Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic TX-P50X20

Plasma för hela slanten

Förutom de läckra och smäckra LED-skärmarna har vi tagit med två plasmaskärmar. Panasonic TX-P50X20 är den billigaste och visar sig vara en storskärm med förvånansvärt hög bildkvalitet!
Ljud & Bild tycker
Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Saknar HD-upplösning.
Specifikationer

Panasonic TX-P50X20
50-tums plasma, 1366 x 768
3 HDMI-ingångar, 2 scart, PC-ingång
MPEG4-mottagare
Pris: 10 000 kr

Om du trodde att plasma var en gammal och föråldrad teknik får du tänka om. Även om avsevärt färre tillverkare sysslar med plasmaskärmar än förut så finns det fortfarande de som fortsätter att utveckla tekniken. Panasonic är ett av de märken som satsar hårdast på plasma och det har arbetat mycket med att få ut en högre ljusstyrka och lägre strömförbrukning ur sina paneler. TX-P50X20 är den största modellen i en ny serie med billiga skärmar. Den blanksvarta ramen gör att den ger ett lite exklusivare intryck än tidigare budgetmodeller från Panasonic, men det spegelblanka frontglaset orsakar samma problem med reflektioner som flera av LED-skärmarna i detta test.
 
Användning
Hos Panasonic skyndar de långsamt när det gäller användarvänlighet, varken fjärrkontroll eller menysystem har råkat ut för några större förändringar sedan föregående generation. Men det enkla är ofta det bästa, heter det ju. Fjärrkontrollen har stora och tydligt märkta knappar som det är omöjligt att ta fel på, och menysystemet är enkelt att navigera i. Det märks på menyerna att detta är en nedbantad modell, det finns bara ett fåtal funktioner att gå vilse bland. Erfarna användare känner sig nog lite snuvade, för här finns det inga avancerade inställningar alls.
 
Bildkvalitet
På papperet har inte X20-serien särskilt mycket gemensamt med den dyrare G20. För att få ned priset har Panasonic gallrat bort mycket av den avancerade bildbehandlingen, samt inte minst bytt ut ”Infinite Black”-panelen mot en enklare ”HD ready”-panel som har lägre upplösning och mer måttfulla kontrastvärden. Men det är alltså skillnaden på papperet, vad som är intressant är hur skärmen uppför sig i praktiken!
Svärtan är som förväntat mycket bra, och fullt i klass med de LED-baserade testdeltagarna. Det är bara LG-skärmen med sin dynamiska bakbelysning som kan uppvisa en djupare svärta. Panasonic-skärmen återger dessutom en ytterst exakt gradering av gråtonskalan och gror inte igen i mörka scener som Grundig-skärmen gör.
TX-P50X20 utmärker sig också genom att den kräver mindre justeringar än LED-skärmarna för att ge en korrekt bild. Den saknar det färdigkalibrerade THX-läget som finns i G20-serien och i dyrare modeller, men har fått ett särskilt bioläge med en ytterst neutral färgåtergivning. Färgerna är utmärkta, med bra balans och rikligt med nyanser utan att någon särskilt färg markeras för starkt. I själva verket behövs det inga stora justeringar för att bilden ska sitta som gjuten! Och det är tur det, för Panasonic har en ytterst begränsad tillgäng till bildparametrar om man jämför med de sofistikerade menyerna hos LG och Sharp.
P50X20 saknar Panasonics särskilda 600 Hz-bildbehandling och får nöja sig med vanlig 100 Hz-funktion, som dubblar antalet bildramar varje sekund. Ändå uppför den sig exemplariskt med krävande bildmaterial som rör sig hastigt, oavsett om det är sport eller actionfilmer. Bilden bevarar skärpan även när det går undan på skärmen och har mindre eftersläpningar än flera av LED-skärmarna. Helt i klass med den supermjuka bilden hos LG:s 200 Hz-TV är den dock inte.
Att Panasonic-skärmen inte har lika hög upplösning som de övriga testdeltagarna blir uppenbart först om man tittar på nära håll. På 1–1,5 meters tittavstånd är det uppenbart att bilden är lite mer grovkorning än Full HD-skärmarna, med en tendens till rutmönster eftersom skärmen har lite större avstånd mellan pixlarna. När vi flyttar oss till ett mer normalt avstånd på 3,5 meter är det däremot svårt, för att inte säga omöjligt, att se någon skillnad på skärpan och mängden detaljer mellan Panasonic och LED-skärmarna med 1080-upplösning.
 
Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har ett lite kraftigare ljud än vissa av de tunna LED-skärmarna och särskilt röster har en fylligare klang. Ljudnivån är också acceptabel, men TX-P50X20 spelar inte lika högt och klart som Sony-skärmen. En separat ljudanläggning är alltid att föredra till en skärm av den här kalibern.

Också i detta test:

Panasonic TX-P50G20

Bästa sportskärmen?

2010 kan bli året när Panasonic och plasma gör en rejäl comeback. Kombinationen av en blixtsnabb plasmapanel och modern rörelsekompensering ger nämligen en rykande fin sportbild!

Supermjuk HD-bild med bra kontrast. THX-läge ger naturliga färger. Avancerade inställningar.
Svärtan inte riktigt i Kuro-klass. SD-bilden hade kunnat vara ännu bättre.

Sony KDL-46NX700

Designpärlan!

Vem har sagt att en TV måste vara se trist och tråkig ut? Sonys nya 700-serie med metallstativ är en frisk fläkt i flatskärmsdjungeln.

Bra kontrast och svärta. Mjuk och klar bild. Bra ljud.
Stor och klumpig fjärrkontroll.

Sharp LC-46LE820E

4-färgs LED-panel

Sharp har uppfunnit en helt ny LED-panel som har fyra grundfärger i stället för tre. Betyder det att bilden blir bättre?

Fina färger. Avancerade inställningar.
Kräver viss justering för att bli optimal.

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser. Avancerad men lättskött.
Överdrivna standardinställningar.

Grundig Fine Arts 46 LED

Läcker design-LED

Toppserien Fine Arts ger oss det bästa från Grundig, förpackat i ett utsökt och väldesignat kabinett av metall.

Naturliga färger. Läcker design.
Begränsad svärta. Begränsad detaljering i mörka scener.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.