivet av / 2021-09-03 - 07:00
Reavon UBR-X200
Audun Hage

Det händer inte ofta att vi testar Blu-ray-spelare längre, av den enkla anledningen att marknaden har stått en smula stilla de senaste åren! Ända sedan kinesiska Oppo lade ner produktionen av sina populära disk-snurrare har flera av de stora elektroniktillverkarna slutat tillverka BD-spelare. Och de som fortfarande gör det kommer sällan med något nytt och spännande. Men det tänker alltså Reavon göra någonting åt!

Vem är Reavon?

Reavon är en del av det franska elektronikföretaget Groupe Archisoft. Det franska märket är en nykomling på Blu-ray-marknaden men gör nu entré med två helt nya 4K Blu-ray-spelare. Här tar vi oss an toppmodellen UBR-X200 som är fullproppad med analoga utgångar, kan spela SACD och mycket mer. Men det finns också en lillebror UBR-X100, utan analoga utgångar, som är relativt snarlik. Är de värdiga efterträdare till Oppo, och finns det ens plats för nya BD-spelare 2021? Låt oss testa och se!

Reavon UBR-X200: Solid byggkvalitet

Toppmodellen UBR-X200 är alltså den dyraste av de två spelarna och med ett pris på 17 500 kronor hamnar den i det övre skiktet för Blu-ray-spelare på marknaden i dag. Så vad får man egentligen för pengarna?

Vårt första intryck när vi packar upp UBR-X200 är i alla fall att den känns tung och gedigen och har en förtroendeingivande byggkvalitet. Den kanske inte riktigt matchar den ”stridsvagns-liknande” konstruktionen vi minns från Panasonics flaggskepp DP-UB9000, men vi snackar definitivt om en spelare som kommer att se bra ut i hemmabio-racket. Och även om den ser bra ut på utsidan så misstänker vi att Reavon (klokt nog) har satsat mest resurser på insidan.

Under skalet är UBR-X200 utrustad med en stabil strömförsörjning och en påkostad analogdel med en 8-kanals DAC från Burr-Brown (PCM1690). Anslutningarna är också mycket bra, med dubbla HDMI-utgångar och analoga 7.1-utgångar för de som har äldre surroundförstärkare. Hifi-entusiaster kommer att uppskatta dedikerade stereoutgångar med RCA och balanserad XLR. UBR-X200 har också en RS-232C-port för fjärrstyrning samt en USB. Vi hittar däremot ingen trådlös Wi-Fi-anslutning: om man vill koppla den till hemnätverket måste man alltså använda ethernet-kontakten.

Fet fjärr

Fjärrkontrollen som ingår till Reavon UBR-X200 är en maffig historia, med direktknappar för snudd på alla funktioner. Den är också utrustad med bakgrundsbelysta knappar, vilket är oumbärligt i biomörkret. Man måste visserligen trycka på en speciell knapp för att sätta på ljuset, knapparna lyser inte av sig själva. Fjärrkontrollen är dessutom IR-baserad, vilket innebär att den är ganska riktningskänslig och måste pekas mot spelaren för att styra den.

Reavon-spelaren klarar för övrigt fjärrkontrollsignaler via HDMI-CEC, så det går utmärkt att använda TV:ns fjärrkontroll för enkla funktioner som play/pause.

Reavon UBR-X100 remote
Reavons fjärrkontroll är rejäl, med direktknappar för nästan alla inställningar. (Foto: Audun Hage)

 

Användning och finesser

Chansen är stor att de som överväger en sådan här spelare har en omfattande filmsamling. Därför är det glädjande att Reavon stöder de allra flesta skivformat man kan tänka sig, inklusive CD, DVD, Blu-ray och naturligtvis UHD-Blu-ray. Om du väljer toppmodellen UBR-X200 kan du dessutom spela SACD- och DSD-filer.

Däremot hade den problem med att svälja min gamla HD-DVD-kopia av Transformers, men det får jag leva med …

Reavon kan också spela upp musik- och videofiler över trådbundna nätverk. Då stöder den bland annat FLAC, AIFF, DFF, DSF, JPG, TIFF, MKV och M2TS. Däremot saknas stöd för ISO/BDMV-filer som de äldre Oppo-spelarna har

Både UBR-X200 och UBR-X100 kan göras zonfria med ett par enkla grepp, men hur det går till ska vi inte gå in på här.

UBR-X200 är alltså en renodlad universal-spelare som tar de allra flesta format. Däremot har den inga strömnings-appar eller någon smart-plattform. Om du vill ha Netflix, YouTube eller andra tjänster får du använda dig av en Apple TV eller någon liknande mediespelare.

Här är det definitivt fysiska skivor som är i fokus. Och direkt från första början visar sig Reavon UBR-X200 vara en snabb och smidig spelare att använda: Startmenyn kommer upp omedelbart och det är nästan noll väntetid för att öppna skivluckan, mata in och läsa filmerna. Du kan också välja om spelaren ska starta filmen automatiskt när du sätter i den eller vänta tills du har gjort önskade inställningar.

 

Reavon-main-menu-scaled Reavon-video-menu-2-scaled Reavon-video-menu-3-scaled Reavon-video-menu-4-scaled Reavon-video-menu-5-scaled Reavon-video-menu-6-scaled
<
>
Reavons installationsmeny har många skräddarsydda inställningar för avspelning, ljud och bild. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Reavon UBR-X200 är utrustad med en toppmodern videoprocessor från Mediatek som hanterar all bildbehandling, inklusive uppskalning av äldre DVD- och Blu-ray-filmer till 4K-upplösning. Men om vi ska vara helt ärliga så är det nästan mer intressant att se vad spelaren INTE gör i det här fallet.

Vi kopplade upp Reavon-spelaren till vår nuvarande referensskärm, närmare bestämt Panasonics OLED-flaggskepp TX-65JZ2000. Skärmen har en knivskarp, färgneutral bild som enkelt avslöjar skavanker i källmaterialet. Men bilden som visas av Reavon är praktiskt taget felfri.

Vi körde en rad testfilmer på både DVD, Blu-ray och 4K Blu-ray, där vi växlade mellan att låta spelaren och TV:n ta hand om uppskalning, interpolering och så vidare. Och Reavon-spelaren visade sig vara helt i klass med Panasonics egen videoprocessor.

En gammal Blu-ray-favorit som The Fast & Furious ser riktigt läcker ut. Jag har sett den här rånarklassikern ett tiotal gånger nu, men aldrig lika gnistrande som här. De trimmade importbilarna glöder med starka nyanser i lacken och dialogscenerna med Vin Diesel och Paul Walker har slående lite brus.

En annan film som fick nytt liv var Blu-ray-versionen av Back to the Future. Även där är bilden skarp och utan brus, och utan hackande rörelser när Marty McFly rullar iväg på en skateboard, med ärkerivalen Biff Tannen hack i häl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>

Naturligtvis var vi tvungna att kolla på 4K Blu-ray-versionen av Braveheart, och även här fick vi en känsla av nostalgi, men också en känsla av att se filmen för första gången! Den knivskarpa 4K-versionen har en tjusig, nyanserad färgpalett och massor av små detaljer i de skotska slagfälten som man inte var lika medveten om förut. Färgerna på den engelska adelns kostymer och detaljerna i mörka scener är verkligen imponerande och framträder väl med Reavon-spelaren.

Vi var naturligtvis tvungna att kolla på en Dolby Vision-titel också. Harrison Fords Patriot Games serveras i Dolby Vision och Dolby Atmos-ljudspår, här kunde vi snabbt verifiera att Reavon skickar bild- och ljudinformation korrekt till Panasonic-skärmen, som kvitterade med potent bild och ljud i Dolby-formaten.

Apropå svärta och detaljer: Reavon har försett spelaren med gott om justeringsalternativ som ska göra det möjligt att pressa ut optimal bild och ljud i just din anläggning. Här kan du bland annat välja om spelaren ska ta hand om uppskalning och annan bildbehandling, eller skicka vidare signalen obehandlad till TV:n (Source Direct).

Allra bäst resultat fick vi med Source Direct-läge, kombinerat med Panasonics-skärmens neutrala Filmmaker Mode. Det gav en vacker, jämn och trovärdig återgivning av biofilmer med 24 i bildfrekvens, utan tecken på hackningar. Här är det fritta fram att avnjuta filmklassikerna så som de var tänkta att ses!

 

Det finns också en minnesfunktion, så att du kan spara inställningar för flera bildskärmar. Här hittar du till exempel separata bildprofiler för LCD-TV, OLED-TV och projektor. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

UBR-X200 är utrustad med balanserade XLR-utgångar och dem använda vi oss av när vi testade ljudkvaliteten i stereo, inkopplad till vår Hegel-anläggning (P30/H30) och golvhögtalarna JBL Synthesis HDI 3800.

Reavon visar sig också vara en utmärkt musikspelare: för det första är det en imponerande låg brusnivå, som verkligen låter detaljerna skina igenom. Inspelningarna med Trondheimsolisterna från norska 2L (Souvenir, Divertimenti, Magnificat) är verkligen vackra. Ljudbilden är stor, hög och djup, men instrumenten får dessutom en mycket exakt placering.

Reavon-spelaren låter vackert även när vi utmanar den med en krävande skiva som Gustav Holsts Planeterna. Instrumenten får gott om plats och den dynamiska precisionen är imponerande. Och när vi spelar Rage against the Machine på hög volym låter det supertufft med tight, hård bas och massor av tryck i trummorna. Reavon gör verkligen inte bort sig i en kräsen hifi-anläggning!

Slutsats

Reavon UBR-X200 är en ytterst välbyggd Blu-ray-spelare som stöder praktiskt taget alla aktuella video- och skivformat. Den kan också enkelt göras zonfri. Spelaren imponerar med utmärkt bild- och ljudkvalitet, och har gott om avancerade justeringsalternativ som kan skräddarsys för just din anläggning. Reavon-spelaren ligger i en hög prisklass, men om du sitter på en stor och varierad filmsamling och en påkostad skärm eller projektor så kan den faktiskt vara värd pengarna.

Obs! Om du ändå inte behöver analoga utgångar utan mest är intresserad av videoprestanda så rekommenderar vi hellre lillebror UBR-X100 som kostar hälften så mycket. Den har samma videodel som UBR-X200 men får klara sig utan analoga utgångar och SACD-uppspelning.

Karakter
Reavon UBR-X200
High End

Ljud & Bild tycker

Reavon UBR-X200 visar favoritfilmerna med knivskarp bild- och ljudkvalitet och ger dessutom många justerings- och anslutningsmöjligheter. Reavon-spelaren är en kostsam och renodlad disk-spelare, utan några streaming-appar ombord. Fjärrkontrollen är infraröd och relativt riktningskänslig.

1 reaktion på ”Reavon UBR-X200”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen