Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.
Ljud & Bild tycker
Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.
Specifikationer
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 680 g, 1 350 g med tangentbord
  • USB
  • HDMI
  • MicroSD
  • 3,5-mm minijack
  • multiport
  • Android 3.1
  • 16 eller 32 GB

Detta är inte nödvändigtvis en dålig idé för dem som vill ha en möjlighet att använda tangentbord med jämna mellanrum. En dålig egenskap som vi ska nämna direkt är däremot att Asus-plattan bara stöder Wi-Fi. Den saknar stöd för 3G vilket vi inte gillar alls.

Design
Asus har uppenbarligen ansträngt dig ordentligt när de konstruerat den här enheten. Eee Pad Transformer är inte helt i samma klass som iPad 2 när det gäller byggkvalitet, men den överträffar ganska så många av de andra. Asus-plattan har en förtroendeingivande gedigen metallkänsla som många andra saknar. Den är 13 mm tjock och har en rundad baksida.

Användning
Eee Pad kör Android 3 och är utrustad med en speciell inkopplingskontakt som fungerar både som koppling till tangentbordet och som laddningskontakt. Så fort du sätter ner surfplattan i tangentbordsdockan ändrar sig konceptet dramatiskt. Kombinationen av tangentbord och surfplatta är en av de bästa vi har sett någonsin. Funktionaliteten känns naturlig och behaglig. Eftersom tangentbordet dessutom har en styrplatta kan du i stort sett använda den till manövrering och du slipper peta på skärmen varje gång du ska utföra något. Det finns dessutom en del specialtangenter som gör arbetet effektivt och bekvämt.

Långtifrån alla behöver tangentbord. Det finns till och med en del program som fungerar bättre utan. Appar som hanterar större mängder text fungerar dock bra med tangentbord. En annan positiv egenskap är att tangentbordet inte känns litet, det fungerar fint även om man har stora händer. Det är också ett plus att det har ett eget batteri så att det inte använder surfplattans inbyggda – det är faktiskt tvärtom. När tangentbordet är inkopplat ökar den samlade batteritiden från strax under 10 timmar till runt 16 timmar. En annan smart detalj är att den laddar ström från dockan till surfplattan, så att du har så mycket ström som möjligt om du tar med dig själva plattan. En liten negativ detalj är att exempelvis Google Docs, som många använder sig av, inte har optimalt stöd för tangentbordet.

Annons

Ensam
Funktionaliteten utan tangentbord är trots allt huvudpoängen med en sådan här enhet. Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 bildpunkter, och bland annat text är skarp och enkel att läsa. Vi gillade genomgående skärmen väldigt mycket. Ska vi klaga på något måste det vara att den kan kännas lite mörk emellanåt.

Eee Pad Transformer är utrustad med en 5-megpixels kamera som tar både stillbilder och video. Dessutom har den en 1,2-megapixelkamera på framsidan, som främst är avsedd för videosamtal. Särskilt fantastisk är kameran inte, men den fungerar som den ska. Själva surfplattan är oerhört snabb och har dessutom stöd för DLNA, vilket är bra.

Slutsats
Asus surfplatta är något av det bästa vi har sett på Android-fronten. Den fungerar väldigt bra utan tangentbord, men med det tillbehöret är den verkligen strålande. Om du inte behöver något tangentbord finns det dock ingen egentlig anledning att satsa på just Eee Pad, det finns andra som är lika bra. Men behöver du något som är ett mellanting mellan surfplatta och laptop, är det inte många som kan mäta sig med Asus-enheten. Det finns en del småsaker man kan klaga på, men det är inte mycket.

Också i detta test:

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.

Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.