annons
annons

Asus Eee Pad Transformer

Kameleonten

Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.

Bra skärm. Mycket bra batteritid. Oerhört bra tangent- bordsdocka.
Saknar 3G. Svag kamera. En aning tung.

Detta är inte nödvändigtvis en dålig idé för dem som vill ha en möjlighet att använda tangentbord med jämna mellanrum. En dålig egenskap som vi ska nämna direkt är däremot att Asus-plattan bara stöder Wi-Fi. Den saknar stöd för 3G vilket vi inte gillar alls.

Design
Asus har uppenbarligen ansträngt dig ordentligt när de konstruerat den här enheten. Eee Pad Transformer är inte helt i samma klass som iPad 2 när det gäller byggkvalitet, men den överträffar ganska så många av de andra. Asus-plattan har en förtroendeingivande gedigen metallkänsla som många andra saknar. Den är 13 mm tjock och har en rundad baksida.

Användning
Eee Pad kör Android 3 och är utrustad med en speciell inkopplingskontakt som fungerar både som koppling till tangentbordet och som laddningskontakt. Så fort du sätter ner surfplattan i tangentbordsdockan ändrar sig konceptet dramatiskt. Kombinationen av tangentbord och surfplatta är en av de bästa vi har sett någonsin. Funktionaliteten känns naturlig och behaglig. Eftersom tangentbordet dessutom har en styrplatta kan du i stort sett använda den till manövrering och du slipper peta på skärmen varje gång du ska utföra något. Det finns dessutom en del specialtangenter som gör arbetet effektivt och bekvämt.

Långtifrån alla behöver tangentbord. Det finns till och med en del program som fungerar bättre utan. Appar som hanterar större mängder text fungerar dock bra med tangentbord. En annan positiv egenskap är att tangentbordet inte känns litet, det fungerar fint även om man har stora händer. Det är också ett plus att det har ett eget batteri så att det inte använder surfplattans inbyggda – det är faktiskt tvärtom. När tangentbordet är inkopplat ökar den samlade batteritiden från strax under 10 timmar till runt 16 timmar. En annan smart detalj är att den laddar ström från dockan till surfplattan, så att du har så mycket ström som möjligt om du tar med dig själva plattan. En liten negativ detalj är att exempelvis Google Docs, som många använder sig av, inte har optimalt stöd för tangentbordet.

Ensam
Funktionaliteten utan tangentbord är trots allt huvudpoängen med en sådan här enhet. Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 bildpunkter, och bland annat text är skarp och enkel att läsa. Vi gillade genomgående skärmen väldigt mycket. Ska vi klaga på något måste det vara att den kan kännas lite mörk emellanåt.

Eee Pad Transformer är utrustad med en 5-megpixels kamera som tar både stillbilder och video. Dessutom har den en 1,2-megapixelkamera på framsidan, som främst är avsedd för videosamtal. Särskilt fantastisk är kameran inte, men den fungerar som den ska. Själva surfplattan är oerhört snabb och har dessutom stöd för DLNA, vilket är bra.

Slutsats
Asus surfplatta är något av det bästa vi har sett på Android-fronten. Den fungerar väldigt bra utan tangentbord, men med det tillbehöret är den verkligen strålande. Om du inte behöver något tangentbord finns det dock ingen egentlig anledning att satsa på just Eee Pad, det finns andra som är lika bra. Men behöver du något som är ett mellanting mellan surfplatta och laptop, är det inte många som kan mäta sig med Asus-enheten. Det finns en del småsaker man kan klaga på, men det är inte mycket.

Bästa pris på Asus Eee Pad Transformer
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 10,1-tums skärm
  • 1280 x 800 pixlar
  • 680 g, 1 350 g med tangentbord
  • USB
  • HDMI
  • MicroSD
  • 3,5-mm minijack
  • multiport
  • Android 3.1
  • 16 eller 32 GB
Pris: 5000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-