annons
(Foto: Tillverkare)
Panasonic DP-UB9000

test:
Panasonic DP-UB9000

Biomaskinistens våta dröm

Panasonic DP-UB9000 har allt som behövs för att göra filmupplevelsen fulländad. Och det gör ju ingenting att den är byggd som en stridsvagn!

annons

Panasonic är kända för att ligga bakom några av de bästa DVD- och Blu-ray-spelarna och har en lång meritlista full av lyckade spelare med förnuftiga prislappar. Japanerna har dock lyst med sin frånvaro i den riktiga highend-klassen, där konkurrenter som Oppo har kunnat regera. Många har efterlyst en Panasonic-spelare av riktigt sparsmakade slaget och med det nya flaggskeppet DP-UB9000 är det precis vad vi får.

Panasonic har börjat från scratch för att bygga en kompromisslös Blu-ray-spelare inifrån och ut. DP-UB9000 skiljer sig från övriga modeller genom ett kraftigt påkostat chassi med dubbla lager, och med separata nätdelar till video- och ljudkomponenterna. Allt handlar om att minimera vibrationer, brus och potentiell kvalitetsförlust. Panasonic har också gjort sig besväret (och betalat licenskostnaden för) att få spelaren THX-certifierad.

Användning och finesser

Som det anstår en highend-modell har Panasonic DP-UB9000 en ordentlig fjärrkontroll med belysta knappar, vilket är oumbärligt i biomörkret. Spelaren är också bekväm och snabb att använda: UB9000 tar knappt en sekund på sig att öppna skivluckan från standby, och när det gäller att läsa filmerna är den betydligt snabbare på att komma igång än duellanten från Pioneer.

UB9000 stöder allt i form av DVD, Blu-ray och UHD Blu-ray, inklusive de senaste filmerna som är kodade med dynamiska metadata (Dolby Vision och HDR10+).

Anslutningarna är också riktigt bra, med dubbla HDMI-utgångar och analoga 7.1-utgångar för de som har äldre surroundförstärkare. Russinet i kakan för hifi-entusiasterna är dedikerade stereoutgångar med RCA och balanserad XLR.

Till skillnad från Pioneer har Panasonic försett sin spelare med flera streaming-appar – inklusive Netflix och Amazon Prime, som även stöder HDR. Ett bra tillskott, speciellt för projektorägare som inte har någon modern smart-TV eller mediespelare. Användargränssnittet är för övrigt väldigt likt föregångarnas – och deras föregångare i sin tur. Det gör vad det ska, men har inte lika läcker menygrafik som exempelvis Samsung har i sina modeller.

Bildkvalitet

Traditionellt har bildkvalitet varit Panasonics stora styrka, och UB9000 är inget undantag. Under pansarhuven sitter den toppspecade videoprocessorn HCX2, som vi känner igen från märkets grymmaste TV-modeller. Den tar hand om all bildbehandling och ger också tillgång till en rad avancerade inställningar.

annons

Med ett digitalt videoformat som Blu-ray finns det egentligen inte så stort utrymme för särskilt stora skillnader mellan olika spelare, men i och med intåget av 4K och HDR har detta förändrats en aning. Många HDR-filmer känns helt enkelt för mörka när de visas på vissa projektorer och TV-skärmar. Panasonic UB9000 har en mängd praktiska funktioner för att kompensera för detta, inklusive ”HDR Optimizer” som analyserar videoinnehållet och automatiskt anpassar ljusstyrka och kontrast efter varje titel. Man kan också anpassa videoinställningarna efter TV:ns eller projektorns maximala ljusstyrka. En särskild ”info för nördar”-skärm visar filmens metadata, inklusive hur många nits den är mastrad med. Dessutom finns det manuella kontroller som kan användas för att ge bättre detaljnivå i mörka områden och/eller förhindra att bilden ”bränner ut” i vitt. Detta tyckte vi var extra användbart med den utmanande testfilmen Lucy, men andra titlar såg betydligt bättre ut i biomörkret med ”HDR Optimizer” aktiverat. HDR-optimeringsfunktionerna stängs dock av när man tittar på film i Dolby Vision-format – då är det Dolbys egna kretsar som tar hand om showen.

annons

Både Pioneer och Panasonic har en fantastisk bild med 4K Blu-ray, men vi lyckades få bilden ännu något bättre med UB9000 tack vare de omfattande justeringsmöjligheterna.

Ljudkvalitet

På ljudsidan kan Panasonic skryta med dedikerade D/A-omvandlare och separat strömförsörjning för att ge ett optimalt ljud – och framför allt: balanserade XLR-utgångar. Vi använde oss av dessa när vi testade ljudkvaliteten i stereo.

Och det låter verkligen bra när spelaren får ta sig an odödlige David Bowie och hans sista mästerverk Lazarus. Med UB9000 bakom spakarna kommer vi väldigt när inpå Bowies röst och det musikaliska flytet får oss att börja stampa takten direkt.

annons

– Instrumenten får den plats de behöver, här finns rytmik och ett rejält tryck i saxofonen! utbrister Audun.

Geir nickar intygande: ljudbilden har ett tjusigt djup och allting låter glasklart och tydligt, utan att någonsin bli för vasst.

Vi kunde inte hålla oss utan var tvungna kolla hur Panasonic-spelaren stod sig mot vår referens-CD-spelare Hegel Mohikan för 40 000 kronor. Och jodå, även om Hegel-spelaren tveklöst låter ännu lite större, mer hårtslående och ”live” så kommer Panasonic mycket nära på alla områden – tillräckligt för att göra detta till en intressant CD-spelare för audiofiler. Enda nackdelen är att UB9000 inte spelar DVD-Audio eller SACD.

Slutsats

Panasonic DP-UB9000 är en rakt igenom lyxig Blu-ray-spelare, fullproppad med de senaste finesserna, stöd för de mest aktuella videoformaten, avancerade inställningar och inte minst genomstabil byggkvalitet. Den kan massor av knep och gör det möjligt att optimera biostunderna – oavsett om det handlar om äldre filmklassiker eller toppmodern 4K-film. En tvättäkta drömspelare för biofantasten.

picture2 picture3
<
>
Seriöst innehåll: Panasonic DP-UB9000 har ett stabilt chassi med dubbla lager och separata nätdelar till ljud- och videodelen. Foto: Panasonic
Bästa pris på Panasonic DP-UB9000
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: 4K UHD Blu-ray-spelare
 • Utgångar: 2 HDMI ut (2.0), optisk digitalutgång, analog 7.1 och stereo RCA/XLR ut
 • HDR: HDR10/10+, Dolby Vision
 • Övrigt: Fjärr med belysning
 • Webb: panasonic.se
Pris: 13000 kr
Plus Knivskarp bild- och ljudkvalitet plus gott om inställningar innebär att Panasonic DP-UB9000 är som gjord för kräsna entusiaster.
Minus Man får ha ganska så seriös A/V-utrustning för att uppskatta skillnaderna mellan UB9000 och billigare modeller.
Panasonic DP-UB9000 produktside
  4K Blu-ray spelare
  Också i detta test:
  Pioneer UDP-LX500
  Ofullkomlig pansarvagn
  Den är ultrastabilt byggd och dryper av kvalitet. Bara ett par små men viktiga brister hindrar UDP-LX500 från att ta plats på prispallen.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Läs också

  3 smarta Blu-ray-spelare

  3 smarta Blu-ray-spelare

  Har du en äldre TV som du är nöjd med men vill ändå hänga med på den nya smart-revolutionen? Här är ett tips: köp en Blu-ray-spelare som har samma finesser som moderna TV-apparater!
  5 Blu-ray-spelare med 3D

  5 Blu-ray-spelare med 3D

  Blu-ray kan vara det sista snurrande skivmediet du köper, så varför inte kosta på dig en av de bästa?
  5 billiga Blu-ray spelare med 3D

  5 billiga Blu-ray spelare med 3D

  Gigantiska TV-apparater och tunga ljudanläggningar är inte värda mycket utan signalkälla. Här är de bästa Blu-ray-spelarna just nu!
  Nya basar från REL

  Nya basar från REL

  REL meddelar att de släppt två nya subbasar i T-serien: T-5 har fått sällskap av T-7 och T-9.
  Test av Blu-ray-spelare Philips BDP9600

  Test av Blu-ray-spelare Philips BDP9600

  I samband med lanseringen av Cinema 21:9-TV:n passar Philips på att uppgradera sin bästa BD-spelare med 3D och HDMI 1.4.
  Test av Blu-ray-spelare med 3D

  Test av Blu-ray-spelare med 3D

  Du behöver inte betala en förmögenhet för en bra BD-spelare längre. Årets nya modeller har blivit billigare och väsentligt snabbare – och nu klarar de 3D-filmerna också. Vi har tittat på de senaste modellerna.
  Blu-ray-duell: Loewe mot Marantz

  Blu-ray-duell: Loewe mot Marantz

  Marknaden är full av billiga och bra Blu-ray-spelare, men de täcker inte nödvändigtvis alla behov. Marantz och Loewe har släppt var sin spelare för alla som vill ha det där lilla extra.
  Test av Blu-ray-spelare: Philips och Sony

  Test av Blu-ray-spelare: Philips och Sony

  Tiden står inte stilla på Blu-ray-fronten. Både Philips och Sony har lanserat var sin ny toppmodell, skräddarsydda för alla som gillar att titta på film i HD!