annons
annons

Sony KD-65X9005

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Bildkvaliteten är rent allmänt mycket hög och Sonys X-reality-teknik gör ett mästerligt jobb med uppskalningen så att man kan ha mycket glädje av TV:n även utan 4K-material. Dessutom har Sony lyckats klämma ut imponerande bra ljud ur de inbyggda högtalarna.
Den är stor, den är dyr och i dagsläget finns det inte mycket 4K-material att titta på.

Sonys toppmodell KD-65X9005 har en upplösning på 3840 x 2160 pixlar och bygger på konventionell LCD-teknik med LED-kantbelysning. Rent designmässigt är den tjusig att beskåda, även om de sidomonterade högtalarna gör den aningen bredare än andra 65-tummare.

Användning och finesser
Sony-TV:n är självfallet en ”smart TV” med trådlöst internet och populära appar som Netflix och YouTube. Det ingår två fjärrkontroller, dels den större traditionella och dels en liten praktisk minifjärr som använder radiosignaler och alltså inte behöver riktas rakt mot TV:n. Sony har däremot elegant hoppat över styrning med rösten eller handrörelser och hellre satsat på fjärrstyrning via mobil eller surfplatta med hjälp av appen TV Sideview.

Bildkvalitet
Första intrycket är som med vilken storskärm som helst: bilden fyller en stor del av synfältet, tillräckligt mycket för att man måste flytta blicken lite för att ta in hela handlingen. Skillnaden mot andra stora TV-apparater är att Sony 65X9005 visar bilden utan sågtandsmönster, grynigheter eller rutmönster av något slag.

Uppskalningen från HD till 4K är mycket effektiv tack vare Sonys kraftfulla 4K X-Reality Pro-chip. Till och med streamat Netflix-material ser bra ut – under förutsättning att filmmaterialet är av tillräcklig kvalitet. 65X9005 har en otroligt mjuk, skarp och sömlös bild som är lätt att vänja sig vid, men som är svår att klara sig utan när man väl har vant sig …

För att vi skulle kunna testa med tvättäkta 4K-video hade Sony skickat oss en mystisk liten videospelare med 4K-demomaterial, inklusive klipp från Total Recall och Spiderman. Och vi kan inte säga annat än… Wow! Den knivskarpa bilden skapar nästan ett slags 3D-effekt på egen hand, utan att man behöver 3D-glasögon! Bilden har mängder av detaljer, men det är sömlösheten och känslan av glas som försvinner som ger en extra dimension jämfört med uppskalat blu-ray-material. Ögonen slappnar av mer och det är nästan som att titta genom ett fönster mot verkligheten …

Tyvärr tar demosnuttarna slut alldeles för fort och det finns inte mycket annat videomaterial att få tag i i dagsläget. Men en sak är säker: det här vill vi se mer av!

Ljudkvalitet
Ljudsystemet i Sony-skärmen är förhållandevis omfattande och de sidomonterade högtalarna är definitivt inte bara för syns skull. TV:n har ett trevägs högtalarsystem med magnetisk vätska i talspolegapen för att göra dem mer effektiva i det trånga TV-kabinettet.

Ljudet är bland det bästa vi har hört från någon TV och fungerar utmärkt till den mesta TV-underhållningen. Det enda vi saknar är en subbasutgång så att vi hade kunnat få ännu mer tyngd i de lägsta basfrekvenserna. Det hade varit perfekt.

Bästa pris på Sony KD-65X9005
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 65-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Sony Entertainment Network
  • Pris: 53 000 kr
Pris: 53000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-