annonse
annonse
annonse

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.
annonse

Samsungs surfplatta har en skärm som är aningen större än iPad 2:s och som väger mindre. Dessutom är den väldigt tunn. Frågan är bara hur bra allt fungerar.

Design
Samsung har lyckats kombinera en större skärm än på iPad 2 med lägre vikt. Det skiljer inte mycket, men här räknas vartenda gram. Dessutom har Samsung lyckats göra Galaxy Tab extremt tunn. Så vitt vi kunde mäta var den precis lika tunn som iPad 2. Det innebär att detta är marknadens lättaste och tunnaste Android-surfplatta. Inte dåligt.

Galaxy Tab är utrustad med USB-port och stöder DLNA-anslutning via tillbehör. Den är också försedd med en 3,2 Mp-kamera på baksidan, på framsidan sitter en 2 Mp-kamera för videosamtal.

Vi gillar verkligen utseendet och skärmen är mycket bra, den har starka färger och är kristallklar utan tecken på orenheter. Vi anser att detta är den perfekta storleken på en skärm på en surfplatta. Med tanke på vikten och tjockleken är den väldigt behaglig att hantera. Och så är den faktiskt riktigt snygg.

Användning
Samsung kör som sagt med Honeycomb (Android  3.0) och de har gjort få förändringar. Bortsett från Samsung egen applikationsbutik som är ett komplement till Android Market.

Galaxy Tab är blixtsnabb och detta i kombination med en alldeles briljant skärm innebär att resultatet är lysande. Det spelar ingen roll om du bara kör vanliga kontorsprogram, webbläsare eller spelar spel, allt är en fröjd att använda. Ingen väntetid eller störningar. Dessutom tycker vi att filmvisningen är den bästa vi har sett hittills. Här får till och med Apple något att bita i.

Vi nämnde Samsung Apps, men det finns ett annat program som vi uppskattar, nämligen Pulse. Det hanterar nyheter, Facebook och så vidare, och det fina är att du får små förhandsvisningar som kan förstoras till att visa allt. Egentligen inget extraordinärt, men en app du kommer att uppskatta.

Samsung har som sagt inte gjort mycket med Honeycomb, det mesta ser ut som på de flesta andra surfplattor som kör det operativsystemet. Det är designen, skärmens kvalitet och den behagliga storleken och vikten som gör att detta garanterat kommer att bli en storsäljare.

Slutsats
Detta är utan tvekan den första surfplattan som verkligen kan ge iPad 2 efterlängtad konkurrens. Galaxy Tab uppför sig lika väl och ser lika bra ut. Dessutom slipper du gifta dig med Apple och behöver inte bli inlåst i deras iTunes-värld. Skärmen är en ren njutning att använda och om du väljer Samsungs surfplatta så gör du ett exceptionellt bra val. Ska vi nämna något negativt så är det att iPad 2 har en ännu något högre byggkvalitet.

Samsungs surfplatta har en skärm som är aningen större än iPad 2:s och som väger mindre. Dessutom är den väldigt tunn. Frågan är bara hur bra allt fungerar. Design Samsung har lyckats kombinera en större skärm än på iPad 2 med lägre vikt. Det skiljer inte mycket, men här räknas vartenda gram. Dessutom har Samsung lyckats göra Galaxy Tab extremt tunn. Så vitt vi kunde mäta var den precis lika tunn som iPad 2. Det innebär att detta är marknadens lättaste och tunnaste Android-surfplatta. Inte dåligt. Galaxy Tab är utrustad med USB-port och stöder DLNA-anslutning via tillbehör. Den är också försedd med en 3,2 Mp-kamera på baksidan, på framsidan sitter en 2 Mp-kamera för videosamtal. Vi gillar verkligen utseendet och skärmen är mycket bra, den har starka färger och är kristallklar utan tecken på orenheter. Vi anser att detta är den perfekta storleken på en skärm på en surfplatta. Med tanke på vikten och tjockleken är den väldigt behaglig att hantera. Och så är den faktiskt riktigt snygg. Användning Samsung kör som sagt med Honeycomb (Android  3.0) och de har gjort få förändringar. Bortsett från Samsung egen applikationsbutik som är ett komplement till Android Market. Galaxy Tab är blixtsnabb och detta i kombination med en alldeles briljant skärm innebär att resultatet är lysande. Det spelar ingen roll om du bara kör vanliga kontorsprogram, webbläsare eller spelar spel, allt är en fröjd att använda. Ingen väntetid eller störningar. Dessutom tycker vi att filmvisningen är den bästa vi har sett hittills. Här får till och med Apple något att bita i. Vi nämnde Samsung Apps, men det finns ett annat program som vi uppskattar, nämligen Pulse. Det hanterar nyheter, Facebook och så vidare, och det fina är att du får små förhandsvisningar som kan förstoras till att visa allt. Egentligen inget extraordinärt, men en app du kommer att uppskatta. Samsung har som sagt inte gjort mycket med Honeycomb, det mesta ser ut som på de flesta andra surfplattor som kör det operativsystemet. Det är designen, skärmens kvalitet och den behagliga storleken och vikten som gör att detta garanterat kommer att bli en storsäljare. Slutsats Detta är utan tvekan den första surfplattan som verkligen kan ge iPad 2 efterlängtad konkurrens. Galaxy Tab uppför sig lika väl och ser lika bra ut. Dessutom slipper du gifta dig med Apple och behöver inte bli inlåst i deras iTunes-värld. Skärmen är en ren njutning att använda och om du väljer Samsungs surfplatta så gör du ett exceptionellt bra val. Ska vi nämna något negativt så är det att iPad 2 har en ännu något högre byggkvalitet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy Tab 10.1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 565 gram
  • USB, DLNA
  • Android 3 Honeycomb
  • Wi-Fi och 3G
  • 16 eller 32 GB
Pris: 5000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.