HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.
Ljud & Bild tycker
Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.
Specifikationer
 • 7-tums skärm
 • 1024 x 600 pixlar
 • 420 gram
 • MicroSD
 • MicroUSB
 • 3,5-mm minijack
 • DLNA-stöd
 • Wi-Fi
 • 3G
 • Android 2.3 med HTC Sense
 • 16 eller 32 GB
forfatter

Surfplattor har skärmar kring 10 tum och mobiler lite drygt 3 tum. Vi tycker nog att Flyer känns som varken eller. Den för stor för att vara en mobil och egentligen för liten för en surfplatta.

En annan tveksam sak med Flyer är att den inte kör en version av Android som är gjord för surfplattor, som version 3 Honeycomb. HTC har visserligen lagt på ett eget skal som kallas Sense, men det är liksom inte samma sak.

Design
I och med att Flyer är mindre är den också lättare. Den väger lite under halvkilot och storleken gör att den faktiskt passar i innerfickan på många kavajer. Flyer är för övrigt gediget byggt och känns inte billig på något sätt. Den är utrustad med microUSB och minijack för ljud. En fördel med HTC:s lilla USB-variant är att den även stöder HDMI. Kabeln som behövs för detta ingår dock inte i paketet av någon outgrundlig anledning.

Flyer har en 5-megapixelkamera på baksidan och en 1,3-megapixelkamera på framsidan som stöder videosamtal. Det ingår en penna för dem som föredrar att använda en sådan.

Användning
Egentligen är vi inte särskilt förtjusta i skal som ligger ovanpå operativsystem, de brukar bara vara en källa till problem. I HTC:s fall verkar det dock som om det är så beprövat att det faktiskt fungerar fint. Sense-skalet ger Flyer en del funktioner som den äldre versionen av Android saknar. Även om HTC har stoppat in en rad applikationer som är specialkonstruerade för Flyer är det inte lika enkelt när du kopplar upp dig mot Android Market. Om appar därifrån fungerar på Flyer är lite osäkert. En del fungerar utmärkt, andra bara delvis och ett par ser helt konstiga ut. Detta beror till viss del på om appen har stöd för 7-tums skärm. Detta borde anges på Android Market och ska inte nödvändigtvis skyllas på HTC. Men problematiskt är det likväl, och det är irriterande när appar från Google som kalender och Gmail inte fungerar. Det är en uppgradering till Honeycomb på väg, men den hade inte kommit när vi testade Flyer.

Kameran är rimligt bra, även om den inte på något sätt kan ersätta en kompaktkamera. Men de fem megapixlarna tar faktiskt riktigt användbara bilder. Ska du bara titta på dem på surfplattans skärm fungerar de strålande. Skärmen är för övrigt bra, skarp och rik på färger.

Ett betydande problem är Flyers batteritid. Det verkar som om HTC har glömt bort denna högst väsentliga egenskap. Jämfört med Samsung Galaxy Tab (7-tumsversionen) är det som natt och dag. Flyer har så kort batteritid att den inte räcker en enda dag om man använder den måttligt. Deprimerande.
En annan sak vi ska nämna är att till skillnad från Galaxy Tab (7-tummaren) som också stöder 3G, kan man inte använda Flyer som mobiltelefon. Det är bara datadelen som stöder 3G.

Slutsats
HTC ska ha beröm för att operativsystemet, som hängt med ett tag, fått nytt liv med Sense-skalet. Uppdateringen till Honeycomb får dock inte vara långt borta om Flyer ska kunna hålla jämna steg med resten av startfältet. Batteritiden är en katastrof och app-stödet på Android Market något tvivelaktigt. Ändå är Flyer ett riktigt användbart alternativ för alla som är på jakt efter en surfplatta som är en storlek mindre än konkurrenterna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.

Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.

Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: