Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Grundig Fine Arts 46 LED

Läcker design-LED

Toppserien Fine Arts ger oss det bästa från Grundig, förpackat i ett utsökt och väldesignat kabinett av metall.
Ljud & Bild tycker
Naturliga färger. Läcker design.
Begränsad svärta. Begränsad detaljering i mörka scener.
Specifikationer

Grundig Fine Arts 46 LED
46-tums LED, 1920 x 1080
MPEG4-mottagare
4 HDMI, 2 scart, PC-ingång
USB-inspelning
Pris: 18 000 kr

Fine Arts 46 är inte bara smal och fin, det borstade, silkesmatta och svarteloxerade aluminiumskalet ger den här skärmen en tidlös och exklusiv prägel. Det går också att välja ett silverutförande om man vill ha ett ljusare utseende. TV:n är utrustad med ett snyggt och vridbart bordsstativ av glas. Baksidan är också i metall, vilket gör att Grundig-TV:n skiljer sig ytterligare från alla plastiga apparater som finns därute. Fine Arts har inte heller någon blank akrylfront, vilket effektivt förhindrar irriterande reflexer.
 
Användning
Förutom ingångarna på sidan är kontakterna vända bakåt, vilket kräver en del plats om TV:n ska hängas på väggen. Det finns inte heller någon riktig av/på-knapp.
Fjärrkontrollen är inte riktigt i klass med den stilrena TV:n. Den har små knappar och navigeringsknappen som är en slags joystick känns ologisk och svårstyrd. Det är lätt hänt att man trycker fel och byter kanal när man är inne i menyerna. TV:n är också lite trög i starten.
Ett stort plus är USB-inspelningsfunktionen som gör att man kan spela in program och spela upp material som bilder, film och musik.
 
Bildkvalitet
Första intrycket av Fine Arts är att den är en smula mörk och har en lite ivrig vitnivå, vilket beror på en lite högt inställd kontrast. I standardläget är färgerna också i starkaste laget. Många trivs nog med den här bildinställningen till vardags. Rent allmänt har Grundig en bra ”allroundinställning”, med starka men välbalanserade färger som bland annat ger naturliga hudtoner.
Grundig-TV:n är utrustad med en Samsung-panel och sidomonterad LED-belysning som ljuskälla. Kontrastomfånget är bra, även om det är en bit kvar till de bästa apparaterna från Samsung. Det beror naturligtvis på att Samsung behållit den bästa paneltekniken för sig själva. Panelen lider också av en del ”hotspotting”, alltså att en del ljus från LED-bakbelysningen släpps ut ojämnt fördelat, vilket syns som ljusare fläckar på skärmen. Men på en vanlig TV-bild är inte detta något problem.
När det gäller bilder i rörelse hänger inte Grundig riktigt med när det går undan på fotbollsplanen. Fine Arts 46 lider av vissa eftersläpningar och de mest högupplösta färgerna har en tendens att suddas ut när kameran panorerar. Det visade sig dock att syndaren är den digitala brusreduceringen DNR, som bör slås av helt och hållet. Rörelsekompensering finns, men det är synd att den inte är tillgänglig i alla bildlägen på denna modell.
 
Ljudkvalitet
Den här TV:n har ett ganska så rent ljud, men den har samtidigt en tämligen begränsad ljudstyrka som gör den lite tam i stora rum. Det finns ingen ordentlig kraft eller tyngd att prata om alls. Ett bra ljud har varit ett av Grundigs varumärken, och vi hoppas att de söker sig tillbaka till sina rötter.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Panasonic TX-P50G20

Bästa sportskärmen?

2010 kan bli året när Panasonic och plasma gör en rejäl comeback. Kombinationen av en blixtsnabb plasmapanel och modern rörelsekompensering ger nämligen en rykande fin sportbild!

Supermjuk HD-bild med bra kontrast. THX-läge ger naturliga färger. Avancerade inställningar.
Svärtan inte riktigt i Kuro-klass. SD-bilden hade kunnat vara ännu bättre.

Panasonic TX-P50X20

Plasma för hela slanten

Förutom de läckra och smäckra LED-skärmarna har vi tagit med två plasmaskärmar. Panasonic TX-P50X20 är den billigaste och visar sig vara en storskärm med förvånansvärt hög bildkvalitet!

Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Saknar HD-upplösning.

Sony KDL-46NX700

Designpärlan!

Vem har sagt att en TV måste vara se trist och tråkig ut? Sonys nya 700-serie med metallstativ är en frisk fläkt i flatskärmsdjungeln.

Bra kontrast och svärta. Mjuk och klar bild. Bra ljud.
Stor och klumpig fjärrkontroll.

Sharp LC-46LE820E

4-färgs LED-panel

Sharp har uppfunnit en helt ny LED-panel som har fyra grundfärger i stället för tre. Betyder det att bilden blir bättre?

Fina färger. Avancerade inställningar.
Kräver viss justering för att bli optimal.

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser. Avancerad men lättskött.
Överdrivna standardinställningar.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.