Motorola Xoom

Ett stort alternativ

Motorola är inte okända men här i Sverige är de inte så heta på mobilmarknaden. Nu håller de på att göra comeback.
Ljud & Bild tycker
Ganska snabb. Bra batteritid. Bra kamera.
Stor och tung. Dålig skärm.
Specifikationer
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 730 gram
  • MicroUSB, MicroSD
  • laddkontakt
  • Android 3 Honeycomb
  • Finns med Wi-Fi och 3G
  • 16 eller 32 GB
forfatter

Förutom mobiltelefoner satsar Motorola på surfplattor och detta är deras första. Xoom har både bra och mindre bra sidor.

Design
Utseendet är den första av flera dåliga sidor. För det första är Xoom väldigt stor och klumpig. Den enklaste versionen väger 708 gram, och det är utan 3G. Den känns visserligen solid, men det får finnas gränser. Skärmen är stor och fullt i klass med iPads och Samsungs. Den är dock känslig för reflexer vilket gjorde oss frustrerade ibland. En annan detalj med skärmen är att man kan se pixlarna. Det beror på att rutnätet i bakgrunden inte alls ligger i bakgrunden utan syns igenom bildpunkterna, vilket är väldigt irriterande.

Bortsett från detta är Xoom en tämligen attraktiv surfplatta som har microUSB-port och som av någon anledning är utrustad med en speciell laddkontakt. Den har också en kortplats för microSD-kort. Det speciella med denna är att den helt enkelt inte fungerar. Det saknas helt enkelt stöd för den. Enligt Motorola är det Androids fel och så fort operativsystemet stöder den så ska allt fungera.

Användning
Xoom kör som sagt Android Honeycomb och Motorola har gjort ytterst få förändringar av det. Här finns webbläsare, e-postprogram och kalender som fungerar helt utmärkt. På det stora hela finns det inte många specialanpassningar från Motorolas sida. Operativsystemet har allt du behöver och Android Market fungerar fint som applikationsbutik. Jämfört med Apples App Store är urvalet inte lika stort, men det blir allt bättre.

Kameran har fem megapixlar och fungerar utmärkt. Att kalla Xoom för fickkamera vore dock att överdriva, vi bär hellre runt på en vanlig kompaktkamera. Kameran på framsidan har två megapixlar och är lite bättre än vad som brukar sitta i surfplattor. Den stora kameran på baksidan kan filma video i 720p och fungerar ganska så bra. Vill du titta på film på Xoom så går det också bra. Ett problem är dock att inte särskilt många format stöds.

Är du intresserad av spel så ingår det hyfsat många från början och det faktum att Xoom är ganska så kraftig gör det till en positiv upplevelse. HD-spelen blir allt fler, så du kommer att få stor glädje av dem.

Slutsats
Xoom är relativt stor och tung och kunde med fördel ha varit lite smidigare. Skärmen plågas av reflexer även i inomhusbelysning och dessutom skiner pixlarna igenom vilket är irriterande. Annars är Motorola-surfplattan en positiv upplevelse. Bilderna som kameran tar är bra och batteritiden är godkänd. Om du inte stör dig på den höga vikten är detta inget dumt alternativ alls.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Samsung Galaxy Tab 10.1

Superbt alternativ

Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.

Otroligt bra skärm. Mycket bra batteritid. Tunn och lätt.
Kameran kunde ha varit bättre.

BlackBerry Playbook

Snygg men krånglig

Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.

Mycket snabb. Bra multitasking.
Saknar 3G. Måste ha Blackberry mobil för e-post. Inkoppling av dator är frustrerande.

HTC Flyer

Liten och lite gammal

HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.

Bra skärm. Bra gränssnitt. Praktisk penna. Bra kamera.
Dålig batteritid. Gammal Android-version. Inte alla appar stöder skärmen.

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: