Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

5 surfplattar

Surfplattan är din nya PC

iPad och surfplattor är årets hetaste pryl. Konkurrensen hårdnar och nu är de riktigt seriösa märkena på banan. Är detta din nya PC?

I somras publicerade vi första testet av surfplattor. Då saknades flera stora aktörer, helt enkelt för att de inte hade hunnit komma ut på marknaden ännu. Nu har dock de allra flesta seriösa märkena kastat sig in i striden om kunderna på denna snabbt växande marknad – utan att det tycks minska iPads popularitet. Om det är något som påverkas av den nya försäljningen av surfplattor så är det i stället de traditionella datorerna. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att många datorer – men långt ifrån alla, bör påpekas – faktiskt kan ersättas av en liten bärbar surfplatta. Försäljningen av sådana har tagit fart på allvar, och den ökar i en hastighet vi inte skådat förut.

Vem är med?
Tillverkarna som släppt surfplattor har med tiden blivit så många att det nästan är omöjligt att nämna dem alla. De viktigaste operativsystemen kan däremot räknas på ena handens fingrar.

iOS är det första operativsystemet (i modern tid) som verkligen slog igenom. Apples iOS – som också finns i iPhone och iPod Touch och Apple TV – har dominerat marknaden nästan totalt. Och det finns inget som tyder på att iOS inte kommer att vara en extremt dominerande aktör inom en överskådlig framtid, i och med att Apple har skaffat sig ett rejält försprång.

Android är det andra dominerande operativsystemet. Tillsammans finns iOS och Android i gissningsvis 90 procent av surfplattorna i dagsläget, om inte ännu mer. Android håller också på att bli ett modernt system i och med version 3 (som också kallas Honeycomb). Android har funnits länge i mobiltelefoner men övergången till surfplattor har visat sig vara svårare än många trodde. Med Honeycomb börjar det däremot bli riktigt bra.

Microsoft Windows är en av de stora aktörerna som fortfarande lyser med sin frånvaro. Det finns visserligen ett par surfplator som kör Windows 7, men att säga att det är en återvändsgränd vore en underdrift av enorma proportioner. Windows 7 passar nämligen inte för surfplattor. Därför är det mycket intressantare att se vad som händer i nästa version. Mycket tyder på att Windows 8 blir en radikal förändring för hur Windows fungerar. Då kan Microsoft på allvar ta upp kampen om kunderna. Frågan är bara om det inte är i senaste laget.

Annons

Produkter i testet

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.

Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.