TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Av / 2011-10-21 - 08:38
Asus Eee Pad Transformer
Marius

Detta är inte nödvändigtvis en dålig idé för dem som vill ha en möjlighet att använda tangentbord med jämna mellanrum. En dålig egenskap som vi ska nämna direkt är däremot att Asus-plattan bara stöder Wi-Fi. Den saknar stöd för 3G vilket vi inte gillar alls.

Design
Asus har uppenbarligen ansträngt dig ordentligt när de konstruerat den här enheten. Eee Pad Transformer är inte helt i samma klass som iPad 2 när det gäller byggkvalitet, men den överträffar ganska så många av de andra. Asus-plattan har en förtroendeingivande gedigen metallkänsla som många andra saknar. Den är 13 mm tjock och har en rundad baksida.

Användning
Eee Pad kör Android 3 och är utrustad med en speciell inkopplingskontakt som fungerar både som koppling till tangentbordet och som laddningskontakt. Så fort du sätter ner surfplattan i tangentbordsdockan ändrar sig konceptet dramatiskt. Kombinationen av tangentbord och surfplatta är en av de bästa vi har sett någonsin. Funktionaliteten känns naturlig och behaglig. Eftersom tangentbordet dessutom har en styrplatta kan du i stort sett använda den till manövrering och du slipper peta på skärmen varje gång du ska utföra något. Det finns dessutom en del specialtangenter som gör arbetet effektivt och bekvämt.

Långtifrån alla behöver tangentbord. Det finns till och med en del program som fungerar bättre utan. Appar som hanterar större mängder text fungerar dock bra med tangentbord. En annan positiv egenskap är att tangentbordet inte känns litet, det fungerar fint även om man har stora händer. Det är också ett plus att det har ett eget batteri så att det inte använder surfplattans inbyggda – det är faktiskt tvärtom. När tangentbordet är inkopplat ökar den samlade batteritiden från strax under 10 timmar till runt 16 timmar. En annan smart detalj är att den laddar ström från dockan till surfplattan, så att du har så mycket ström som möjligt om du tar med dig själva plattan. En liten negativ detalj är att exempelvis Google Docs, som många använder sig av, inte har optimalt stöd för tangentbordet.

Ensam
Funktionaliteten utan tangentbord är trots allt huvudpoängen med en sådan här enhet. Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 bildpunkter, och bland annat text är skarp och enkel att läsa. Vi gillade genomgående skärmen väldigt mycket. Ska vi klaga på något måste det vara att den kan kännas lite mörk emellanåt.

Eee Pad Transformer är utrustad med en 5-megpixels kamera som tar både stillbilder och video. Dessutom har den en 1,2-megapixelkamera på framsidan, som främst är avsedd för videosamtal. Särskilt fantastisk är kameran inte, men den fungerar som den ska. Själva surfplattan är oerhört snabb och har dessutom stöd för DLNA, vilket är bra.

Slutsats
Asus surfplatta är något av det bästa vi har sett på Android-fronten. Den fungerar väldigt bra utan tangentbord, men med det tillbehöret är den verkligen strålande. Om du inte behöver något tangentbord finns det dock ingen egentlig anledning att satsa på just Eee Pad, det finns andra som är lika bra. Men behöver du något som är ett mellanting mellan surfplatta och laptop, är det inte många som kan mäta sig med Asus-enheten. Det finns en del småsaker man kan klaga på, men det är inte mycket.

Home tycker

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka. Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.

Också i detta test:

5 surfplattar

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.
Läs hela testet

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.
Läs hela testet

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.
Läs hela testet

HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.

Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Metallmobilens återkomst

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Rulla till toppen