Test av 6 storskärmar till fotbolls-VM

Fotbollsfest i HD

Sommar betyder vackert väder och lekar, men du behöver inte lämna soffan bara för det. Nu börjar fotbolls-VM och årets senaste TV-modeller står klara i butikshyllorna – allt är dukat för fest!

Fotbolls-VM är det evenemang som samlar flest TV-tittare i hela världen, och även om det svenska landslaget lyser med sin frånvaro den här gången så är FIFA-mästerskapet förstklassig TV-underhållning för alla fotbollsälskare – inte minst nu när alla matcher går att beskådas i äkta HD-kvalitet! Och vad passar väl då bättre än en storskärm som kan visa spektaklet i all sin prakt?

Utmanande HD-material
De nya HD-kanalerna ger en möjlighet att uppleva sport på ett helt annat sätt än förut, men bara om din TV är kapabel att visa godbitarna. Och det är lättare sagt än gjort: sport i allmänhet, och fotboll i synnerhet, är faktiskt något av det mest krävande som finns för en TV. Det är inte bara en arena som är fullproppad med spelare och publik som ska visas så skarpt som möjligt, det handlar om en kamera som rör sig konstant efter bollen på planen.
De flesta flatskärmar klarar stillbilder och lugna filmscener utan problem – det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas. Många TV-apparater är helt enkelt lite tröga av sig och får problem när de ska bevara en bild skarp när kameran rör sig snabbt. För att förbättra den här egenskapen har TV-tillverkarna tagit fram skärmar med snabbare bildpaneler och videoprocessorer med så kallad rörelsekompensering. Genom att dubbla (100 Hz) eller fyrdubbla (200 Hz) antalet bildramar som visas varje sekund så slätas övergångarna ut och rörelserna blir mjukare.

LED
Utvecklingen går sin gilla gång i flatskärmsvärlden och TV-tillverkarna har satt till alla klutar för att hinna få fram sina bästa modeller lagom till avspark. Vi har valt ut sex stycken som sannolikt ska kunna visa sportevenemanget från sin bästa sida.
Nytt för i år är att nästan samtliga märken har skärmar med LED-teknik, med antingen kant- eller bakbelysning och local dimming. Traditionella LCD-skärmar med vanlig lysrörsbelysning blir allt sällsyntare i de övre prisklasserna. Därför kommer det inte som någon större överraskning att de flesta testdeltagarna har någon form av LED-belysning – men det har också smugit sig in ett par plasmaskärmar som ska försvara fosforpanelernas ära …
Testkriterier
Bild- och ljudkvalitet är viktigast. I detta test fäster vi extra stor vikt vid skärmarnas egenskaper när de visar sport, framför allt färger och skärpa under rörelse. Vi har också undersökt skärmarnas användarvänlighet, till exempel menysystem, fjärrkontroll och hur lättmöblerade de är. Vi letar efter TV:n med bäst bild och den som ger mest för pengarna.
Skärmarna har jämförts i en väl kontrollerad miljö, med både högupplöst (HD) och standardupplöst (SD) bildmaterial. Fotbolls- och sportsändningarna kommer från Viasat Sport HD och Eurosport HD och har lagrats på en HD-PVR-box.
Sammanfattning
Plasma bäst till sport?
Även om de nya LED-skärmarna är topptrimmade med snabba paneler och kraftfulla videoprocessorer så har plasmaskärmarna en fördel när det gäller snabbt rörliga bilder, i synnerhet när det handlar om material i HD-kvalitet.
Man måste ta hänsyn till mycket när man ska välja TV. Vad den ska användas till och i vilket rum den ska stå påverkar mycket vilken slags skärm som passar bäst. Men om det är så att det är vanligast med sport och film i din TV, och du har ett vardagsrum med lite dämpad belysning, kan en bra plasmaskärm ge en förbluffande hög bildkvalitet! Det är Panasonic TX-P50G20 ett solklart bevis på. Tack vare utomordentligt naturtrogna färger, imponerande skärpa och framför allt förmågan att återge rörelser jämnt och snabbt, är detta en skärm som passar utmärkt för sport och film. Så får man bara tåla att LED-skärmarna kan passa ännu bättre som allround-TV och i omgivningar där det ställs extra höga krav på ljusstyrkan.
Testdeltagarnas priser varierar ganska så kraftigt, mest på grund av att vi tagit med Panasonic TX-P50X20 som ett billigt alternativ. Det är en nedbantad modell som inte är direkt jämförbar med de mer välutrustade LED-skärmarna, men eftersom bildkvaliteten – särskilt när TV:n visar sport och film – är fullt i klass med de dyrare LED-skärmarna så belönas den med ett välförtjänt ”Bästa köp”.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Panasonic TX-P50G20

Bästa sportskärmen?

2010 kan bli året när Panasonic och plasma gör en rejäl comeback. Kombinationen av en blixtsnabb plasmapanel och modern rörelsekompensering ger nämligen en rykande fin sportbild!

Supermjuk HD-bild med bra kontrast. THX-läge ger naturliga färger. Avancerade inställningar.
Svärtan inte riktigt i Kuro-klass. SD-bilden hade kunnat vara ännu bättre.

Panasonic TX-P50X20

Plasma för hela slanten

Förutom de läckra och smäckra LED-skärmarna har vi tagit med två plasmaskärmar. Panasonic TX-P50X20 är den billigaste och visar sig vara en storskärm med förvånansvärt hög bildkvalitet!

Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Saknar HD-upplösning.

Sony KDL-46NX700

Designpärlan!

Vem har sagt att en TV måste vara se trist och tråkig ut? Sonys nya 700-serie med metallstativ är en frisk fläkt i flatskärmsdjungeln.

Bra kontrast och svärta. Mjuk och klar bild. Bra ljud.
Stor och klumpig fjärrkontroll.

Sharp LC-46LE820E

4-färgs LED-panel

Sharp har uppfunnit en helt ny LED-panel som har fyra grundfärger i stället för tre. Betyder det att bilden blir bättre?

Fina färger. Avancerade inställningar.
Kräver viss justering för att bli optimal.

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser. Avancerad men lättskött.
Överdrivna standardinställningar.

Grundig Fine Arts 46 LED

Läcker design-LED

Toppserien Fine Arts ger oss det bästa från Grundig, förpackat i ett utsökt och väldesignat kabinett av metall.

Naturliga färger. Läcker design.
Begränsad svärta. Begränsad detaljering i mörka scener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: