Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.
Ljud & Bild tycker
Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.
Specifikationer
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 565 gram
  • USB, DLNA
  • Android 3 Honeycomb
  • Wi-Fi och 3G
  • 16 eller 32 GB

Samsungs surfplatta har en skärm som är aningen större än iPad 2:s och som väger mindre. Dessutom är den väldigt tunn. Frågan är bara hur bra allt fungerar.

Design
Samsung har lyckats kombinera en större skärm än på iPad 2 med lägre vikt. Det skiljer inte mycket, men här räknas vartenda gram. Dessutom har Samsung lyckats göra Galaxy Tab extremt tunn. Så vitt vi kunde mäta var den precis lika tunn som iPad 2. Det innebär att detta är marknadens lättaste och tunnaste Android-surfplatta. Inte dåligt.

Galaxy Tab är utrustad med USB-port och stöder DLNA-anslutning via tillbehör. Den är också försedd med en 3,2 Mp-kamera på baksidan, på framsidan sitter en 2 Mp-kamera för videosamtal.

Vi gillar verkligen utseendet och skärmen är mycket bra, den har starka färger och är kristallklar utan tecken på orenheter. Vi anser att detta är den perfekta storleken på en skärm på en surfplatta. Med tanke på vikten och tjockleken är den väldigt behaglig att hantera. Och så är den faktiskt riktigt snygg.

Annons

Användning
Samsung kör som sagt med Honeycomb (Android  3.0) och de har gjort få förändringar. Bortsett från Samsung egen applikationsbutik som är ett komplement till Android Market.

Galaxy Tab är blixtsnabb och detta i kombination med en alldeles briljant skärm innebär att resultatet är lysande. Det spelar ingen roll om du bara kör vanliga kontorsprogram, webbläsare eller spelar spel, allt är en fröjd att använda. Ingen väntetid eller störningar. Dessutom tycker vi att filmvisningen är den bästa vi har sett hittills. Här får till och med Apple något att bita i.

Vi nämnde Samsung Apps, men det finns ett annat program som vi uppskattar, nämligen Pulse. Det hanterar nyheter, Facebook och så vidare, och det fina är att du får små förhandsvisningar som kan förstoras till att visa allt. Egentligen inget extraordinärt, men en app du kommer att uppskatta.

Samsung har som sagt inte gjort mycket med Honeycomb, det mesta ser ut som på de flesta andra surfplattor som kör det operativsystemet. Det är designen, skärmens kvalitet och den behagliga storleken och vikten som gör att detta garanterat kommer att bli en storsäljare.

Slutsats
Detta är utan tvekan den första surfplattan som verkligen kan ge iPad 2 efterlängtad konkurrens. Galaxy Tab uppför sig lika väl och ser lika bra ut. Dessutom slipper du gifta dig med Apple och behöver inte bli inlåst i deras iTunes-värld. Skärmen är en ren njutning att använda och om du väljer Samsungs surfplatta så gör du ett exceptionellt bra val. Ska vi nämna något negativt så är det att iPad 2 har en ännu något högre byggkvalitet.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.

Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.